Szakítóvizsgálat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összefoglaló táblázat a mérőátalakítókról
Advertisements

Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok.
A mérés eredménye és a mérési hibák
A szabályozott szakasz statikus tulajdonsága
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
A SZABÁLYOZOTT JELLEMZŐ MINŐSÉGI MUTATÓI
Nyomtatott huzalozású szerelőlemezek mechanikai viselkedésének vizsgálata Készítette: Fehérvári Péter Konzulens: Dr. Sinkovics Bálint.
Felületszerkezetek Lemezek.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Keménységmérések.
Készítette: Fehérvári Péter Konzulens: Hajdu István
1, r érték meghatározása 2, TENSTAND project
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
Óriás molekulák Kémiája és Fizikája
Hőtágulás.
A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata
Az igénybevételek jellemzése (1)
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
FÉMES ANYAGOK SZERKETETE
A képlékeny alakítás elméleti alapjai
Anyagismeret I. Gépipari mérnökasszisztens képzés I.évfolyam II. félév
A talajok mechanikai tulajdonságai V.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Szívós – rideg viselkedés Törésmechanika
A talajok mechanikai tulajdonságai IV.
Az ismételt igénybevétel hatása A kifáradás jelensége
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
Ragasztás és felületkezelés
A képlékenyalakítás fémtani alapjai
Reológiai vizsgálatok
Az anyagok közötti kötések
I. A GÉPELEMEK TERVEZÉSÉNEK ALAPELVEI
A nyúlásmérő bélyeg Készítette:Tóth Attila (EO9D5N)
HATÁSFOK-SÚRLÓDÁS-EGYENLETES SEBESSÉGŰ ÜZEM
Feszültség, ellenállás, áramkörök
Cellulóz-acetát lágyítása ε-kaprolaktonnal Katalizátortartalom hatása a lágyításra Készítette: Kiss Elek Zoltán Témavezető: Dr. Pukánszky Béla Konzulens:
Szerszámanyagok A szerszámanyagokkal szemben támasztott követelmények
Összefoglalás Dinamika.
Mechanikai Laboratórium
Full scale törésmechanikai vizsgálatok nyomástartó edényekkel Fehérvári Attila.
A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata
Ellenállás Ohm - törvénye
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Szemelvények törésmechanikai feladatokból Horváthné Dr. Varga Ágnes egyetemi docens Miskolci Egyetem, Mechanikai Tanszék.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Integrált mikrorendszerek II. MEMS = Micro-Electro-
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Integrált mikrorendszerek II. MEMS = Micro-Electro-
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 Integrált mikrorendszerek:
MSc kurzus 2012 tavaszi félév
Vizsgálómódszerek.
TARTÓK ALAKVÁLTOZÁSA ALAPFOGALMAK.
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Anyagvizsgálat - mérés
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
A maradó feszültség viselkedése fárasztó igénybevétel közben CSEH DÁVID, DR. MERTINGER VALÉRIA, DR. LUKÁCS JÁNOS 8. Anyagvizsgálat a gyakorlatban konferencia.
A gumi fizikája. Bevezetés Rendkívül rugalmas – akár 1000%-os deformáció Olcsó előállítás.
Hidegalakításra szánt lemezek minősítése Alumíniumötvözet lemezek kiválasztása (gyakorlati segédlet) Korszerű anyagok és technológiák, M.Sc Bán.
Hegesztési folyamatok és jelenségek véges-elemes modellezése Pogonyi Tibor Hallgatói tudományos és szakmai műhelyek fejlesztése a Dunaújvárosi.
Vizsgálómódszerek 1. Bevezetés, ismétlés Anatómia: Csont: szilárd váz, passzív elem Izom: aktív elem, mozgás létrehozására Köztes elemek: szalag: csontok.
Lemezhorpadás és a keresztmetszetek osztályozása
Húzott elemek méretezése
Szakítóvizsgálatok Speciális rész-szakképesítés HEMI Villamos - műszaki munkaközösség Dombóvár, 2016.
Szerkezet Vázlat Bevezetés Aggregáció kölcsönhatások, erők
Áramlástani alapok évfolyam
Filep Ádám, Dr. Mertinger Valéria
Hidegalakításra szánt lemezek minősítése
A folyadékállapot.
Determination of mechanical models of materials
14. Előadás.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

Szakítóvizsgálat

A mérés célja Az anyagok egytengelyű húzó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása. Segítségével meghatározhatjuk az anyag rugalmasságát, szilárdságát, alakváltoztató képességét, szívósságát jellemző anyagjellemzőket.

A mérés elve egy szabványosan kialakított próbatestet egytengelyű igénybevétellel a szabványban előírt sebességgel szakadásig terhelnek, és közben mérik a próbatest által felvett erőt az alakváltozás függvényében.

A mérés gépei

A szakítógépek működési módjuk szerint több félék lehetnek. hidraulikus szakítógép mechanikus szakítógép Stb…

Szakítópróbatest Alapvetően két típust különböztetünk meg: Kör keresztmetszetű próbatest Négyszög keresztmetszetű próbatest

A szakítópróbatest jellemző méretei Lt= teljes hossz Lo= szakítás előtti hossz d= átmérő (több helyen kell lemérni és átlagolni kell) So= szakítás előtti keresztmetszet b= a lemez szélessége

A mérés menete Próbatest előkészítése és méreteinek meghatározása Milliméter papír felhelyezése a gépre Próbatest befogása Előterhelés ráadása Főterhelés ráadása Fmax leolvasása a szakítógépről Szükséges adatok meghatározása a szakító diagramm alapján

Szakítás

A szakítógép a próbatest összes megnyúlásának függvényében rajzolja meg a próbatest által felvett erőt. A függőleges tengelyen az erőt (jele: F) N-ban vagy kN-ban, a vízszintes tengelyen pedig a jeltávolság megnyúlását (jele:L) tüntetjük fel mm-ben.

Lágyacélok szakítódiagramja A I. a rugalmas alakváltozás szakasza. Az alakváltozás és a feszültség lineáris összefüggésben van.  = E . (Hook törvény ), ahol  feszültség, E a rugalmassági modulus ( a rugalma, lineáris szakasz iránytangense),  pedig az alakváltozás.

Lágyacélok szakítódiagramja II.a. folyási szakasz. A folyási szakasz az FeH erőnél kezdődik, és azt jelenti, hogy a próbatest valamennyi krisztallitjában megindul a maradó alakváltozás

Lágyacélok szakítódiagramja III. kontrakciós szakaszban a próbatest alakváltozása egy meghatározott részre korlátozódik

Különböző anyagok szakító diagrammja Hidegen alakított fémek Rideg anyagok Képlékeny fémek

A szakítódiagram alapján kétféle rendszer szerint értelmezhetünk értékeket. A mérnöki rendszerben, az erő és alakváltozás értékeket az eredeti , kiinduló értékekhez viszonyítjuk, míg a valódi rendszerben a változásokat a pillanatnyi, tényleges értékekhez viszonyítjuk.

Mérnöki rendszer feszültség :  alakváltozás, fajlagos nyúlás :  ahol F az erő So az eredeti keresztmetszet Lo a jeltávolság eredeti értéke L a megnyúlás

Valódi rendszer feszültség: alakváltozás azaz az integrálás után F az erő S a megváltozott keresztmetszet dL a pillanatnyi megnyúlás a pillanatnyi hossz do az eredeti átmérő d a pillanatnyi átmérő

Szilárdsági anyagjellemzők: Folyáshatár: A maradó alakváltozás kezdetét jelentő feszültség Mértékegysége: N/mm2

Alakváltozási mérőszámok Szakadási nyúlás vagy nyúlás. Jele: A Mértékegysége: %

Szakítószilárdság Kontrakció

Felső folyáshatár Alsó folyáshatár

Finomnyúlás-méréssel meghatározható anyagjellemzők Rugalmassági modolus, rugalmassági határ, egyezményes folyáshatár meghatározásához szükség van ezekre a mérésekre. Különböző elvek szerint mérő nyúlásmérők vannak: pl.: mechanikai, optikai, pneumatikus, villamos elven működő. Előnyük elsősorban a pontosság, nagy érzékenység, gyorsaság…

Ellenállás változás elvén működő finomnyúlás mérők Ezek ún. nyúlásmérő bélyegek, amelyekben vékony huzal van két fólia réteg közé helyezve. A próbatest alakváltozásakor a huzal megnyúlik és ennek következtében megváltozik az ellenállása. A fajlagos nyúlás és ellenállás vált. közti összefüggés: Gauge faktor

Induktív elven működő nyúlásmérők A nyúlást a tekercs/tekercsek induktivitás változása alapján mérik. A nyúlásmérő karjai megkapaszkodnak a próbatestben és követik annak megnyúlását. A karokkal együtt a vasmagok is elmozdulnak, ezáltal megváltozik az induktivitásuk. A változást feszültséggé alakítva a nyúlással arányos jelet kapunk.

Kapacitív útadók mérési elve A kapacitív útadók elve arra épül, hogy két párhuzamos lemez kapacitása felírható így: Amikor a két lemez távolodik a próbatest megnyúlása a kapacitivitás megváltozásával arányos. Az erő-nyúlás diagramm alapján olyan anyagjellemzők is meghatározhatók amik a szakítódiagrammból nem meghatározhatók. -rugalmassági modolus (E) -egyezményes rugalmassági határ (rp0,02) -egyezményes folyáshatár (Rp0,2)

A szakítóvizsgálat során kapott eredményeket befolyásolják a próbatest alakja, mérete, felületi minősége a terhelés növelésének sebessége a vizsgálati körülmények pl. a hőmérséklet

A szakítóvizsgálat legfontosabb alkalmazási területei Számtalan alkalmazási területe van: tervezés gyártás üzemeltetés terén is.

Műanyagok szakítóvizsgálata

A mérés célja A gyártási körülmények ellenőrzése, illetve minősítésükre alkalmas anyagi mérőszámot nyerünk.

Műanyag próbatestek A méréshez lapos próbatestet használunk. Ezek méretei a gyártási eljárástól, az anyag szerkezetétől függenek. A próbatestek jellemző vizsgálati hossza Lu=50mm, de indokolt esetben kisebb méretű próbatesteket is használnak (Lu=10..25mm)

Műanyagok szakítódiagrammja A diagrammtípusokat 3 csoportba sorolhatjuk: 1.csoport: hőre keményedő ill. azok a hőre lágyuló polimerek ahol a képlékeny alakváltozás korlátolt. 2. csoport: különféle hőre lágyuló amorf és részben kristályos polimerek ( 2a – alakítás közben keményedő, 2b alakítás közben nem keményedő műanyagok) 3. csoport: lágy rugalmas viselkedésre utaló diagramm (pl.: polietilén, teflon)

Műanyagok szakító diagrammjainak jellegzetes szakaszai szakasz: kis terheléseknél, lineáris rugalmas alakváltozás szakasz: terhelés növelésével megindul a lineárisan viszkoelasztikus deformáció (idő függvényében visszaalakul) szakasz: nagyobb terheléseknél, nemlineáris viszkoelasztikus deformáció szakasz: nyakképződés szakasza, csökken a mérnöki feszültség, elkezdpődik a makromelekulák lokális rendeződése szakasz: nyakképződés kiterjedése= állandósult folyás szakasza szakasz: a globális rendeződés hatására nő a szakítószilárság alakváltozási keményedés. Ebben a szakaszban a rendeződött szálak a szakítószilárdsági értéküket elérve egymás után elszakadnak

Műanyagok szakító diagrammjainak jellegzetes szakaszai

Szilárdsági jellemzők Húzófeszültség: σ Folyáshatár: σy : az az első feszültség, amelynél a nyúlás a húzófeszültség növekedése nélkül növekszik. Szakítószilárdság: σB : a szakadás pillanatában mérhető húzófeszültség Húzószilárdság: σM a próbatest által elviselt legnagyobb húzófeszültség (egyenlő is lehet a folyáshatárral) Egyezményes folyáshatár: σx termékszabványban a megadott százalékos nyúláshoz tartozó húzófeszültség. Lényeges eltérés a fémekhez képest hogy a σx az adott pillanatban mérhető összes megnyúlást jelenti. Húzási rugalmassági modulus: Et

Alakváltozási jellemzők A polimerekre jellemző relaxációs viselkedés miatt csak a terhelés közben mért értékek alapján határozhatjuk meg a nyúlási jellemzőket. Folyáshatár előtti nyúlások: Nyúlás: a próbatest eredeti Lo hosszának fajlagos megváltozása Nyúlás a folyáshatárnál: εy a folyási pontban értelmezett nyúlás Szakadási nyúlás: εb szakítószilárdsághoz tartozó nyúlás, amennyiben a szakadás folyás nélkül következik be

Alakváltozási jellemzők Folyáshatáron túli nyúlások: Ilyen esetekben a nyúlást nem a próbatest eredeti hosszára hanem a befogó pofák közötti eredeti távolságra vonatkozva értelmezzük. εt=névleges nyúlás L= befogó pofák eredeti távolsága mm-ben ∆L=befogó pofák közti távolság megnövekedése

Műanyagok szakítóvizsgálatát befolyásoló tényezők Anyagszerkezet Vizsgálati körülmények Próbatest alakja