1. Hány kocsi nagyfeszültségű ellátása biztosítható egy áramszedőről?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1. Milyen módon tudja a járművezető működésbe hozni a RET-féket? a)
Advertisements


A KÖZPONTI AJTÓZÁRÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI
Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Ik típusú trolibusz éves vizsga tesztkérdések
1. A vasúti kerékpár jellegzetessége, hogy … a)
1. Hogyan hozható működésbe a homokszóró? a)
1. Hány darab vészfék kar van elhelyezve a járműben?
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
1. A T5C5 hármas szerelvény melyik kocsiján kell üzembe helyezni az áramszedőt? a) A két szélső kocsin. b) A középső kocsin. c) Mindig a menetirány szerinti.
1. Milyen típusú elektromos állítású váltók találhatók az 1-es jelzésű villamos Bécsi út végállomásán? a) Hanning-Khal típusú váltók, amelyeket távvezérlés.
Humánkineziológia szak
1. Milyen hosszú a kocsiszekrény /homlokfaltól homlokfalig/?
Mellár János 5. óra Március 12. v
1. Milyen hosszú a kocsiszekrény /homlokfaltól homlokfalig/? a)
1. Mivel tudjuk becsukni a jobb első ajtót, ha a reteszkulccsal nyitottuk ki? a) A reteszkulccsal belülről becsukom. b) Az „összes ajtó” nyomógombbal becsukom.
Elektromos mennyiségek mérése
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
Védőgázas hegesztések
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Darupályák tervezésének alapjai
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
szakmérnök hallgatók számára
1. Száva kocsiszínből kiálláskor (50-es oldalra) az egyvágányú pályaszakaszon lévő elágazó váltót… a) egyenes állásba állítja. b) kitérő állásba állítja.
1. Mit kell figyelembe venni az irányváltó kapcsoló "E1","E2","E3" helyzeteinek kiválasztásakor? a) Az elérni kívánt (maximális) sebességet. b) A szerelvény.
1. Mit akadályoz meg a Brown-Boveri menetkapcsolóban lévő mechanikus reteszelés? a) A mechanikus reteszelés azt akadályozza meg, hogy az irányváltó kapcsoló.
1. Mikor nem kell a vezérlőkapcsolón lévő éberségi berendezés nyomógombját folyamatosan nyomnia a járművezetőnek, az iránykapcsoló „V” „előre” állásában?
1.Válassza ki a 436-os pályaszámú „L” típusú nosztalgia jármű menetkapcsolójának fokozat kiosztását! a)A 3 óránál található „nulla” fokozaton kívül meneten.
1. Milyen módon szabályozzuk a kivonulást az Ispotály utcai egyvágányú pályaszakaszon? 1. Milyen módon szabályozzuk a kivonulást az Ispotály utcai egyvágányú.
1. A vasúti kerékpár jellegzetessége, hogy … a)
1.Milyen jelzésű villamosokkal jár közösen az 59-es jelzésű villamos? a)18-as, 56-os és 61-es jelzésű villamossal. b)18-as és 61-es jelzésű villamossal.
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1. Milyen hosszú az iker Ganz-csuklós szerelvény?
Az elektromos áram.
MUNKA- ÉS TŰZVÉDELEMI JELEK ÉS JELZÉSEK
1. Az utastéri vészfék működtetésekor ... a)
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
VILLAMOS, VEZETŐ NÉLKÜL KBSZ SZAKMAI NAP november 18. Chikán Gábor balesetvizsgáló.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1.A vasúti kerékpár jellegzetessége, hogy … a)a tengely és a kerekek szilárd egységet képeznek, vagyis a kerekek a tengelyen nem mozdulhatnak el, azzal.
Pályaismeret 1-es viszonylat. 1.) Az 1-es vonalon hol találunk közúti fedezőjelzővel ellátott útkereszteződést? A Salétrom utcai kivonuláskor. Az Aquaticum.
CAF Urbos 3 Budapest 1. a.)Csúszás- és perdülésvédelmi berendezés működése esetén automatikusan. b.)Nyomógombról működtetve, az irányváltó kapcsoló bármely.
Száva kocsiszín 1. a.)Nem található hurokvágány b.)Igen, a 2. vágány visszafordul a kocsiszín mellé az udvarra c.)Két hurokvágány is található,
Található-e hurokvágány a kocsiszín területén?
Milyen kialakítású a Móricz Zsigmond körtér M végállomás?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Tesztlap Teszt megkezdése.
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
1. Válassza ki a mobiltelefonnal és kiegészítőivel kapcsolatos helyes állítást! a) A járművezetőnek vezetés közben tilos a mobiltelefon és kiegészítőinek.
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
ZIU9B járműismeret és kezelés
Elektrotechnika – ZIU9B
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Milyen kialakítású a Móricz Zsigmond körtér M végállomás?
Előadás másolata:

1. Hány kocsi nagyfeszültségű ellátása biztosítható egy áramszedőről? a) Legfeljebb két kocsi. b) Legfeljebb három kocsi. c) Legfeljebb négy kocsi.

2. Melyik kocsin vezérlődik fel az áramszedő, ha irányadás után a műszerasztalon lévő „ÁRAMSZEDŐ” kapcsolót működteti? a) Csak azon a kocsin vezérlődik fel az áramszedő, ahol az „ÁRAMSZEDŐ” kapcsolót működteti. b) Azon a kocsin vagy kocsikon, ahol a főkapcsoló „V” vezérlő állásban van. c) Azon a kocsin, ahol a segédhenger „E” előre állásban van.

3. Milyen módon kezelhető az áramszedő, ha a működtető motorja meghibásodik? a) A vezetőfülkébe benyúló kötél segítségével. b) A vezetőfülke jobb oldali készülékszekrényében található „ÁRAMSZEDŐ LEHÚZÓ” kisautomata lekapcsolásával. c) A kocsi utasterében a középső ajtónál a mennyezeti csatlakozó nyílásba helyezhető kézi hajtókarral.

4. Az alábbiak közül melyik esetben válik szükségessé a műszerasztalon lévő „SZÜKSÉGMENET” kapcsoló bekapcsolása a további közlekedés érdekében? a) Ha a műszerasztalon lévő „AJTÓK ZÁRVA” jelzés – ajtóhiba miatt – nem világít. b) Ha a műszerasztalon lévő „HAJTÁSHIBA” jelzés világít. c) Ha a műszerasztalon lévő „SEGÉDÜZEMI HIBA” jelzés világít.

5. Ha a műszerasztalon lévő „SZÜKSÉGMENET” kapcsolót bekapcsolja... a) a szerelvény maximum 25 km/h sebességgel képes tovább haladni. b) az adott kocsi menetregisztráló berendezése leáll, így az addig rögzített adatok felülírását megakadályozza. c) a sebességjeladó és a sebességmérő sem fog működni.

6. Milyen hatása van annak, ha a műszerasztalon lévő „HAJTÁS SELEJTEZÉS” kapcsolót a hajtásrendszer hibája esetén bekapcsolja? a) A selejtezett kocsi nagyfeszültségű berendezései működésképtelenné válnak. b) A selejtezett kocsi menet- és féküzeme nem vezérelhető. c) A selejtezett kocsin az áramszedő levezérlődik és a kocsi féküzeme nem vezérelhető.

7. Melyik esetben nem működtethető a műszerasztalon lévő „VÁLTÓÁLLÍTÓ” nyomógombbal az elektromos váltóállítás az üzemben lévő áramszedőnek a szánszerkezet alatti áthaladása során? a) A vezérlőkapcsoló „menet” pozíciójában. b) A vezérlőkapcsoló „nulla” pozíciójában. c) A vezérlőkapcsoló „fék” pozíciójában.

8. Mire szolgál a műszerasztalon lévő háromállású „AJTÓVEZÉRLÉS MÓD” kapcsoló? a) A kapcsolóval beállítható az ajtók „egyedi” vagy „központi” üzemmódja. b) A kapcsolóval beállítható vagy kiiktatható az ajtók közbezárás érzékelőjének működése. c) A kapcsolóval kijelölhető a kívánt járműoldali ajtóműködés.

9. Mire szolgál a műszerasztalon lévő kétállású „AJTÓ ÜZEMMÓD” kapcsoló? a) A kapcsolóval beállítható az ajtók „egyedi” vagy „központi” üzemmódja. b) A kapcsolóval beállítható vagy kiiktatható az ajtók közbezárás érzékelőjének működése. c) A kapcsolóval nyitott ajtók esetén is mozgásképessé tehető a szerelvény.

10. Válassza ki a sínfék működésére vonatkozó helyes – igaz – állítást! a) Ha a jobb oldali „SÍNFÉK” lábkapcsoló pedállal működteti a sínféket, akkor megszakad a menetvezérlés folyamata. b) Ha a jobb oldali „SÍNFÉK” lábkapcsoló pedállal működteti a sínféket, akkor nem szakad meg a menetvezérlés folyamata.

11. Milyen folyamatok játszódnak le, ha a műszerasztalon lévő „PÓTVÉSZFÉK” nyomógombot menetközben működteti? a) Működésbe lép a sínfék és a rugóerőtárolós fék. b) Megszakad a menet- illetve a fékvezérlés folyamata, működésbe lép a sínfék és a rugóerőtárolós fék. c) Megszakad a menet- illetve a fékvezérlés folyamata, működésbe lép a sínfék a rugóerőtárolós fék és a homokszóró.

12. Mit jelez a műszerasztalon lévő „JOBB OLDALI AJTÓNYITÁS” kapcsolóban a jelzőlámpa, ha világít? a) Azt, hogy a jobb oldali ajtók valamelyikénél az utas leszállási szándékot jelzett. b) Azt, hogy a műszerasztalon lévő „OLDALVÁLASZTÓ” kapcsolóval a jobb oldali ajtóműködés van kijelölve. c) Azt, hogy a jobb oldali ajtók még nincsenek zárt helyzetben.

13. Miről ismeri fel azt, hogy a vontatómotorok áramkörében lévő maximálrelé működésbe lépett? a) A „HAJTÁSHIBA” jelzőlámpa világít, a jármű állapotjelző alapján a hiba és a hibás kocsi is azonosítható. b) A „HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG” jelzőlámpa világít, a jármű állapotjelző alapján a hiba és a hibás kocsi is azonosítható. c) A „SEGÉDÜZEMI HIBA” jelzőlámpa világít, a jármű állapotjelző alapján a hiba és a hibás kocsi is azonosítható.

14. Válassza ki az üzemi fékberendezésre vonatkozó helyes – igaz – állítást! a) A jármű üzemi fékberendezése a villamosfék, ami visszatápláló jelleggel működik. Ha a visszatáplálás nem megvalósítható, vagy a járművezető vészfékezést kezdeményezett, akkor villamos ellenállásfékként működik. b) Az üzemi fék meghibásodásakor a hibás kocsin csak a rugóerőtárolós fék jön működésbe. c) A jármű üzemi fékberendezése a villamosfék, ami visszatápláló jelleggel működik. Ha a visszatáplálás nem megvalósítható, azonnal működésbe lép a sínfék és a rugóerőtárolós fék.

15. Milyen folyamat jön létre a gyorsítás közben fellépő kerékpörgés esetén? a) A vezérlőberendezés a motorok áramát úgy szabályozza, hogy a kerékpörgés megszűnjön. A műszerasztalon világít a „CSÚSZÁS” jelzőlámpa. b) A vezérlőberendezés a homokszórót működteti, és a műszerasztalon világít a „CSÚSZÁS” jelzőlámpa. c) A vezérlőberendezés a homokszórót működteti, és a motorok áramát úgy szabályozza, hogy a kerékpörgés megszűnjön. A műszerasztalon világít a „CSÚSZÁS” jelzőlámpa.

16. Milyen folyamat jön létre a fékezés közben fellépő kerékcsúszás közben? a) A vezérlőberendezés a homokszórót működteti, és a motorok áramát úgy szabályozza, hogy a kerékcsúszás megszűnjön. A műszerasztalon világít a „CSÚSZÁS” jelzőlámpa. b) A vezérlőberendezés a homokszórót működteti, és a motorok áramát úgy szabályozza, hogy a kerékcsúszás megszűnjön. A vezérlőkapcsoló 3-5. fékpozíciójában a sínfék is működésbe lép. A műszerasztalon világít a „CSÚSZÁS” jelzőlámpa.

17. Milyen folyamat jön létre vonatszakadás esetén? a) A leszakadt szerelvényrészen működésbe lép a sínfék a rugóerőtárolós fék és a homokszóró. A műszerasztalon villogó fényjelzést adnak a „SEGÉDÜZEMI HIBA”, a „HAJTÁSHIBA”, és a „CSÚSZÁS” jelzőlámpák és szól a berregő. b) A leszakadt szerelvényrészen működésbe lép a rugóerőtárolós fék és a homokszóró. A műszerasztalon villogó fényjelzést ad a „HAJTÁSHIBA” jelzőlámpa és szól a berregő. c) A leszakadt szerelvényrészen működésbe lép a sínfék, maximális fékezőerővel a villamosfék és a homokszóró. A műszerasztalon villogó fényjelzést adnak a „HAJTÁSHIBA”, és a „CSÚSZÁS” jelzőlámpák és szól a berregő.

18. Milyen módon tudja megszüntetni az utastéri vészfékezés hatását? a) A jármű álló helyzetében a vezérlőkapcsoló „nulla” pozíciójában a vezérlés ki-, majd bekapcsolásával. b) A jármű álló helyzetében az irányváltó kapcsoló „nulla” helyzetbe állításával.

19. Válassza ki a jármű világításával kapcsolatos helyes – igaz – állítást! a) A tompított fényszóró működése az irányváltó kapcsoló állásától független. b) Ha a statikus átalakító nem működik, a bekapcsolt utastéri világítás egyik szakasza 30 másodperc késletetéssel kikapcsol. c) A nyitott utastéri ajtóknál a lépcsővilágítás minden esetben működik.

20. Mikor szükséges az egyenáramú szaggató-berendezés védelme érdekében a műszerasztalon lévő „VÁLTÓT NEM ÁLLÍT” kapcsolót működtetni? a) Minden olyan esetben, amikor szükséges, hogy a motorok árama a 130 Amper értéket elérje, de a tényleges motoráram ennél kevesebb. b) Ha a vezérlőkapcsoló „fék” pozíción van és az üzemben lévő áramszedő a szakaszszigetelő alatt halad át. c) Ha az üzemben lévő áramszedő villamos és trolibusz munkavezetékek kereszteződése alatt halad át.

21. Milyen módon adható indulásjelzés? a) A műszerasztalon lévő „AJTÓZÁRÁS” nyomógomb működtetésével. b) A műszerasztalon lévő és a nyitott ajtóknak megfelelő oldali „BAL” vagy „JOBB OLDALI AJTÓNYITÁS” nyomógomb működtetésével.

22. Milyen módon törölhető az indulásjelzés úgy, hogy az ajtók nyitott helyzetben maradjanak? a) A műszerasztalon lévő és a nyitott ajtóknak megfelelő oldali „BAL” vagy „JOBB OLDALI AJTÓNYITÁS” nyomógomb működtetésével. b) A műszerasztalon lévő „AJTÓZÁRÁS” nyomógomb kétszer, gyors egymásutánban történő működtetésével. c) A vezérlőkapcsolóval történő menetre kapcsolással.

23. Mit jelez a műszerasztalon lévő „AJTÓZÁRÁS” nyomógombban lévő jelzőlámpa, ha világít? a) Az összes ajtó zárt helyzetét. b) A kétállású „AJTÓ ÜZEMMÓD” kapcsoló helyzetétől függően a nyitási engedély kiadását, vagy nyitott ajtót jelez. c) Az indulásjelzés megadását, illetve működését jelzi.

24. Válassza ki az ajtókkal kapcsolatos helyes – igaz – állítást! a) Az ajtók csak a szerelvény álló helyzetében nyithatók. b) Az „OLDALVÁLASZTÓ” kapcsolónak egyik állásból a másik állásba történő átkapcsolásakor a nyitott ajtók indulásjelzés és késleltetés nélkül becsukódnak. c) Ha az „AJTÓZÁRÁS” kapcsolót kétszer, gyors egymásutánban működtetjük a nyitott ajtók indulásjelzés és késleltetés nélkül becsukódnak.

25. Válassza ki az ajtókkal kapcsolatos helyes – igaz – állítást! a) A háromállású „AJTÓVEZÉRLÉS MÓD” kapcsolót csak az ajtók zárt helyzetében szabad kezelni. b) Ha a megfelelő oldali „BAL” vagy „JOBB OLDALI AJTÓNYITÁS” nyomógombot kétszer, gyors egymásutánban működtetjük, az ajtók mozgó járművön is nyithatók. c) A szerelvény – a „SZÜKSÉGMENET” kapcsoló kikapcsolt helyzetében – csak zárt ajtókkal indul.

26. Milyen hatása van a vezérlőkapcsoló balra, oldalirányban történő kibillentésének? a) Menet helyzeten megfelezi a menetáramot. b) Nulla helyzeten felold a rugóerőtárolós fék, ha előzőleg működésbe hozták. c) Ez a művelet hatástalan.

27. Melyik esetben világít a műszerasztalon lévő „HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG” jelzőlámpa? a) Ha a szerelvény valamelyik kocsijában a központi vezérlőberendezés hálózati feszültséget érzékel. b) Ha a szerelvény valamelyik kocsijában a központi vezérlőberendezés hálózati feszültséget nem érzékel.

28. Válassza ki, hogy álló járműnél melyik esetben old fel a rugóerőtárolós fék? a) A vezérlőkapcsolóval kiadott menetparancs esetén. b) A vezérlőkapcsoló balra, oldalra kibillentésével, ha az összes ajtó zárva. c) A vezérlőkapcsolóval kiadott menetparancs esetén, ha a motoráram elért egy meghatározott értéket.

29. A műszerasztalon lévő háromállású „AJTÓVEZÉRLÉS MÓD” kapcsoló 2-es, normál működés helyzetben van. Milyen folyamat játszódik le, ha valamelyik ajtó közbezárás érzékelője – élvédelem – közbezárást jelez? a) Az ajtó teljesen visszanyílik, és nyitva marad. Az ajtó a műszerasztalon lévő ajtóműködés kijelzőn hibát jelez. b) Az ajtó félig visszanyílik, majd ismét záródik. Ha ismét akadályt érzékel, az ajtó teljesen visszanyílik, és ismét záródik. Ha a teljes záródás most sem jön létre, az ajtó a műszerasztalon lévő ajtóműködés kijelzőn hibát jelez. c) Az ajtó teljesen visszanyílik, majd ismét záródik. Ha ismét akadályt érzékel, az ajtó teljesen visszanyílik, és az ajtó a műszerasztalon lévő ajtóműködés kijelzőn hibát jelez.

30. A szerelvény álló helyzetből történő indításakor a vezérlőkapcsolóval kijelölhető-e bármelyik menethelyzet? a) Igen, mert az egyenáramú szaggató-berendezés úgy szabályozza a vontatómotorok áramát, hogy az megfeleljen az előírt értéknek. b) Nem, mert túláram hatására a maximálrelé működésbe léphet. c) Nem, mert a rugóerőtárolós fék csak az első menethelyzetben old fel.

31. Mi a helyes vezetéstechnika, ha a vonóerőt átmenetileg csökkenteni kell? a) A vezérlőkapcsolóval „kisebb” menethelyzetbe kell visszakapcsolni. b) A vezérlőkapcsolót balra, oldalra kell kibillenteni, és ebben a helyzetben kell tartani. c) A vezérlőkapcsolóval a nulla helyzetbe kell kapcsolni, majd „kisebb” menethelyzetbe kell visszakapcsolni.

32. Járműhiba esetén a működésbe lépett reteszelések milyen módon szüntethetők meg? a) Az akkumulátor főkapcsolót ki és be kell kapcsolni. b) A vezérlőkapcsolót és az irányváltó kapcsolót is „0” állásba kell állítani. c) A főkapcsolót és segédhengert „0” helyzetbe kell állítani.

33. Mi a helyes vezetéstechnika, ha a fékezőerőt átmenetileg csökkenteni kell? a) A vezérlőkapcsolóval a nulla helyzetbe kell kapcsolni, majd „kisebb” fékhelyzetbe kell visszakapcsolni. b) A vezérlőkapcsolót balra, oldalra kell kibillenteni, és ebben a helyzetben kell tartani. c) A vezérlőkapcsolóval „kisebb” fékhelyzetbe kell kapcsolni.

34. Milyen módon válik nyithatóvá a nagyfeszültségű segédüzemi berendezések áramkörében elhelyezett kisautomaták készülékszekrénye? a) Az áramszedő levezérlése után a főkapcsolót „0” selejtezett, a segédhengert „T” teszt helyzetbe kell állítani. Ezután a segédhenger karja kivehető, aminek segítségével a készülékszekrény nyithatóvá válik. b) Az áramszedő levezérlése után a készülékszekrény a kiadott kulccsal nyitható. c) Az áramszedő levezérlése után a főkapcsolót „0” selejtezett, a segédhengert „0” helyzetbe kell állítani. Ezután a készülékszekrény a kiadott kulccsal nyitható.

35. Milyen állásai vannak a főhengernek? a) Három állása van: a „V” vezérlő, a „CS” csatolt és a „0” selejtezett. b) Három állása van: az „I” bekapcsolt, a „0” kikapcsolt és a földelt. c) Három állása van: a „V” vezérlő, a „CS” csatolt és a földelt.

36. Mi a következő teendője, ha a járműhiba esetén működésbe lépett reteszelés az irányváltó kapcsoló „0” állásba állításával nem törlődik? a) A szerelvényt a követő járművel össze kell csatolni, és a telephelyre kell tolni vagy vontatni. b) A vezérlést ki-, majd be kell kapcsolni. c) A hibás kocsin a főkapcsolót „0” selejtezett helyzetbe kell beállítani.

37. Milyen módon csatolható a hagyományos és a korszerűsített Tátra T5C5? a) Csak mechanikusan a szükséges közdarabok alkalmazásával. b) Közvetlenül, csak mechanikusan. c) Közvetlenül, mechanikusan és elektromosan is.

38. Milyen módon selejtezhető a hibás ajtó? a) Az ajtónál található szerviz záró kapcsolót „I” állásba kell átkapcsolni. b) Az ajtóhoz tartozó kisautomatát kell lekapcsolni. c) Az ajtót selejtezni nem lehet, a műszerasztalon lévő „SZÜKSÉGMENET” kapcsolót kell bekapcsolni.

39. Válassza ki a jármű világítására vonatkozó helyes – igaz – állítást! a) A tompított fényszóró csak bekapcsolt utastéri világítás mellett működik. b) A bekapcsolt tompított fényszóró csak az irányváltó kapcsoló „előre” állásában működik. c) A bekapcsolt tompított fényszóró csak a szerelvény mozgása közben működik. Álló helyzetben csak a helyzetjelző lámpák világítanak.

40. Mi a teendője, ha a csatláskontaktor hibája miatt, a szerelvény csatolt kocsijának nagyfeszültségű áramellátását nem tudja egy áramszedő használatával biztosítani? a) A szerelvénybe tartozó mindkét kocsin be kell kapcsolni a főkapcsolót „V” vezérlő, a segédhengert „SZ” szóló állásba, majd a vezetett kocsiról az „ÁRAMSZEDŐ” kapcsolóval fel kell vezérelni mindkét kocsi áramszedőjét. b) A hibás kocsin be kell kapcsolni a „SZÜKSÉGMENET” kapcsolót. c) A hibás kocsin be kell kapcsolni a „HAJTÁS SELEJTEZÉS” kapcsolót.

41. Miről ismerhető fel, hogy az utastérben lévő „VÉSZFÉK” nyomógombok valamelyikét működtették? a) A „SEGÉDÜZEMI HIBA” jelzőlámpa villogó fényjelzést ad. b) Megszólal a vészcsengő. c) A műszerasztalon lévő „PÓTVÉSZFÉK” nyomógomb felett található piros fényű jelzőlámpa világít.

42. Az „ÁRAMSZEDŐ” kapcsolóban lévő jelzőlámpa… a) villogó fényjelzést ad, ha a kocsi áramszedője működik, de még nem érte el a kívánt véghelyzetet. b) folyamatos fényjelzést ad, ha a kocsi áramszedője működik, de még nem érte el a kívánt véghelyzetet.

43. Melyik esetben világít a műszerasztalon lévő „RÖGZÍTŐFÉK” jelzőlámpa? a) Csak abban az esetben, ha a „saját” kocsin működésbe lép a rugóerőtárolós fék. b) Ha a szerelvény bármelyik kocsiján működésbe lép a rugóerőtárolós fék. c) Folyamatosan világít, ha a „saját” kocsin, és villog, ha a „csatolt„ kocsin működésbe lép a rugóerőtárolós fék.

44. Melyik esetben világít a műszerasztalon lévő „CSÚSZÁS” jelzőlámpa. a) Ha a szerelvény bármelyik kocsiján kerékpörgés, vagy -csúszás lép fel. b) Csak abban az esetben, ha a „saját” kocsin kerékpörgés, vagy -csúszás lép fel. c) Folyamatosan világít, ha a „saját” kocsin, és villog, ha a „csatolt” kocsin kerékpörgés, vagy -csúszás lép fel.

45. Mit jelez a műszerasztalon lévő „AJTÓMŰKÖDÉS” kijelző? a) A szerelvény összes ajtajának állapotát. b) Mindig a menetirány szerinti jobb oldalon lévő ajtók állapotát. c) Csak az „OLDALVÁLASZTÓ” kapcsolóval kijelölt oldal ajtóinak állapotát.

46. A vezérlőkapcsolóval… a) 7 fokozatban szabályozható a vontatómotorok menetüzeme. b) 4 „soros” és 3 „párhuzamos” fokozatban szabályozható a vontatómotorok menetüzeme. c) 5 „soros”, 1 „párhuzamos” és 1 „mezőgyengített” fokozatban szabályozható a vontatómotorok menetüzeme.

47. A vezérlőkapcsolóval… a) 7 fokozatban szabályozható a vontatómotorok féküzemében a fékezőáram nagysága, így az üzemi fék hatása. b) 6 fokozatban szabályozható a vontatómotorok féküzemében a fékezőáram nagysága, így az üzemi fék hatása. c) 5 fokozatban szabályozható a vontatómotorok féküzemében a fékezőáram nagysága, így az üzemi fék hatása.

48. Szabad-e fékezni az üzemben lévő áramszedőnek a szakaszszigetelő alatt történő áthaladása közben? a) Csak veszély esetében. b) Igen. c) Nem.

49. Mi teszi lehetővé a vontatómotorok féküzemében azok gyors felgerjedését? a) Az akkumulátor áramával történő előgerjesztés. b) A munkavezeték irányába történő visszatáplálás. c) A motorpárok közötti keresztmezős fékkapcsolás.

50. Hogyan kell végrehajtani a vészmegállást? a) A műszerasztalon lévő „PÓTVÉSZFÉK” és „PÁLYACSENGŐ” nyomógombokat kell működtetni. b) A vezérlőkapcsolóval a 7. (utolsó) fékhelyzetre kell kapcsolni, és a műszerasztalon működtetni kell a „PÓTVÉSZFÉK” nyomógombot. c) A vezérlőkapcsolóval a 7. (utolsó) fékhelyzetre kell kapcsolni, valamint a bal lábpedállal a homokszórót, a jobb lábpedállal a sínféket kell működtetni a teljes megállásig.

A gyakorlás véget ért!

Helytelen válasz!