A szakképzés jelene és jövője

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

Egy innováció nyomában
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A tanári munka értékelése
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Értékelés a pedagógiában
A középfokú oktatás szerkezeti változásai és az érettségivel kilépők Imre Anna – Híves Tamás Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2010 június.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A szakképzés jelene és jövője 7. Nevelésügyi Kongresszus augusztus 27. Dr. Szenes György főtitkár.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Brazzorottó Jenőné elnök-igazgató
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Fehérvári Katalin gyógypedagógus Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Esélyegyenlőség az oktatásban Ifi István ügyosztályvezető október 28.
+ Idegennyelv-oktatás az általános iskola 1-3. évfolyamán OFI-konferencia Budapest, Morvai Edit.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Pedagógusok egy nemzetközi tanárvizsgálat (OECD TALIS) tükrében
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
Az országos mérések megújult rendszere
A 18 éves korra emelt tankötelezettséggel kapcsolatos pedagógusi tapasztalatok Istenes Mónika Budapest január 27.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
A szakiskolások továbbtanulási esélyei Kecskemét, Dr Liskó Ilona OFI
A szakiskola jelene és jövője
Szakiskolai fejlesztési program
Általános iskola eredménye, értékelése
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Készítette: Farkasné Veres Edina
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

A szakképzés jelene és jövője Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet www.ofi.hu mayer.jozsef@ofi.hu Karcag, 2010. november 12.

A szak(iskolai)képzés válság tünetei Magas arányú tanulói lemorzsolódás – rövid tanulói utak Nem elfogadható mértékű tanári fluktuáció Az iskolai agresszivitás, mint tanulást gátló tényező A szakiskola elvégzéséhez szükséges tanulói kompetenciák hiánya – kiszorulás az írást-olvasást igénylő munkahelyekről A pályakezdő(k)/szakmunkások)/ munkanélküliségének komplex problémája A (szak)képzés tartalmi kínálata és a munkaerő-piaci igények inkoherenciája Az szakmunkásképzés presztízsének csökkenése A fizikai munka leértékelődése

Mi következik/következhet a válságból? Az azonnali változtatás igénye Milyen elképzelések állnak/álltak szemben egymással? Eltérő elképzelések a képzés időtartamáról (3 vagy 4 év, vagy ennél rövidebb idő) Mi legyen a képzés tartalma (közismeret és szakképzés aránya) Az általános iskolai végzettség szükségessége vagy ennek a kemény korlátnak a feloldása

Lehet-e ebben a helyzetben jó döntés hozni - avagy mit is kellene átgondolni a jó döntés érdekében? A társadalom –és mentalitástörténeti kontextust A társadalmi értékrendszerek és hierarchiák megváltozását (1990-2010!) A globalizációs folyamatok konzekvenciáinak intézményi szintű azonosításának és értékelésének a gyakorlatát Az bizonyos, hogy nem lesznek sikeresek az „igen” – „nem” típusú „egydimenziós” válaszok Miért nem? Mert a problémák egy része Kezelhető pedagógiai eszközökkel más része pedig a pedagógián túlmutató eszközöket igényel.

Mi jelentheti a jó megoldást? A szektoriális (oktatás, szociális szféra, munkaügy, egészségügy)támogató együttműködések feltételrendszerének megteremtése Az egyénre szabott – akár vertikális - tanulási útvonalak kidolgozása és alkalmazása a tömegoktatásban A különféle tanulási formák (formális- non-formális, informális) között szerzett ismeretek „kreditelhetőségének” a megteremtése A képzési kínálat és a munkaerő-piaci igények összehangolása A „kékgalléros” munka(körök) vonzó imagine-nek a felépítése (média!)

A probléma nem ott keletkezik, ahol leginkább látszik. Mi rejtőzik a problémák mélyén? A megváltozott tanulói összetétel, és az erre adható pedagógiai/szakmai válaszok inkoherenciája A probléma nem ott keletkezik, ahol leginkább látszik. Nem mutogatunk „lefele”, de érdemes átgondolni: Az iskolakezdésben mutatkozó eltérő időpontok + a tanulók eltérő (szociális/mentális)fejlettsége Az alap(kulcs)kompetenciák megszerzéséhez biztosított azonos időtartamból adódó nehézségek Általános iskola felső tagozatán lezajló szelektivitás ( a 8. és 6. évfolyamos gimnáziumok szerepe) következményei Túlkorossá válás az általános iskolai tanulmányok időtartama alatt. Az alacsony iskolázottság újratermelődését „garantáló” családi /szociális környezetek

Problémát (is) jelenthető tanulók a középfokú oktatásban (fő) Mayer József

Iskolatípusok és tanulói problémák – „Az egyes képzési programokban a tanulók körülbelül hány százalékát jellemezné úgy, hogy…” (a megjelölt százalékos részarányok átlaga iskolatípusonként – iskolavezetők) Mayer József

Szülők legmagasabb iskolai végzettsége (%) - szakiskola

A tanulók munkaterhei Magyarországon kutatás Egy kis történelem… A tanulók munkaterhei Magyarországon kutatás A kutatás időpontja: 2003/2004. Publikálva: OKI, 2006 -2006. Témánk szempontjából melyek voltak akkor a legfontosabb megállapítások: Mayer József

A különféle különórákra járók aránya Magyar különóra = nyelvtan és irodalom együtt

Legalább heti 50 órát „dolgozó” diákok aránya felnőttekhez hasonlítva mi van mögötte (8. gimis sportol, nyelvórákra jár, szakközép 12.) diákmunkaidő mögötti különbségek oka: 1. tanulási idő 2. különórák a többi az iskolaválasztással dől el.

Különórák gyakorisága (a válaszok százalékos részarányában)

Különórák gyakorisága (a válaszok százalékos részarányában)

A tanulói sikertelenség okai – ahogy a pedagógusok látják Mayer József

Olvasó és nem olvasó tanulók

Melyek azok a tényezők, amelyek szerinted befolyásolják iskolai teljesítményedet?

Szereti-e azt az iskolát, ahol a tanul Szereti-e azt az iskolát, ahol a tanul?(T) Szeretne-e gyermeke iskolájában tanulni?(SZ) Szereti a munkahelyét?(P)

Köszönöm a figyelmüket! Az előadás a következő kutatásokra épül: A tanulók munkaterhei Magyarországon OKI, 2006. Versenyképesség a közoktatásban OFI, 2007/2008. Agressziókutatás a fővárosban MFPPI, 2008/2009. (Frontvonalban 2008, Kis könyv a felelősségről 2009.) Humán-erőforrás kutatás a fővárosban MFPPI, 2009. Egy világváros pedagógusai www.mffppi – 2010. Tanulók támogatása a szakképzésben MFPPI, 2010. (Mentorok könyve) www.mffppi mayer.jozsef@ofi.hu