19691969 19701970 Az USA-ban a tudósok gyors és hatékony kommunikációjára létrehozzák az ARPANET –et (Advenced Research Projects Agency Network). A hálózat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Bevezetés az Internet és a World Wide Web világába (Introduction to the Internet and World Wide Web)
HÁLÓZATOK.
Készítette: Nagy Márton
Hálózati és Internet ismeretek
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
avagy a hálózatok hálózata
Az internet története.
Az INTERNET.
Az internet története Kovács Nándor.
Dzsúdó-stratégia - a verseny dinamikája az internet - korszakban Dzsúdó-stratégia - a verseny dinamikája az internet - korszakban Stratégiai menedzsment.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
Játék, letöltés... Van –e élet a neten ezeken túl?
Készítette: Bátori Béla 12.k
A TCP/IP hivatkozási modell
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
INTERNET.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógép hálózatok.
Süveges László Tanárom neve: Szabóné Székely Éva
Nyelvtanárként, hogyan szerezzek ismereteket az informatika világából.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
A számítógépes hálózatok világa
Készítette: Imricskó Péter
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
GOOGLE 1998 szeptember Ma: az IN-es keresés 75%-a Webes keresés Képkeresés Usenet csoportokban Könyvtárban (hierarchikus katalógus) Egyéb szolgáltatások.
Globális lekapcsolás? Zelei Dániel. Elvileg… Az Anonymus nevű hekker-csoport megtámadja a 13 root DNS szervert, ezáltal az egész internet „sötétségbe.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
BEVEZETÉS AZ INTERNET ÉS A WORLD WIDE WEB VILÁGÁBA Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF.
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Ethernet – bevezetés.
INTERNET.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
PC Hálózatok.
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
A hatvanas években merült föl az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Az internetről.
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
Hálózati alapismeretek
Kereső programok levelezés. Google története 1995: Larry Page és Sergey Brin 1996: keresőmotor tervezése 1998 szept. 7: megalakult a Google Inc. Ma: havonta.
Csevegő programok Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
Az Internet alkalmazásai
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
A hálózatok működésének alapelvei
Számítógép hálózatok - Az Internet alapjai
Bevezetés az Internet és a World Wide Web világába
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Boha Roland - Kéretlen levelek PPKE-ITK (2005) 1 Nyelv-alapú spam- szűrők Boha Roland november 24.
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Számítógép hálózatok.
Hálózatok a mai világban
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Internet és kommunikáció
Hálózatok.
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Az USA-ban a tudósok gyors és hatékony kommunikációjára létrehozzák az ARPANET –et (Advenced Research Projects Agency Network). A hálózat négy egyetemet köt össze a nyugati parton Megjelennek az első hackerek a massachusettsi Institute of Technologynál. Nevüket a modellvasutakat „meghackelő”, azaz jobb teljesítményre ösztönző és változatosabb pályaformákat kitaláló megszállottak szlengelnevezésétől kölcsönzik. Ray Tomlinson megírja az első programot, és levelet küld az ARPANET-en. Ő választja ki a jelet, hogy a levélküldők nevét elválassza egymástól.

Az NCSA amerikai intézet kifejleszti a telnet alkalmazást. Segítségével könnyebben be lehet jelentkezni egy távoli számítógépre. David Boggs és Robert Metcalfe, a Xerox alkalmazottai kifejlesztik az Ethernetet. Dr. David Mills kitalálja a DNS, azaz a doménnévrendszert. A DNS tárolja a hálózatokon a kiszolgáló- és tartománynevekre vonatkozó információkat, de ami még fontosabb, IP-címet rendel minden kiszolgálónévhez.

Scott Fahlman, a számítógép-tudományok professzora használja először az online smileyt, a „:-)”. Az ARPANET szétválik katonai és civil hálózatra. Utóbbit Internetnek nevezik el. Regisztrálják az első doménnevet: Symbolics.com.

Jarkko Oikarinen finn diák ötletéből elindul az Internet Relay Chat, azaz az IRC. Tim Berners-Lee és Robert Cailliau Genfben kifejlesztik a böngészhető internet alapjait. Jean Armour Polly könyvtáros kisasszony kitalálja a kifejezést: „szörfözni a neten”.

website működik világszerte. Ez a szám tíz év alatt 55 millióra nő. David Filo és Jerry Yang, két doktorandusz hallgató saját érdeklődési körébe tartozó témák felkutatására keresőmotort ír egy lakókocsiban. A honlap később a Yahoo.com nevet kapja. (1994. április 12.) Két phoenixi ügyvéd elküldi az első kéretlen leveleket, amelyekben a zöldkártyához jutást elősegítő szolgáltatásaikat reklámozzák.

Jeffrey P. Bezos seattle-i székhellyel létrehozza az első online könyvkereskedést, az Amazon.com-ot. Larry Page és Sergey Brin elkezd dolgozni egy BackRub nevű keresőmotoron. Az elkészült szolgáltatás később a Google nevet kapja. Egy izraeli társaság elindítja szolgáltatását, hogy közelebb hozza egymáshoz a számítógép-felhasználókat. A programot ICQ-nak hívják.

A Napster peer-to-peer fájlcserélő alkalmazás egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, főleg egyetemisták körében, akik könnyen juthatnak nagy sebességű interneteléréshez. Jogviták miatt lezárják a Napstert. Leállításakor 85 millió regisztráltfelhasználója volt, akik havonta körülbelül 3 milliárd zeneszámot töltöttek le. A RIAA (Az Amerikai Zenekiadók Egyesülete) honlapját feltörik, és jogdíjköteles MP3-zeneszámokat töltenek fel a szerverére. a szervezetet már számos támadás érte az állománycserélők ellen folytatott „véres” hadjáratai miatt.

Pittsburg és Los Angeles között optikai vonalon új internet- sebességrekordot állítanak fel. Az adatátvitel sebessége 101 gigabit másodpercenként, ami 3 DVD-film méretének felel meg.