2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alapképzések kreditjeinek elismerése a mesterképzésben - a TTK-s megfontolások Dr. Varga Zsuzsa OKT egyetemi docens SZTE-TTIK.
Advertisements

2012. Január 24. Érettségi Érettségi formái  Rendes érettségi vizsga a középiskolai tanulmányok követelményeinek teljesítése után, a tanulói jogviszony.
Az érettségi rendszere
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
ERASMUS Pályázat 2013/2014. KAPCSOLAT ERASMUS Iroda Pinizsi Andrásné Kecskeméti utca IV. emelet 420. Fogadó óra: hétfő-kedd-szerda-csütörtök:
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
ERASMUS Pályázat 2014/2015.
Tájékoztató a szakmai gyakorlatról
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
Fontos tudnivalók a doktori (PhD) védésről
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola tanévnyitója Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola szeptember 11.
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
Környezettan BSc Diploma előtt
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
Tájékoztató 10. osztályosoknak
ERASMUS Pályázat 2015/2016.
Oktatási és tanulmányi kérdések a Gazdaságtudományi Karon
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Komplex vizsga Szolnok szeptember 3.. Modulrendszerű vizsgadelegálások száma 2014 Vizsgaelnöki delegálások száma kamarai szakképesítésekben: 4157.
Budapesti Corvinus Egyetem A évi mesterszakos felvételi eljárás
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
A doktori képzés aktuális kérdései Doktoranduszok Országos Szövetsége Szombathely © dr. Kocsis Miklós.
Vizsgaszabályzat ismertetése A vizsga ideje  május (csütörtök-péntek)  Azokon a napokon a tanulóknak nincs órarend szerinti tanítás.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
SZAKMAI GYAKORLAT Levelező tagozatos hallgatóknak SZEDMÁKNÉ DR. LAJTAI VIRÁG.
Szülői értekezlet A KÖZÉPFOKÚ ISKOLÁKBA TÖRTÉNŐ JELENTKEZÉS RENDJE ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁS GYAKORLATI TUDNIVALÓI.
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
Budapesti Corvinus Egyetem A évi mesterszakos felvételi eljárás Budapest, február 4.
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
ÉRETTSÉGI VIZSGA A XÁNTUSBAN A XÁNTUSBAN Fehérvizi Judit közismereti igazgató helyettes.
Kétszintű érettségi.
A felsőoktatási felvételi eljárás
Jelentkezés Érettségire jelentkezés határideje: február 15. Helye: Tiszakécskei Református Általános Iskola és Gimnázium.
ERASMUS+ Pályázat 2017/2018.
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Beiratkozás – átsorolás: magyar állami ösztöndíj nyilatkozat
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről
TÉMAVEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ KMDI ÚJ KÉPZÉSI RENDJE
Automatizmusok a HÖSZ rendszerben Köblös István
OSAP statisztika FIR FÓRUM január 29. Hosznyák András.
Az SZTE EÉTK tanácsadó napja – ETR-hez kapcsolódó információk
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Kolencsikné Tóth Andrea tanársegéd
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Faktválasztás Tájékoztató értekezlet április 10.
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről
Beiskolázás a „Gundel”-ben
Aktuális érettségi időszak: május 06 – június 28.
ERASMUS+ Pályázat 2019/2020.
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Merre tovább a középiskola után?
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
tanév 1. félévében szakmai gyakorlatot teljesítőknek
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről Tájékoztató a 2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről (az Oktatási Hivatal tájékoztatása alapján) Tájékoztató a 2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről

hallgatói jogviszonyban (doktorandusz) 114.§ (2) érvényes a 2016/17. tanévben és az azt követően induló doktori képzésekre – a 2011. évi CCIV. törvény (NFTV.) alapján 114.§ (2) hallgatói jogviszonyban (doktorandusz) 114.§ (2) képzési, kutatási és beszámolási tevékenység egyéni vagy csoportos felkészítésben 53.§ (1) a képzési idő 8 félév, a teljesítendő kreditszám 240 kredit 16.§ (1) képzési és kutatási szakasz az első 4 aktív félév 53.§ (1) komplex vizsga a 4. aktív félév végén kötelező 53.§ (1) passziválás a normál szabályozás szerint, összefüggően legfeljebb 2 félév, de ez többször megismételhető (intézményi szabályozás) 45.§ (1) kutatási és disszertációs szakasz a második 4 aktív félév 53.§ (2) fokozatszerzési eljárás a doktori fokozat megszerzésére 53.§ (2) passziválás legfeljebb 2 félév 53.§ (4) a támogatási idő legfeljebb 8 félév 47.§ (2) Tájékoztató a 2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről

a doktori fokozat megszerzésének feltételei 53.§ (5) képzési kötelezettségek teljesítése (intézményi doktori szabályzat) 2 idegen nyelv igazolt ismerete (intézményi doktori szabályzat: egy B2 komplex és egy B2 minimum) önálló tudományos munkásság, sporttudományi tevékenység, művészeti alkotó-tevékenység eredményei – cikkek, tanulmányok stb. értekezés, alkotás elkészítése és bemutatása, nyilvános védés a doktori értekezés benyújtása 53.§ (4) a komplex vizsgát követő 3 éven (legfeljebb 4 éven) belül – 4 aktív és maximum 2 passzív félév vagyis ez a képzésen (jogviszonyon) kívül is (jellemzően kívül) történhet, a komplex vizsga után 4 aktív és legfeljebb 2 passzív félév (3 év) után a doktori fokozat megszerzésének határideje a védés határideje nincs szabályozva, de a doktori értekezés benyújtása után már csak az intézményen (a bírálókon) múlik a védés időpontja: Kari kiegészítés: a nyilvános vita megszervezéséről a Doktori és Habilitációs Iroda gondoskodik a végbizonyítvány megszerzésétől - vagy amennyiben az értekezést a doktorandusz ezt követően nyújtja be, úgy a benyújtás - időpontjától számított egy éven belüli időpontra. A nyilvános vita időpontjáról a doktoranduszt legalább az időpontot 30 nappal megelőzően írásban tájékoztatni kell. Indokolt esetben a doktorandusz kérelmezheti az időpont megváltoztatását. Tájékoztató a 2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről

a doktori képzés végén végbizonyítvány (abszolutórium) 53.§ (4a) meghatározott kötelezettségek teljesítése (intézményi doktori szabályzat, mintatantervek), pl. az alábbiak lehetnek: tanulmányok (előadások, szemináriumok, konzultációk) komplex vizsga önálló tudományos munkásság, sporttudományi tevékenység – kutatás, publikálás (cikkek, tanulmányok, konferencia-előadások stb.) önálló művészeti tevékenység – művészeti alkotások, kiállítási szereplés oktatási tevékenység a disszertáció készítéséhez kapcsolódó szeminárium, konzultáció a disszertáció készítésének részproduktumai (szakmai terv, vázlat, egyebek) a disszertáció benyújtása nem kerülhet be a 240 kreditbe, mivel az a képzésen kívül is megtehető a védés sem kerülhet be a 240 kreditbe, mivel az a képzésen kívül is teljesíthető Tájékoztató a 2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről

javasolt egyeztetni az EMMI-vel! felvétel Legalább jó rendű mesterfokozat és „C” típusú középfokú államilag elismert (középfokú [B2 szintű] általános nyelvi, komplex) nyelvvizsga birtokában a jelentkezés elfogadásával, vagyis felvétellel 40.§ (6) bekapcsolódás menet közben is lehet egyéni felkészülés után a komplex vizsgára jelentkezéssel, és annak elfogadásával 53.§ (3) átvétel folyamatban lévő korábbi doktori képzésről képzésváltással, kredit-beszámítással 108.§ 4. felmenő rendszer javasolt egyeztetni az EMMI-vel! a régi doktori képzésről kilépő hallgató helyére már nem kerülhet másik hallgató, így az intézmény finanszírozást veszít a csökkenő létszám miatt az új doktori képzésre menet közben átkerülő hallgató után az intézmény rövidebb ideig kap finanszírozást, mint a felvétellel bekerült hallgató után Tájékoztató a 2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről

megszűnik a hallgatói jogviszony 59.§ (1) a komplex vizsga nem teljesítésével – a mulasztás, sikertelenség napján 4 aktív félév után az abszolutórium megszerzésével a megszerzés félévének a végén, legkésőbb a vonatkozó vizsgaidőszak utolsó napján az abszolutórium megszerzése félévének végéig elvben be lehet nyújtani a disszertációt, és teljesíteni lehet a védést is (mint bármely más képzésnél a diplomamunkát és a záróvizsgát) nagyobb az esély arra, hogy az abszolutórium félévében még nem történik meg a disszertáció benyújtása, pláne nem a védés a nyolcadik aktív félév végén Tájékoztató a 2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről

a képzési és kutatási szakaszban 1 680 000 Ft/év, a doktorandusz hallgató állami támogatása a doktori képzésen részt vevőknél 114/D.§ (1) a képzési és kutatási szakaszban 1 680 000 Ft/év, a kutatási és disszertációs szakaszban 2 160 000 Ft/év, a doktori képzés során sikeres fokozatszerzés esetén egyszeri 400 000 Ft az intézmény állami támogatása 84/A.§ (5) a fokozatszerzési eljárás idejére az adott doktori képzésen részt vett hallgató után nyújtott képzési támogatás összegének felével csökkenthető, ha valamely hallgató nem szerez fokozatot intézményi szabályozás lehet a fokozatszerzés határidejére (lásd a 3. oldalon található kari kiegészítést) Tájékoztató a 2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről

az eddigi doktorjelölti jogviszonytípus megszűnik felmenő rendszerben Nem tudható, mikor, mivel a hagyományos doktori képzést követően elvben bármikor lehet doktorjelölti jogviszonyt létesíteni a doktori fokozatszerzésre, ezt jogszabály jelenleg nem korlátozza. Az Nftv. és a jelenlegi doktori kormányrendelet csak annyit definiál, hogy a már megkezdett doktorjelölti jogviszony létesítését követő 2 éven belül be kell nyújtani a disszertációt, és a benyújtást követő 1 éven belül meg is kell védeni. a folyamatban lévő doktori képzések és doktorjelölti jogviszonyok 114.§ (1) a folyamatban lévő doktori képzés változatlan feltételekkel befejezhető, és utána a hagyományos doktorjelölti jogviszonyban lehet fokozatot szerezni elvben képzésváltással át lehet kerülni a régiről az új doktori képzésre, de ekkor az intézmény elveszti az esetleges állami ösztöndíjas helyet és állami finanszírozást a régi doktori képzésen, az újon pedig az átkerülő hallgató után rövidebb ideig kap finanszírozást a már elvégzett doktori képzés után a hagyományos doktorjelölti jogviszony keretében lehet fokozatot szerezni a folyamatban lévő doktorjelölti jogviszonyban a fokozatszerzés változatlan feltételekkel befejezhető Tájékoztató a 2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről

Komplex vizsga 1. A komplex vizsga általános elvei és szabályai (az Országos Doktori Tanács 2016. február 12-i ülésén elfogadott, a 2016. április 15-i ülésen módosított szöveg ) A komplex vizsgára történő bocsátás feltétele a doktori képzés „képzési és kutatási szakaszában” (első négy félév) legalább 90 kredit és valamennyi, a doktori iskola képzési tervében előírt „képzési kredit” megszerzése (kivéve a doktori fokozatszerzésre egyénileg felkészülő, akinek hallgatói jogviszonya a komplex vizsgára történő jelentkezéssel és annak elfogadásával jön létre). A komplex vizsgát nyilvánosan, bizottság előtt kell letenni. A vizsgabizottság legalább három tagból áll, a tagok legalább egyharmada nem áll foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban a doktori iskolát működtető intézménnyel. A vizsgabizottság elnöke egyetemi tanár vagy Professor Emeritus vagy MTA Doktora címmel rendelkező oktató, kutató. A vizsgabizottság valamennyi tagja tudományos fokozattal rendelkezik. A vizsgabizottságnak nem lehet tagja a vizsgázó doktorandusz témavezetője. A komplex vizsga két fő részből áll: az egyik részben a vizsgázó elméleti felkészültségét mérik fel („elméleti rész”), a másik részben a vizsgázó tudományos/művészeti előrehaladásáról ad számot („disszertációs rész”). Tájékoztató a 2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről

komplex vizsga 2. A komplex vizsga elméleti részében a vizsgázó legalább két tárgyból/témakörből tesz vizsgát, a tárgyak/témakörök listáját a doktori iskola képzési terve tartalmazza. Az elméleti vizsgának lehet írásbeli része is. A komplex vizsga második részében a vizsgázó előadás formájában ad számot szakirodalmi ismereteiről, beszámol kutatási eredményeiről, ismerteti a doktori képzés második szakaszára vonatkozó kutatási tervét, valamint a disszertáció elkészítésének és az eredmények publikálásának ütemezését. A témavezetőnek lehetőséget kell biztosítani, hogy előzetesen írásban és/vagy a vizsgán értékelje a vizsgázót. A vizsgabizottság külön-külön értékeli a vizsga elméleti és disszertációs részét. A komplex vizsgáról szöveges értékelést is tartalmazó jegyzőkönyv készül. A vizsga eredményét a szóbeli vizsga napján ki kell hirdetni. A komplex vizsga sikeres, amennyiben a bizottság tagjainak többsége mindkét vizsgarészt sikeresnek ítéli meg. Sikertelen elméleti vizsgarész esetén a vizsgázó az adott vizsgaidőszakban további egy alkalommal megismételheti a vizsgát a nem teljesített tárgy(ak)ból. A vizsga disszertációs része sikertelenség esetén az adott vizsgaidőszakban nem ismételhető. Az intézmény doktori szabályzata rendelkezhet a komplex vizsga vagy annak részei számszerű (ötfokozatú) vagy szöveges (summa cum laude, cum laude, rite, nem megfelelt) értékeléséről. A komplex vizsga vagy annak részeinek értékelése része lehet a doktori fokozat minősítése kialakításának. A DLA képzésben részt vevők komplex vizsgájának speciális szabályait az adott képzést folytató intézmények doktori szabályzatában kell meghatározni. Tájékoztató a 2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről

Doktori és Habilitációs Iroda Dr. Kiss Kornélia irodavezető: kiss.kornelia@btk.ppke.hu Mocsári Andrea oktatásszervező: mocsari.andrea@btk.ppke.hu Subicz Katalin oktatásszervező: subicz.katalin@btk.ppke.hu Sophianum, 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 1. I. emelet 102-es iroda Ügyfélfogadás: kedd (10.00 –12.00, 13.00 –18.00), péntek (8.00 – 12.00, 13.00 – 16.00) Facebook-oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100010532174566&fref=ts Kérjük, csak ügyfélfogadási időben érkezzenek! Tájékoztató a 2016. szeptember 1-vel életbe lépő új doktori képzésekről