Kommunikáció az egyetemen – I. konferencia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 Szociális alapú ösztöndíj kifizetésére: Rendszeres Szociális Ösztöndíj, Rendkívüli Szociális Ösztöndíj, Alaptámogatás, Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj,
Advertisements

Lengvárszky Attila oktatási igazgató ETR konferencia Pécsi Tudományegyetem Oktatási Igazgatóság „Csupán egyetlen siker létezik, hogy képesek vagyunk.
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
Mire jó a DÖK?.
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
Informatikai alkalmazások a Széchenyi István Egyetemen – DPR Szakmai Klub I. – Közösségi weboldalak és alumni szervezetek.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Az új felsőoktatási törvény március 9. Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) Főkedvezményezett: Educatio Társadalmi.
Az MTA Közlekedéstudományi Bizottság Logisztikai Albizottság tevékenysége Dr. Kulcsár Béla tanszékvezető egyetemi tanár BME Közlekedésmérnöki Kar Építőgépek,
Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás SÁSD, június 28.
Feladat- és hatáskörök  tanulmányi ügyek és érdekvédelem  sport- és kulturális programok  általános ügyintézés  hallgatói segítségnyújtás.
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
PTE IGYK Felvételi 2012 PTE IGYK AZ ELÉRHETŐ TOVÁBBTANULÁS ELSŐ HELYEN IGYK!
A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar F ő iskola Hallgatói Önkormányzatának bemutatása Beregszász 2012 Készítette: Nagy Tibor.
Pécsi Tudományegyetem Szociológia Tanszék Bölcsészettudományi Kar.
ELTE Bologna Szeminárium február 7.. „A”- szekció kérdései I. 1. Hogy értendő a mesterképzés 35%-os hallgatói létszáma? Minek a 35%-a ez, illetve.
Erasmus programfejlesztés Antoni Györgyi intézményi Erasmus koordinátor.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
A Tanárképzési és Tudástechnológiai Kar minőségügyi folyamatai szeptember 22.
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Körkép a Pécsi Tudományegyetem pécsi kollégiumairól
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
A Fővárosi Törvényszék
BMF – TMPK – HÖK Hallgatói tanácsadás
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Kovács Zsolt 1 SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Karrier és Öregdiák Iroda.
Mit kell tennünk: - Célok, tények, tervek Rós László
Controlling a gyakorlatban
Távmunka a területfejlesztésben
Békés, március 18. Vedd ki a részed! Minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Civilek és önkormányzatok Civil Kerekasztal Békésen.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Kommunikáció az egyetemen hallgatói konferencia Pécs, április 26.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
A közoktatási intézmények kettős irányítása Franciaországban Marion MOULIN.
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
-Pécs- Készítette: Győri Zsuzsanna Magyar 4. évfolyam.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
TQM-ISO Minőségügyi kérdések a Pécsi Tudományegyetemen Szellőné Fábián Mária főigazgató-helyettes PTE Egyetemi Könyvtár Budapest december.
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
1 KÖNYVTÁROSOK NAPJA augusztus 31. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Hallgatólét, Mafihe. Jelölések Mafihe – Magyar Fizikushallgatók Egyesülete Fizikus – mindenki, aki a fizikával vagy annak határterületével foglalkozik.
„Vedd ki a részed!” - amit a civilek már megtettek egymásért Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Együttm ű ködési Hálózat Miskolc, március 30.
S ZOCIÁLIS TÁMOGATÁSOK - I SMERTETŐ ELŐADÁS Készítette: Molnár Szabina.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Felvételi információk KREáld a jöv ő d! 1. KRE képzései: - Alapképzés - Osztatlan képzés - Felsőoktatási szakképzés - Mesterképzés - Szakirányú továbbképzés.
A Nemzeti Civil Alapprogram 4 éves működése, a törvénymódosítás indokai, az alapprogram jövőképe CIVIL PARTNERSÉG REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELY 2007.
A Commitment Köznevelési Kht. MOHAY GERGELY március 31. ÉS A KECSKEMÉTI IRODA BEMUTATKOZÁSA.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló év Bognár Lászlóné tagozatvezető.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Szakmai beszámoló Bognár Márta tagozatvezető Bognár Márta tagozatvezető.
D R. F ILEP B ÁLINT M ÁJER E SZTER P ETRA T ÖMBÖLY T EODÓRA W INKLER C SABA N OVEMBER 5. Rektori Titkárság K ÖZPONTI F ELVÉTELI KAMPÁNY.
BIM törekvések Magyarországon - MABIM bemutatkozó előadás
Hallgatói juttatási rendszer
A Fővárosi Törvényszék
Országgyűlési Képviselők választása április 8.
Hallgatói juttatási rendszer
Előadás másolata:

Kommunikáció az egyetemen – I. konferencia Előadó: Csányi Tünde (EHA: CSTOAAB.PTE) PTE-BTK HÖK Néhány szó a Hallgatói Önkormányzat felépítéséről, feladatairól, működéséről

A hallgatói önkormányzatok általánosságban A felsőoktatási intézmény önkormányzatának részeként működik Minden hallgató a tagja Tevékenysége a hallgatókat érintő valamennyi kérdésre kiterjed Működéséhez a felsőoktatási intézmény biztosítja a feltételeket, melyeknek jogszerű felhasználását jogosult ellenőrizni

A hallgatói önkormányzatok jogai Legfontosabb joga (és kötelessége) a hallgatók érdekeinek képviselése Képviselők delegálása az intézményi és kari tanácsba, valamint más vezető testületekbe Az oktatók és az egyetemi infrastruktúra véleményezése (esetleg különböző javaslatokat is tehet) Közreműködés a hallgatók tanulmányi ösztöndíj, szociális és más támogatási ügyeinek intézésében Közreműködés a kollégiumok vezetésében

A pécsi EHÖK-ről A hallgatók egyetemi szintű szervezete A hallgatóság egészét vagy több kar hallgatóit érintő kérdésekkel foglalkozik Összefogja és segíti a hallgatói részönkormányzatok (pl.: BTK HÖK) tevékenységét. A pécsi EHÖK-nek 10 részönkormányzata van. Körülbelül 29 ezer hallgatót képvisel

A pécsi EHÖK eredményeit és munkáját országszerte ismerik és elismerik A pécsi EHÖK eredményeit és munkáját országszerte ismerik és elismerik. A Szenátusban, az egyetem legfőbb döntéshozó szervében egyharmados képviselettel van jelen. Így a PTE hazánk legdemokratikusabb felsőoktatási intézményei közé tartozik. Rendszeresen kiírt pályázatok és rendezvények (pl.: PEN) Főbb fórumai: UnivPécs, Universitas TV. Az EHÖK jelenlegi elnöke: Szabó Gábor

A PTE-BTK HÖK jogállása A HÖK az EHÖK részönkormányzataként, de autonóm módon működik. A HÖK nem önálló jogi személy. A HÖK törvényességi felügyeletét a rektor látja el. Tagja a Kar minden hallgatója, függetlenül attól, hogy tanulmányait milyen képzési formában végzi.

A HÖK felépítése A HÖK döntéshozó testületei: Küldöttgyűlés, Ellenőrző Bizottság, Választási Bizottság A HÖK döntés-előkészítő testülete az Elnökség A HÖK tisztségviselői és munkatársai: elnök, alelnök, hallgatói képviselők, az Ellenőrző Bizottság tagjai, gazdasági referens, érdekvédelmi és tanulmányi referens, titkár, egyéb elnöki megbízottak

A HÖK szervezeti egységei Diák Centrum (A HÖK tisztségviselők fogadóórái, általános problémák, pályázati űrlapok, gazdasági kérdések, infocella…stb.) Szolgáltató iroda (nyomtatás, fénymásolás, régi jegyzetek keresése, Universitas nyelviskola…stb.) Szenes Klub (bulik, előadások, szakestek, társasjáték klub, grafológiai tanácsadás…stb.) Számítástechnika termek

A HÖK finanszírozása, költségvetése és a DJKB A HÖK finanszírozását az egyetem végzi az EHÖK segítségével Az állam által megítélt hallgatói normatíva 1,5%-a az EHÖK-höz kerül A karon folyó különeljárások díja (UV., utólagos indexleadás…stb) A HÖK saját belátása szerint gazdálkodik, de el kell számolnia, ha a rektor kéri A HÖK tisztségviselői és egyéb munkatársai munkájukért fizetést kapnak

A Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság Nem képezi a HÖK részét, de szorosan együttműködik vele A hallgatók térítési és juttatási ügyeivel foglalkozik Dönt a kollégiumi férőhelyek elosztásáról, az igénylőkről várólistát vezetnek Két oktatói és öt hallgatói tag

Pályázatok Sport- és kulturális pályázatok Pályázhatnak: hallgatók, egyesületek, szakosztályok, kulturális szervezetek Szakest pályázatok: Igénylés esetén 65 ezer Ft. Automatikusan jár minden pályázó szaknak. Szakest céljából a Szenes klub is igénybe vehető. A támogatások összege bruttó értendő, általában utófinanszírozásos formában kerülnek kifizetésre.

A HÖK rendszeres rendezvényei és fórumai Rendezvények: Gólyatábor, Gólyabál, Tavaszi zsongás a Szenesben (A TTK HÖT-tel közös szervezésű program), BTK Napok Fórumok: De Facto, UnivPécs, Universitas Televízió, http://hok.btk.pte.hu/news.php

Felhasznált források: Kardos József: A magyar felsőoktatás évszázadai; Budapest, Nemzeti Tankönyvkiadó, 2000 1993-as felsőoktatási törvény 66.§ 1996-os felsőoktatási törvénymódosítás 67/A. § 2005. évi CXXXIX. Törvény a felsőoktatásról www.pecsiehok.hu (az EHÖK alapszabálya) www.felvi.hu http://hok.btk.pte.hu/news.php A BTK HÖK alapszabálya www.mot.hu