A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

 A Föld vízkészletének kevesebb mint 3 százaléka édesvíz, és ennek is csak tizede vehető közvetlenül igénybe, a többi sarki jégsapkákba, gleccserekbe.
A FOLYÓ, AMI ÖSSZEKÖT …. Gergely Erzsébet.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Megdöbbentő tények a vízről!
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A Víz Világnapja Március 22..
Hidrológiai monitoringrendszerek
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A VÍZÜGY STRATÉGIÁJA „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M IKLÓS „C ÉLKERESZTBEN A VÍZGAZDÁLKODÁS ” K ONFERENCIA D R. V ARGA M.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A víz világnapja Készítette: Kokas Zsófia, Molnár Blanka és Pers Kriszti 9.c osztályos tanulók.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Felszín alatti vizek védelme
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Magyarország és a magyar EU elnökség a víz védelmében
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
2012. március 31. – április 1. SYMA Sport- és Rendezvényközpont Rendezvény fővédnöke: Dr. Réthelyi Miklós Nemzeti Erőforrás Miniszter.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
2012. március 31. – április 1. SYMA Sport- és Rendezvényközpont.
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
"Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával." „Célkeresztben.
Ember és környezetének viszonya
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Globalizáció és környezeti problémák
Nemzetközi feladatok Kovács Péter
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELŐZMÉNYEI A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA SZAKMAI FÓRUM A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
A régészeti örökség védelmének intézményrendszere.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója Dr. Gayer József GWP Magyarország „Dr. Szalai György kerekasztal beszélgetés” - Új utak a hazai aszálykezelés.
Környezet és egészség.
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulásra és találkozóra vasárnap
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség VÍZ VILÁGNAPJA MÁRCIUS 22. Bányainé Budai Katalin A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség Szombathely, 2013. 03. 21.

Az ENSZ 47. Közgyűlése a dublini és Víz Világnapja 2013 Az ENSZ 47. Közgyűlése a dublini és Rio de Janeiro-i konferenciák javaslatára március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, és így 1994-óta, világszerte próbálják felhívni a figyelmet vízkészletünk fontosságára. 2

a föld alatt, a föld felszínén Víz Világnapja 2013 A víz az életünk Mindenütt jelen van, a föld alatt, a föld felszínén a levegőben és az élő szervezetekben. 3

A világ számtalan országában problémát jelent a tiszta víz hiánya. Víz Világnapja 2013 A világ számtalan országában problémát jelent a tiszta víz hiánya.

A víz pazarlása és szennyezése hatalmas méreteket ölt. Víz Világnapja 2013 A víz pazarlása és szennyezése hatalmas méreteket ölt. 5

Víz Világnapja 2013 Aszály – árvíz - belvíz 6

Vízügyi Együttműködések Nemzetközi Éve. Víz Világnapja 2013 Mindezek a problémák nem állnak meg az országok határainál! Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 2010-es határozata értelmében a 2013-as év a Vízügyi Együttműködések Nemzetközi Éve. 7

Víz Világnapja 2013 A nemzetközi év célja: Ahhoz, hogy a jövőben is mindenkinek jusson tiszta ivóvíz és hogy megmaradhassanak a folyók, tavak, erőfeszítéseket kell tennünk vizeink megóvásáért. A nemzetközi év célja: felhívja a figyelmet a növekvő vízigény és használat következtében szükségesé váló nemzetközi együttműködésekre kiemelten kezeli a víz mindenki számára való hozzáférhetőségének kérdéskörét 8

Víz Világnapja 2013 Egyesült Nemzetek Szervezete 2000 – Millenniumi Fejlesztési Célok elfogadása: 2015-re előirányozta az alapvető higiénés szolgáltatásokhoz fenntartható hozzáféréssel nem rendelkezők számának felére csökkentése 2010 - Alapvető emberi joggá nyilvánította a biztonságos és tiszta ivóvízhez való hozzáférést 2012 – Rió+20 ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferencia: Tiszta ivóvízhez való hozzáférés biztosítása kiemelt figyelmet élvez. 9

Budapesti Víz Világtalálkozó 2013 Víz Világnapja 2013 Budapesti Víz Világtalálkozó 2013 Áder János úr, Magyarország köztársasági elnöke Rió de Janeiróban jelentette be, hogy Magyarország 2013-ban nemzetközi konferenciát rendez, ami kapcsolódik az ENSZ Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve Rendezvényeihez. 10

Budapesti Víz Világtalálkozó Víz Világnapja 2013 Budapesti Víz Világtalálkozó A Világtalálkozó célja, hogy a legfontosabb vízügyi kérdésekben – ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízkezelés, integrált vízgazdálkodás, nemzetközi vízügyi együttműködés, innovatív vízügyi technológiák – hozzájáruljon a vízzel kapcsolatos fenntartható fejlődési célok kidolgozásához és konkrét iránymutatást adjon a világ 2015 utáni fejlesztéspolitikai prioritásainak meghatározásához. A konferencia elérhető és kipróbált gyakorlati megoldások bemutatásával kíván segítséget nyújtani mind a fejlődő, mind a fejlett világ vízügyi kihívásainak kezeléséhez. A Világtalálkozóval párhuzamosan szervezett tudományos, üzleti, civil és ifjúsági fórum lehetőséget kínál továbbá a magyar gazdasági, egyetemi, kutatói eredmények bemutatására, a magyar vízügyi ágazat nemzetközi kapcsolatainak kiszélesítésére. 11

Víz Világnapja 2013 • Az éghajlatváltozás okozta felmelegedésnek köszönhető hidrológiai szélsőséges események számának növekedését, amely következtében egy éven belül fordulhat elő aszály és pusztító árvíz. A vízhasználatok bővülésének és a víztakarékosságnak az igénye egy időben van jelen napjainkban. • A XXI. század talán legfontosabb életfeltételévé válik a tiszta víz; ahol a világon naponta 16 000 kisgyermek hal meg az egészséges ivóvíz hiánya miatt; ahol az egy főre jutó édesvíz készlet 40 év alatt 13000 köbméter/évről 5000 köbméter/évre csökkent. • Az emberiség lélekszáma 7 milliárdra nőtt, és várhatóan további 2 milliárddal emelkedik az elkövetkező 20 évben - növekszik a vízigény. 12

Víz Világnapja 2013 Nemzeti Vízstratégiát A vízkészlet a nemzet közös örökségét képezi, védelme, fenntartása és megőrzése a jövő nemzedékek számára az állam és mindenki kötelessége. 2013. Március – Fegyvernek Nemzeti Vízstratégiát A stratégia részét képezi az aszálykezelés, az öntözésfejlesztés, az árvízi védekezés, a település vízgazdálkodás. Ezután kezdődik egy három hónapos fórumsorozat, amely után júniusban a Nemzeti  Vízstratégia végleges formában kerülhet a kormány elé. 13

Víz Világnapja 2013 NEMZETI VÍZSTRATÉGIA Célja: Feladata: a készletek optimális hasznosítását szolgáló vízgazdálkodás megteremtése, vagyis az egyensúly kialakítása a társadalmi igények és a víz mint környezeti érték megőrzése között. Feladata: a vizek kezelésével kapcsolatos célkitűzések meghatározása, feladatok megoldásához szükséges intézkedések megvalósítási feltételeinek megteremtése, az öntözéses gazdálkodás lehetőségeinek megteremtése, az aszály káros hatásainak megelőzése és mérséklése. 14

Víz Világnapja 2013 NEMZETI VÍZSTRATÉGIA A jövőben csak olyan megoldásokat szabad támogatni: hatékonyabban hasznosítják a vízkészleteket, lehetővé teszik a vízhiányos időszakokra a vizek visszatartását, figyelembe véve a környezet és a természet igényeit, a terület- és a településfejlesztés elvárásait. 15

Víz Világnapja 2013 Összefogás Napjainkra a víz szerepe társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból is jelentősen felértékelődött. A következő nemzedékek számára is megmaradjon e nélkülözhetetlen természeti erőforrás. Családi Területi Egyéni Összefogás Nemzeti Nemzetközi 16

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!