Szádvár VI.vármentő hét

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
SZELLEMEK Itt vannak körülöttünk… Nem hiszed???
SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Íme, az én anyám és az én testvéreim
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A HÁROM FA.
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Élménybeszámoló június 15-én kezdetét vette az osztálykirándulásunk. Még alig szálltunk fel a vonatra, de már korgott is a gyomrunk. Elővettük.
Egy év Szádváron Ismerkedés a várheggyel Készítette: Tokár László Készült 2013-ban.
Készítette:Tokár László Fotó:Nokia December.
A FESTŐ ÉS A FECSKÉK.
Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0.
Audrey Hepburn tanácsai a szépséghez
Kritika érte a sajtót. Jogos kritika…?!?! Nem foglalkozik eleget a hazai piac burzsuj-ingatlanjaival. Valóban, igaz, nehéz megfelelő mélységű információhoz.
TURIYAM Téma: Önmagunk mibenléte
A HÍD. Régebben még az idő múlását különböző jelzésekkel érzékeltették. Például ha egy hajó miatt egy hidat kellett felemelni,kolomppal jelezték a kezdetét…
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Két magzat beszélget az anyja hasában …
Meg kellene érteni már végre, vagy újra? Sokan vágynak vissza a nem is oly régmúltba. Visszasírják sokan a régi biztonságot, Pedig nem rajongták, akkor.
"Keresd az életben mindig a szépet
Vagyonvizsgálat.
Szerelem „Azt kértem Tőled, hogy szeress még. Azt mondtad, hogy Neked ennyi nem elég. Annyi mindent adhatnék még hát kérlek Kicsim kérlek maradj még! Maradj.
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
Fülemüle informatika verseny
A környezet-szennyezés
A sütemény.
munkahelyi kommunikáció PéPéeS
Egyedül olvasd el... különösen az utolsó részt
Napra Valentin.
Megmagyarázhatatlan parajelenségek (amit nem láttál attól még létezhet)
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18)
Az én városom. A város: Pécsvárad, város a Zengő lábánál, Baranyában, Pécstől 18km-re van a 6-os út mellett Budapest felé.
A finnek ősi eposza 2/B.
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
A Birodalmi lépegetőtől… Egy játék matematikája. Egyszer volt… Ha megnőnek a gyerekek, akkor a matematikusnak marad a solitaire :( Van k darab doboz 1-től.
Sorozatok. A manók elindultak a nagyvilágban hogy találjanak egy helyet maguknak ami csakis az övék. Figyeldd meg a képen az emberi élet szakaszait.
Mindenütt a földön Vágynak valami jó után,
Ez a Tantra Indiából érkezett.. Mindegy, hogy babonás vagy-e vagy sem, érdemes elolvasnod. Ez egy nepáli Tantra Totem és szerencsét hoz. Négy nappal azután,
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
Egy év Szádváron V. Rész Készítette: Tokár László
ÖREGKORI RAVASZSÁGOK, ÉRDEKESSÉGEK! (Nem csak a 20 éveseké…)
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Ez a képsorozat nyilvános videók kockáit tartalmazza. Kitakartuk a képeken jól látható személyek arcát, mert nem szerettünk volna senkit megalázni,
Karácsony Ha szerencsénk van havazik és nem tűnik minden annyira szürkének. Mostanában, hogy jön az új év és a Karácsony, csak fázol és meg-megállva.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
MARINA HOTEL AZ ÖBÖLBEN
Feltétel nélküli szeretet
Az Élet Igéje szeptember.
Bölcsességek, aforizmák
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Egy csokorra való állat;) Olaszországban sokféle állattal találkoztunk, néhányat meg is örökítettünk, elsősorban ezeket is vejem;) Egy kis csokorra való.
Maravillas naturales por accidente A természet véletlenszerű furcsaságai.
Tiszafüredi Halas Napok
HARSÁNYI NAP április 3.. A Harsányi díj átadása A napot, az Igazgatónő által levezényelt, Harsányi-díj átadásával kezdtük. Harsányi Nap április.
BARÁTSÁG Anikónak szeretettel.
JÓ REGGELT !.
Tantra Indiából
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
A HÁROM FA.
A humor fiatalon tart….
Előadás másolata:

Szádvár VI.vármentő hét Mottó: Ég a napmelegtől a Szádvár hegy csúcsa, tikkadt várbarátok ásogatnak rajta.( Arany János után szabadon) A várbarátoknak előadja: Tokár László Fotó: NOKIA 2013 08 28 Készítette: Tokár László 2013 08 28

A kezdő várbarát beszámolója. A városi panelból kitörő nyugdíjas szemével, én nem a szakmai kihívást kerestem, hanem a kertészkedést pótló kikapcsolódást. Bár nagyon szeretem én is a fényes tárgyakat, nem volt hozzá szerencsém. A felüdülés volt amikor kiléptem az Szalamandra ház épületéből és a zajos betonrengeteg helyett az erdő csendje várt. Igazi sport teljesítmény feljutni a várba. Ez utóbbitól vártam, hogy megszabadít néhány kiló súlyfölöslegtől, de sajnos a kiváló helyi ételek ezt nem tették lehetővé. Kiváló volt az együttműködés a fiatalok, és az idősebbek között. Első reggelen a szerszámok felszállítása volt a legnagyobb feladat. Utólag komikusnak tűnik, ahogy felsorakoztam a többiekhez az egyik legnagyobb szerszámkészlettel, mert az is kétséges volt, hogy üresen fel fogok e kapaszkodni a várba. Szerencsénkre volt gépjármű ami a szerszámokat feljuttatta, és az utat „csak” a napi víz és kaja felszállítása terhelte. Elsőre bőven elég volt ez is. De következzen az én képes riportom erről a dolgos hétről, mert néhány képet én is készítettem, ezt osztom most meg az érdeklődőkkel.

Előbb egy gondolat a vár lábánál. A hegyre menet elgondolkoztam, mivel tehetnénk látványosabbá Szádvárat? Az ötlött fel bennem, bár a vár így is igen népszerű, viszonylag kis erőfeszítéssel külső látványát lehetne fokozni. A várbarátok időszakosan nagy erőfeszítéseket tesznek a vár környékén a növényzet burjánzásának visszafogásában. Az ilyen akciók felhasználhatók lennének egy látogató ösvény kialakítására a vár alatt, biztonságos távolságra. A művelet esetleg „néhány” kő elmozdításával járna, ha az út nem nem kerül túl közel a kiomlásokhoz. A kövek megmozdítása néha azért is szükséges, mert az eredményesebb bozót irtáshoz, gyökérzethez egészen közel kell a vágást végezni, így a takarítással két legyet üthetünk egyszerre! Nem kicsit, van bennem bizonyos önzés, hogy a várbarátok segítségével magam is eljuthassak egyszer az alsó Csigához. Természetesen az akcióhoz szükséges a felügyeletek bele egyezése is! Sajnos ezt a témát nem osztottam meg ez idáig senkivel.

Szálásunk udvara Tiszta csendes itt a táj, a vendég nyugalmat talál. A Szalamandra ház, és udvara.

Út a hegyre Lassan ment az öreg medve, egymagában, kecmeregve. Fenséges az erdő csendje, tiszta üde levegője.

Gyümölcsfák a hegyen A várba vezető út mellett sok gyümölcs fát is lehetett látni. Ahogyan közeledünk a várhoz egyre több van belőlük: dió, körte, som, cseresznye. Persze már elvadultak. A diófákat a korabeli ostrom leírásában is említik!

Som a Német bástyán A Német bástyán, az egyik kiomláson látható ez a termékeny somfa. Máshol, a várfal tövében a Nyugati bástyánál látható dió. Ahol pihentünk ott pedig vadkörte hullott! Érdekes, hogy régebben hullott gyümölcsöt nem lehetett látni, mert az állatok reggelre begyűjtötték.

Érkezés a várba Feljutott a kiscsapat, zászlót kitűzni hamar! Mielőtt munkához láttunk, elvégeztünk néhány szertartást, és jött, az eligazítás.

Árok árok 16-s árok… Sátor, ponyva, napernyő, védelem kellett a forróság ellen. De így is a fák árnyékába kellett menekülni!

Munkában a 16-s személyzet Szádvár krónikása, Gábor is kitett magáért, szorgalmasan fotózott, és riportokat készített. Most éppen velünk!

Ah, micsoda kép! Itt a Szerző Úr, aki jobbágyként végzi a vármunkát. Aki keres az talál, a 16-s árok valóságos kincsestár!

Az alsóvár és a csodálatos panoráma! Előtérben a ciszterna.

A bizonyító erejű lelet: Swendli golyója! Ez bizony csatában veszítette el majdnem a harmadát!

Valami pénznek látszó tárgy…

Vallatjuk a pecsétnyomót…

A Csigánál… A 17-s árok. Itt legalább árnyék is volt,… és sok lelet! A fiúk és a lányok kitettek magukért kivágták egy nagy fa gyökerét!

Védett szakasz a déli falon.

Belső vár a Porkoláb fallal. Itt még nem sokat vallott a múlt.

Felmérés a Csonka bástyánál Felmérés a Csonka bástyánál. A háttérben látható társunk termetével érzékelhető a fal mérete.

A 18-s kincses árok ! A szorgalom valódi, a fotóról nem tudnak!

Lisztes bástya, 19-s árok. A kövek önmagukért beszélnek ebben a forróságban kemény munka volt mozgatni!

Ez a Belső vár… Itt bizony nagy volt a rombolás!

Kilátás a Német bástyáról.

Tiéd a vár! Hamarosan találkozunk!