Geotermikus energia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Megújuló energiák Készítette: Demeter Barbara
Advertisements

Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások a világon
Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Megújuló energia források
A megújuló energiaforrások
Energiatakarékos otthon
Megújuló energiaforrások
NEM MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiaforrások.
A megújuló energia Készítette: Végh Renáta 9.c osztály
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Megújuló energiák Belley Luca
Megújuló energiaforrás
A Föld megújuló energiaforrásai
A Föld gömbhéjas szerkezete
Készítette: Orosz Dániel 7/1 Felkészítő tanár: Felföldi Istvánné
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
Az atomenergia.
Geotermikus Energia.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
= Főmenü. = napenergia menü = szélenergia menü.
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiák 1. Előadó: Szremkó Bettina
Megújuló Energiaforrások
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
Megújuló energiaforrás
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energiák Készítette: Pajak Fanni
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Energiatermelés? Energia-átalakítás! Nap – hő – elektromos – kémiai
Megújuló energiaforrások
Készítette: Danyi Dániel
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Geotermikus erőművek létesítésének lehetőségei Magyarországon
A GEOTERMIKUS ENERGIA TERMELÉSÉNEK OPTIMÁLIS STARTÉGIÁJA
S Z É L E N E R G I A.
A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
Energiaforrások.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Miről lesz szó? -Zöldenergia Alternatívák -Befektetések a világ megújuló energiaszektoraiba.
Az alternatív energia felhasználása
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
Szélenergia.
V ÍZENERGIA. A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Nagy történelmi múltra tekint vissza; kiszámíthatósága.
Mindig több energiát? A világgazdaság energia igénye az utóbbi két évszázadban drasztikusan megnőtt. Okai: – Ipari termelés ugrásszerű növekedése – Feltörekvő.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Megújuló Energiaforrások
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Aktív tanulók / passzív ház
A Föld.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

Geotermikus energia

A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik a hőmérséklet. A földkérgen tapasztalható geotermikus energia részben a bolygó eredeti létrejöttéhez (20%), részben a radioaktív bomláshoz (80%) kapcsolódik. Magyarországon a geotermikus energiafelhasználás 1992-es adat szerint 80-90 ezer tonna kőolaj energiájával volt egyenértékű.

A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent A geotermikus energia korlátlan és folytonos energia nyereséget jelent. Termálvíz formájában nem kiapadhatatlan forrás. Kitermelése viszonylag olcsó, a levegőt nem szennyezi.

A geotermikus energia egy megújuló energiaforrás, ami a legolcsóbb energiák közé tartozik. Mára Spanyolország a legnagyobb zöldenergia felhasználó. Magyarországon sok geotermikus energiát használnak fel, sok híres termálfürdő van. A geotermikus fűtés kb. 5 év alatt térül meg. Magyarországon a termálvíz 2 km-nél 120 fok is lehet.

A geotermikus energia kitermelése A termálkútból feltörő vizet gáztalanítják, ülepítik, sótartalmát részben eltávolítják, a felhasználás helyére szivattyúzzák, a lehűlt vizet pedig valamilyen vízáramba, vízgyűjtőbe vezetik. Amennyiben nincs vízutánpótlás, a rétegenergia csökkenése következtében idővel kevesebb vizet adnak. A csökkenő víznyomást kompresszorral, búvárszivattyúval lehet növelni, de nem gazdaságos ez az eljárás. A legjobb megoldást a kitermelt és már lehűlt víz visszasajtolása jelenti, ami mérsékli a mély rétegekben található vízszint csökkenését. A hőhasznosításon túljutott termálvizek ugyanazon vízadóba történő visszasajtolása hazánkban jogszabályi kötelezettség is , bár a Magyar Kormány technikai, illetőleg anyagi okokból 2025-ig felfüggesztette az energiahasznosítás céljából kitermelt termálvíz visszasajtolási kötelezettségét a mezőgazdasági termelők számára.

A geotermikus energiát elektromos áram termelésére is hasznosítják, ami 2010-ben 10 715 MW kapacitást jelentett 24 országban, ami 67 246 GWh áramtermelést ért el. Ez 2005-höz képest 20%-os bővülésnek felel meg a geotermikus áramtermelés terén. A geotermikus erőművek hagyományosan a lemezek törésvonalainál épültek, ám a bináris ciklus elvén működő erőművek és a javított geotermikus erőművek megjelenése erőteljesen kiszélesítette a lehetséges helyszínek körét. Ennek ellenére a geotermikus energia felhasználásának továbbra is a közvetlen alkalmazás a leghatékonyabb módja, mely általában a fűtéshez szükséges energiát fedezi. A leglátványosabb eredményeket e téren Izland képes felmutatni, mely lakásainak 93%-át fűti ily módon, évi 100 millió dollárt megtakarítva a folyamat során. Reykjavík, valaha a Föld legszennyezettebb városa mára az egyik legtisztábbnak számít, hála a geotermikus energiának.

Haász Bálint 7. osztályos tanuló Köszönöm a figyelmet! Haász Bálint 7. osztályos tanuló