Öntözőrendszerek tervezése: laterálisok László Ormos

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Advertisements

a sebesség mértékegysége
A történelmi idő.
Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)
Elektromos ellenállás
SZILÁRD ANYAGOK SZÁLLÍTÁSA
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
Elektromos ellenállás
Hősugárzás Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék.
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 16.
Az esőszerű öntözőberendezések fő alkotóelemei
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
8. Energiamegtakarítás a hőveszteségek csökkentésével
Hegyesszögek szögfüggvényei
Vízmozgások és hatásaik a talajban
Veszteséges áramlás (Hidraulika)
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A fluidumok sebessége és árama Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Sebességeloszlás sima csőben, és a határréteg fogalma
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
piezometrikus nyomásvonal
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Csővezetékek tervezése László Ormos
Áramlástan Ormos László
Öntözőrendszerek tervezése Ormos László
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
EJF VICSA szakmérnöki Vízellátás
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
Mezőgazdasági gép hidraulikus rendszerének méretezése Gépjárműhidraulika tárgy T1 tantermi gyakorlat.
Az UO 2 hővezetési együtthatója a hőmérséklet függvényében.
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 23.
Épületgépészet B.Sc. 5. félév; Épületenergetika B.Sc. 5. (6.) félév
A lehajlás egyszerűsített ellenőrzése
Számtani és mértani közép
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Ez az én művem Készítette: Barczi Renáta Felkészítő tanár: PeadDr
HIDRAULIKA_4 Öntözőrendszerek tervezése Ormos László.
Az áramló folyadék energiakomponensei
A Bernoulli egyenlet és az öntözés
Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I.
Csővezetékek.
70 cm-es fix yagik, Fotókon az első cső és a további lehetséges elhelyezési pontok, közben leírás a konkrét telepítéshez. További – és nagyobb –
A változó tömegáramú keringetés gazdasági előnyei Távhővezeték hővesztesége Kritikus hőszigetelési vastagság Feladatok A hőközponti HMV termelés kialakítása.
Mini-flap projekt Borda-Carnot átmenet 2  BC-átmenet: áramlás irányába bekövetkező hirtelen keresztmetszet- ugrás, cél a közeg lassítása,
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 13. SZÁMÍTÁSI GYAKORLAT TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
Folyadék áramlási nyomásveszteségének meghatározása Feladatok Jelleggörbe szerkesztés A hőellátó rendszer nyomásviszonyai (Hidraulikai beszabályozás) Hőszállítás.
Áramlás szabad felszínű csatornában Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék.
VÁKUUMTECHNIKA GYAKORLATI ALAPJAI Bohátka Sándor és Langer Gábor 4. GÁZOK ÁRAMLÁSA TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
01 ZH példa Hidraulika feladat
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
Áramlás szilárd szemcsés rétegen
II. rész március 22. Elektrokardiográfia a nővéri gyakorlatban azaz kóros EKG jelek értelmezése.
ÖNTÖZÉS_5 Öntözés irányítása László Ormos.
Öntözőrendszerek tervezése Omros László
Öntözés tervezés Ormos László
Öntözés tervezés László Ormos
Öntözés tervezés László Ormos
Előadás másolata:

Öntözőrendszerek tervezése: laterálisok László Ormos HIDRAULIKA_3 Öntözőrendszerek tervezése: laterálisok László Ormos

Laterálisok A laterális hidraulikus gradiense olyan, mint egy egyenletes osztásközű, több kiömlő nyílású csőé. A laterális jellemzője: csökken a vízkibocsájtás a laterális mentén. Veszteségszámítás lépései: kiömlő nyílások nélküli cső veszteségeinek számítása, Az eredmény szorzása az F tényezővel, amely a kiömlő nyílások n számától függ.

Laterálisok Jellemzők: az átlagos nyomás (ha ) egyenlő az öntözőberendezés működéséhez szükséges (hs ) nyomással, az elsőt öntözőberendezés a belépő nyílástól fél osztásnyi távolságban helyezkedik el, amint az ábrán látható: a veszteségek háromnegyede a laterális első kétötödén keletkezik. d d/2 gerincvezeték laterálisok

Laterálisok Egy 360x360m sík felületet öntözünk kézi telepítésű alumínium laterálissal (C=140). A gerincvezeték a terület közepén van. A felhasznált öntöző berendezés Naan 233/92 esőztető 4,5mm-es fúvókával, a szükséges nyomás hs=25m2.5bar,a térfogatáramlás qs=1,44m3/hr. A szórófejek közötti távolság d=12m, az első szórófej 6m-re van a laterális beömlő nyílásától. A szórófej csatlakozó tömlője 0,8m hosszú, átmérője pedig ¾”. Mekkora legyen a laterális átmérője? Mekkorának kell lenni a laterális belépő nyomásának?

Laterálisok Az elrendezés A szórófejek száma: 360 m gerincvezeték

Laterálisok A laterális hossza: A térfogatáramlás: A maximális veszteség (20%) az egész területre:

Laterálisok 2” alumínium cső hidraulikus gradiense tábláza alapján J=165‰. A 2” sima aluminium cső vesztesége: Veszteség 15 szórófej eseté, amikor F15=0,363: Mivel hf hmax a laterális átmérője kicsi.

Laterálisok 3” alumínium cső hidraulikus gradiense tábláza alapján J=25‰. A 3” sima alumínium cső vesztesége 9. Veszteség 15 szórófej esetén, amikor F15=0.363: Mivel hf  hmax a laterális megfelelő átmérőjű. A maradék veszteség hf és hmax különbsége:

Laterálisok A laterális hu belépő nyomása ahol hu a laterális belépő nyomása, hs az öntözőberendezés működéséhez szükséges nyomás, hf veszteség a laterális mentén, hr veszteség a laterálist az öntözőberendezéssel (szórófejjel) összekötő vezetéken. A szükséges nyomás a 3” laterális beömlő csatlakozásánál a következő:

Laterálisok Lejtős terület öntözése A laterális lejtős felületen van lefektetve, szintkülönbség van a két vége között. A szükséges belépő nyomás: ahol az emelkedő magasságkülönbsége, a lejtő magasságkülönbsége.

Laterálisok Az előző példa alapján számoljunk 2% lejtővel és 2% emelkedővel. A magasságkülönbség a laterális két vége között: Belépő nyomás a 2% lejtő menti csövön 3. Belépő nyomás a 2% emelkedő menti csövön:

Laterálisok A „20%-os szabály” Ha biztosítani akarjuk, hogy egy táblán belül a térfogatáramlás eltérés az öntözőberendezések között 10%-on belül maradjon, akkor a nyomáskü- lönbség legfeljebb 20% lehet. A nyomás és a térfogatáramlás közötti összefüggés a következő: ahol Q a térfogatáramlás, C, K a felhasznált öntözőberendezésre jellemző állandók, A az öntözőberendezés kiömlő keresztmetszete, H a nyomás, x az öntözőberendezés áramlási viszonyaitól függő kitevő; általában x=0,5 esőztető berendezések esetén, x=0 áramlásszabályozós vízkibo-csátó berendezésre, x=0,5 turbulens áramlású (pl. labirint csatornás) vízkibocsátó berendezések estében, x<0,5 a kis vízkibocsátású beren-dezéseknél, és x=1 a lamináris áramlású öntözőberendezéseknél.

Laterálisok Az a kérdés, mekkora a kijuttatott vízmennyiség várható aránya a laterális két végén csatlakozó esőztető között, ha a a laterális cső hidraulikus gradiense 20%? A térfogatáramlás: Ha mindkét szórófej K állandója egyenlő, és a nyomáskülönbség 20%, a vízkibocsátás aránya: , és mivel

Laterálisok A PE laterálisra n=10 mikro-esőztető csatlakozik ds=10m távolságra egymástól. Az esőztető vízkibocsátása qs=120 l/h hs=20m nyomásnál. Az emelőmagasság hr=0,15m. Mekkora legyen a laterális átmérője? A laterális hossza: Térfogatáramlás a laterálison: A megengedett legnagyobb nyomásesés a laterális mentén:

Laterálisok A hidraulikus gradiens 20mm átmérőjű PE csőre Q=1,3m3/h esetén J=19%, az áramlási együttható pedig F10=0,384. Mivel hf>hmax, nagyobb átmérőjű csőre van szükség. Legyen a csőátmérő 25mm. A PE cső hidraulikus gradiense J=6,2% Q=1,2m3/h térfogatáramnál. Mivel hf<hmax, a csőátmérő megfelelő.

Laterálisok 6. A szükséges nyomás a laterális beömlő csonkján:

Szakirodalom Kenyon, S. (1979): „Hydroponics for the Home Gardener”. Van Norstrand Reinhold Ltd., Toronto, ISBN 0-442-29700-9 Dr. Avidan, A.(1995):”Soil-Water-Plant Relationship”. Ministry of Agriculture Extension Service (Irrigation Field service), CINADCO, Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Sapir, E.-Dr. E. Yagev (1995):”Drip Irrigation”. Ministry of Agricul- ture and Rural Development, CINADCO, Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Tóth Árpád (1996):”A XXI.század öntözőrendszerei”. Visionmaster kiadó, ISBN 963 219 997 9 Azenkot, A.(1998):”Design Irrigation System”. Ministry of Agricul- ture Extension Service (Irrigation Field service), MASHAV Israel Sapir, E.-Dr. E. Yagev (2001):”Sprinkler Irrigation”. Ministry of - culture and Rural Development, CINADCO,Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Eng. Nathan, R. (2002):”Fertilization Combined with Irrigation (Fertigation)”. Ministry of Agriculture and Rural Development, CINADCO,Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel