Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Az Energiatakarékos megoldások Beke Adrián Felkészitő t.: Spek Krisztina Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Slovenská ul.52, Kolárovo.
A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma
Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
ROBUR Gázbázisú abszorpciós Hőszivattyúk
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
GfK HungáriaMárkacsemeték konferencia – Dörnyei Otília május 5 Gyermek a családban, avagy a szülők megváltozott fogyasztási szokásai Dörnyei Otília,
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
1 A fiatalok művelődési szokásai. 2 A vizsgált korosztály korévenként, 2000-ben és 2004-ben (fő)
Digitális nyomkereső (Milyen nyomokat hagynak elektronikus eszközeink a környezeten, illetve kik követik digitális lábnyomunkat?)
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
SHAPE PREMIUM „A SZÖGLETES GÉNIUSZ”
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
Helyes táplálkozás.
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
TÉNYEK, TÉVHITEK A KOMPAKT FÉNYCSÖVEKRŐL SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Nagy János MEE VTT Bittera Miklós OSRAM kft.
A gazdasági fejlettség mutatói
A víz-háborúk kora jöhet
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
A víz a Földön.
Környezetvédelem, Fenntartható fejlődés
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Mit v/tegyünk, hogy jól mossunk…
Fenntartható fejlődés
Csomagok: ESETI díj (1 feladott rendelésre) 3500 Ft/alkalom Féléves (180 nap) Ft/félév (3000 Ft/hó) Éves (365 nap) AKCIÓ - csak az első.
Elektromos eszközök a háztartásban
Kormányszóvivői tájékoztató. A gáz árának változása januárban GKM- PM tájékoztató december 14.
H2O dihidrogén-oxid Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben:
Az ökológiai lábnyom és számítása
Környezetértékelési módszerek
Az ökológiai lábnyom.
Az alternatív energia felhasználása
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
Tejfogyasztási szokásaink a demográfiai változások tükrében
Energia és takarékosság a háztartásban
Szembesülve az elkerülhetetlennel?. Az ökonómia csapdájában? Évszázadokon át az emberiség az eszét használva könnyen lépett át korábban nehéznek tűnő.
Új “Energiatakarékos” szivattyú: több mint 20% energia megtakarítás
Globális problémák.
Költséghatékonyság a XXI. századi vállalatirányításban
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
MEGVÉDENDŐK - MEGELŐZÉS!!!!!!
FENNTARTHATÓ A FEJLŐDÉS?
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
AZ PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Mikroökonómia gyakorlat
A helyes táplálkozás.
A fenntartható fejlődés
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Keszeli Zita 5/A. Hogyan pazarolunk annyi vizet otthonunkban? Nem zárjuk el a csapot Fogmosáskor folyik a víz Nem javítjuk meg a csapot, amikor csöpög.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
A környezettudatos műszerek
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Az éhezés.
Fenntartható fejlődés
Energiatakarékos megoldások
Előadás másolata:

Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében Tudatos energiafogyasztás

Piros papír Mi az/mik azok, amit tudod, hogy megtehetnél a környezet védelmében, de még sem teszed meg?

Az ökológiai lábnyom Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni. A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia ...). Az átlagos egy főre eső ökológiai lábnyom 2,2 hektár, 2,5-szer nagyobb, mint 1961-ben. Ám ha megnézzük, hogy a Földön 11,3 milliárd hektár biológiailag aktív föld- és tengerfelület van és 6,1 milliárd ember, akkor kiszámítható, hogy valójában minden emberre csak 1,8 hektár jut.

Országonkénti átlag lábnyom

Az ÉN ökológiai lábnyomom

Hogyan csökkenhetjük a lábnyomunkat? Tippek az ökológiai lábnyom csökkentéshez Hogyan csökkenhetjük a lábnyomunkat?

Energia felhasználás megoszlása fejlett országokban

Lakossági villamosenergia-fogyásztás megoszlása

Lakossági áram-, gáz-, és víz árak változása 1996-2009

Energia takarékosság háztartási készülékek?

Akár 150-400% különbség is lehet!

Hűtőszekrények Tények: Háztartási energiafogyasztásnak Magyarországon több, mint 30%-át teszi ki 24/365 működés A háztartások legnagyobb részében B ill. C osztályba tartozó készülék (35,60) Hűtők 2/3-a több, mint 5 éves, 1/3 több mint 10 éves Mennyit lehetne megtakarítani csak egy átlagos 10 éves készülék A++ készülékre történő lecserélésével az elkövetkezendő 10 évben? (mai árakon számolva) 10 év alatt kb. 140.000 Ft-ot 1 év alatt kb. 14.000 Ft-ot 1 hónap alatt kb 1.160 Ft –ot Mennyi a havi áram számla? Ez kb 8-10%-a.

Hűtőszekrények - tippek Vásárlás: A hűtő és fagyasztókészüléket mindig a háztartás nagyságához kell választani: egy-két fős háztartásoknak körülbelül 120-140 literes hűtőkapacitásra van szüksége, + 60 literrel további emberenként Használat: A hűtő tároló hőmérséklete +5°C és +7°C között van, a fagyasztóé -18°C. Engedje kihűlni az ételeket, mielőtt beteszi a hűtőbe/fagyasztóba. Alkalmanként olvassza le a hűtőt, hogy az oldalfalra rakódott jég leolvadjon, mert úgy több energiát használ a készülék. A NoFrost készüléket nem kell leolvasztani.  Ne tegye fűtőtest, sütő mellé a készüléket, vagy olyan helyre, ahol folyamatosan éri a direkt napsütés

Mosógépek Tények: Háztartási energiafogyasztásnak Magyarországon kb 10-15%-át teszi ki A háztartások legnagyobb része A ill. B osztályba tartozó készüléket használ Mosógépek életkora 6-10év között 41%, 10 év felett 27% Mennyit lehetne megtakarítani csak egy átlagos 10 éves készülék A-20% készülékre történő lecserélésével az elkövetkezendő 10 évben? (mai árakon számolva, heti 5 mosás esetén) 10 év alatt kb. 100.000 Ft-ot 1 év alatt kb. 10.000 Ft-ot 1 hónap alatt kb 830 Ft –ot. Mennyi a havi áram és víz számla?

Mosógépek - tippek Vásárlás: A legtakarékosabb mosógépek A-10% és A-20% jelölést kapnak, amely azt jelenti, hogy az A energiaosztályú készülékekhez képest 10%-kal vagy 20%-kal kevesebb energiát használnak fel. Nagyobb dobkapacitású készüléket ritkábban kell elindítani. Használat: A súlyautomatikával rendelkező készülékekben kisebb mennyiségű ruhát is tudunk energia hatékonyan mosni. Az enyhén szennyezett ruhák esetében rövid program. Vasalás könnyítő funkció kiválasztásával a ruháink kevésbé lesznek gyűröttek, így a vasalás során kevesebb áramot kell felhasználni. Hagyományos mosószer helyett használhatunk környezetbarát termékeket vagy mosógolyót Ha alacsonyabb hőmérsékleten, de hosszabb programon mosunk, kevesebb energiát használunk, mint a rövid, de magas hőmérsékletű mosás esetén

Mosogatógépek Tények: Háztartások mosogatógép ellátottsága mindössze 13% (EU: 35%) A háztartások legnagyobb része kézzel mosogat mosogatógép használatával akár 2,5-szer kevesebb energia és ötször kevesebb víz felhasználása elegendő lehet ugyanannyi és ugyanolyan szennyezettségű edény megtisztításához kézi mosogatás esetében átlagosan alkalmanként körülbelül 79 percet töltünk mosogatással, ami egy évben 10 napot jelent. Mennyit lehetne megtakarítani ha a kézi mosogatás helyett egy A-20% készülékkel mosogatnánk az elkövetkezendő 10 évben? (mai árakon számolva, heti 4 mosogatást esetén) 10 év alatt kb. 190.000 Ft-ot 1 év alatt kb. 19.000 Ft-ot 1 hónap alatt kb 1.580 Ft –ot. Mennyi a havi áram/víz számla?

Mosogatógépek - tippek Vásárlás: Minél több programot tud a készülék, annál könnyebb az aktuális igényeihez programozni (gyors program, intenzív program, fél töltet…). Fontos a megfelelő méretválasztás, hetente legalább egyszer el kell indítani a készüléket. Használat: Csak abban az esetben indítsa el a készüléket, ha azt teljesen feltöltötte. Enyhén szennyezet edények esetében használjon rövid vagy eco programot.

Zöld papír Mi az/mik azok, amit ma eldöntöttél, hogy megteszed a környezet védelmében?