Ács Város és testvérkapcsolatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Felvidéken jártunk Indulás • május 7.én 23 fővel indultunk szlovákiai célpontunk felé. A korai indulás nem törte jó kedvünket,
Advertisements

„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
2012-es évben 2 szakács és 4 felszolgáló tanuló töltötte gyakorlatát az Europa Hotelben.
Egyesületünk Karniai Alpok túráját követően a Doberdói dombság tetején lévő St. Michele falu felett elterülő I. világháborús emlékhelyre utazott.
JÁSZKISÉRRŐL KÁRPÁTALJÁRA Történelmünk nyomában Kárpátalján - nemzettudat formáló kirándulás -
Tíz éves a Filozófiai Kert
Dr. Dietz Ferenc polgármester Március 12.
Összefogáson alapuló hagyományőrzés a Móri kistérségben
A söjtöri Deák Ferenc Általános Iskola látogatása a Tömörkény István Munkaegységben.
MAGYAR LÁBTENISZ SZÖVETSÉGI VERSENYEK  Magyar Lábtenisz Szövetség.
20 éves a Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya
Potozán fotó, pps és videó
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
Készítette: Reményi László1 Pátyi Szent Imre Templom, Plébánia és Közösségi Ház Építési engedélyezési terve.
Szendrő Városi Sport- és Szabadidő Klub Természetjáró Szakosztály
Hunyadiváros. Hunyadiváros Kecskemét Hunyadivárosi Részönkormányzat 2010  A részönkormányzat évben eddig 6 alkalommal ülésezett és 44 határozatot.
. Tölts 17 napot Magyarországon, járd körül nagy- és kisvárosait, ismerd meg múltunkat és járulj hozzá a jövő építéséhez! Mindehhez nem kell mást tenned,
HATÁRTALANUL! • A pályázati program célja: minden magyar diák tanulmányai alatt legalább egyszer eljusson határon túli, magyar lakta területekre ( Felvidék,
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben.
NYON 1.
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben
MEGHÍVÓ Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
Tisztelt helyettes-államtitkár úr! Tisztelt Magyar Főkonzulátus, a Szent Angéla Kórus, valamint a TED Koleji képviselői, tiszteletreméltó vendégeink és.
A MAGYAR NŐI KÉZILABDÁZÁS
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
COMENIUS KINCSESSZIGET Erdélyi találkozó
Az Albacomp Története.
Réde Készítette: Bárány Dorián gazdálkodás és menedzsment I. évfolyam I. csoport.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Balatonfüredi Anna-Bál
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP RÉTSÁG.
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
Nomád tábor Magyarkanizsán augusztus Egy kilenc gyerekből és kísérőként Dobszay Ambrusból álló kis csapat indult Magyarkanizsára élmény-táborba.
A 2012-es év eseményei. 1, Olvasás népszerűsítő program Alsomocsolád 2012-ben hét alkalommal tartottak könyvklubot, alkalmanként fő részvételével.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
MTA Regionális Kutatások Központja Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli RMI Marketingterv prezentáció
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
 a nagykaposi iskolák és fiatalok képviselői.  alakuló gyűlésünk október 9.-én volt.  rendszeresen találkozunk a nagykaposi szabadidőközpont.
Barátság Nyugdíjas Klub. Klubunk 1997 októberében alakult, 89 fővel, jelenleg 13 fő között ingadozik létszámunk.
Mikes Kelemen 22/C.
Készítette: Bujdosó Villő
Készítette: Dömötöri Melinda
Határtalanul II. MédiaMánia határon innen és túl BGA-12-HA /13 Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Karcag.
A következőkben néhány képet láthatnak, amelyek bepillantást engednek a záró találkozó egyes eseményeibe, hangulatába, melyen 9 országból vettek részt.
Petőfi Sándor Emlékmúzeum
Cím. Komlóska Község Önkormányzat nevében tisztelettel köszönti Önöket Köteles László Polgármester! Sajtótájékoztatónk témája: Közel 70 millió forint.
Tetétlen Község Önkormányzata szeretettel meghívja Önt és kedves családját, ismerőseit az Államalapító Szent István Király és az Új Kenyér ünnepe alkalmából.
Határtalanul Együtt egymásért a zene és a tánc világában HA /14 Premier Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
1 MEE Szegedi Szervezet évi beszámoló, évi tervek.
Tiszafüredi Halas Napok
Meghívást kaptunk az oroszlányi Hölgy Klubtól nőnap alkalmából március 07-re.
Határtalanul!.
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
Érsekhalma.
Székelykeresztúr Március 15.. Sokan gyűltek össze Székelykeresztúr központjában az 1848– 49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
TÁMOP / A mindennapos testnevelés részét képező mozgásprogramok tapasztalatai.
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
Határtalanul.
Erdélyi kirándulás Élmények.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

Ács Város és testvérkapcsolatai Csallóközaranyos Olasztelek Bois-Bernard

csallóközaranyos A testvér települések földrajzilag egymás mellett, a Duna két partján, a közös országhatár mentén találhatóak.

Ács- Csallóközaranyos visszatekintés a sportkapcsolatra 1966-tól

csallóközaranyos 1966 nyarától kezdve számítjuk sportkapcsolatunkat, így az idei évben immár 46 éve játsszuk együtt barátságos labdarúgó mérkőzéseken. Az első 1966-os találkozásunkra visszaemlékezve, felsejlik az előző évi nagy dunai áradás emléke. A mérkőzést még a régi aranyosi pályán játszotta a két csapat. A közel fél évszázados partneri kapcsolatban mérföldkő volt a két sportköri elnök munkássága. Lelkes Béla, majd Bazur György lett az Aranyosi sportkör elnöke. Ekkor évente 2-3 alkalommal is találkoztak csapataink, teremben és szabadtéren is rúgtuk a labdát. A focipályán túl közös rendezvényeket is szerveztünk, kirándulásokon mélyítettük el barátságunkat. Településeink rendezvényein állandó program csapataink barátságos labdarúgó mérkőzése, ahol mind az öregfiúk, mind a felnőtt játékosok jó hangulatú játékban mérik össze erejüket. Az V. Ácsi Városi Vigasságok szombati napján ismét barátságos labdarúgó mérkőzésre kerül sor, az ácsi és az aranyosi öregfiúk részvételével.

A képen az álló sor bal oldalán a második Lelkes Béla sportköri elnök csallóközaranyos A képen az álló sor bal oldalán a második Lelkes Béla sportköri elnök

A csallóközaranyosi és az Ácsi Nyugdíjas Klubok testvérkapcsolata   A két település nyugdíjas klubjai 1997.-ben kerültek kapcsolatba egymással. Péntek Lőrinc polgármester kereste meg az akkor már négy éve működő Községi Nyugdíjas Klub vezetőit, hogy támogatásáról biztosítsa az ácsi és az aranyosi nyugdíjasok közötti kapcsolatfelvételt. Ács és Aranyos ekkor már évtizedes sportmúlttal büszkélkedhetett, ezért üdvözölték az önkormányzati vezetők a civil kapcsolatok további erősödését, amely a nyugdíjas klubok barátságában teljesült ki. Az első találkozóra 1997. május 9-én került sor. Ácsról a polgármester, a két klubvezető és két klubtag látogatott Csallóközaranyosra, ahol Hegedüs Sándor polgármester és Szabados Péter a klubvezető nagy szeretettel fogadta az ácsi vendégeket. A szívélyes vendéglátást ácsi meghívás követte, és ezt követően minden évben találkozókat szerveztek a nyugdíjasok. A baráti kapcsolatok elmélyülését jól jelzi, hogy egyre nagyobb létszámban veszünk részt egymás ünnepein, jó hangulatban telnek rendezvényeink. Búcsúzáskor mindig elhangzik: Nagyon várjuk a következő találkozást.

csallóközaranyos A már meglévő sport kapcsolatot a nyugdíjasklubok találkozója követte, erősítve így a két település összetartozását. A civil kapcsolatok erősödését mindkét polgármester az ácsi Péntek Lőrinc és az aranyosi Hegedűs Sándor is üdvözölte és felkarolta.

csallóközaranyos A két település közötti barátság az önkormányzati választások után is továbbélt és erősödött. A képen Varjú Éva és Csöbönyei Imre polgármesterek láthatók, közös rendezvényünkön.

csallóközaranyos A több évtizedes jó barátság a két település önkormányzati vezetése és a civil szervezeteket alkotó lakosság közösen fogalmazta meg azt az igényt, hogy hivatalosan is deklaráljuk közös értékeinket és aláírjuk a testvérvárosi partnerségi okmányt. Ács Nagyközség Önkormányzata a szlovákiai Csallóközaranyos községgel a testvérvárosi szerződést 2003. október 23.-án, nemzeti ünnepünkön írta alá.

csallóközaranyos Ács – Csallóközaranyos határátlépési pont, a kép hátterében közös folyónk a Duna

csallóközaranyos 2011. évben az aranyosi nyugdíjasklub vendégei voltunk. Varjú Éva és Lakatos Béla polgármesterek jó hangulatban töltik az estét a nyugdíjasklub tagjai társaságában.

csallóközaranyos 2011. június 17. a közös ünnepi képviselő-testületi ülés, a IV. Ácsi Városi Vigasságok egyik kiemelt programja.

csallóközaranyos 2012. augusztus 20. Nemzeti ünnepünkön a testvértelepülések polgármesterei közösen szegik meg az ácsi és aranyosi búzából sütött új kenyeret.

Olasztelek A 90-es évek elején került a református egyház élére Molnár István lelkész, aki Erdélyből származott. A szülőföld iránti szeretet által vezérelve lelkén viselte székely testvéreink sorsát. Olasztelek lelkészével, Tüzes-Bölöni Ferenccel együtt jártak teológiára, így a közös barátság ihlette az első találkozást. A lelkész munkássága mellett kiemelendő Vitáris Dániel presbiter tevékenysége, az Ácsi Kinizsi SC elnöke, a helyi vadásztársaság elnöke, aki támogatta a székely kapcsolatfelvételt. 1992-ben az ácsi lakosok, Molnár István lelkész vezetésével első alkalommal keresték fel Olasztelek község lakóit. Nagy örömmel fogadták Erdélyországban az odaérkező ácsi vendégeket. Évtizedes barátságok köttettek a családok között. A látogatást viszonozták az olaszteleki családok is, és a találkozók egyre ismétlődtek, a barátságok elmélyültek. Sajnos a földrajzi távolság mind nehezebbé teszik a csoportos kirándulásokat. Ennek ellenére Olaszteleken nyaranta előfordul, hogy 10-15 ácsi is összetalálkozhat. Közös célunk a kapcsolatok kiszélesítése és a folyamatos együttműködés, értékeink, barátságaink védelme.

Olasztelek 1996. Erdőcsinád - Kirándulók csoportja Ácsról Molnár István vezetésével.

Olasztelek 1996. Az ácsi vendégek kirándulást tettek Kolozsváron, a magyar történelmi értékeket tekintették meg.

Olasztelek 2000. Olasztelek – Ácsiak az olaszteleki barátaik körében. Az erdélyi vendégszeretetnek hála a családok közötti barátságok egyre erősödnek.

2009. Ácsiak a Gyilkos tónál az olaszteleki vendéglátók társaságában.

olasztelek 2011. nyarán a helyi sportegyesület meghívására Olasztelken jártunk. Közös célunk az volt, hogy felelevenítsük a református egyházak közötti régi kapcsolatot és elmélyítsük a sport vonalán is, meglévő emberi kapcsolatokra, barátságokra támaszkodva. Olasztelek sportegyesülete felajánlásaként létrehoztuk a Vitális Dániel Emlék Kupát, amelyet az ácsi és az olasztelki öregfiúk barátságos labdarúgó tornák győztesének adományozunk. Első alkalommal az ácsi labdarúgók bizonyultak eredményesebbnek. A mérkőzés végeredménye: 3.2, Ács javára. Az 1 napos kirándulás, mint az olaszteleki, mind az ácsi sportbarátok részéről nagyon tartalmas élményeket hozott és a családok vendégszeretetére még sokáig szívesen emlékszünk.

Olasztelek Az ácsi vendégeket szívesen fogadják, terített asztal mellett beszélgetnek a sportbarátok.

Olasztelek A hazai csapat játékosai A vendég csapat játékosai Vitáris Dániel Emlék Kupa a győztes csapat jutalma

Az önkormányzatok vezetése közösen szurkol a pálya széléről Olasztelek Az önkormányzatok vezetése közösen szurkol a pálya széléről

Bois-bernard 10 éve a franciák egy másik magyar településsel, Almásfűzitővel vették fel a sportkapcsolatot. Az összekötő kapocs az asztali tenisz iránti szeretet volt. A magyar csapathoz ácsi játékosok is csatlakoztak. Ezt a 10 évvel ezelőtti sportkapcsolatot 2011.-ben újítottuk fel. A kapcsolattartó a franciák részéről Hustyán Rudolf, akinek a nagyszülei Magyarországról vándoltak ki, így már Rudi bácsi kint, francia földön született. Rudi bácsi látogatóban volt 2011-ben az Ácson élő unokatestvérénél. Amikor városunkban járt, a találkozóra meghívták Lakatos Béla polgármestert is. Ekkor született meg az ötlet, hogy a két település ismerje meg egymást, lakossága a civil szervezeteken, elsősorban sport vonalon kössön szorosabb barátságot. 2012-ben 12 főből álló vendégdelegáció érkezett, a francia település polgármester asszonyával, valamint asztali tenisz játékosokkal együtt. A vendégek 4 tartalmas napot töltöttek Ácson, ebből egy nap a sportversenyé volt:. Több mérkőzést játszottak az ácsi, az almásfűzitői és a francia játékosok, mind egyéniben, mind csapatban is megmérkőztek egymással. A francia látogatókat szíves örömest fogadták a helyi családok. Az itt töltött napokban kirándulásokat szerveztünk részükre, a környék nevezetességeit, és a fővárost is megismertettük vendégeinkkel.

Francia vendégeink fogadása, közös pohárköszöntő Bois-bernard Francia vendégeink fogadása, közös pohárköszöntő

Bois-bernard Az itt töltött szép napok emlékére, a baráti kapcsolat megerősítésére fát ültettünk a Zichy parkban.

Bois-bernard A faültetésen részt vevő francia vendégeink, Rohonczi József alpolgármester kíséretében. Az ácsi nyugdíjasklub tagjai a Smaragd fa ültetését megtisztelték jelenlétükkel.

Bois-bernard Vendégeink megtekintették városunk nevezetességeit, így a teljesség igénye nélkül az ácsi templomokat, a Kossuth szobrot, az I. világháborús emlékművet, ahol az emlékezés koszorúját is elhelyezték.

Bois-bernard Vendégeink megtekintették városunk nevezetességeit, így a teljesség igénye nélkül az ácsi templomokat, a Kossuth szobrot, az I. világháborús emlékművet, ahol az emlékezés koszorúját is elhelyezték.

Bois-bernard A találkozó központi eseménye a Városi Sportcsarnokban megtartott házi bajnokság.

Bois-bernard A búcsúesten a Kastélykertben jó hangulatú vacsorát fogyasztottunk el, melyet a Természetjáró Bakancsos Klub tagjai készítettek el számunkra.

Town Twinning pályázat a partnerközségek találkozójára Ács Town Twinning pályázat a partnerközségek találkozójára Testvértelepülésünk, partnerkapcsolataink erősítését célozza az a Town Twinning pályázat, amelyet 2012. szeptemberében nyújtott be önkormányzatunk. A pályázat célja, hogy a 2013. évben megrendezésre kerülő VI. Ácsi Városi Vigasságokon vendégül láthassuk felvidéki, erdélyi és francia barátainkat. Ennek keretei között színvonalas rendezvényekkel és vendéglátással kívánjuk köszönteni partnereinket. A pályázat támogatásáról Brüsszelben döntés még nem született. Bízunk benne, hogy ez a pályázat támogatást nyer, így közös értékeinket, emberi kapcsolatainkat erősítve színvonalas és tartalmas rendezvényen ismét köszönthetjük egymást a 2013. évi városnapon.