AHOL A CSEND MÉG HALLHATÓ KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓ NYÉSTÁN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

A könyvtár mint közösségi tér
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
A házasság még nem a mennyország
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. - Tóth Attiláné dr. Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. Tóth Attiláné dr.
Internet alapú tanulás vidéki térségben. Székelyföldi tapasztalatok Kiss Adél Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat, Csíksomlyó.
Szociális munka a börtönben
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Interjú fogalma Irányított beszélgetés
INTERAKCIÓ KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK ÖNDEFINICIÓ.
Tűnödtem… wondered: " Kik az én számítógépes barátaim ? "
A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Az én Budapest-térképem Tájékozódás vidéki szemmel Szűcs Eszter – P3N3CH.
Családi vállalkozások - prezentáció
A család szerepe, jellemzői
Nemes Nagy József (ELTE) MRTT vándorgyűlés November 22. Győr.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Szigeti Eszter PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék 2011
Pillanatkép a nagyatádi vásárcsarnok piacozóiról Társadalmi, gazdasági helyzetük és piacozáshoz fűződő viszonyuk elemzése OTDK előadás április 15.
Csoport, szervezet, hálózatok
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
BÜKKI SZLOVÁK TELEPÜLÉSEK ASSZIMILÁCIÓS FOLYAMATAI
Foglalkoztatási Információs Pontok munkatársainak képzése Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ május.
A „HÁZASSÁG HETE SZEGEDEN” KOMMUNIKÁCIÓS KAMPÁNYÁNAK ALAPPILLÉREI: KIINDULÓPONT A társadalomban tapasztalható individualizmus propagálását egyfajta intenzív.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
JÓ REGGELT !.
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
„A hátrányos helyzetű gyerekek anyanyelvi kompetenciáinak megalapozása, fejlesztése” c. könyvtári program gyakorlati tapasztalatainak összegzése.
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Asztal- és életközösség Jézussal
Somorja, október 28. Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Kommunikáció a Vincés Családban Készítette: Sz ű cs Péter.
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
Információáramlás és kommunikáció 2010/2012. Ön szerint az információ-átadás mely formáját helyezi előtérbe az intézményvezető? (fő) (fő)
Mindszenty József Általános Iskola Gimnázium és Kollégium és a Miasszonyunk Időskorúak Otthona TÁRS-Önkéntes program 2010/11-es tanév II. félév Zalaegerszeg.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
Bölcsességek, aforizmák
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Nem tudom mikor lesz.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
BARÁTSÁG Anikónak szeretettel.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
A NYILVÁNOSSÁG HOGYAN ERŐSÍTI A TELEPÜLÉSEK KULTURÁLIS ÉLETÉT ? Molnár Aranka, március 25. Halmaj.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Érzékenyítés. Általános értelemben: valamilyen kérdésre való fokozottabb érzékenység kifejlesztése. Érzékenyítés.
Jó együtt lenni! Idősek Otthona Bakonyszentlászló.
LEADER, Identitás, Sport
A KOMMUNIKÁCIÓ FUNKCIÓI A SZERVEZETBEN
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

AHOL A CSEND MÉG HALLHATÓ KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓ NYÉSTÁN TÓTH JUDIT GABRIELLA AHOL A CSEND MÉG HALLHATÓ KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓ NYÉSTÁN

NYÉSTA /N=35) KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓ MIGRÁCIÓ MÁS TELEPÜLÉSEKRE Idős emberek mindennapi kommunikációs viszonylatai. (gyakoriság, térbeliség) MIGRÁCIÓ MÁS TELEPÜLÉSEKRE A szegényes körülmények ellenére nincs elvándorlás. ÚJ IDENTITÁS A lokalitás hagyományos értelmezése és az új, internetes kapcsolati hálók kialakulása egybefonódik.

KUTATÁSI MÓDSZEREK STRUKTURÁLATLAN ÉS STRUKTURÁLT INTERJÚ. RÉSZTVEVŐ MEGFIGYELÉS. A kultúrába való „belehelyezkedés”, az együttélés a feltétele annak, hogy a helyi viszonyokat, magatartásformákat átlássuk. (Clifford Geertz – divided existence) STRUKTURÁLATLAN ÉS STRUKTURÁLT INTERJÚ. Kapcsolatfelvétel, kontextus teremtés. Élmények pontosítása a kutatott kérdéskör kapcsán. A

KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓ A kommunikáció a társadalmi és személyközi információcsere legősibb formája. A hálózat az információs társadalom alapvető struktúrájaként számtalan kapcsolódási lehetőséget nyújt mindenki számára. A hálózat egy olyan szervezet, mely nem eleve meghatározott irányba növekszik. (Castells, Manuel)

KOMMUNIKÁCIÓS SZÍNTÉR A kommunikációs színterek határozzák meg a kommunikációs hálózat és a kommunikációs folyamat lényegét, tartalmát és dinamikáját. (Berry Wellmann) Templom. Temető.

FUNKCIÓ MÓDOSULÁSOK A szomszédságok viszonylatában kölcsönös gátlás és érdektelenség uralkodik, de ha a találkozás helyszíne módosul,erőteljessé válik az emberi kommunikáció, és olyan mértékben, hogy módosítja a tér eredeti funkcióját.

SZIMBOLIKUS TÉR

SZIMBOLIKUS TÉR „Eleinte ez csak egy olyan hely volt, ahol a gyerekek játszottak, fociztunk is, emlékszem. Ma már senki sem megy át rajta, és elválasztja az embereket. Nem beszél róla senki, de nem is tűnt fel még senkinek, csak neked talán. Te kérdezed elsőként, hogy mit is szimbolizál vagy mennyire van valós szerepe. Hát van. Nagyon is valós. Innen nem mennek az emberek Oda. Onnan meg nem jönnek IDE.”

KOMMUNIKÁCIÓS TÉR Egyik oldal Másik oldal - Két cigány család - Két cigány család - Magyar családok - Négy magyar család Minden házban - Nyaralók laknak

2010. 07. 19. – 2010. 07. 25. Egyik oldal /N=22/ Másik oldal /N=13/ Összesen /N=35 Felkereste szomszédját 2 1 3 Felkeresett valakit a saját oldaláról 5 Felkeresett valakit a másik oldalról 6 11

2010. 10. 11. – 2010. 10. 17. Egyik oldal /N=22 Másik oldal /N=13 Összesen /N=35/ Felkereste szomszédját 2 Felkeresett valakit a saját oldaláról 1 3 Felkeresett valakit a másik oldalról 4 6

TEMPLOM 7 FŐ JÁR RENDSZERESEN TEMPLOMBA. 4 FŐ AZ „EGYIK OLDALRÓL”. 3 FŐ A „MÁSIK OLDALRÓL”. „Amikor elmegy a pap, kicsit megállunk. Megkérdezzük ki hogy van, mit csinál.”

TEMPLOM A pap szavai beindítanak egy láncolatot,amelyet a mise után a hívekkel folytatott beszélgetések még tovább fenn tartanak és előidézik a folytonosság igényét. Érzelmi mozgatórugó, utalás az ember társadalmi létének meghatározottságára. (Radcliffe-Brown)

TEMETŐ „A temető az nagyon szép, ott nincsenek gondok, és jókat beszélgetünk a szomszéddal.” A temető felváltja azt a térbeli viszonylatot, ahol egymás mellett élő emberek átjárnak egymáshoz beszélgetni, azaz szomszédok térben és időben. Minden házasság a másik fél halálával ért véget a faluban.

INTERNETES KAPCSOLATOK „Tagja vagyok a falu klubjának, amely nem itt alakult meg sajnos, hanem az Interneten. Igazából a kapcsolattartást próbálta meg így valaki beindítani olyanokkal, akik már nem laknak a faluban. Nyéstaiak alig vagyunk benne. Arra mindenképpen jó, hogy a már eltűnt, elköltözött vagy eltávozott emberekkel újra beszélhessünk, ők viszont már nem érzik át a problémáinkat, inkább nosztalgiázás az egész a múlt árnyairól.”

ÖSSZEGZÉS KISMÉRTÉKŰ TÁRSADALMI AKTIVITÁS. AZ EGYÉN NEM MOTIVÁLT A KOMMUNIKÁCIÓBAN ÁTALAKUL A KÖZÖSSÉG FOGALMA. EMLÉKEZÉS ÉS HŰSÉG. NINCSENEK ETNIKAI PROBLÉMÁK. „ÚJ IDENTITÁS”.