A sakk – stratégiák, mint analógiák és modellek;- a sakktanítás szerepe a menedzsertudatosság fejlesztésében Dr. habil Noszkay Erzsébet SZIE GTK egyetemi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A sakk és a döntési képesség összefüggései (kutatási programvázlat)
Advertisements

Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
A november 18-i workshop napirendje
Válaszok válság idején: hogyan hat a válság a gyógyszeripari piackutatásra? Szerencsés Dóra Egészségügyi kutatások vezetője Millward Brown Healthcare.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
Javaslat az erőforrások és a szabályozó eszközök összehangolására vidéken között Katonáné Kovács Judit, PhD egyetemi adjunktus DE AGTC GVK.
Minőségmenedzsment alapelvek
1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Tudástranszfer egyetemi városokban
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
Robert S. Kaplan – David P. Norton Csanádi Gábor Tamás C8ITGY 2007.
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
R. S. Kaplan, R. Cooper Költség és hatás Készítette: Kele Katalin Május 15.
Hatékony válságmegelőzés a szervezetben:
Pénzügyi intézmények kontrollingja
Vezetői Információs Rendszer felépítése
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
BCG mátrix A BCG mátrix a vállalat stratégiai helyzetét két dimenzióban elemzi és értékeli: (relatív piaci részesedés és piaci növekedési ütem).
Pannon Egyetem, Szervezési és Vezetési Tanszék
Sólyom Andrea PhD Hallgató
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Hardicsay Péter, MSTT Sakk és Sakkelméleti Bizottság elnök, TF szakágvezető.
Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Kérdések a második zh-hoz
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
A háború és a modern fegyveres erő
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
Az innováció forrásai.
Az információrendszerek kialakulása
1 Mit vártunk, mit kaptunk, mit remélünk ? Összeállította: Kálóczi Katalin projektvezető december 8. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI.
Stratégia a sakktáblán és a sportpályán Dr. Sterbenz Tamás.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A talentum A tehetségfejlesztés programja SZOMBATHELY(kick-off)
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
A BKF tudástranszfer modellje a
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
PwC Informatikai kockázatkezelés a gyakorlatban Hétpecsét Információbiztonsági Fórum március 22. Előadó: Viola Gábor, CISA.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
A problémamegoldás 7 lépéses módszere:
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Kérdések a második zh-hoz
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Készítette: Farkasné Veres Edina
Előadás másolata:

A sakk – stratégiák, mint analógiák és modellek;- a sakktanítás szerepe a menedzsertudatosság fejlesztésében Dr. habil Noszkay Erzsébet SZIE GTK egyetemi docens – szakvezető Email: Noszkay.Erzsebet@vati.szie.hu „A sakk oktatásának hatása a képességfejlesztésre és a személyiségfejlesztésre” ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM 2007 november 21.

Mottó: „Sakk! De mire jó ez? A háborúra – állítják svéd és ausztrál kutatók,akik a játékot arra használják, hogy fejlesszék a valódi csaták megértését, melyekben nem mindig látni, mit is csinál az ellenség.” Forrás: Yong, E. The Guardian 2004,

Az előadás célja Bemutatni, a témafelvetés indokait és létjogosultságát igazoló előzményeit és következményeit az üzleti menedzsmentben; Sakk, de mire jó ez…? Azok a vezetői képességek, dilemmák és helyzetek,ahol a sakkal kapcsolatos - elsősorban hadtudományok terén folyó – kutatások eredményei jó eséllyel adaptálhatók (Kutatási irányok); Egy biztos felhasználási terület: a válságmenedzsment (példa az üzleti menedzsment területéről) Noszkay Erzsébet „A sakk…… ZMNE 2007. nov. 21.

1. A témafelvetés indokai és létjogosultsága az üzleti szféra menedzsmentjében 1.1 Előzmények 1.1.1. A vezetői döntési helyzetek alaptípusai A döntési helyzetek feltételei jól strukturált problémák, rutin döntési helyzetek; félig strukturált problémák, de jól modellezhető döntési helyzetek; strukturálatlan problémák, nehezen leképezhető döntési helyzetek. Forrás: Sántáné-T. - Biró – Gábor - Kő - Lovrics a célállapot és az elérési műveletek tökéletesen ismertek; a célállapot teljesen, az elérési műveletek csak részben ismertek; a célállapot és az elérési műveletek is csak részben ismertek, gyakran menet közben is változnak. 1.1.2. A vezetői döntési helyzetek egyre gyorsabban váltják egymást így gyakran kell korlátozott információellátottságú helyzetekben döntésre jutni (a döntési helyzetek feltételei mindinkább a c) - típusú, SŐT a nem definiált problémák felé elmozdulni) Noszkay Erzsébet „A sakk…… ZMNE 2007. nov. 21.

(implicitté tehető) tudás 1. A témafelvetés indokai és létjogosultsága az üzleti szféra menedzsmentjében 1.2 Következmények A teljes tacit tudás Explicit tudás Implicit (implicitté tehető) tudás Tacit tudás 1.2.1. Döntési bizonytalanságok = nő a tacit tudás szerepe! 1.2.2. Alapvetővé válik a vezetői tudatosság fejlesztése Noszkay Erzsébet „A sakk…… ZMNE 2007. nov. 21.

1. A témafelvetés indokai és létjogosultsága az üzleti szféra menedzsmentjében 1.2.2. A vezetői tudatosság fejlesztése Fejlődés: a reális helyzetértékeléstől - jövő állapot víziók - rutin-, helyzetfelismerésre alapuló-, és kreatív - problémamegoldó döntésekig Környezeti tényezők 1. Első fejlettségi szint: A jelenség elemeinek érzékelése, észlelése 2. Második fejlettségi szint: az adott helyzet megérése 3. Harmadik fejlettségi szint: a jövő állapot vizionálása Tudatos – problémamegoldó döntéshozatali képesség Felismerésre alapuló döntés-hozatali képesség Egyszerű (klasszikus) döntéshozatali képesség Forrás: Barlai, 2007. máj. 11. Noszkay Erzsébet „A sakk…… ZMNE 2007. nov. 21.

2. Vezetői képességek, dilemmák és helyzetek,ahol a sakkal kapcsolatos - elsősorban hadtudományok terén folyó – kutatások eredményei jó eséllyel adaptálhatók (Kutatási irányok); 2.1 A sakk –tanítás, mint képességfejlesztési módszerrel kapcsolatos kutatások 2.2 Sakk és háború;- hadtudományi kutatások analóg alkalmazása az üzleti menedzsmentben A vezetői tudatosság alapjait képező kompetenciák fejlesztése, így: a kudarc kezelése és feldolgozása;- következtetések levonása; figyelem koncentrálás - figyelem megosztás; memória fejlesztése; gyors következtetési képesség; Alkotó képzelet – kreativitás; döntési képesség; kockázatvállalási képesség; rendszerszemléletű gondolkodás; megfontoltság; Helyzetmegítélés. Forrás: Hardicsai, P. a) Alapvető irányok;- az ediggi eredmények tükrében (a háborút jellemző bizonytalansági tényező kezelése;- sakk analógiákon (több tízezer játszma!) keresztül): b) Megfigyelések, megállapítások: ad.1 rendszerszemlélet nélkül egyetlen játékos sem esélyes ad. 2. az információs előny „leküzdhető” megfelelő gyorsasággal; ad.2 a játékok hasonlóak, de a sikerhez vezető célok és stratégiák nagyon különbözőek; ad.3. mélytervezés (lehetséges stratégiai utak leképezése gráfokkal); ad.4. alapvető a kulcsváltozók feltárása Forrás: Kuylenstierna; Scholz Noszkay Erzsébet „A sakk…… ZMNE 2007. nov. 21.

- megvizsgálni az egyező és sikerre vivő célstratégiai lépéseket; 2.2. Sakk és háború;- hadtudományi kutatások adaptálása az üzleti menedzsmentben (az eddigi hadtudományi kutatások analógiái mentén) c) Az üzleti menedzsmentre (meghatározóan a válságmenedzsmentre) érvényes következtetések ad. 1. a válságmenedzsment mindig információ hiányos helyzetben dolgozik; ad. 2. a gyorsaság e szakma esetében mindig „létkérdés”, gyakran az egyetlen komoly stratégiai előny; ad. 3. nincs két azonos válságkezelés, noha a módszerek (a játékok) hasonlóak – a kilábaláshoz (a sikerhez) vezető célok és stratégiák nagyon különbözőek; ad. 4. a sikeres válságkezelés csakis a „genetikai kódok” (kulcsváltozók) ismeretében és azok egyensúly –törvényeire építve, alapozva esélyes; d) Egy lehetséges kutatási irány – a hadtudományi kutatások analógiái mentén - megalapozni az un. mélytervezés módszertanát (több sikeres válságkezelés stratégiai lépéseinek gráf modellezésével); - megvizsgálni az egyező és sikerre vivő célstratégiai lépéseket; - a vonatkozó vizsgálatok segítségével a még feltáratlan kulcsváltozókat feltárni; kidolgozni – oktatási célú – játékokat (modellekre épülő intelligens rendszerek), a helyzetek tudatos problémakezelési képesség fejlesztésére Noszkay Erzsébet „A sakk…… ZMNE 2007. nov. 21.

3. Válságmenedzsment (példa az üzleti menedzsment területéről) Piaci versenypozíció (relatív piaci részesedés) termékek stratégiai kilátásai A válság típusának prioritása A válságkezelés célszerű stratégiája Tőkegazdálkodás és erőforrás gazdálkodás Kedvezőtlen: túltengnek a „döglött kutyák” Piaci válság: piacvesztés, stagnáló ágazat Piaci „visszavonulás”, karcsúsítás Tőkekimenekítés, erőforrás leépítés, csökkentés (létszám kereslet stb.) Menthető, megfelelő arányú a „fejős tehenek” száma, de kevés a „csillagok” száma Teljesítményi- pénzügyi válság „Állóháború”, átstrukturálás, erőforrás-összpontosítás Tőkeátcsoportosítás az életképesebb termékek, profilok stabilizálása, (a döglött kutyák” likvidálása, erőforrás megvonása) Ígéretes: vannak „csillagok”, „kérdőjelek”, de igyekezni kell; sokáig volt „állóvíz” Stratégiai, innovációs válság „Támadás”, menekülés előre, diverzifikáció Tőkebefektetés: terjeszkedés és átcsoportosítás a „csillagok” javára (erőforrás injekciók, hitelek) Noszkay Erzsébet „A sakk…… ZMNE 2007. nov. 21.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Várom kérdéseiket!