Értékpapír piaci műveletek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A diákat készítette: Matthew Will
Advertisements

A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
A bizonytalanság és a kockázat
Horváth Zsolt vezérigazgató
Koncepció MARKETING Cernat Kati Cernat Kati.
TŐKEPIACI ÜGYLETEK.
Tőzsdei befektetések A tőzsde nyilvános, központosított és szervezett piac. Árutőzsde Értéktőzsde - értékpapírtőzsde - devizapiac Hatással van napi életünkre.
Az opció fogalma Put-call paritás Opciós befektetési stratégiák
Ingatlanbefektetések elemzése
Nemzetközi befektetések
Határidős termékek árazása
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Értékpapír piaci műveletek
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
A tőzsdei kereskedés alapjai
A határidős szerződés.
Tud Ön hullámlovagolni? 2012 után a kibocsátás-kereskedelemben Baráth Barna Vertis Zrt szeptember 15.
Dualitás Ferenczi Zoltán
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
PÉNZÜGYTAN Dr. Fellegi Miklós Egyetemi adjunktus.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
A diákat készítette: Matthew Will
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Árfolyamkockázat és a vállalati szféra
Opciós piacok. Meghatározás Egy termék jövőbeli vételére vagy eladására szóló jog, előre rögzített áron és időbenEgy termék jövőbeli vételére vagy eladására.
Részvényopciós díjak jellemzői
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Vállalati piaci orientációk (koncepciók)
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Budapesti Értéktőzsde március 11. Nemzetközi szemlélet – helyi tapasztalatok A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Bevezető Készítette: Mándó Milán
A pénzügyi kockázat lefedezése Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 27. fejezet.
Hogyan bocsátanak ki értékpapírokat a vállalatok? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew.
Amiről szégyenlősen nem beszélünk korrupció és árverseny Korrupció, kiváltó okok, következmények és azok hatása a kereskedő és az importőr piacára. A felhozott.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
A valutaárfolyam rögzítésének lehetőségei Szerencsi Péter „Vállalati finanszírozás Magyarországon” szakmai nap november.
Siker a tőzsdén A/5 Részvény vásárlásnál milyen lehetőségeink vannak ? Piaci árfolyam (ahol épp aktuálisan lehet vásárolni) Piaci árfolyam (ahol épp aktuálisan.
Európai nagykereskedelmi árak és hazai fogyasztói árak MEH Nagykereskedelmi Fórum, Hornai Gábor,CEZ Magyarország Kft.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
EFFAS – Derivatív modul
Ha külföldi pénzértékre szóló beruházáshoz, vagyoni értékű joghoz kapcsolódó hitel-, vagy devizakötvény-kibocsátásból származó tartozásunk van. Továbbá.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Pénzügyi piacok. A pénzügyi piacokat csoportosítása lejárat alapján: Pénz- és tőkepiacot. A pénzpiachoz soroljuk a rövid, azaz az egy évnél rövidebb lejáratú.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. őszBefektetések I.1 Származtatott termékek Határidős ügyletek Csere (swap) ügyletek Opciók.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Részvényportfóliók fedezése Hatékony portfóliók –β paraméter megmutatja mennyire érzékenyen reagálnak.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár Nyitott pozíció, kitettség.
Tőzsdei spekuláció Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Tőzsdei spekuláció Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II.2. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Opciós ügyletek. Az egyszerű spekulációs ügyletek kockázata igen nagy, ezért nem mindenki vállalja. A fedezeti ügyletkötők számára sem előnyös a határidős.
2013. tavaszTőzsdei spekuláció1 Határidős árfolyamok.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Származtatott termékek
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
14 év szakmai tapasztalat
9. tétel.
Befektetés és finanszírozás Határidős és opciós ügyletek
II. Határidős árfolyamok
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
Kereskedés a tőzsdén.
Előadás másolata:

Értékpapír piaci műveletek Tőzsdei ügyletek II.

A határidős piacok részvevői, a kockázat fűződő viszonyuk alapján: Fedezeti ügyletkötők (hedger): aki a kockázat csökkentésére, a veszteség elkerülésére törekszik A spekulánsok, akik jelentős árfolyamkockázatot vállalnak nyereségszerzés céljából  

SPEKULÁCIÓ A haussier- ek (hosszörök): a hausse-ra vagyis árfolyam-emelkedésre számítanak Ezért vásárolnak ma értékpírokat, abban a reményben, hogy ezeket később magasabb árfolyamon értékesíteni tudják. A hausse ( francia eredetű szó): jelentése: hogy növekedni, emelkedni, a tőzsdei szóhasználatban árfolyam emelkedést értünk alatta A New Yorki tőzsdén a hosszra spekulálókat „bull-nak”, birkának nevezzük. Az árfolyam-emelkedést birkahangulatnak nevezzük.

SPEKULÁCIÓ A baisser- ek ( besszerek): vagy contreminuer (annyi ellenjátszó), vagyis árfolyamcsökkenésre számítanak. Baisse: árfolyamcsökkenést, süllyedést jelenti New Yorki árfolyamcsökkenésre spekulálókat „bear-nek” medve, nevezik a bessze hangulatot pedig medvehangulat. Ezért ma eladnak, hogy később ugyanazt a terméket majd alacsonyabb árfolyamon visszavásárolják Határidőre: tehát későbbi szállításra ezt akkor is megtehetjük, ha már nincsenek is birtokában

Az arbitrázsörök Az arbitrázsörök, akik kockázat-semlegesség, úgy vállalnak határidős pozíciót, hogy kockázatuk se nem nő, se nem csökken.

Az arbitrazsör ·        A spekuláns árfolyamkockázata abból származik, hogy időben szétválik a vétel és az eladás. ·        Az arbitrazsör a különböző tőzsdék azonos „árufajtáiban” fennálló, egy időben való jegyzései közötti árfolyamkülönbséget használja ki (helybeli árfolyamkülönbség kihasználása) ·        Ott vásárról ahol olcsó, ott ad el ahol drága.

ARBITRÁZS Az arbitrázs ügyletnek kétféle típusát különböztetjük meg:   kiegyenlítési arbitrázs esetén egy-egy aktívaféleség (deviza, értékpapír stb) vásárlásakor vagy eladásakor a legkedvezőbb piacot igyekszik kiválasztani az arbitrázsör, s ott bonyolítja le az ügyletet, pl. ha devizára van szüksége, akkor azon a piacon vásárolja meg, ahol olcsóbb, illetve ha devizát akar eladni, ott adja el ahol drágább.

ARBITRÁZS Az arbitrázs tevékenység ezáltal: -         egyrészt a földrajzilag szétszórt részpiacokat egyesíti egy egységes árfolyam-alakulású piaccá -         másrészt a különböző aktívaféleségek árfolyam-alakulását is bekapcsolja

ARBITRÁZS különbözeti arbitrázs esetében az arbitrázsőr kockázatmentes árfolyamnyereség elérésére törekszik. Ennek érdekében pl. vásárol devizát és erre legkedvezőbb piacon, amit egyidejűleg el is ad egy olyan másik piacon, ahol többet adnak érte.

Háromvalutás arbitrázs  Biztosítja a keresztárfolyamok összhangját. Példa: ·        1 dollár = 2 márka ·        1 márka = 4 font ·        logikusan 1 dollár 8 fontnak kellene lennie Ha a deviza piacon ettől eltérő: ·  pl. 6 font/ dollár, akkor arbitrázs lehetőség adódik! ·  Amennyiben 6 fontért veszek 1 dollárt, majd ezt márkára váltom, így lesz 2 márkám. · Végül ezt a két márkát újabb fontba fektetve 8 fonthoz jutok.