Ökológiai lábnyom számítás: gyakorlati alkalmazások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JÁTÉK: ELFERDÍTETT ADAGOK
Advertisements

Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Ökolábnyom készítette: Wéber Ádám felkészítő tanár: Kusnyár Brigitta
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
Digitális nyomkereső (Milyen nyomokat hagynak elektronikus eszközeink a környezeten, illetve kik követik digitális lábnyomunkat?)
Élelmiszertermékek környezetterhelésének mérőszáma és annak érzékenysége az életciklus elemeire Environmental impact measurement of food products and its.
Helyes táplálkozás.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév/
Projektmenedzsment Költségtervezés.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Az ökológiai lábnyom és számítása
Környezetértékelési módszerek
Az ökológiai lábnyom.
Ökolábnyom Készítette: Bihari Gergely Felkészítő tanár: Homa György Beregszászi Magyar Gimnázium Beregszász, Szőlőhegy utca 25.
Cím: Az ökolábnyom Prezentációt készítette: Pető Zsombor Felkészítő tanár: Lángné Juhász Szilvia Iskola: Gregor József Általános Iskola Szeged, Fő fasor.
Ökológiai lábnyom Öveges József Szakközép és Szakiskola
2010. február 5-7..
MEXIKÓI KONYHA.
Szembesülve az elkerülhetetlennel?. Az ökonómia csapdájában? Évszázadokon át az emberiség az eszét használva könnyen lépett át korábban nehéznek tűnő.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Kalkuláció.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
FENNTARTHATÓ A FEJLŐDÉS?
Ökolábnyom Szabó Patrik
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Mi fán terem az ételhulladék?
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az ökológiai lábnyom számítás gyakorlata
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Car Warner angol fotográfus készítette az alábbi képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek.
MONITORING FELADATOK A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERVBEN ORSZÁGOS FÓRUM KONZULTÁCIÓS KÉRDÉSEK.
A pékipar feladatai a só bevitel csökkentése érdekében. Werli József főtitkár Magyar Pékszövetség.
Energia mennyiségi jellemzők. Átszámítási kulcsok A hordó (barrel) az olaj ipar sajátos, de általánosan (szinte kizárólagosan) használt mennyiségi egysége,
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
Tájékoztató NGB_KM016_2.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Vállalati pénzügyek II.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Élelmiszer lábnyom.
Fenntartható fejlődés
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Mit nem mér az ökológiai lábnyom kalkulátor?
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Ökológiai lábnyom Közérthetően (5 fontos mondat a lábnyomok vidékéről)
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Étlap olyan űrhajós számára, aki folyton ideges és csontritkulása van
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
IPAT és a Jevons paradoxon
Ökológiai lábnyom számítás gyakorlata
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Élelmiszer lábnyom.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
A szervezetek teljesítményének
Előadás másolata:

Ökológiai lábnyom számítás: gyakorlati alkalmazások 3. Előadás

Élelmiszer lábnyom

Mit jelent? Mekkora terület kell az élelmiszer előállításához?

1 szelet(!) felvágott 0,16 négyzetméter

1 csésze kávé vagy tea 0,23 négyzetméter

1 szelet kenyér 0,44 négyzetméter

1 Alma 0,66 négyzetméter

hasábburgonya 0,66

1 Kifli 0,76 négyzetméter

1 Tojás 0,82 négyzetméter

1 adag tészta 1.6 négyzetméter

1 vékony Szelet sajt 1,67 négyzetméter

1 pohár tej 1,84 négyzetméter

1 tányér főzelék 3,63 négyzetméter

1 darab sült hús 4,91 négyzetméter

Élelmiszer-kategória 1 adagra jutó ökolábnyom négyzetméter Szalámi 1 szelet 0,16 Kávé, tea 1 csésze 0,23 Kenyér 0,44 Gyümölcs, zöldség 1 darab 0,66 Köret 1 adag Péksütemény 0,76 Tojás 0,82 Tészta 1,60 Sajt 1,67 Tej 1 pohár 1,84 Főzelék 1 tányér 3,63 Hús 4,91 Vetőné Mózner 2014

Vállalati ökológiai lábnyom számítás 3. előadás GINOP-2.2.1-15-2016-00030 projekt eredményeinek felhasználásával

Ökológiai lábnyom 2 Az ökológiai lábnyom azt fejezi ki, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi közösségnek milyen mennyiségű produktív földterületre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Számítását a Global Footprint Network módszertana alapján végezzük. www.footprintnetwork.org

Ökológiai lábnyom koncepciója Az ökológiai lábnyom egy közösség fogyasztásának számbavétele földterületben kifejezve. A földterület földhasználati módonként bontható. A jelenlegi vizsgálatban az energiaföldet (carbon footprint) illetve a beépített területek (built up land) lábnyomát számítottuk. A CO2- gha átváltáshoz van szükség a GFN licencre.

Elméleti jellegű kérdések A vállalati szintű ökológiai lábnyom kalkulációnak nincs egységes módszertani megoldása. Számítható a vállalat vagy valamely termék vagy beruházás, például egy híd ökológiai lábnyoma. A szénlábnyom-kalkulációkra épül, itt azonban fontos kitétel, hogy nem szén-dioxid egyenértékkel, hanem csupán a szén-dioxiddal kell számolnunk (GFN koncepciója szerint). Itt jelenik meg az a probléma, hogy magának a széndioxid-lábnyom számításnak sincs egységes módszertana. A kalkulációk többféle adatbázison alapulhatnak. (A választás korlátját az jelenti, hogy rendelkezése állnak-e a CO2 adatok).

CO2 EF átváltás 5 D=(1/B)*EQF*(1-C)*A C to CO2 Ratio (A) Carbon Sequestration Factor (B) Ocean Uptake Fraction (C) EQF forest Footprint Intensity of Carbon (D) B, C: IPCC-től D vásárolt adat!

A kapott értéket átváltjuk tonnába, majd a Global Footprint Network Footprint Intensity of Carbon faktorával átszámítjuk gha-ba. Ez az érték 1 tonna CO2-nél 0,255 gha jelenleg Magyarországon

Ökológiai lábnyom számítás hídépítési példa alapján Híd típusa Kéttámaszú öszvérhíd Négytámaszú öszvérhíd Kéttámaszú vasbeton híd Négytámaszú vasbeton híd Híd megépítésének CO2 értéke                     5166252                          5 014 249                             5 376 525                             5 466 864    CO2 t 5166,25 5014,25 5376,53 5466,86 EF gha 1291,56 1253,56 1344,13 1366,72 híd tényleges becsült területe (ha) 0,6 EF/terület 2152,605 2089,270417 2240,21875 2277,86

Öszvérhíd ökológiai lábnyoma 1.

Öszvérhíd ökológiai lábnyoma 2. Ferencváros (IX. kerület) területe pontosan akkora, mint egy négytámaszú öszvérhíd ökológiai lábnyoma Ha egy híd becsült tényleges területe 0,6 ha, akkor egy hídnak 2100-2300- szor nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint amekkora területet ténylegesen elfoglal.

Köszönöm a figyelmet!