A HTE Vételtechnikai, Kábeltelevíziós Szakosztálya és a Média Klub előadása a BME TMIT I. épület B. 210-ben Mobilinternet semlegesség gyakorlati mérése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VÁLLALKOZÓI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, június 16. Előadó: László Béla projektvezető (Magyar Kedvezményhálózat)
Advertisements

Hírközlés – Hatóság Szabó Tibor Kompetenciaközpont vezető
Vita az infokommunikációs hálózatok semlegességéről Gálik Mihály Pápai Zoltán Urbán Ágnes.
Hálózati és Internet ismeretek
Flotta Surf promóció A flotta megállapodásban biztosított hang tarifa mellé az alábbi 3 adatopció közül választhatnak a felhasználók. Mindhárom adatopcióra.
Web2 a mobilon: mégis, kinek az érdeke? Méhes Krisztián Neo-Play Entertainment Kft.
Az OTT szolgáltatások előretörése
Közbeszerzési tudnivalók.  A évi CXXIX tv. szerint kell eljárni a közbeszerzési eljárásokban, amelyeket az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek.
Szerkesztett információszolgáltatás, amely az Európai Unióra, Európa országaira, valamint az állampolgárok, kutatók és egyéb érintettek számára fontos.
Onlinemarketing.hu Kft. A Magyar Online Hirdetési Adatbázis rövid bemutatása. Készítette az Onlinemarketing.hu Kft.
Köszönjük az első mérésben való együttműködésüket!
Honlapelemzés. miért?  tanulmányok  tapasztalatszerzés  előkészítő munkálatok: honlaptervezés  fejlődés.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Az online reklám esete a joggal
Az információs ipar teljesítménye Európai Unió, Magyarország, Amerikai Egyesült Államok.
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
Lakosságriasztás a médiaszolgáltatók közreműködésével
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
Kötelem – szerződés A szerződési jog jellemzői
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
Közbeszerzési tudnivalók
TOP 3 tanács felhőszerződésekhez Dr. Ormós Zoltán Ormós Ügyvédi Iroda
1 TÁJÉKOZTATÓ A START, A START PLUSZ ÉS A START EXTRA KÁRTYA SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSÁRÓL ÉS EGY ÚJ JÁRULÉKKEDVEZMÉNY BEVEZETÉSÉRŐL  A START PLUSZ, illetve.
A XXI. századi három testőr (avagy a hálózat bosszúja)
APRÓSÁG Specifikus apróhirdetési oldal
Vodafone Iroda Kelemen Balázs Területi vezető.
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
Az áfa-törvény jövő évi változásai
Új spektrumgazdálkodási jogszabályi struktúra 1 A nemzeti frekvencia felosztás és felhasználás szabályairól szóló új, összevont és egységesített struktúrájú.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Sós Patrik Telekommunikációs Partner
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
2005. április.Road Show Szeged1 Ifjúsági Bizottság Tóth Gergely, Nagy Péter április 12.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
COMPU-CONSULT Ltd. Saját kábeltv IP kamerával Előadók: Szabó Bence, COMPU-CONSULT Kft. Imre Gábor Panasonic, Előadás közben telefonálhat:
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
BEVEZETŐ „Évente 243 milliárd euró elpazarlását és 15 millió fa kivágását lehetne megelőzni azzal, ha az unióban általánossá válna az.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
2016-os újdonságok ! Készítette: Puska Tamás.
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Flotta Surf promóció A flotta megállapodásban biztosított hang tarifa mellé az alábbi 3 adatopció közül választhatnak a felhasználók. Mindhárom adatopcióra.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Lehet-e még jobb az internet szolgáltatás?
HTE előadás BME TMIT I. 210 Az internet szolgáltatás mérése az NMHH gyakorlatában – a szolgáltatásminőség EU-s dimenziója Előadók: Torma Zsolt (NMHH)
Torma Zsolt EU-s elvárások és trendek az Internet szolgáltatások QoS és hálózatsemlegességi méréseiben Torma Zsolt
C_16.00 táblák Magyar Nemzeti Bank Kulics Nikolett április 27.
Közbeszerzési tudnivalók
2009. Május 15. Előadó: Farkasné Farkas Gyöngyi
Információvédelem Menedzselése XX. Szakmai Fórum
2009. Május 15. Előadó: Farkasné Farkas Gyöngyi
Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület
LEADER pályázati lehetőségek az Innovatív Dél-Zala Helyi Akciócsoport területén vállalkozói szféra számára Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési.
LEADER pályázati lehetőségek az Innovatív Dél-Zala Helyi Akciócsoport területén önkormányzati szféra számára Kulcsár Norbert, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési.
A HTE Vételtechnikai, Kábeltelevíziós Szakosztálya és a Média Klub előadása a BME TMIT I. épület B. 210-ben Rádió-vevőkészülékek évszázada Készülékek.
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform Záróülés
A HTE Vételtechnikai, Kábeltelevíziós Szakosztálya és a Média Klub előadása a BME TMIT I. épület B. 210-ben Rádió-vevőkészülékek évszázada Készülékek.
Az SZMBK Intézményi Modell
A HTE Vételtechnikai, Kábeltelevíziós Szakosztálya és a Média Klub előadása a BME TMIT I. épület B. 210-ben Műholdas szolgáltatások mérése a teljes.
TELE-OPERATOR® UTS v.18 Mobil internet szolgáltatások hálózatsemlegességét ellenőrző mérőrendszer működése Gyártó: COMPU-CONSULT Kft. Ügyvezető: dr.
Publikált mobil semlegességi adatok Bemutató
A védőkesztyűk új szabályai
A HTE Vételtechnikai, Kábeltelevíziós Szakosztálya és a Média Klub előadása a BME TMIT I. épület B. 210-ben Mobilinternet semlegesség gyakorlati mérése.
Bevezetés az EU-s rendelkezések és útmutatók világába
Előadás másolata:

A HTE Vételtechnikai, Kábeltelevíziós Szakosztálya és a Média Klub előadása a BME TMIT I. épület B. 210-ben Mobilinternet semlegesség gyakorlati mérése Előadók: dr. Darabos Zoltán, Szabó Csaba (COMPU-CONSULT Kft.), Ritoók Zsigmond (NMHH) 2019.05.23. COMPU-CONSULT Kft.

Ügyvezető: dr. Darabos Zoltán Internet semlegesség és forgalomszabályozás a szolgáltatói ÁSZF-ekben 6 vizsgált szolgáltató esetében COMPU-CONSULT Kft. Ügyvezető: dr. Darabos Zoltán +36 30 9448-255

Nincs találat* „Semlegesség” keresése a szolgáltatói ÁSZF-ekben * kivéve COMPU-CONSULT Kft. 3

„Semlegesség” keresése a szolgáltatói ÁSZF-ekben A szolgáltató guard programcsomag vírusirtó szoftvere megjelenésükkel közel egy időben semlegesíti az e-mailben érkező, vagy az Internet-böngészése közben települő, illetőleg a hordozható adattárolókról az Előfizető számítógépére kerülő vírusok, ún. féreg- és trójai-programok működését. COMPU-CONSULT Kft. 4

Van találat „Semlegesség” keresése a szolgáltatói weboldalakon COMPU-CONSULT Kft. 5

„Semlegesség” keresése a szolgáltatói weboldalakon Hálózatsemlegesség – egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat* * Legtöbbször ezen a címen található meg, néhány oldalon keresőben is, máshol kutatni kell COMPU-CONSULT Kft. 6

Hálózatsemlegesség – egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat Feltétlekkel! Igénybe vehető Igen Nincs megkötés Hiányzik valami? COMPU-CONSULT Kft. 7

Hálózatsemlegesség – egységes internet szolgáltatás-leíró táblázat Feltétlekkel! Igénybe vehető Igen Nincs megkötés E-mail COMPU-CONSULT Kft. 8

Forgalomszabályozás Szabályozza-e a szolgáltató a felsorolt és az egyéb szolgáltatások minőségét?

Szolgáltatói nyilatkozat Minden ÁSZF-nek része! 4.2. Amennyiben a szolgáltató hálózatában forgalommérést, irányítást, menedzselést alkalmaz, és ez hatással van a szolgáltatás minőségére, vagy az elektronikus hírközlési szolgáltatás útján elérhető más szolgáltatásokhoz, tartalmakhoz, alkalmazásokhoz történő hozzáférésre, az erre vonatkozó szabályok részletes ismertetése Az alábbiakban megvizsgáljuk az erre adott válaszokat és a forgalomszabályozási eseteket

1. Szolgáltató ÁSZF ÁSZF hatályos 2019. május 1-től COMPU-CONSULT Kft. 11

1. Szolgáltató ÁSZF 2/a. melléklet 2/d. melléklet 4.2 fejezet nem szerepel a hivatkozott mellékletben Cseles ! 2/d. melléklet Nincs benne vonatkozó nyilatkozat, másról szól. COMPU-CONSULT Kft. 12

1. Szolgáltató ÁSZF Garantált sebesség Mértékegység szerint helyes, érték szerint különleges 13/2011 NMHH rendelet 7.§ / (2) szerint van megadva a mértékegység! Azaz x,xx Mbit/s COMPU-CONSULT Kft. 13

Ez elég laza. Milyen mértékig, mennyi ideig, stb? 2. Szolgáltató ÁSZF Ez elég laza. Milyen mértékig, mennyi ideig, stb? ÁSZF hatályos 2019. május 2-től COMPU-CONSULT Kft. 14

2. Szolgáltató ÁSZF ? ? Nem forgalomszabályozást? Előfizetői prioritások alkalmazása Miért marad a rossz prioritás +1 hónapig? 0 Mbit/s-ot mindig mindenkinek biztosítja COMPU-CONSULT Kft. 15

2. Szolgáltató ÁSZF Garantált sebesség 13/2011 NMHH rendelet 7.§ / (2) szerint van megadva a mértékegység! Azaz x,xx Mbit/s Mértékegység szerint helyes, érték szerint különleges* COMPU-CONSULT Kft. 16

2015/2120 EU rendelet megengedett forgalomszabályozási esetei 3. Szolgáltató ÁSZF 2015/2120 EU rendelet megengedett forgalomszabályozási esetei ÁSZF hatályos 2019. április 1-től COMPU-CONSULT Kft. 17

3. Szolgáltató ÁSZF 2015/2120 EU rendelet megengedett forgalomszabályozási esetek Fent van a honlapján Tehát tartalmat vizsgál Hány óráig? COMPU-CONSULT Kft. 18

Hozzáférhetetlen honlapok 3. Szolgáltató ÁSZF Hozzáférhetetlen honlapok COMPU-CONSULT Kft. 19

Itt nincs +1 hónap lassításos büntetés, lásd 2. Szolgáltató 3. Szolgáltató ÁSZF 5.2.4.Magas forgalom Itt nincs +1 hónap lassításos büntetés, lásd 2. Szolgáltató COMPU-CONSULT Kft. 20

3. Szolgáltató ÁSZF Garantált sebesség 13/2011 NMHH rendelet 7.§ / (2) szerint van megadva a mértékegység! Azaz x,xx Mbit/s Mértékegység szerint helyes, érték szerint különleges* COMPU-CONSULT Kft. 21

4. Szolgáltató ÁSZF ÁSZF hatályos 2019. május 1-től COMPU-CONSULT Kft. 22

4. Szolgáltató ÁSZF COMPU-CONSULT Kft. 23

4. Szolgáltató ÁSZF COMPU-CONSULT Kft. 24

4. Szolgáltató ÁSZF Garantált sebesség 13/2011 NMHH rendelet 7.§ / (2) szerint van megadva a mértékegység! Azaz x,xx Mbit/s NMHH szabályozás szerint 8 kbit/s = 0,01 Mbit/s (kerekítés szabályai miatt) COMPU-CONSULT Kft. 25

50 éve a másodperc mértékegysége az „s” 4. Szolgáltató ÁSZF 50 éve a másodperc mértékegysége az „s” COMPU-CONSULT Kft. 26

5. Szolgáltató ÁSZF ÁSZF hatályos 2019. május 1-től COMPU-CONSULT Kft. 27

5. Szolgáltató ÁSZF 2.3.7 fejezet A 2.3.7 fejezet nem tartalmaz forgalomszabályzáshoz kapcsolódó szöveget COMPU-CONSULT Kft. 28

2.3.8 A szolgáltatás igénybe vételéhez kapcsolódó egyéb feltételek 5. Szolgáltató ÁSZF 2.3.8 A szolgáltatás igénybe vételéhez kapcsolódó egyéb feltételek Ez nem ideiglenes Milyen peer-to-peer alkalmazások, szolgáltatások? Nem jár díj csökkentés Milyen port, mikor? COMPU-CONSULT Kft. 29

5. Szolgáltató ÁSZF Garantált sebesség 13/2011 NMHH rendelet 7.§ / (2) szerint van megadva a mértékegység! Azaz x,xx Mbit/s Mértékegység szerint helyes, érték szerint különleges* COMPU-CONSULT Kft. 30

6. Szolgáltató ÁSZF Az irányítás és a forgalomszabályozás zavarosan keveredik, irányításra az ÁSZF is 4 helyen hivatkozik, valójában forgalomszabályozás Pedig alkalmaz ÁSZF hatályos 2019. május 1-től COMPU-CONSULT Kft. 31

6. Szolgáltató ÁSZF A szerződés tárgyát képező előfizetői szolgáltatás(ok) Az egyes szolgáltatások rövid leírása Maga mondja az ÁSZF-ben COMPU-CONSULT Kft. 32

6. Szolgáltató – mobilinternet 2.3.1.3 Az ÁSZF-ben nincs letöltési és feltöltési sebesség célérték mobilra Figyeli az alkalmazásokat és különbséget tesz Ez célérték a garantált? Forgalomszabályozás! Állandó lassításra nincs lehetősége COMPU-CONSULT Kft. 33

6. Szolgáltató Garantált sebesség Pl. erre a csomagra van a weben garantált. Mi akkor a vállalt célérték? 30 kbit/s alá lassítja? szolgáltatói weboldal betöltése 4 perc Mértékegység szerint helytelen, érték szerint különleges 13/2011 NMHH rendelet 7.§ / (2) szerint van megadva a mértékegység! Azaz x,xx Mbit/s COMPU-CONSULT Kft. 34

7.§ / (2) szerint van megadva a mértékegység! 6. Szolgáltató 3. sz. melléklet Termékek, szolgáltatáscsomagok, ezek elérhetőségeinek jellemzői ÁSZF Nem a 13/2011 NMHH rendelet 7.§ / (2) szerint van megadva a mértékegység! 8 kbit/s = 0,01 Mbit/s COMPU-CONSULT Kft. 35

Köszönöm a figyelmet! COMPU-CONSULT Kft.