Szenvedélyek fogságában - a dohányzás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Advertisements

Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Központi Statisztikai Hivatal
Dohányzás.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
MIÉRT, MIKOR ÉS HOGYAN SZOKJUNK LE A DOHÁNYZÁSRÓL?
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
DOHÁNYZÁS, VAGY EGÉSZSÉG?
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Szenvedélyek fogságában - a drogok
az általános iskolákban
Készítette: Sági Richárd 10.A
A tehetség és felelősség
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Bodnar Andras Nagy Gabor Kantor Gabor
Mire jók a szűrővizsgálatok?
A „TINIK LEMONDANAK A DOHÁNYZÁSRÓL” BARÓTI SZABÓ DÁVID ISKOLAKÖZPONT BARÓT Február - Március 2011.
dr. Szalai Zsuzsanna szakmacsoportvezető főorvos
A tételek eljuttatása az iskolákba
A dohányzás Nem éri meg.
A daganatos betegségek epidemiológiája
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
Szegénység és egészségi állapot
Ismertető prezentáció a dohányzásról
Méltó helyet a fittségnek a kardio-vaszkuláris- metabolikus rizikó megítélésében !
Allergia dr.Hella Zoltán.
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
„SEGÍTSÉG – A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT” – az Európai Bizottság új kezdeményezése Dr. Szilágyi Tibor, MD, MPhilPH május 31.
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
A DOHÁNYZÁS.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
Az egészséges életmód és a stressz
Helyettesítő termékek a tej esetében
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Készítette: A No cigi csapata
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
A káros szenvedélyek hatása egy fiatal szervezetre
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
A dohányzás leszoktatás programja Horváth Hajnalka Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ
A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
2. A dohányzás okozta betegségek- következmények, hatások.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
4. A passzív dohányzás káros hatásai. A passzív dohányzás káros hatásai A cigarettázó ember nem csak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz.
Káros szenvedélyek.
Ciki a cigi! Dohányzás.
Káros szenvedélyek Dohányzás.
Készítette: Smidéliusz Marcell 7.a
Dohányzás.
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Minimális intervenció az alapellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Előadás másolata:

Szenvedélyek fogságában - a dohányzás Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés Szenvedélyek fogságában - a dohányzás Margit Kórház Pásztó

Szenvedélyekről A WHO egyik felmérése szerint az emberek 90 százaléka függő; dohányzás, kávézás, tévézés, internet, alkohol vagy kábítószer befolyásolja életüket. Becslések szerint hazánkban minden harmadik ember rabja valamilyen szenvedélynek.

„A dohányzás népegészségügyi katasztrófa” (WHO)

A dohányzás okozta halálozás Magyarországon Magyarországon 2000-ben 134700 halálesetből 28600 – azaz minden ötödik haláleset – közvetlenül a dohányzásnak volt tulajdonítható. A dohányzással összefüggő többlethalálozásból 17.800 (64%) a 35-69 éves korban fordult elő. Ezeknek az embereknek az életét a cigaretta átlagosan 21 évvel rövidítette meg.

A dohányzásról I. Az Országos Lakossági Egészség Felmérés 2006 kutatási jelentése szerint a 18 év feletti magyar férfiak 40,7%-a, a nők 26,3%-a dohányzik Az egy lakosra eső cigarettafogyasztás 2005-ben 2400 szál/fő volt, míg az Európai Unió országaiban átlagosan 1600 szál/fő. A legutóbbi három évtizedben 800 ezer magyar halt meg dohányzás okozta betegségek miatt

A dohányzásról II. Egy 2005-ös felmérése szerint a magyar lakosság 65%-a szenved a passzív dohányzás ártalmaitól, átlagosan napi 270 percet töltve olyan légtérben, ahol mások dohányfüstjét szívja A Központi Statisztikai Hivatal 2005 elején közzétett adatai szerint Magyarországon ma évente 28 ezer ember halála írható egyedül a dohányzás rovására.

A dohányosok jelentős része fiatalon szokott rá a cigarettára A mai dohányosok háromnegyede korán, 18 éves korában vagy hamarabb kezdett el dohányozni. Nagyrészük (41%) már 16 évesen dohányzott. A dohányosok háromnegyede már 18 éves korában vagy annál is korábban kezdett el rendszeresen dohányozni. A dohányzásra való rászokás és a családi/baráti környezetben lévő dohányosok száma között nagyon szoros az összefüggés.

A dohányzásról III. A dohányosok várható átlagos élettartama nyolc esztendővel rövidebb, mint a nemdohányzóké A dohányzás megelőzésében a tizenéves esztendők kínálnak lehetőséget, mert hazánkra is igaz, hogy a dohányosok több mint 70%-ánál 20 éves kora előtt rögzül ez a szokás.

A dohányzás következményei A dohányzás a szív és érrendszeri betegségek kockázati tényezője A tüdő, gége, a szájüreg, a nyelőcső és a hólyagrák egyik rizikófaktora A dohányzók között gyakoriak az idült légúti betegségek, a fekélybetegség A dohányos cukorbetegnél gyakoribbak a szövődmények A dohányzásnak szerepe van a szemtünetekkel járó pajzsmirigybetegség kialakulásában Az erős dohányzás az időskori vakság egyik okozója

Tüdőrák hazai statisztika Hazai adatok: Évente 6000 új tüdőrákos 90-95% dohányzó/dohányzott Férfi:nő arány 2,64 Dohányzás: évente regisztrált új megbetegedések száma egyenes arányban növekszik a dohányipari termékek fogyasztásának növekvő ütemével Legjobb védelem a tüdőrák ellen: NE DOHÁNYOZZ!

A dohányzás következményei A dohányzás gyengíti az immunrendszert A dohányzás kedvezőtlen hatással van a gondolkodásra A dohányzók több gyógyszert fogyasztanak, mint a nemdohányzók A dohányzás impotenciát okozhat A dohányzás hátrányos a fogamzásra A dohányzó terhes veszélyezteti saját és a születendő gyermeke egészségét

A dohányzás következményei A dohányzás csökkenti a szervezet C, B-1 és B-6 vitamin tartalmát A dohányfüstös környezet a nemdohányzók egészségét is veszélyezteti A terhesség alatti dohányzás a születendő gyermek értelmi fogyatékosságának lehet az okozója Az apa dohányzása a károsodott ondósejtek miatt növeli az utódok rákos megbetegedésének a kockázatát

A dohányzás következményei A terhesség alatti dohányzás következményeként gyakoribb a magzati halálozás, vetélés, koraszülés A terhesség alatti dohányzás a magzati fejlődés visszamaradását idézi elő A szoptatás alatti dohányzás károsítja a csecsemő egészségét!

A COPD-s betegkép SENKIT SEM KÍMÉL!!!!

Passzív dohányzás I. Passzív dohányzás alatt dohányfüstnek, a dohányzás égéstermékeinek zárt helyiségben, a nem dohányzók szervezetébe történő, akaratuktól független bejutást értjük A passzív dohányzásról szokás azt mondani, hogy akár kétszerte károsabb, mint az aktív.

Passzív dohányzás II. Bizonyítja ezt, hogy ha például egy gyermek kora kisgyermekkorától dohányfüstös családban nevelkedik, amikor középiskolás korában tüdőszűrésen vesz részt, a tüdeje egy nagyon erős dohányoséhoz hasonlítható.

Egyéb hátrány Egy dohányos embernek a ruhái, autója, lakása, sőt még a bőre is átveszi a füstszagot, ami egy nem dohányzó ember számára igencsak zavaró tud lenni Egy dohányos ember bőre színe megváltozik, szürkül Egy dohányos ember gyorsabban öregszik, mint nemdohányzó társai

Leszokás A dohányzásról leszokni nem könnyű, de visszaszokni annál egyszerűbb. A dohányzók átlag 68%-a szeretne leszokni szenvedélyéről, de sajnos csak kevésnek sikerül tényleg leszoknia. Szerinted 100 emberből hánynak sikerül saját akaraterejéből leszoknia? 100-ból mindössze 3-nak sikerül pusztán az akaraterejéből.

Következtetések Az eddig hallottak alapján megállapítható, hogy mindenki, egyén és család számára az a legjobb, ha minden szenvedély mértéktelen űzésétől távol tartjuk magunkat. Éljünk káros szenvedély nélkül, tisztán, nyugodtan!

KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!