Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Keszitette:Pusok Szabolcs-Pal es Kiss Miklos

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Keszitette:Pusok Szabolcs-Pal es Kiss Miklos"— Előadás másolata:

1 Keszitette:Pusok Szabolcs-Pal es Kiss Miklos
A galaxisok! Keszitette:Pusok Szabolcs-Pal es Kiss Miklos

2 A galaxisok égitestek: csillagok, csillagközi gázok, por és a láthatatlan sötét anyag nagy kiterjedésű, gravitációsan kötött rendszerei. Egy tipikus galaxis tízmillió és ezermilliárd (107 – 1012) közötti számú csillaggal rendelkezik, és mind azonos középpont körül kering. A magányos csillagokon kívül egy galaxisban rengeteg több csillagot tartalmazó rendszer, nyílthalmaz, gömbhalmaz és köd található. A legtöbb galaxis átmérője több ezertől több százezer fényévig terjed és közöttük több millió fényév távolság a jellemző A galaxisok:

3 . Az extragalaxis az összes, a Tejútrendszerünkön kívüli galaxis összefoglaló neve.
Az elméletek szerint a galaxisok tömegének 90%-át sötét anyag teszi ki, azonban ennek a tömegkomponensnek a természetét még nem ismerjük. A megfigyelési adatokból arra következtetnek, hogy számos galaxis középpontjában szupermasszív fekete lyuk található, bár ez nem igaz minden esetben, mert ha a galaxis középpontjában két fekete lyuk összeolvad (például egy másik galaxissal való ütközés következtében), akkor a keletkező új fekete lyuk gravitációs hullámok kibocsátása után kirepülhet a galaxisból, örökre elhagyva azt.

4 A mi galaxisunk, a Tejútrendszer küllős spirálgalaxis, a Lokális Galaxiscsoport egyik nagy galaxisa (a másik az Androméda-galaxis, mellyel néhány milliárd év múlva összeütközik), amelynek az átmérője 30 kiloparszek (100 000 fényév) és körülbelül 300 milliárd csillagot tartalmaz, a tömege egytrilliószor annyi, mint a Nap tömege.

5 1610ban Galileo Galilei távcsővel tanulmányozta azt a fényes csíkot az égen, amit Tejutkentismertek és felfedezte, hogy rengeteg halvány csillagból áll

6 A galaxisok osztalyozasa:
Spirálgalaxisok (S) Elliptikus galaxisok (E) Lentikuláris galaxisok (S0) Törpegalaxisok (DE) Szabálytalan (irreguláris) galaxisok (IR)

7 Spirálgalaxisok A leggyakoribb galaxistípus
Spirálgalaxisok A leggyakoribb galaxistípus. Ahogy azt nevük is mutatja, spirális szerkezetűek.

8 Elliptikus galaxisok Kozmikus környezetünkben ezek a leggyakoribbak
naptömegnyi anyagot tartalmaznak Csillagaik öregek a nyílthalmazok is hiányoznak ezekből a galaxisokból.

9 Lentikuláris galaxisok (S0) Szerkezetüket tekintve átmenetet képeznek a spirálgalaxisok és az elliptikus galaxisok között.

10 Törpegalaxisok (DE) Többnyire elliptikusak, tömegük épphogy eléri az egymillió naptömeget

11 Szabálytalan (irreguláris) galaxisok (IR) Olyan galaxisok, amelyeknél központi mag és szimmetriatengely sem figyelhető meg. Semmilyen lényeges jellegzetességet nem mutatnak, és a legkülönfélébb alakúak lehetnek.

12 A legismertebb galaxisok
Androméda-galaxis Csáp-galaxisok Barnard-galaxis pekuliáris galaxis, Cartwheel-galaxis Feketeszem-galaxis Gyűrű-galaxis Seashell-galaxis: kisméretű galaxis, gravitációs kölcsönhatásban az NGC 5292 nagytömegű galaxissal

13 Androméda-galaxis

14 Csáp-galaxisok

15 Barnard-galaxis

16 Cartwheel-galaxis

17 Feketeszem-galaxis

18 Gyűrű-galaxis

19 Seashell-galaxis

20 galaxis

21

22

23

24


Letölteni ppt "Keszitette:Pusok Szabolcs-Pal es Kiss Miklos"

Hasonló előadás


Google Hirdetések