Közlekedési ismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1. Mikor kell a szolgálati felettest értesíteni?
Advertisements

Közlekedés kerékpárral Hajdúböszörményben
Évszakváltás a közlekedésben
A közlekedési igazgatás aktuális jogszabályváltozásai május 17.
Kormányzati szerepvállalás a kerékpáros közlekedés, turizmus és sport területén Bodor Ádám a Gazdasági és Közlekedési Miniszter kerékpáros ügyekért felelős.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Földházi György osztályvezető vasútbiztonsági osztály
· Látszódj! Henkel közlekedésbiztonsági program gyermekeknek.
Előzmények  Tervezés  Szakemberek alkalmazása (testnevelő tanár, edző, rekreációs szakember, OKJ-s végzettségű segítő..stb)  Hivatalos meghirdetés.
ERA A vasútvállalatokra vonatkozó kötelező üzemeltetési szabályok a hazai vasúti hálózatra vonatkozóan.
Partnerek vagyunk az úton László János Magyar Kerékpárosklub.
Közúti közlekedési előéleti PONTRENDSZER (2000. évi 128
A gyaloglás Az élhető város és a fenntartható közlekedés legfontosabb eszköze.
Közlekedési balesetek okairól, statisztikai adatokkal, tanulságokkal
Copyright 2008 © National Police HQ General Directorate for Public Security AZ ELMÚLT IDŐSZAK LEGJELENTŐSEBB JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSAI A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG.
BALATONAKARATTYA – BALATONKENESE ÁLLOMÁSOK KÖZÖTT – AZ AS380 JELŰ FÉNYSOROMPÓNÁL – AZ 1972 SZÁMÚ VONAT ÜTKÖZÉSE SZEMÉLYGÉPKOCSIVAL KBSZ SZAKMAI NAPOK -
Kerékpározás Programfejlesztési Központ VI.A.5.1.
Közút-vasút keresztezések biztosítási módjainak összehasonlítása
1 Biztonságos közlekedés. 2 Tanácsok a gyermek biztonságáért.
Rendészeti feladatok a kerékpárosok közlekedésbiztonsága érdekében
Buktatók a jogszabályi környezetben KBSZ Szakmai Fórum november 24. Monostory Miklós Vasútbiztonsági referens
Minden lovardára érvényes
1. Milyen módon szabályozzuk a kivonulást az Ispotály utcai egyvágányú pályaszakaszon? 1. Milyen módon szabályozzuk a kivonulást az Ispotály utcai egyvágányú.
1. Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy… a) a személy és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat a közlekedésükben.
1. Milyen kialakítású a 19-es jelzésű villamos Batthyány tér végállomása? a) Fejvégállomás, két csonka vágány, kettős vágánykapcsolattal. b) Fejvégállomás,
1.Milyen jelzésű villamosokkal jár közösen az 59-es jelzésű villamos? a)18-as, 56-os és 61-es jelzésű villamossal. b)18-as és 61-es jelzésű villamossal.
1. Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? a)
Óberling József r. ezredes
A biztonsági öv használatának felmérése április.
MÁV - elővárosi vasutak: vonattal a városba
Útépítési munkálatok és új forgalmi rend (a Kőrösi út, Kisfaludy, Bacsó B., Vasút, Csontos J. utcákban)
Óberling József r. ezredes
A közlekedési szabályok megtartása rendőri szemmel
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Önálló és rendőrrel közös polgárőri tevékenység és ehhez kapcsolódó rendőri karjelzések ismertetése +
A közlekedésbiztonság évtizede A közlekedési balesetekből származó tragédiák 50%-a megelőzhető lenne, ha legalább a következő 5 szabályt betartanánk.
KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.
Forgalomcsillapítás- Gyalogos Zónák Élhető Belváros
TÓCÓVÖLGY – BALMAZÚJVÁROS AS 41 VASÚTI BALESET KBSZ SZAKMAI NAPOK – VASÚT Siófok, április 10. Karosi Róbert balesetvizsgáló.
Közúti balesetek főbb okai I-III. hó
KÁL-KÁPOLNA vasútállomás és környezetének fejlesztése
Biztosítóberendezési ismeretek Szigetelések elhelyezése Rétlaki Győző TEB Technológiai Központ.
KRESZ oktatás. Elindulás 24. § (1) Az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről.
MPK Nagyleállás 2016 Régió Biztonság MOL Régió Biztonság MOL.
Berta Tamás, k özpontvezető Tóth Viktória, projektkoordinátor Közlekedésbiztonsági Központ KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. A közlekedési.
Pályaismeret 1-es viszonylat. 1.) Az 1-es vonalon hol találunk közúti fedezőjelzővel ellátott útkereszteződést? A Salétrom utcai kivonuláskor. Az Aquaticum.
es vonal Rákospalota-Újpest vasútállomás elágazás - Énekes utca/Fő utca 1. a.)Sződliget utca megállóhely b.)Dal utca megállóhely c.)Nincs a.
KRESZ MÓDOSÍTÁS 2007 Gál Jenő r. alezredes. Új közúti jelzések.
Pályaismeret 2-es viszonylat. 1.) Az 2-es viszonylaton hol találunk közúti fedezőjelzővel ellátott útkereszteződést? A Salétrom utcai kivonuláskor. A.
Bartháné Kunráth Ágnes 2017.
1. Mi az ábrán látható jelzőtábla neve? a) Különleges útvonal. b)
Gyalogos és kerékpáros közlekedés
Körforgalmú csomópontok fejlődése, kialakításuk
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Személysérüléses közúti balesetek száma: +1,4%
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
ÜDVÖZLÜNK A VÁLLALKOZÓI FÓRUMON!
Apor Vilmos tér megállóhely a Márton Áron tér végállomás irányába b.)
Személysérüléses közúti balesetek száma: +1,2%

Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1
Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Személysérüléses közúti balesetek száma: +1,4%
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Hol található biztonsági megállóhely a vonalszakaszon?
Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1
Előadás másolata:

Közlekedési ismeretek Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1 www.opal-autosiskola.hu Közlekedési ismeretek A GYALOGOSOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

Általános szabályok A gyalogosnak: - a járdán - a leállósávon - az útpadkán - a kerékpárúton kell közlekednie. Az előzőek hiányában a gyalogosok az úttesten közlekedhetnek. A gyalogosok az úttest szélén, egy sorban, lakott területen belül lehetőleg, míg lakott területen kívül mindig a bal oldalon (a járműforgalommal szem- ben) haladjanak.

Általános szabályok A segédmotoros kerékpárt, a motorkerékpárt vagy kerékpárt toló és a kerekes székkel közlekedő gyalogosok ha az úttesten közlekednek mindig a menetirány szerint a jobb oldalon haladhatnak. A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogos átkelőhelyen mehet át. Ha a közelben kijelölt gyalogos átkelőhely nincs: - lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél - egyéb helyen bárhol átmehet a gyalogos az úttesten. A gyalogos az úttesten a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át. Főútvonalon 6 éven aluli gyermeket felügyelet nélkül hagyni tilos.

A fényvisszaverő mellény kötelező viselése A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön Jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt ruházatot) kell viselnie. A lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak/személynek éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie A kézikocsival közlekedő személynek - lakott területen kívül - éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie Az állatot hajtónak, illetőleg vezetőnek - ha a lakott területen kívüli út úttestjén vagy leállósávján tartózkodik - éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie

Gyalogosok zárt csoportjának közlekedése • a gyalogosok zárt csoportja az úttesten, a menetirány szerinti jobb szélén közlekedhet • a gyermekek zárt csoportja a járdán, a leállósávon, az útpadkán, a kerékpárúton, ha pedig ez nincs az úttesten közlekedhet • hídon a csoport ütemes lépésben nem haladhat • az úttesten közlekedő gyalogosok zárt csoportját éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell „világítani”, kivéve ha a csoport kellően kivilágított lakott területen közlekedik vagy a csoportot szabályszerűen kivilágított járművek kísérik • a vonatkozó szabályok megtartásáról a csoport vezetője köteles gondoskodni

A lakó-pihenő övezetben Abban az esetben, ha az úton járda nincs a gyalogosok az utat teljes szélességében használhatják. A járművek forgalmát azonban szükségtelenül nem akadályozhatják. Ne feledje: a lakó-pihenő övezetben a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok biztonságára!

A gyalogos elsőbbsége

Gyalogos áthaladása a vasúti átjárón a fénysorompó jelzése az irányadó az „akadály” nélküli áthaladási lehetőség veszélye

A gyalogosnak tilos • híd, alagút, aluljáró, felüljáró úttestén áthaladni • olyan helyen, ahol elsőbbsége nincs, a szabad kilátást gátló akadály közelében az úttestre lépni • korláton, sorompón átmászni és az elzárt területre lépni • vasúti és zárt villamos pályán – a kiépített átkelő- helyen kívül – áthaladni • autópályán közlekedni, valamint áthaladni • autóúton közlekedni, valamint útkereszteződésen kívül áthaladni • az úttesten áthaladni, ha a közelben gyalogos alul vagy felüljáró van

KÉREM TEGYÉK FEL KÉRDÉSEIKET ! ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK

Hol mehet át a gyalogos az úttesten ?

Hol mehet át a gyalogos az úttesten ?

A gyalogos hol mehet át az úttesten ? a/ bárhol b/ csak a „zebrán” c/ útkereszteződésben a járda meghosszabbított vonalában, vagy a „zebrán”

Elsőbbséget kell-e adnunk gépkocsinkkal a gyalogosnak?

Elsőbbséget kell-e adnunk gépkocsinkkal a gyalogosnak?

TOVÁBBI JÓ TANULÁST KÍVÁNOK ! Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1 www.opal-autosiskola.hu TOVÁBBI JÓ TANULÁST KÍVÁNOK !