Az év növényei, állatai – 2019

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Vizeinkben élő gerincesek
Advertisements

AZ ÉV MADARA 2013 GYURGYALAG Merops apiaster
Hortobágyi Nemzeti Park
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Szobanövények Erzse Eliza Kíra 7.b
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
A mosómedve.
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
A parton és partközelben
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
Készítette: Rácz Imre Vince Erőss Lajos Református Ált. Isk.
Macskaféle ragadozók.
Barna varangy Szárazföldön él peterakás vizhez kötött rovarevő
MAGYARORSZÁG LEPKEFAJTÁI
A Tisza környékén élő madarak
A KUTYA TOVÁBB.
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
Macskaféle ragadozók Saját Név.
Készítette: Nagy Zsanett
Készítette: Rácz Imre Vince
Védett növények a Bükkben
A nyílt vizeken.
Balaton.
Aut. lépt.: ” Játék idő: 6’ 58”
SZAVANNÁK ÉLŐVILÁGA Kivilágosodó erdők.
Rovarok a fákon és a fában
A gyilkos galóca.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Tajga.
A nyílméregbéka.
Kétéltűek osztálya Készítette: MBI®.
Az év madara 2013-ban: GYÚRGYALAG (Melops apiaster)
Az év fája.
2013. ÉV KÉTÉLTŰJE: A BARNA ÁSÓBÉKA.
NYÁRI TŐZIKE (Leucojum aestivum). Nyirkos vagy nedves rétek, ártéri erdő, nedves, időszakosan elárasztott, tápanyagban dús, humuszos agyag, illetve vályogtalajokon.
Az emberi rombolás jelei 3. A fajok kihalása január 22, Szolnok Gadó György Pál.
A Mátra állatvilága.
Pöttyös hátú Harkály Dendrocopos Leucotos
Aggteleki Nemzeti Park
AZ ÉV ÉLŐLÉNYEI
ÉLET A TUNDRÁN.
A Mátra élővilága Kelt:
Füves puszták.
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
Madarak a mezőn fácán egerészölyv.
Aranyos futrinka Fémes aranyzölden csillogó rovarok, férgek csdigák
Hány méteres volt a rúd mellyel az utat mutatta meg Toldi Miklós, ha karja 74 centiméter, és a rúd az ujja végétől a rúd végéig 17 arasz volt. Miklós.
Aggteleki Nemzeti Park
Hideg mérsékelt öv - állatok
A füves puszták élővilága
Rét állatvilága 2.
Környezetünk élővilága – A Tisza és a Tisza-part élővilága Készítette: Tóth Zsolt Felkészítő tanár: Apró Piroska és Kókai Anasztázia Jovan Jovanović Zmaj.
Duna-Ipoly Nemzeti Park. Elhelyezkedése Két nagy hegyvidéke: – Börzsöny – Dunazug-hegység A két hegységet a Dunakanyar választja el. – Területe:
A HIÚZ
Virágos növények a vízben
Hazai halaink KÉSZÍTETTE: Laukó Emese 3.c.
Rovarok a vízben, vízparton
A sivatagok élővilága.
Csodálatos madárvilág
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
György Réka 7.b Madarak menedéke -az Atlasz hegység.
Készítette: Tremmel Máté
Aggteleki Nemzeti Park
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
25. ÉGHAJLAT.
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
„Bakonyszentlászlói iskola fejlesztése”
Előadás másolata:

Az év növényei, állatai – 2019 Az év növényei, állatai – 2019. Gólyatöcs, sajmeggy, havasi cincér, bronzos vargánya, sárgán viruló zergevirág és társaik hívják fel figyelmünket 2019-ben a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, annak védelmére.

Az év gombája - BRONZOS VARGÁNYA A kiváló ízű csemegegomba húsa fehér, nevét a kalapján viselt bronzszínű foltokról kapta. Melegkedvelő, dombvidéki faj.

Az év madara - GÓLYATÖCS A népi nevén széki gólyaként is ismert apró, fekete-fehér madár hosszú lábával és csőrével valóban miniatűr fehér gólyához hasonlít. Sekély vízborítású, szikes tavakon, laza telepekben él. Tavasszal március-áprilisban érkezik meg a trópusi Afrikából, a költési időszak végén korán útra kel, többségük augusztusban el is hagyja hazánkat. Fokozottan védett.

Az év hala – VÖRÖSSZÁRNYÚ KESZEG A vörösszárnyú keszeg egyike legszebb halainknak. Kimondottan az állóvizeket és a lassú vízfolyásokat kedveli, lápokban, mocsarakban, holtmedrekben, csatornákban, lassabb folyóvizek parti zónájában figyelhetők meg a vízfelszín közelében úszkáló csapatai. Fölfelé nyíló szája elárulja, hogy főleg növényekkel táplálkozik. Sűrűn irdalva és jól átsütve kedvelt nyári eledel.

Az év rovara – HAVASI CINCÉR A havasi cincér akkor a legboldogabb, ha egy kihalóban lévő bükkre bukkan, amelyik minél szabadabban áll, napfényes környezetben. A kifejlett, 2–4 cm hosszú bogarak általában július első felében bújnak elő, és főleg a meleg, napos déli órákban aktívak. Kiválasztott területüket védve mozdulatlanul ülnek. Mindössze 10 napig élnek. A cincér a Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata.

Az év vadvirága – MAGYAR ZERGEVIRÁG A magyar zergevirág igazi ritkaság, már 1982 óta védett. Száraz, nyílt tölgyesek, erdőszegélyek virága. A Vértesben, Mátrában, Bükkben találkozhatunk vele leginkább. Áprilisban hozza jellegzetes tőleveleit, majd rövidesen nagy sárga virágai is kinyílnak, és május végéig virítanak. Feltűnő, általában 40–60 cm magas, a méhecskék is szeretik.

Az év fája – SAJMEGGY Törökmeggynek is nevezik, fájából régen pipaszár készült. Ehető, kissé kesernyés, borsszem nagyságú, fényes fekete termése a madarak kedvelt eledele. Fűszerként használt mandulaízű magja és a fa kérge gyulladáscsökkentő, nyugtató, értágító hatású.

Az év kétéltűje – FOLTOS SZALAMANDRA A színes kétéltű esős időben bújik elő rejtekhelyéről. Hűvös klímájú erdőkben érzi jól magát, ahol megfelelő vízteret talál. Foltos külseje a rejtőzködést segíti és felhívásként is szolgál a ragadozóknak: ne tovább, mert mérgező váladékkal fog reagálni a közeledésre. Elevenszülő, éjszaka aktív, ám nyirkos, esős időben napközben is találkozhatunk vele. Az Aggteleki Nemzeti Park címerállata.

Az év emlősállata – EURÁZSIAI HIÚZ Az erdőkben rejtőzködő, ritkán látható hiúz a harmadik legnagyobb ragadozó macskaféle Európában. A pettyes ragadozó jellegzetessége fekete fülbojtja és rövid, alig 20 cm-es farka. Kerüli az embert. Nyulakra, rágcsálókra, rókákra, őzekre is vadászik. Éjszakai életmódot folytat, a nappalokat kidőlt fákon, sziklarepedésekben pihenve tölti. Európán kívül Oroszországban és Közép-Ázsiában is őshonos.