A sporttehetségek kiválasztása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sport XXI. Felméréseinek Eddigi Eredményei augusztus 11. Fadd-Dombori.
Advertisements

INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS MINTAPROJEKTEK A klímaváltozás A légkör összetevői, hőtágulás, atomenergia Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet
Egy innováció nyomában
Beszámoló a SIOSZ eddigi tevékenységéről Összeállította: Fuhrmann Géza.
Tehetséggondozás a testnevelés órán
Sport XXI. triatlon 2010 évi közgyűlési beszámoló (2010 május 1.)
BALOGH GÁBOR Magyar Diáksport Szövetség Elnök
OTP-MOL BOZSIK – PROGRAM Tehetségkutató és Foglalkoztató program
Ügyességfejlesztés az alsótagozatban
KOVÁCS Viktória, GÁBOR Anita, MARTOS Éva
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
Statisztikai információ Készítette: Győre Viktória.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Környezeti megtakarítások a versenyképesség szolgálatában A DESZKTOP program tapasztalatai a pécsi kistérségben Hohmann Balázs Tudatosan a Környezetünkért.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
A fejlesztő értékelés.
Képesség, készség, adottság, tehetség
TERVEZET.
Beilleszkedési zavarok
A Héraklész Program merítési bázisa
Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe.
A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI FILOZÓFIÁJA
MAGYAR GYERMEKLABDARÚGÓ SZÖVETSÉG
A 2008/2009-es tanév 6 iskola közösségi életének szervezésével kezdődött.
Összehasonlító pedagógia
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Menedzsment, struktúrák az egyéni sikersportágakban Versenyképesség?
Az UP-nevelés távlatai Magyarországon Dr. Szabó Tamás és csapata NUSI UP-nevelési Igazgatóság III. Országos Edzői Kongresszus, 2008.
1 1 NUSI-UPI, Sport XXI. Program Triatlon sportág 3 éve a programban ( ) Sportági keretösszeg: 25m Ft/év.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Mindennapos testnevelés…
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
A tanulói jelentés.
BEISKOLÁZÁSI MUNKAÉRTEKEZLET
Lurkótól a Haladásig Simon Attila Budapest.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
MESF Dr. Baráth Etele és Parti Zoltán/Magyar Kajak-kenu Szövetség.
Edzéselméleti témák Kiválasztás
A sporttudomány helye a tudományok rendszerében
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
EDZÉSTERVEZÉS.
Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Modern edzésmódszerek
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
NETFIT® Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt mdsz
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A mennyiségből a minőségbe – az MKOSZ stratégiai terve
Iskolafejlesztési lehetőségek: utak és dimenziók OFI, január 27.
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
A közigazgatás személyi állománya
A évi kompetenciamérés eredményeinek elemzése 2016
TÁRSADALMI HATÁSOK.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Egészség és sport.
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Országos Kompetencia Mérés 2011
Kompetenciamérés eredményei évfolyam 2013
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

A sporttehetségek kiválasztása Praktikum? Tudomány? Misztikum? Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet, Utánpótlás-nevelési Igazgatóság 2009. Cserkeszölő

Aktuális-e a témáról beszélni? A megnyugtató válaszhoz szükséges a 60-as évek elejéig visszatekinteni. A szakfeladatok változtak a társadalmi mozgásokkal együtt A sport állami és társadalmi megítélése jelentősen átalakult Az új körülmények hatása az UP-nevelésben is jól érzékelhető

A kiválasztás problematikája mindig jelen volt, de súlya változott. A hazai sportéletben a 60-as években volt a legjelentősebb érdeklődés Következményként, Magyarországon egy hatékony kiválasztási modellt sikerült megalkotni és működtetni. A rendszerváltás utáni társadalmi, gazdasági mozgások a gyermeksportban is jelentős változásokat hoztak.

Lényeges változás: 1960-as évek: Fő feladat: sok gyerekből válogatni a sporttehetséget 2000 után: Fő feladat: kevés gyerekből kell válogatni a minőséget.

Mi a régi modell szerkezete? 1. nagyszámú gyermek szervezett vizsgálata. 2. a versenysportra alkalmatlanok kiszűrése. 3. előrejelzés a vizsgálati adatok alapján 4. a sportági képzésbe irányítás 5. az adaptáció nyomon követése

Alapvető szakmai dilemma: A korábban kialakított kiválasztási rendszerünk alkalmazható-e hatékonyan a megváltozott környezetben, vagy mást kell választani?

Alkalmazható módszerek 1. alkati, testösszetételi becslések 2. biológiai státus becslése pub. előtt 3. motoros teljesítmények minősítése 4. predikciós eljárások 5. egyéni profilok leírása 6. minősítő rendszerek az alkalmazkodás nyomon követésére

Alkati mérések Szomatotípus: Heath-Carter Testösszetétel: Drinkwater-Ross Biológiai státus: Mészáros Előrejelzés: Mészáros

Motoros próbák: KSI próbarendszer: 30 méteres futás 1200 méteres futás Helyből távolugrás Kislabda hajítás Számítógépes minősítő rendszer a nem, életkor és biológiai státus függvényében (kell értékek, mért értékek)

A fő energiaellátó rendszerek minősítése 1. aerob rendszer teljesítménye jól megítélhető körülbelül 2 év edzésmunka után 2. az anaerob rendszer minősítése csak pubertás után megbízható

% 14 19 23 6 10 életkor Testalkat Testösszetétel Aerob rendszer Anaerob rendszer Gyorsaság -izom -idegrendszer Erő -statikus -dinamikus -robbanékony 14 19 23 6 10 életkor

Egyéni teljesítményprofil: KSI Komplex Próba: 8 mérőszámban minősíti az egyén abszolút és relatív teljesítményeit. Jó predikciós értékkel bíró minősítés

Adaptáció minősítése Viszonyítási értékek (standardok) alapján lehet minősíteni az egyén fejlődését, annak ütemét. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a biológiai státusból eredő különbségek eltűnése után az egyéni fejlődési görbék nagy segítséget nyújtanak a sportolói kvalitások megítélésére. (KSI sportági követelményrendszer)

Válasz a dilemmára: Szakmailag alkalmasak a korábbi mód-szerek, de a megváltozott körülmények miatt a fő feladat olyan rendszerek épí-tése, melyek biztosítják a létszámok és ezzel együtt a válogatási lehetőségek növelését. Az elmúlt 6 év ennek a célkitűzésnek a jegyében telt el.

Kiválasztó és tehetséggondozó rendszerek Magyarországon Szilárd biológiai és szociális bázison épültek fel a Héraklész Programok. A 14 év alatti korosztály minőségi munkájának és létszámának növelését célozza meg a SPORT XXI. UP Program

Lehetőségek és korlátok Az elmúlt időszak bizonyította, hogy a támogatott 20 olimpiai sportágban közel azonos számú, központilag menedzselhető „érték” van, mintegy 1500 14-19 éves sportoló. Elemzéseink szerint ez a szám a sportágak jelentős részében nem növelhető! Korlátok: edzők, műhelyek száma!

„Menekülési” lehetőség a sportolók létszámának növelése, azonban ez egyúttal foglalkoztatási csapdát is jelent. Az UP nevelő egyesületek, iskolák tapasztalják, hogy csak a legkiválóbb fiatal versenyzők iránt van kereslet, a felvevő piac nagyon beszűkült. Sokan fejezik be sport pályafutásukat fiatalon, a korosztály-os csúcson.

% Nemzetközi szint Hazai élvonal Amatőr sport Nem sportolók 14 19 23 6 HÉRAKLÉSZ-ALAP HÉRAKLÉSZ-BAJNOK HÉRAKLÉSZ-CSILLAG OLIMPIAI CSAPAT Nemzetközi szint Hazai élvonal Amatőr sport Nem sportolók 14 19 23 6 10 életkor

Sürgős lépések: Az alsófokú oktatási intézmények tanulóinak sport felé irányítása Egyszerű mérő rendszerrel korán felismerni az ügyes gyerekeket és nem szem elől téveszteni őket (adatbázis) Új munkamegosztás kialakítása (OKM,ÖTM,Diáksport)

Köszönöm figyelmüket