Csillagaszati muszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Szabó Nikolett 11.a
Advertisements

FEJEZETEK AZ ŰRKUTATÁS TÖRTÉNETÉBŐL.
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A hengerformájú Hubble 11,1 tonna tömegű,
A NAPRENDSZER Naprendszerünk a Tejút galaxis peremén helyezkedik el. Középpontjában a Nap áll, mely körül a bolygók keringenek. A bolygók között számos.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
Hubble. Hubble Az űrteleszkóp több mint 0,1 ívmásodperc képfelbontásra képes. A Hubble űrteleszkóp egy, a földfeszíntől 593 km magasságban orbitális.
Csillagteszt 13+1.
Mesterséges égitestek, űrkutatás, távérzékelés
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
A közeljövő néhány tervezett űrtávcsöve Dr. Csizmadia Szilárd VCSE-VCSK május 5.
A Naprendszer.
A Föld helye és mozgása a Naprendszerben
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
BOLYGÓ-DIMENZIÓK.
Fizika tanár szakos hallgatóknak
Csillagunk, a Nap.
Készítette : Dömötör Márk Tankör: MF13F
Képes vagy felfogni a méretüket? Pedig ez még mind semmi… A világűr, mint tudjuk végtelen. És vannak benne még sokkal-sokkal nagyobb objektumok.
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
Az olasz természettudós és a dán csillagász
Az Univerzum szerkezete
Szakál Dorottya Mars március 2..
Naprendszer.
A Föld helye a világegyetemben
A Naprendszer bolygóit három csoportba soroljuk:
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
CSILLAGÁSZATI ÉRDEKESSÉGEK
Kattintásra lép tovább. Lesz időd gondolkodni…
Csillagászati földrajz – TOTÓ I.
Hubble.
Munkaerőpiac - újraosztás Források: MNB, Index, Konvergencia Programok.
A NAP SZERKEZETE.
Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygójaNaprendszerbolygója a Nap körüli keringési ideje 88 napNap a Merkúr a Földről nézve fényesnek látszik,
Csillagászati műszerek
Keszitette: Boda Eniko es Molnar Eniko
Csillagok Keszitette: Nagy Beata es Szoke Dora.
Merkúr.
A csillagászat keletkezése
Dolgozat tudomanybol Tolnai Rebeka es Csoka Kinga NEPTUNUSZ
Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:
Keszítette: Kovács Kinga és Meszáros Endre
Keszitette:Pusok Szabolcs-Pal es Kiss Miklos
Galaxisok és csillaghalmazok
Csillagászati földrajz
Fogyatkozások.
MŰHOLDAK Készítette: Varga Ákos Budapest,
Jupiter Perényi Luca.
AZ NGC 6871 NYÍLTHALMAZ FOTOMETRIAI VIZSGÁLATA
Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.
Számítógép, navigáció az autóban (GPS) október 28. Számítógép, navigáció az autóban (GPS) A GPS (Global Positioning System - magyarul Globális.
Csillagászati és térképészeti ismeretek
Készítette: Ónodi Bettina 12.c
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
Galilei és a csillagászat
A Naprendszer.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
A csillagok élete 1907-ben Ejnar Hertzsprung dán csillagász vizsgálatai megmutatták, hogy az azonos spektrálosztályba tartozó (lásd Állapothatározók -
Készítette: Topp István Dániel
A csillagok világa – Ahogy a Hubble űrteleszkóp látja
Exobolygók légköre Projektmunka Készítette: Dávid Tamás, Fizika BSc Témavezető: Dr. Szatmáry Károly, habil. egyetemi docens, az MTA doktora.
A Föld keletkezése, felépítése, szerkezete A litoszféra és a talaj, mint erőforrás és kockázat 1.
Atmoszféra - A Földünk légköre
MAGYARORSZÁG HELYE AZ UNIVERZUMBAN
2. A FÖLD A VILÁGŰRBEN.
Előadás másolata:

Csillagaszati muszerek ' " Csillagaszati muszerek Tudomany PowerPoint-os bemutato Keszitette: Kincses Eniko-Margit es Kis Hajnalka-Brigitta

XXI. század elso évtizedeiben a rádiócsillagászat hatalmas fejlodés elott áll. A Chile északi részén, az Atacama-sivatagban befejezés elott álló, milliméteres hullámhosszakon muködo rádiótávcso-hálózat (Atacama Large Millimetre Array, ALMA) legalább tízszer jobb lesz minden eddigi hasonló eszköznél. Mivel a légkör egyes összetevoi (a vízgoz, az oxigén és más molekulák) ezen a rövid hullámhosszon már jelentos elnyelést okoznak, az ALMA a Föld erre leginkább megfelelo, magas fekvésu és száraz helyén, a tengerszint felett 5000 méteren épül. A világméretu összefogást európai, észak- és dél-amerikai, japán intézmények vezetik. Warren Brown (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) és munkatársai az Astrophysical Journalban közlésre elfogadott tanulmányukban arról számoltak be, hogy az arizonai MMT Obszervatórium muszereivel két új hipersebességu csillagot találtak, amelyek gyorsmozgásuk révén mindörökre elhagyják a Tejútrendszert. Mindketto fiatal csillag, kb. négyszeres naptömeggel, és sorsuk az intergalaktikus térben magányos sodródás lesz. Az elméleti becslések szerint nagyjából ezer hasonló csillag lehet Galaxisunkban.Figyelembe véve, hogy a Tejútrendszerben legalább 100 milliárd csillag található, a hipersebességu csillagok keresése keményebb feladat A csoport a felfedezés esélyeit növelendo elsosorban olyan égitesteketfigyelt meg, amelyek helyzetük és más tulajdonságaik alapján hasonlítottak a már ismert kidobódott csillagokhoz. Az elképzelések szerint ezek a számuzött csillagok a Galaxis központi tartományából dobódtak ki, több millió évvel ezelott.

" " ' Hubble urtavcso 1990 aprilis 24-en indították a Kennedy Urkozpontbol első másfél évben 900 csillagaszati célpontról 1900 megfigyelés született, köztük olyanok, mint a Pluto/Charon rendszer felbontása, az SN 1987A szupernova körüli gázgyűrű felfedezése, a Szatirnuszon egy óriási Legkori vihar fényképezése A megfigyelések között szerepelnek a Kuiper-öv objektumai a Naprendszerünk peremén, bolygók születése más csillagok körül, és a Naprendszeren kívüli bolygók légköri összetételének és szerkezetének „szondázása”.

' " " Spitzer urtavcso Az Spitzer űrtávcső egy infravörös tartományban működő csillagászati műhold, Indítás után kapta a Spitzer nevet Lyman Spitzerről, a 20. század egyik nagy tudósáról, aki először foglalkozott egy űrtávcső gondolatával. 2003 augusztusz 23 inditottak! A Spitzer űrteleszkóp infravörös felvételei alapján 2009. október 6-án óriási, az eddig ismertek méretét messze meghaladó, porból és jégszemcsékből álló gyűrűt fedeztek fel a Szaturnusz körül. A gyűrű átmérője körülbelül 300-szorosa, vastagsága pedig mintegy 20-szorosa a bolygó átmérőjének. A porgyűrű belső széle a bolygótól körülbelül 6 millió kilométerre található, míg a külső széle durván 12 millió kilométeres távolságig terjed. A porgyűrű mintegy 27 fokos szögben hajlik a fő gyűrűrendszer síkjához.

A rádiócsillagászat igencsak érzékeny a zavaró interferenciára, hiszen az égitestek, amelyeket tanulmányoz, hihetetlenül halványak. A jelek erossége eltörpül például a földi távközlésben alkalmazott jeleké mellett. Egy példa: ha egy hagyományos mobiltelefont a Holdra vinnénk, az égbolt egyik legerosebb rádióforrása válna belole! A rádiócsillagászoknak tehát csendes hullámsávokra van szükségük - éppen úgy, mint a hagyományos optikai távcsövekkel dolgozó csillagászoknak sötét, fényszennyezéstol mentes égboltra. A rádióspektrum használatát világméretekben a Nemzetközi Távközlési Unió (International Telecommunication Union, ITU) szabályozza A rádiócsillagászat, mint passzív (vagyis sugárzást nem adó, csak vevo) alkalmazás 1959-ben kapta elso védett sávjait.