Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Öntözés tervezés László Ormos

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Öntözés tervezés László Ormos"— Előadás másolata:

1 Öntözés tervezés László Ormos

2 Mérés Látszólagos fajsúly S
ahol mM az adott térfogatú talaj tömege, j,VM pedig a levegőt is tartalmazó minta térfogata. Valódi fajsúly S ahol mM az adott térfogatú, talaj tömege, VS pedig a csak szilárd anyagot tartalmazó minta térfogata.

3 Mérés Porozitás P a vízzel és levegővel kitöltött üregek és a minta teljes térfogatának aránya. Nedvességtartalom FS ahol mD a száraz talajminta súlya.

4 Mérés A talaj vÍzkapacitása FC
Mérése házi körülmények között a következő: Kerítsen le egy 1-2m2 nagyságú területet az öntözendő területből. Alaposan öntözze meg. Várja meg, míg beissza a vizet (laza, homokos talaj: 24 óra, agya-gos, kötött talaj: 48 óra). Vegyen mintát a megöntözött talajból. Mérje meg a nedves minta súlyát. Szárítsa ki 105°C fokos sütőben. Mérje meg a száraz minta súlyát. Számítsa ki az FS nedvességtartalmat. Addig ismételgesse a fenti eljárást, amíg a víztartalom még változik. Ha FS már nem változik, akkor a nedvességtartalom a talaj vízkapacitása. FS t FC

5 Mérés Egyszerű eljárás laza, homokos talaj FC vízkapacitásának
meghatározására: Töltse a homokos talajt egy konzervdobozba. Csepegtetővel juttasson 5ml vizet a talaj felszínére. Egy perc múlva borítsa ki a talajt a dobozból és óvatosan vegye ki belőle a nedves talajgolyót. Távolítsa el a talajgolyó felületére tapadt száraz szemcséket. 5. Határozza meg a talajminta nedvességtartalmát az előző képernyőn leírtak szerint (4.-7. pont).

6 Mérés Fonnyadási pont PW (napraforgó módszer)
Ültessen napraforgó magot egy edénybe. Addig öntözze, míg a nedvességtartalom el nem éri a vízkapacitás mértékét. Amikor a növénynek három pár levele van, hagyja abba az öntözését. Amikor a növény elhervadt, mérje meg a talaj nedvességtartalmát, ez lesz a fonnyadáspont.

7 Mérés Evapotranspiráció: (evaporáció + transpiráció)
az evaporáció éjjel-nappal tart, a transpiráció a legtöbb növénynél csak napközben. A napsugárzás, a szél, a hőmérséklet és a pára- tartalom közös hatására történik.

8 Az evaporáció meghatározása
A osztályú evaporációs kád  46,5”(1210mm) 10”(~255mm) 6”(~150mm) 2”(~50mm) 3”(~75mm) Galvanizált vaslemez vastagsága 0,8mm <2”(~50mm)

9 Az evaporáció meghatározása
2. B osztályú evaporációs kád 36”(~920mm) 18”(~460mm) 2”(~50mm) Galvanizált vaslemez vastagsága 0,8mm

10 Az evaporáció meghatározása
Az A osztályú evaporációs kád elhelyezése szél 50m, vagy több változó száraz felület zöld növényzet kád

11 Az evaporáció meghatározása
A B osztályú evaporációs kád elhelyezése szél kád 50m, vagy több változó zöld növényzet száraz felület

12 Az evaporáció meghatározása
A vizsgált növény evapotranspirációja ahol Epan az evaporáció [mm/nap] és a vizsgált idő-szakra érvényes napi értéket jelenti, Kp a kád jellemző együtthatója.

13 Az evaporáció meghatározása
A Kc növényi együttható A növényi jellemzők vízigényre kifejtett hatásának figyelembe-vételéhez a Kc növény együttható szolgál, amelyet a növény fejlődési periódusára jellemző evapotranspiráció meghatározá-sánál veszünk figyelembe: 1 hajtatás (talaj fedettség<10%) 2 növény fejlődés (talaj fedettség~70- 80%) 3 termés fejlődés (teljes talaj fedettség) 4 utóérés, betakarítás Betakarítás Érés Kc t Elültetés ideje

14 Szakirodalom Azenkot, A.(1998):”Design Irrigation System”. Ministry of Agricul- ture Extension Service (Irrigation Field service), MASHAV Israel Dr. Avidan, A.(1995):”Soil-Water-Plant Relationship”. Ministry of Agriculture Extension Service (Irrigation Field service), CINADCO, Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Sapir, E.-Dr. E. Yagev (1995):”Drip Irrigation”. Ministry of Agricul- ture and Rural Development, CINADCO, Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Sapir, E.-Dr. E. Yagev (2001):”Sprinkler Irrigation”. Ministry of - culture and Rural Development, CINADCO,Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel Eng. Nathan, R. (2002):”Fertilization Combined with Irrigation (Fertigation)”. Ministry of Agriculture and Rural Development, CINADCO,Ministry of Foreign Affairs, MASHAV, Israel


Letölteni ppt "Öntözés tervezés László Ormos"

Hasonló előadás


Google Hirdetések