Ami a társadalmat összetartja – a generációk együttműködése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Női viselet.
Advertisements

Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Mit lehet tudni a célcsoportról?
A boldog emberek tudják,
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
A biztonságos netes bankolás Pap Gyula Gyermekmentő szolgálat, Médiakonferencia szeptember 26.
FÉSZEKRAKÓ és GÓLYAVÁRÓ CSOPORT
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Partnerség.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Család.
TÁMOP B-11/ „Életút a párkereséstől a jól működő családig”
Férfivá és nővé teremtve
Családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése
Az egymáshoz tartozás gyakorlata
Életünk lenyomata gyermekeink lelkén
Mi az egészség? EGÉSZ –SÉG, TESTI – LELKI- JÓL LÉT.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
A TISZTELET RELÁCIÓI ÉS HATÁSA ÉLETÜNKRE
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
UTAZÁS A HÁZASSÁG KÖRÜL
Könnyek....
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
Szentlélek jöjj, a világ vár!. Egység Lelke Béke Lelke.
Családi vállalkozás.
A család szerepe, jellemzői
HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
A nők családszervező szerepe Dr. Koós Ildikó. I. Társadalmi kép 1. Biblia - Bűnbeesésnői jogvesztés 2. Werbőczy Tripartitum (1946-ig) - születéstől való.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Életige 2007 Május.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Asztal- és életközösség Jézussal
Az én szüleim és a te szüleid
Mit tartunk ma normális családnak?
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
Csoport, egyszemélyes csoport, család
TAVASZ. Tavasz a természetben: Az új kezdet ideje A legtöbb embert kimozdítja otthonából Cselekvésre, aktivitásra ösztönöz.
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
Az Élet Igéje július.
Az Élet Igéje augusztus.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
A támogatott lakhatás kihívásai
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar
HOZZÁTARTOZÓ ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK ELFOGADÁS/EGYÜTTMŰKÖDÉS.
„Ami a lelket megbetegíti, és ami meggyógyítja”. Miért? Bert Hellinger több évtizedes megfigyelései alapján azt vallja, nemcsak saját lelkünk rezdülései.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Jó együtt lenni! Idősek Otthona Bakonyszentlászló.
Együttműködés a szülővel Hogy ne így legyen!. Cél Legyünk képesek a szülők eltérő véleményének az elfogadására, saját nézőpontunk meggyőző kifejtésére,
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Irgalom a családban.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
TUDÁSÁTADÁS – GENERÁCIÓK ÖSSZEFOGÁSA A CSALÁDBAN ÉS A MUNKAHELYEN Nemzetközi konferencia Budapest, november 16. Kőváriné Vida Ildikó előadó (panel)
Kérdések az alkalom előtt
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
7. Parancsolat „Ne paráználkodj!”.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Ami a társadalmat összetartja – a generációk együttműködése Magyar Katolikus Családegyesület XX. Családkongresszus 2013. november 8.

Három fő téma Együttműködés Nem irányító együttműködés Családi kupaktanácsok Van-e keresztény többlet?

Társadalmi törésvonalak Hagyományos konfliktusok Társadalmi osztályok Etnikai csoportok Az iparosodott társadalmak konfliktusai Férfi – nő Generációk

Korszakos változások A családról

Egyenrangú házasságok A háztartási munka és a gyermeknevelés feladatainak megosztását férj és feleség között, függetlenül attól, hogy melyikük a munkavállaló. A családot érintő lényeges döntéseket közösen hozzák meg. A munkavállalás mindkét fél számára lehetőség, nem zárják ki eleve, hogy az asszony is dolgozzon.

Saját családvilág Tudatos törekvés egy saját érték-és szokásrendszer kialakítására, amely elkülönül a származási családétól. „Üdvös” távolság a szülőktől. Lehetőleg saját lakás. A szülő segítsen, de ne szóljon bele.

Kortárs kapcsolatok Dominálnak a baráti kapcsolatok azokkal, akik „hasonló cipőben” járnak. Tapasztalatcsere. Online önsegítés, tanácskérés.

Minőségi kommunikáció A párbeszéd életformáló szerepe, új minták szükségessége. Meghitt, fejlesztő beszélgetések férj és feleség között. Döntéshozatal Konfliktuskezelés

Empowerment Új tudatosság: a család képes saját problémáit megoldani. A család erőforrás Önsegítő csoportok, hálózatok, mozgalmak

A generációkról a család szempontjából Korszakos változások A generációkról a család szempontjából

Generációs konfliktusok X, Y és Z generáció Munkaerőpiac: fiatalok és 50 éven felüliek munkanélkülisége Idősek társadalma: elmagányosodás, gondozás és ápolás Idejét múlt együttélési minták

Trendek Időskorúak élettartama és életminősége javul. Aktív nagyszülők is munkavállalók. Fiatalok családban töltött ideje hosszabb. Többgenerációs házaratások visszatérése. Egyszülős háztatások nagyszülői segítséggel.

Tipológia Szülő – felnőtt gyermek kapcsolat a szülői házban. Fiatal család – szülők kapcsolata külön háztartásban. Több generáció egy hazatartásban: a) időlegesen – tartósan b) a befogadó család szerint (idősek – fiatalok)

Korszakos változások Az együttműködésről

Új antropológiai szemlélet Az ember első sorban együttműködő lény. Együttműködés és versengés kényes egyensúlya. A kölcsönösség működésének tanulmányozása. Az együttműködés jó gyakorlatinak kifejlesztése.

Az új parancsolat „Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat!” „Szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket! Senkinek nincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja barátaiért.”

A kölcsönösség etikája Adni és kapni jó dolog. Ideális létállapot, amikor a szeretet oda-vissza áramlik a felek között. Törekedni kell a kölcsönösségre és fenn kell tartani azt. Mi van akkor, ha a kölcsönösség megszakad? Mi van akkor, ha a másik nem működik együtt?

A nem irányító együttműködés Új magatartásminták A nem irányító együttműködés

„Veszítési” képesség – „passzív” erények Belső elszakadottság a családtagoktól és a javukra szolgáló dolgoktól. Nem elvárni semmit. Azt adni, amit kérnek tőlünk. Aktív, empatikus odafigyelés és meghallgatás. A megértés és az egyetértés szétválasztása. Segítséget kérni.

Ingyenesség – „aktív” erények Mindig kezdeményezni. Feltételek nélkül adni. Saját, belső életünk (nem célzott) ajándékozása. Remény: a szeretet szeretetet, az adás adást, a megértés megértést szül. A tisztázó, fejlesztő családi beszélgetések kultúrájának kiépítése.

A családi kupaktanácsok Új magatartásminták A családi kupaktanácsok

Mi fán terem? A család tagjai megfelelő rendszerességgel, alkalmas körülmények között összegyűlnek a család ügyeinek a megbeszélésére. Megosztják egymással gondolataikat, érzéseiket, vágyaikat. Közösen terveznek és értékelnek. Tisztázzák az együttélés szabályait, igyekeznek megoldást találni a konfliktusaikra. Keresik a kiengesztelődést egymással.

Jézussal közöttünk „Ahol ketten vagy hárman …” A lelki feltételek megteremtése