A globalizáció - a globális világgazdaság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
A Turizmus sajátosságai a marketingben
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
A három pólusú világgazdaság kialakulása és a világkereskedelem
A gazdasági fejlettség mutatói
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A nemzetközi üzleti élet etikája
Negyedik előadás Március 11
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
Urbanizáció a fejlődő országokban
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
A VILÁGGAZDASÁG VEZETŐ HATALMA
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A fordista termelési rendszer
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
III. A logisztika jövője
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
A világgazdaságtan helyzete és kilátásai 2012-ben Globalizáció.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
Globális problémák.
Magyarország modernkori gazdaság- és társadalomtörténete Készítette: Szávai Ferenc egyetemi tanár BCE.
Külső eladósodás és adósságkezelés Magyarországon
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
Az internet kialakulása
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Magyarország a globális világgazdaságban
10. évfolyam, november.  Mit jelent? ◦ „pénzközpontú” világgazdaság  Mi segítette a kialakulását? ◦ Nemzetközi tőkeáramlás mértékének növekedése.
A világnépesség növekedése
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
A globalizáció.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Oroszország.
Világgazdaság az ezredfordulón
A világgazdaság a 20-as, 30-as években. A háború után  Háború vége  válság a világgazdaságban  gazdasági kimerülés, anyagi és emberi erőforrások pusztulása.
Dessewffy Tibor Információs társadalom és nyilvánosság 2008/2009 tanév I. Félév 5. óra: Információs társadalom és gazdaság.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
A geoszférák környezeti problémái
Az urbanizáció (urbs, urbis)
A piac és a piacgazdaság
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Délkelet – Ázsia országai
Gazdasági rendszerek.
A nemzetközi tőkeáramlások
A regionális gazdasági integrációk
Gazdaságpolitika 4. ea..
Készítette: Koleszár Gábor
Napjaink legfontosabb ipari ágazata, az elektronika
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
A mezőgazdasági termelés
Előadás másolata:

A globalizáció - a globális világgazdaság FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 2019.08.22.

A világgazdaság fogalma: Az 1960-as és az 1970-es évtizedekben a világgazdaságot még rendszerint úgy értelmezték, mint a nemzetgazdaságok összességét és a köztük lebonyolódó kereskedelmi kapcsolatokat. Korunk világgazdaságát olyan átmeneti korszaknak tekinthetjük, amelyben az egyes államok közötti politikai-gazdasági kapcsolatok összességén alapuló világgazdasági rendszer egy világméretű piacgazdaság kialakulása felé halad.

Napjaink világgazdaságának kialakulása az 1970-es évtizedtől az 1990-es évekig: Korunk világgazdaságának szerkezeti átalakulása az 1973-as kőolajár-robbanással vette kezdetét. Az első, majd a második (1979-es) kőolajár-robbanás nyomán felértékelődtek az energiaforrások, s így a kőolaj-exportáló országok hatalmas bevételekhez jutottak. A kőolaj-exportáló országok bevételeik többségét külföldi bankokban helyezték el. Ennek nyomán az egész világon a tőkeforgalom jelentősen megnőtt.  

A fejlődő országok többsége és néhány akkori szocialista ország jelentős nagyságú hiteleket vettek fel. Az általános árnövekedés és az inflációs hatások eredményeként azonban a kamatok a nyolcvanas évek elején rendkívüli magasságúra növekedtek. Az országok az adósságszolgálati terhek megnövekedése révén fizetési válságba kerültek, s az adósságválság kérdése a világgazdaság egyik legfőbb problémájává vált. A világgazdaság egészére nézve az 1982. év fordulópontnak tekinthető. A gazdaság fejlődése visszaesett ebben az évben, ami az egész világot átfogó gazdasági válsághoz vezetett. A világgazdaság szerkezeti átalakulása az 1980-1982. évi stagnálás után új irányt vett. Meghatározóvá vált a csúcstechnológiák ipari alkalmazása. Az 1990-es évekre a világgazdaság ,,jelszava" a globalizáció. A globális gazdasági folyamatok révén az országok fejlődésének kulcskérdésévé vált a világgazdasági viszonyokhoz való alkalmazkodás.

A világgazdasági globalizáció: A világgazdasági globalizáció első eleme a rendkívül gyors technológiai, kiemelten kommunikációs technológiai fejlődés. A személyi számítógépek világméretű elterjedésével, a szoftverek széles kínálatával és az egész világot átfogó számítástechnikai hálózatokkal hatalmas mennyiségű információ tárolható, feldolgozható és továbbítható. A világgazdasági globalizáció második eleme a transznacionális vállalatok egyre növekvő világgazdasági szerepköre. A világméretekben megvalósuló termelés a fogyasztási szokások világméretű hasonulásával jár együtt.

A globális gazdasági rendszerben meghatározó a pénz szerepének és fontosságának korábban sohasem tapasztalt növekedése. Jelenleg már a világ egészét átfogó pénzforgalomról beszélhetünk. Napjaink világgazdaságát olyan rendszerként képzelhetjük el, amelyben a termelési folyamatok és az ezzel összefüggő forgalmazási tevékenységek világszinten szerveződnek.