Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KÖZPONTI AJTÓZÁRÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KÖZPONTI AJTÓZÁRÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI"— Előadás másolata:

1 A KÖZPONTI AJTÓZÁRÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI
KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Budapest, május 7. Rózsa János balesetvizsgáló

2

3 AJTÓVAL ÖSSZEFÜGGŐ BALESETEK SZÁMA
2012.

4 AJTÓVAL ÖSSZEFÜGGŐ BALESETEK
2012. forrás: MÁV Zrt.

5 TSI KÖVETELMÉNY – ÚJ JÁRMŰVEKNÉL
2011/291/EU Bizottsági Határozat ( ) 70/2012. (XII.20.) NFM rendelet Ajtókat lehessen központilag (járművezető/vonatkísérő által) bezárni Menet közben az ajtókat ne lehessen kinyitni (csak vésznyitó esetén) Folyamatos állapot visszajelzés a mozdonyvezető felé

6 JÁRMŰVEK - SZABÁLYOK Helyi- és elővárosi vasutaknál ezek a követelmények teljesülnek, a szabályozás is ennek megfelelő.

7 HÉV MX/A LÉGSÉMA .

8 METRÓ V A vonat állomáson való tartózkodása idején a mkv. köteles: a) … c) ellenőrizni, hogy az ajtójelzés jelzőlámpája az ajtók tényleges helyzetének megfelelően jelez; h) a vonat ajtóinak bezárása után meggyőződni arról, hogy az ajtójelzés jelzőlámpája az ajtók bezárt állapotát jelzi, s ennek tényét „Ajtók zárva” szöveggel közölni a mksv.-vel

9 VILLAMOS UT A villamos járművezető akkor indíthatja el a szerelvényt, ha: • az indulásjelzés megadása után a távműködtetésű ajtók zárási parancsát megadta és az ajtók becsukódtak, a távműködtetésű ajtók zárt állapotáról a szerelvény típusától függő visszajelzést kapott,

10 HÉV E1. 80. Az ajtók zárását a következők szerint kell végrehajtani: …
az ajtókat a tükör folyamatos figyelése mellett szabad bezárni, az ajtójelző lámpát meg kell figyelni, Ha a folyamat bármilyen ok miatt megszakadt, mindig elölről kell megismételni az ajtók visszanyitása után. Az ajtók nyitása minden esetben csak akkor történhet, ha a járművezető egyértelműen megállapította, hogy a vonat, illetve szerelvény megállt, menet közben ajtót nyitni tilos!

11 ORSZÁGOS PÁLYAHÁLÓZAT

12 ORSZÁGOS PÁLYAHÁLÓZAT
Az ajtók témakörét az F.2. két külön fejezete tárgyalja: 15. Vonatközlekedés lebonyolítása 16. Szolgálat a vonatoknál Azonos témájú, logikailag összetartozó szabályok!

13 ORSZÁGOS PÁLYAHÁLÓZAT
Ajtók kezelését végezheti: mozdonyvezető vezető jegyvizsgáló

14 ORSZÁGOS PÁLYAHÁLÓZAT F.2. 15.17.4.1.
Központi ajtóműködtetésű (mozdonyvezető által kezelt) vonat mozdonyvezetője az indításra történt felhatalmazás után köteles a hangosító berendezésen, — ha ilyen van — a vonat indításáról az utasokat tájékoztatni,majd másodperc eltelte után az ajtókat bezárni. Az ajtók bezáródása után a visszapillantó tükörből vagy a külső kamerák által közvetített képet rögzítő monitorról — ha az lehetséges — köteles meggyőződni arról, hogy a vonatkísérő személyzet felszállt-e a vonatra. Ha valamelyik ajtó nem záródik a pontban foglaltak szerint kell eljárni. A vonatkísérő személyzet által kezelt távműködtetésű ajtókkal rendelkező személyszállító kocsikból összeállított szerelvényekre vonatkozó részletes előírásokat az E.12.sz. Utasítás tartalmazza.

15 ORSZÁGOS PÁLYAHÁLÓZAT E.12. 4.5
Alapeset: a mozdonyvezető csukja az ajtókat Ha ő nem tudja: a vonatkísérők teszik ezt meg. Hibás kocsi a honállomásról nem indulhat el! Közbenső- és forduló állomásokon felmerülő hibák esetén, ha oldalanként egy ajtó használható: a rossz ajtó lezárása, megjelölése. Ha a teljes távvezérlő rendszer rossz: a hibás kocsit el kell szigetelni: A személyzetet oktatni kell!

16 INTEGRÁLT AJTÓRENDSZEREK

17 ELŐVÁROSI INGAVONAT TSI-nek megfelel, DE: Kocsik kapcsolói Zárjelző UIC kábel Vontatás-tiltás kapcsoló!

18 Elővárosi ingavonat- problémás esetek

19 Elővárosi ingavonat- problémás esetek

20 ELŐVÁROSI INGAVONAT PROBLÉMÁS ESETEK
A vonatkísérő személyzet nem minden esetben értesül a „szolgáltatási szint” csökkenéséről, ami baleseti kockázatot rejt magában!

21 NEM INGAVONATOK A mozdonyok és a kocsik is képesek a táv-zárásra, de a táv-ajtózárást többnyire a vonatkísérők végzik! (hibás UIC kábel, kocsik állapota)

22 HALBERSTADTI INGAVONAT

23 Védjük meg az utasokat önmaguktól!
AJTÓS ESEMÉNYEK 2010. március 15. Győr április 20. Gyömrő augusztus 8. Tatabánya-Tata szeptember. 9. Kelenföld Védjük meg az utasokat önmaguktól!

24 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A KÖZPONTI AJTÓZÁRÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések