Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Termeléstervezési számítások
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Energetikai gazdaságtan
3.tétel GDP,GNI.
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Kötelezettségek 10. feladat kidolgozása
Állóeszköz-gazdálkodás
Állóeszköz-gazdálkodás
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdaságosság, beruházás gazdaságossági vizsgálatok
A TISZTA PIACGAZDASÁG MECHANIZMUSA
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
Számviteli alapelvek beszámoló
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Erőrrásbevonás számvitele
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
A piac Szakiskola.
ÉRTÉKELÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Fenntartás, karbantartás
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
Minek van értékcsökkenése?
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
A VÁLLALATI KÖLTSÉGEK.
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Kalkuláció.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
A termelés költségei.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 9.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Kockázat elemzés Mikor? 150M Kritikus tényezők volatilisek.
Összefoglalás Tárgyi eszközök. 1. feladat A tárgyi eszközök azok az anyagi eszközök, amelyek közvetlenül vagy közvetve, tartósan (1 évnél hosszabb ideig)
Rekonstrukció Alapfogalmak. A felújítást - rekonstrukciót kiváltó okok Elhasználódás Meghibásodások Szállított közeg minősége Elavulás Költség csökkentés.
A termelés költségei.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Munka, energia teljesítmény.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
MENEDZSMENT és VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN dr. SZ abó G ábor CS aba.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Mérleg Eredménykimutatás –Teljesítmény.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Számtani sorozat Számtani sorozatnak nevezzük azokat a sorozatokat, amelyekben ( a második elemtől kezdve ) bármelyik tag és az azt megelőző tag különbsége.
Energetikai gazdaságtan
SZÁMVITEL.
Energetikai gazdaságtan
SZÁMVITEL.
SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Értékcsökkenés.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Kapacitástervezés.
Gondolatok a gépjármű- felújításokról
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök Vállalati gazdaságtan II. dr. Berecz József

Tárgyi eszköz gazdálkodás feladatai A tárgyi eszközök körébe azok az anyagi eszközök tartoznak, amelyek eredeti megjelenési formájukat hosszabb időn át megőrzik, elhasználódásuk és ezzel együtt értékátadásuk több termelési cikluson keresztül, fokozatosan történik. A tárgyi eszköz gazdálkodás az alábbi tevékenységeket foglallja magában: A TE értékelése és értékcsökkenése A TE gazdaságos kihasználása A TE fenntartása, karbantartása

Tárgyi eszköz gazdálkodás feladatai A TE értékelése a beszerzéskor és az azt követően a használatban kifejezi a termelési folyamatban történt értékátadást. A TE bruttó értéke az eszköz beszerzési (előállítási) értéke, amely magában foglalja az engedményekkel csökkentett vagy felárakkal növelt vételárat, az eszköz beszerzésével, üzembe helyezésével, raktárba történt beszállításával kapcsolatban felmerült szállítási és rakodási, alapozási, szerelési, üzembe helyezési, közvetítői tevékenység ellenértékét valamint a bizományi díjakat, a beszerzéshez kapcsolódó adókat és vámterheket, a beruházási időszakra esőbiztosítási díjakat és a felvett beruházási hitelnek a beruházás üzembe helyezéséig felmerült kamatát és a bankköltségeket. A TE nettó értéke az elszámolt értékcsökkenéssel csökkentett érték. f: a TE korszerűségi, használhatósági foka, %

Tárgyi eszköz gazdálkodás feladatai A TE értékcsökkenésének okai a fizikai kopás és az erkölcsi kopás. Fizikai elhasználódáson a TE szerkezetében végbemenő mindazon fizikai és kémiai elváltozásokat értjük, amelyek következtében teljesítőképessége vagy működésének minősége, hatásfoka csökken. Az általános műszaki fejlődés következtében azonban a munkaeszközök értéke fizikai elhasználódásuktól függetlenül is csökken. Ezt az értékvesztést nevezik erkölcsi kopásnak. Az erkölcsi kopást kiváltó tényezők a termelékenység növekedését biztosító műszaki fejlesztés, ahol egyre korszerűbb eszközöket állítanak elő illetve a műszaki fejlesztés eredményeként a termékek válnak elavultá.

Tárgyi eszköz gazdálkodás feladatai Egy TE gazdaságos élettartamát az eszköz beszerzési költségei valamint az üzemeltetési költségek fogják meghatározni. Az egy termékre jutó beruházási, létesítési ráfordítások az eszköz élettartamának növekedésével csökkennek. A berendezés üzemeltetésével kapcsolatos költségek kezdetben lassan majd később, a fenntartási és karbantartási költségek emelkedésével rohamosan növekszik. Ezeket a tényezőket összegezve a következő ábrán ábrázolt módon leolvasható egy optimális gazdaságos élettartam, ahol az egy termékre jutó (fajlagos) költségek minimálisak

Tárgyi eszköz gazdálkodás feladatai

Tárgyi eszköz gazdálkodás feladatai Az amortizáció vagy értékcsökkenési leírás a tárgyi eszközök kopásának pénzben elszámolt és az áru értékében megtérülő formája. A TE értékét az értékcsökkenési leírás útján viszi át az általa termelt termékbe úgy, hogy azt termelési költségként számolja el. Az ÉCS költség, de nem kiadás, azaz elismert költség amivel csökken a nyereség, de nem kerül kifizetésre, azaz nem jár készpénzmozgással. Az értékcsökkenési leírási módszerek problémája az élettartam és a leírás üteme közötti viszony szabályozása, ahol az élettartamot kifejezhetjük időegységekben vagy természetes mértékegységben mért teljesítményben is. Ennek megfelelően létezik Időarányos Teljesítmény arányos Kombinált teljesítmény és időarányos leírási rendszer.

Tárgyi eszköz gazdálkodás feladatai Az általánosan használt leírási rendszer az időarányos leírási rendszer, de néhány területen teljesítményarányos rendszert alkalmaznak. Időarányos leírási módok: Lineáris Degresszív progresszív

Tárgyi eszköz gazdálkodás feladatai A TE kihasználási mutató az egységnyi tárgyi eszköz értékre jutó termelési érték hányadosaként definiálható: A TE kihasználását extenzív és intenzív módon lehet növelni. Az extenzív kihasználás növelés az üzemelés időalapjának a növelését jelenti, míg az intenzív kihasználás növelése az időegység alatti fajlagos teljesítmények emelését jelenti.

Tárgyi eszköz gazdálkodás feladatai Extenzív növelés Intenzív növelés

Tárgyi eszköz gazdálkodás feladatai A TE fenntartása során a gépeken és berendezéseken az üzemképesség fenntartása érdekében különböző célú és terjedelmű karbantartási munkákat kell elvégezni,így Tervszerű gondozás és állagmegőrzés Rendszeres időközönként végzett vizsgálatok Javítások A javítások lehetnek kisjavítás, közepes és általános javítások.

Forgóeszközök

Forgóeszközök Eszközök forgása s: a fordulatok száma n: a forgási napok száma

Ellenőrző kérdések Tárgyi eszközök fogalma Beszerzési érték, TE bruttó értéke és nettó értéke Gazdaságos élettartam fogalma,magyarázata Értékcsökkenés fogalma,leírási rendszerek TE kihasználás. Extenzív és intenzív kihasználás növelés Forgóeszközökkel való gazdálkodás Forgási sebesség, forgási napok száma