Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? a)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? a)"— Előadás másolata:

1 1. Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? a) A jelző mellett szabad az elhaladás, a jelzőt követő első csúccsal szemben fekvő váltó egyenes irányban áll. b) A jelző mellett szabad az elhaladás, a jelzőt követő első gyökkel szemben fekvő váltó egyenes irányban áll. c) A jelző mellett szabad az elhaladás, a jelzőt követő első csúccsal szemben fekvő váltó kitérő irányban áll.

2 2. Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? a) A jelző mellett szabad az elhaladás, a jelzőt követő első gyökkel szemben fekvő váltó kitérő irányban áll. b) A jelző mellett szabad az elhaladás, a jelzőt követő első csúccsal szemben fekvő váltó kitérő irányban áll. c) A jelző mellett szabad az elhaladás, a jelzőt követő első csúccsal szemben fekvő váltó egyenes irányban áll.

3 3. Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? a) A jelző mellett szabad az elhaladás. A jelzőt követő biztosítási szakaszban az első csúccsal szemben fekvő váltó egyenes irányban áll. b) A jelző mellett szabad az elhaladás. A jelzőt követő biztosítási szakaszban nincs csúccsal szemben fekvő, kitérő irányban álló váltó. c) A jelző mellett szabad az elhaladás. A jelzőt követő biztosítási szakaszban lévő valamely csúccsal szemben fekvő váltó egyenes irányú állására figyelmeztet.

4 4. Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? a) A jelző mellett szabad az elhaladás. A jelzőt követő biztosítási szakaszban az első csúccsal szemben fekvő váltó kitérő irányban áll. b) A jelző mellett szabad az elhaladás. A jelzőt követő biztosítási szakaszban nincs csúccsal szemben fekvő, egyenes irányban álló váltó. c) A jelző mellett szabad az elhaladás. A jelzőt követő biztosítási szakaszban lévő valamely csúccsal szemben fekvő váltó kitérő irányú állására figyelmeztet.

5 5. Hogyan kell értelmezni az ábrán látható jelző jelzését? (Az alsó lencse fehér villogó fényt ábrázol!) a) A főjelző jelzése: Hívójelzés, ezért a jelző mellett el szabad haladni. b) A főjelző jelzése: Tilos a továbbhaladás, ezért a jelző előtt meg kell állni. c) A főjelző jelzése: Kétes jelzés, ezért a jelző előtt meg kell állni, és a jelzőt használhatatlannak kell minősíteni.

6 6. Milyen feltételek mellett haladhat el az Ön által vezetett szerelvénnyel az ábrán látható jelző mellett? (Az alsó lencse fehér villogó fényt ábrázol!) a) A jelző mellett történő elhaladás előtt meg kell győződni arról, hogy a továbbhaladás során igénybe venni kívánt vágány kellő távolságban szabad legyen. Ha szükséges, a továbbhaladás előtt a váltót át kell állítani a megfelelő állásba. A szerelvény a jelző mellett, valamint a jelzőn túl lévő váltókon csak olyan sebességgel haladhat, hogy bármilyen akadály esetén azonnal megállítható legyen, de az alkalmazható sebesség a legkedvezőbb viszonyok között sem lehet nagyobb, mint 10 km/h. b) A jelző előtt a szerelvénnyel meg kell állni. Elindulni csak akkor szabad, ha az elindulás és a továbbhaladás veszélytelenségéről a szerelvény vezetője meggyőződött. A távvezérelt váltón csúccsal szembeni ráhaladás esetén, ha a váltójelző irány-, vagy a reteszelést jelző fénye nem világít, az alkalmazható legnagyobb sebesség 10 km/h. c) A jelző melletti elhaladást a jelző kezelője vagy a járművezetők munkáját a helyszínen közvetlenül irányító személy kézi jelzőeszközzel adott Szabad jelzéssel, vagy írásban, illetve szóban, visszaellenőrizhető módon engedélyezte. A szerelvény a jelző mellett, valamint a jelzőn túl lévő váltókon legfeljebb 10 km/h sebességgel haladhat.

7 7. Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? a) A jelző mellett szabad az elhaladás, a jelzőt követő első csúccsal szemben fekvő váltó egyenes irányban áll. b) A jelző mellett szabad az elhaladás. c) Szabad a továbbhaladás egyenes irányban.

8 8. Sorrendben melyik jelzés következik az ábrán látható holdfényjelzőn? a) Átmeneti jelzés, amikor egy folyamatos fehér fény világít a középső lámpában. b) Szabad jelzés, amikor kettő vagy három fehér fény világít az alsó lámpában. c) Előkészítő jelzés, amikor a felső és a középső lámpa fényei együtt világítanak.

9 9. Mi az ábrán látható holdfényjelző jelzésének a jelentése? a) A továbbhaladás tilalmát jelzi, és arról tájékoztat, hogy szabad jelzés következik. b) A forgalom iránya változik, tilos jelzés következik. Az útkereszteződés, a kijelölt gyalogos-átkelőhely, illetve a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a holdfényjelző előtt meg kell állni. Ha biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, illetőleg a holdfényjelző mellett mielőbb át, illetve el kell haladni. c) Veszélyes helyre figyelmeztet, ahol fokozott óvatossággal kell közlekedni.

10 10. Sorrendben melyik jelzés következik az ábrán látható holdfényjelzőn? a) Tilos jelzés, amikor három fehér fény vízszintesen világít a felső lámpában. b) Szabad jelzés, amikor kettő vagy három fehér fény világít az alsó lámpában. c) A középső lámpában egy villogó fehér fény lesz látható, ami veszélyes helyre hívja fel a figyelmet.

11 11. Mi az ábrán látható holdfényjelző jelzésének a jelentése? a) Az útkereszteződés, a kijelölt gyalogos-átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a holdfényjelző előtt meg kell állni. b) Veszélyes helyre figyelmeztet, ahol fokozott óvatossággal kell közlekedni. c) A fények elhelyezkedésének megfelelően egyenes irányban szabad továbbhaladni.

12 12. Sorrendben melyik jelzés következik az ábrán látható holdfényjelzőn? a) Tilos jelzés, amikor három fehér fény vízszintesen világít a felső lámpában. b) Átmeneti jelzés, amikor egy folyamatos fehér fény világít a középső lámpában. c) A középső lámpában egy villogó fehér fény lesz látható, ami veszélyes helyre hívja fel a figyelmet.

13 13. Mi az ábrán látható holdfényjelző jelzésének a jelentése? a) A fények elhelyezkedésének megfelelően balra – a holdfényjelző más fényjelzésétől függetlenül – tovább szabad haladni. b) Az egyidőben adott, de eltérő értelmű jelzéseket aggályosnak kell tekinteni, ezért az útkereszteződés, a kijelölt gyalogos-átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a holdfényjelző előtt meg kell állni. c) Az útkereszteződés, a kijelölt gyalogos-átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a holdfényjelző előtt meg kell állni.

14 14. Mi a teendője, ha egyidőben észleli az ábrán látható jelzéseket? a) Az útkereszteződés, a kijelölt gyalogos-átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a jelzők előtt meg kell állni. b) Kétes jelzés, ezért a jelzők előtt meg kell állni, és a jelzőket használhatatlannak kell minősíteni. c) A jelzők mellett szabad az elhaladás, de fel kell készülni arra, hogy a következő jelzőn Tilos a továbbhaladás! jelzés várható.

15 15. Mi a teendője, ha egyidőben észleli az ábrán látható jelzéseket? a) Az útkereszteződés, a kijelölt gyalogos-átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a jelzők előtt meg kell állni. b) Veszélyes helyre figyelmeztet, ahol fokozott óvatossággal kell tovább közlekedni. c) A jelzők mellett szabad az elhaladás, de fel kell készülni arra, hogy a következő jelzőn Tilos a továbbhaladás! jelzés várható.

16 16. Mi a teendője, ha egyidőben észleli az ábrán látható jelzéseket? a) Jelentést kell tenni a járművezetők munkáját közvetlenül irányító személynek. b) Kétes jelzés, ezért a jelzők előtt meg kell állni, és a jelzőket használhatatlannak kell minősíteni. c) A holdfényjelzőn a fények elhelyezkedésének megfelelően, egyenes irányban, illetve a főjelző mellett is tovább szabad haladni.

17 17. Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? a) A továbbhaladás tilalmát jelzi, és arról tájékoztat, hogy szabad jelzés következik. b) Kétes jelzést ad a jelző, ezért a jelző előtt meg kell állni, és használhatatlannak kell minősíteni. c) A jelző mellett szabad az elhaladás, de fel kell készülni arra, hogy a következő jelzőn Tilos a továbbhaladás! jelzés várható.

18 18. Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? a) Az egyvágányú pályaszakaszra ellenirányból szerelvény halad be. A szerelvénnyel a jelző előtt olyan távolságban kell megállni, hogy a jármű üzemelő áramszedője a jelzőrendszer működtető segédvezetéke vagy más érzékelő berendezése alá ne haladjon be. b) A jelző mellett tilos az elhaladás. A jelzőt követő első csúccsal szemben fekvő váltó egyenes irányban áll. c) A jelzőt követő első csúccsal szemben fekvő váltón egyenes irányban tilos a továbbhaladás. A jelzés nem tiltja a váltón kitérő irányban történő továbbhaladást.

19 19. Mi a teendője, ha az ábrán látható jelzést féktávolságon kívül észleli? a) Az útkereszteződés, a kijelölt gyalogos-átkelőhely, illetve a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt meg kell állni. b) Az útkereszteződésen, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jelen, ezek hiányában a fényjelző készülék mellett mielőbb át, illetve el kell haladni. c) Fel kell készülni az elindulásra, mert Szabad jelzés! következik.

20 20. Mi a teendője, ha az ábrán látható jelzést féktávolságon belül észleli? a) Az útkereszteződés, a kijelölt gyalogos-átkelőhely, illetve a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt meg kell állni. b) Az útkereszteződésen, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jelen, ezek hiányában a fényjelző készülék mellett mielőbb át, illetve el kell haladni. c) Fel kell készülni az elindulásra, mert Szabad jelzés! következik.

21 21. Milyen jelző látható az ábrán és mi a szerepe? a) Forgalomtechnikai összehangolás jelző, ami a következő főjelzővel vagy holdfényjelzővel összefüggésben működő előjelző lámpa. b) Főjelző ellenőrző jelzője, ami azt jelzi, hogy a szerelvény mögötti főjelző újra Tilos a továbbhaladás! jelzést mutat. c) Indítójelző, ami a végállomásról vagy megállóhelyről történő indítási engedély megadására szolgál.

22 22. Az ábrán látható jelzőt egy főjelző után helyezték el. Mit jelent ebben az esetben az ábrán látható jelző jelzése? a) Lassan bejárandó pályaszakasz kezdődik. b) Az ellenőrző jelző után következő főjelzőn Tilos a továbbhaladás! jelzés várható. c) Az ellenőrző jelző előtt lévő főjelző Tilos a továbbhaladás! jelzést mutat.

23 23. Az ábrán látható jelzőt egy útkereszteződés előtt helyezték el, ahol az egyéb közúti járművek forgalmát két lámpából álló fényjelző készülék (közúti fedezőjelző) szabályozza. Mit jelent ebben az esetben az ábrán látható jelző jelzése? a) Az ellenőrző jelző után következő holdfényjelzőn Tilos jelzés! várható. b) Az ellenőrző jelző után következő holdfényjelzőn Szabad jelzés! várható. c) A pályát keresztező közúton közlekedő járművek részére elhelyezett két lámpából álló fényjelző készülék (közúti fedezőjelző) a továbbhaladás tilalmát jelzi.

24 24. Milyen jelző látható az ábrán? a) Forgalomtechnikai összehangolás jelző. b) Főjelző ellenőrző jelzője. c) Indítójelző.

25 25. Mit jelent az ábrán látható holdfényjelző felett elhelyezett ellenőrző jelző jelzése? a) A következő pályaszakaszon a villamosvágányon közlekedő autóbuszokra kell számítani. b) A villamos forgalmától függő üzemmódban működő holdfényjelző a villamos bejelentkezését fogadta. c) A holdfényjelzőn Szabad jelzés! várható, ezért a szerelvény megállóhelyről történő indításának műveletei megkezdhetők.

26 26. Mit jelent az ábrán látható holdfényjelző mellett elhelyezett jelző jelzése? a) A következő pályaszakaszon a villamosvágányon közlekedő autóbuszokra kell számítani. b) A holdfényjelző érvénytelen, ezért a jelzését figyelmen kívül kell hagyni. c) A holdfényjelzőn Szabad jelzés! még nem várható, ezért a szerelvény megállóhelyről történő indításának műveletei nem kezdhetők meg.

27 27. Mi a teendője, ha az ábrán látható jelzést észleli? a) A szerelvénynek – ha a forgalmi körülmények mást nem indokolnak – akkor célszerű elindulnia a megállóhelyről, vagy áthaladnia az ellenőrző ponton, amikor a jelző világít, hogy a következő főjelzőhöz vagy holdfényjelzőhöz annak szabad jelzésére érkezzen. b) Fokozott óvatossággal közlekedik, mert a következő pályaszakaszon, a villamosvágányon közlekedő autóbuszokra kell számítania. c) Külön teendője nincs, mert a villamos forgalmától függő üzemmódban működő holdfényjelző a villamos bejelentkezését fogadta.

28 28. Mit jelez az ábrán látható, a felsővezetéket tartó keresztsodronyon elhelyezett kör alakú, kék színű fényjelzés? a) A szerelvény első üzemelő áramszedőjével tilos a szánszerkezet alá, illetve rádiós, vagy egyéb módon történő váltóállítás esetén az érzékelési szakaszba történő behaladás. b) A távvezérléssel történő váltóállításkor a beépített számlálószerkezet a be-, illetve kihaladó szerelvény áramszedőit megszámlálja, így a „két áramszedős” üzem is biztonságos. c) A távvezérléssel történő váltóállítás helyét, így a szánszerkezet helyét, illetve rádiós, vagy egyéb módon történő váltóállítás esetén az érzékelési szakasz elejét jelzi.

29 29. Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? a) A váltó egyenes irányban áll és a tősínhez tapadó csúcssínje mechanikusan rögzített állapotban van. b) A váltó átállítása folyamatban van. c) A váltó egyenes irányban áll és elektromosan reteszelt állapotban van.

30 30. Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? a) A legközelebb induló szerelvény a jelzőtől jobbra lévő vágányról indul. b) A váltó kitérő irányban áll.

31 31. Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? (A kép villogó fényjelzést ábrázol!) a) A váltó kitérő irányban áll és elektromosan reteszelt állapotban van. b) A legközelebb induló szerelvény a jelzőtől jobbra lévő vágányról azonnal indul.

32 32. Mi az ábrán látható váltójelző jelzésének a jelentése? a) A váltó egyenes irányban áll. b) A váltó egyenes irányban áll és elektromosan reteszelt állapotban van. c) A váltó egyenes irányban áll és a tősínhez tapadó csúcssínje mechanikusan rögzített állapotban van.

33 33. Mit jelent az ábrán látható váltójelzőn lévő vörös kör alakú fényjelzés? a) A váltó távvezérléssel nem állítható. b) A váltó elektromosan és mechanikusan is reteszelt állapotban van. c) A váltó átállítása folyamatban van.

34 34. Mi a teendője, ha forgalmi járatot vezetve az ábrán látható jelzést látja? a) A szükségleszállóhelyen csak akkor kell megállni, ha a szükségleszállóhelyet követő megállóhelyre a szerelvény nem tud behaladni. b) A szükségleszállóhelyen csak akkor nem kell megállni, ha a szerelvényen üzemképes leszállásjelző berendezés működik, és leszállási szándékot nem jeleztek.

35 35. Mi a teendője, ha forgalmi járatot vezetve az ábrán látható jelzést látja? a) A biztonsági megállóhelyen minden járatnak kötelező a megállás. b) A megállóhely olyan ellenőrző pont, ahonnan csak a menetrend által előírt időpontban történhet a szerelvény indulása. c) A megállóhelyen csak akkor nem kell megállni, ha a megállóhelyen utas nem tartózkodik, illetve a szerelvényen üzemképes leszállásjelző berendezés működik, és leszállási szándékot nem jeleztek.

36 36. Mi az ábrán látható jelzés jelentése? a) Megállóhely, ami legfeljebb két kocsiból álló szerelvény részére elegendő hosszúságú. b) Kettős jellegű megállóhely. c) Megállóhely, ahol két egymástól eltérő útvonalon közlekedő szerelvényről az átszállási lehetőség a menetrend által biztosított.

37 37. Mi a jelentése az ábrán látható kézi állítású, ellensúlyos váltóhoz tartozó váltójelző, illetve állítókészülék (súlykörte) jelzésének? a) A váltó a csúccsal és a gyökkel szemben haladó szerelvény részére egyaránt egyenes irányban áll. b) A váltó a csúccsal és a gyökkel szemben haladó szerelvény részére egyaránt kitérő irányban áll. c) A váltó a csúccsal és a gyökkel szemben haladó szerelvény részére egyaránt egyenes irányban áll, de a gyökkel szemben haladó szerelvény kerekei által felhasítható.

38 38. Mi a jelentése az ábrán látható kézi állítású, ellensúlyos váltóhoz tartozó váltójelző, illetve állítókészülék (súlykörte) jelzésének? a) A váltó a gyökkel szemben haladó szerelvény részére kitérő irányban áll. b) A váltó a gyökkel szemben haladó szerelvény részére kitérő irányban áll, de a gyökkel szemben haladó szerelvény kerekei által felhasítható. c) A váltó a csúccsal szemben haladó szerelvény részére kitérő irányban áll.

39 39. Mi a jelentése az ábrán látható kézi állítású, ellensúlyos váltóhoz tartozó váltójelző, illetve állítókészülék (súlykörte) jelzésének? a) A váltó a csúccsal szemben haladó szerelvény részére kitérő irányban áll. b) A váltó a gyökkel szemben haladó szerelvény részére kitérő irányban áll, de a gyökkel szemben haladó szerelvény kerekei által felhasítható. c) A váltó a gyökkel szemben haladó szerelvény részére kitérő irányban áll.

40 40. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek, amit a váltónál helyeztek el? a) A váltóra rá-, illetve azon áthaladni a jelzővel megjelölt irányból tilos. b) A váltó mechanikus csúcssínrögzítő berendezéssel van felszerelve. c) A váltón a csúccsal és gyökkel szembeni közlekedés egyaránt tilos.

41 41. Felhasítható-e az ábrán látható jelzéssel megjelölt váltó? a) Nem. b) Igen.

42 42. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek, amit a váltónál helyeztek el? a) A váltó utánjáró kialakítású. b) A váltó visszacsapó kialakítású. c) A váltó mechanikus csúcssínrögzítő berendezéssel van felszerelve.

43 43. Milyen irányból közlekedhet az ábrán látható jelzéssel megjelölt váltón? a) Csak csúccsal szemben szabad közlekedni a váltón b) Csak gyökkel szemben szabad közlekedni a váltón. c) Csúccsal és gyökkel szemben is szabad közlekedni a váltón.

44 44. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A jelzőtáblát követő, a Találkozási tilalom vége tábláig tartó pályaszakaszon az ellenkező irányú vágányon haladó vagy álló szerelvény mellett elhaladni tilos. A megjelölt szakaszon a szerelvénynek behaladási elsőbbsége van a szembejövő szerelvénnyel szemben. b) A jelzőtáblát követő egyvágányú pályaszakaszon a szerelvénynek behaladási elsőbbsége van a szembejövő szerelvénnyel szemben. c) A jelzőtáblát követő egyvágányú pályaszakaszon csak a jelzőtáblával megjelölt irányból szabad behaladni és ott közlekedni.

45 45. A jelzőtáblákkal megjelölt pályaszakaszon, egy ellenirányban közlekedő szerelvény áll. Elhaladhat-e az álló szerelvény mellett? a) Igen. b) Nem.

46 46. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A jelzőtáblát követő egyvágányú pályaszakaszra a jelzőtáblával megjelölt irányból behaladni és ott közlekedni tilos. b) A jelzőtáblát követő egyvágányú pályaszakaszon a szerelvénynek behaladási elsőbbséget kell adni a szembejövő szerelvény részére. c) A jelzőtáblát követő, a Találkozási tilalom vége tábláig tartó pályaszakaszon az ellenkező irányú vágányon haladó vagy álló szerelvény mellett elhaladni tilos. A megjelölt szakaszon a szerelvénynek behaladási elsőbbséget kell adni a szembejövő szerelvény részére.

47 47. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) Az egyvágányú pályaszakasz kezdetét jelzi. b) A jelzőtáblával megjelölt forgalmi kitérőben nem kell ellenirányban közlekedő szerelvényre várni. c) A Találkozási tilalom kezdete jelzőtábla hatálya alá eső pályaszakasz végét jelzi.

48 48. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A jelzőtábla után 40 méterre kezdődő lassan járható pályarészen legfeljebb a jelzett sebességgel (km/h) szabad haladni. b) A jelzőtábla után 30 méterre kezdődő lassan járható pályarészen legfeljebb a jelzett sebességgel (km/h) szabad haladni. c) A lassan járható pályarészen a szerelvény elejének a jelzőtábla mellett történő elhaladásától kezdődően legfeljebb a jelzett sebességgel (km/h) szabad haladni.

49 49. Meddig kell a jelzőtábla után legfeljebb a jelzett sebességgel (30 km/h) közlekednie? a) Amíg a lassan járható pályarész véget nem ér. b) Amíg újabb Lassan járható pályarész kezdete jelzőtábla eltérő sebességet nem jelez, vagy a lassan járható pályarész véget nem ér. c) A következő útkereszteződés kezdetéig, illetve amíg újabb Lassan járható pályarész kezdete jelzőtábla eltérő sebességet nem jelez, vagy a lassan járható pályarész véget nem ér.

50 50. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A lassan járható pályarész végét jelzi. A Lassan járható pályarész kezdete jelzőtábla által előírt sebességértéknél gyorsabban haladni akkor szabad, ha a szerelvény utolsó kereke is elhaladt már a jelzőtábla mellett. b) A lassan járható pályarész végét jelzi. A Lassan járható pályarész kezdete jelzőtábla által előírt sebességértéknél gyorsabban haladni akkor szabad, ha a szerelvény hátsó homlokfala is elhaladt már a jelzőtábla mellett. c) A lassan járható pályarész végét jelzi. A Lassan járható pályarész kezdete jelzőtábla által előírt sebességértéknél gyorsabban haladni akkor szabad, ha a szerelvény első homlokfala elhaladt már a jelzőtábla mellett.

51 51. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A lassan járható pályarész végét jelzi. A Lassan járható pályarész kezdete jelzőtábla által előírt sebességértéknél gyorsabban haladni akkor szabad, ha a szerelvény teljes egészében elhaladt már a jelzőtábla mellett. b) A lassan járható pályarész végét jelzi. A Lassan járható pályarész kezdete jelzőtábla által előírt sebességértéknél gyorsabban haladni akkor szabad, ha a szerelvény első homlokfala elhaladt már a jelzőtábla mellett.

52 52. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A táblával jelzett helyen megállás nélkül továbbhaladni tilos. b) A szerelvények közlekedése elöl elzárt pályarész következik, ezért a jelzőtábla előtt meg kell állni. c) A csonkavágány végét jelzi.

53 53. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A jelzőtáblát követő váltón az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi. b) A jelzőtáblát követő vágánykereszteződésen az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi. c) A jelzőtáblát követő munkavezeték-kereszteződés alatt történő áthaladáskor az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi.

54 54. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A jelzőtáblát követő váltón, a váltó kitérő irányú állásán, ami balra terel, az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi. b) A jelzőtáblát követő váltón, csak gyökkel szemben történő közlekedés esetén az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi. c) A jelzőtáblát követő vágánykereszteződésen, a keresztező irányban közlekedő szerelvények részére az általános szabályozástól eltérő legnagyobb engedélyezett sebesség értékét (km/h) jelzi.

55 55. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A jelzőtáblát követő vágánykereszteződésen, a főirányban történő közlekedés esetén az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi. b) A jelzőtáblát követő váltón, csak csúccsal szemben történő közlekedés esetén az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi. c) A jelzőtáblát követő váltón, a váltó egyenes irányú állásán az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi.

56 56. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A jelzőtáblát követő váltón és az azt követő vágánykereszteződésen az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi. b) A jelzőtáblát követő, egymásután található két váltón az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi. c) A jelzőtáblát követő váltón, annak egyenes és kitérő irányú állásán is, az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi.

57 57. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek, amit a váltónál helyeztek el? a) Egyidőben adott eltérő értelmű jelzések, ezért a váltón a kisebb, tehát legfeljebb 10 km/h sebességgel szabad közlekedni. b) A jelzőtáblát követő váltón az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét jelzi, ami egyenes irányú állás esetén legfeljebb 20 km/h, kitérő irányú állás esetén legfeljebb 10 km/h. c) A jelzőtáblát követő váltón az általános szabályozástól eltérően, csúccsal szemben legfeljebb 20 km/h, gyökkel szemben legfeljebb 10 km/h sebességgel szabad közlekedni.

58 58. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A jelzőtáblát követő vágánykereszteződésen az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi. b) A jelzőtáblát követő vágánykereszteződésen az általános szabályozástól eltérő, de alkalmazandó legkisebb sebesség értékét (km/h) jelzi. c) A jelzőtáblát követő vágánykereszteződésen a legnagyobb alkalmazható sebesség az általános szabályozástól eltérően 10 km/h-val kevesebb.

59 59. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A jelzőtáblát követő vágánykereszteződésen az általános szabályozástól eltérően, a főirányban és a keresztező irányban alkalmazható legnagyobb sebesség értékét (km/h) jelzi. b) A jelzőtáblát követő vágánykereszteződésen az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi, de a kiegészítő tábla arra utal, hogy ennek kétszerese is alkalmazható. c) A jelzőtáblát követő, egymásután található két vágánykereszteződésen az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi.

60 60. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A jelzőtáblát követő villamos és trolibusz munkavezetékeinek kereszteződése alatt történő áthaladáskor az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi. b) A jelzőtáblát követő, a munkavezetéken lévő lazavezeték alatt történő áthaladáskor alkalmazható legnagyobb sebesség értékét (km/h) jelzi. c) A jelzőtáblát követő, a munkavezetéken lévő szánszerkezet alatt történő áthaladáskor alkalmazható legnagyobb sebesség értékét (km/h) jelzi.

61 61. Hogyan kell értelmezni az ábrán látható jelzéssel közölt sebességkorlátozást? a) A jelzőtáblát követő villamos és trolibusz munkavezetékeinek kereszteződése alatt, a szerelvény teljes egészének áthaladásakor, az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi. b) A jelzőtáblát követő villamos és trolibusz munkavezetékeinek kereszteződése alatt, amíg az üzemelő áramszedő(k) elhaladnak, az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi.

62 62. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek, ha olyan útkereszteződés előtt van elhelyezve, ahol több helyen is található villamos és trolibusz munkavezetékeinek kereszteződése? a) A jelzőtáblát követő útkereszteződésben található valamennyi villamos és trolibusz munkavezetékeinek kereszteződése alatt történő áthaladáskor, az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi. b) Az útkereszteződésben csak a jelzőtáblát követő első villamos és trolibusz munkavezetékének kereszteződése alatt történő áthaladáskor, az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi. c) A jelzőtáblát követő villamos és trolibusz munkavezetékeinek kereszteződése alatt, az általános szabályozástól eltérő legnagyobb alkalmazható sebesség értékét (km/h) jelzi, amíg újabb Trolibusz munkavezeték-kereszteződés alatt engedélyezett sebesség jelzőtábla a hatályát nem módosítja.

63 63. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A próbajárat részére kijelölt pályaszakasz kezdetét jelzi, ahol a villamosfék üzem- és működőképességét kell kipróbálni. b) Az üzemi fékezés megkezdésének a helyét jelzi, hogy a szerelvény a megállóhelyen biztonságosan megállítható legyen. c) A jelző hatálya alá eső pályaszakaszon legfeljebb 30 km/h sebességgel szabad haladni és a sebesség tartására folyamatosan villamosféket kell használni.

64 64. Hogyan kell a jelző hatálya alá eső pályaszakaszon megállított szerelvényt ismét elindítani? a) Elindulni lehetőleg menetre kapcsolás nélkül, a rögzítőfék oldásával kell, majd a megengedett sebesség tartására ismét a villamosféket kell használni. b) Elindulni menetre kapcsolással kell, majd a pályára engedélyezett, de legfeljebb 30 km/h sebesség elérésekor, a megengedett sebesség tartására ismét a villamosféket kell használni. c) Elindulni menetre kapcsolással kell, majd 20 km/h sebesség elérésekor, a sebesség tartására ismét a villamosféket kell használni.

65 65. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A villamosfékezésre kijelölt pályaszakasz végét jelzi. A Villamosfék használatára figyelmeztető jelzőtáblára vonatkozó szabályokat addig kell alkalmazni, amíg a szerelvény utolsó kereke el nem haladt a jelző mellett. b) A próbajárat részére kijelölt olyan pályaszakasz végét jelzi, ahol a villamosfék üzem- és működőképességét kellett kipróbálni. c) A villamosféket tovább működtetni nem szabad, ha szükséges a szerelvény fékezése, arra másik fékberendezést kell használni.

66 66. Meddig tart az ábrán látható jelzés hatálya? a) Csak a Villamosfékezésre kijelölt pályaszakasz vége jelzőtábla szünteti meg a hatályát. b) Csak a megállóhely, biztonsági megállóhely, vagy más, a megállás helyét jelző tábla szünteti meg a hatályát. c) A Villamosfékezésre kijelölt pályaszakasz vége jelzőtábla, vagy megállóhely, biztonsági megállóhely, illetve más, a megállás helyét jelző tábla megszünteti a hatályát.

67 67. Mi a neve és jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A Biztonsági határjelző két egymáshoz közelfekvő vágány között azt a helyet jelöli meg, ahol a vágánytengely-távolság 3600 mm. b) A Biztonsági határjelző két egymást megközelítő vágány között azt a helyet jelöli meg, amelyen belül az egyik vágányon álló vagy mozgó szerelvény a másik vágányon való biztonságos közlekedést nem akadályozza, illetve nem veszélyezteti. c) A Biztonsági határjelző két egymáshoz közelfekvő vágány között azt a helyet jelöli meg, ahol a szerelvénnyel megállás nélkül továbbhaladni tilos.

68 68. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A jelzőtáblát követő ívben a nyomkarima súrlódásának csökkentése érdekében a vágányokat rendszeresen kenik, ezért fokozott óvatossággal kell közlekedni. Az ilyen szakaszon - veszély esetét kivéve - homokolni nem szabad. b) A jelzőtáblánál a szerelvény árammentes kifuttatása miatt célszerű a vontatómotorok menetáramát kikapcsolni, mert megállóhely következik. c) A jelző hatálya alá eső pályaszakaszon legfeljebb 30 km/h sebességgel szabad haladni és a sebesség tartására folyamatosan villamosféket kell használni.

69 69. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A jelzőtábla a vasúti pálya melletti létesítmények űrszelvénybe nyúló részét jelzi. b) Jelzők alatt elhelyezhető, azok hatályának pontosítására alkalmazható kiegészítő tábla, ami azt jelzi, hogy a jelző hatálya csak a nyíl irányában áll fenn.

70 70. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) Olyan szakaszszigetelő helyét jelöli, ahol a szerelvény üzemelő áramszedőjének (áramszedőinek) a szakaszszigetelő alatt történő elhaladása előtt a vontatómotorok menetáramát ki kell kapcsolni. b) A munkavezetékre szerelt szánszerkezet helyét jelöli.

71 71. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) Szigetelt­ sínre figyelmeztet, a szigetelt vágányrész elejét, illetve végét jelzi. b) A munkavezetékre szerelt szánszerkezet helyét jelöli. c) Olyan szakaszszigetelő helyét jelöli, ahol a szerelvény üzemelő áramszedőjének (áramszedőinek) a szakaszszigetelő alatt történő elhaladása előtt a vontatómotorok menetáramát ki kell kapcsolni.

72 72. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) Szigetelt­ sínre figyelmeztet, a szigetelt vágányrész elejét, illetve végét jelzi. b) Két különböző feszültségű munkavezeték határa, amelyek között feszültségmentes szakasz helyezkedik el. c) A jelzőtáblánál a szerelvény árammentes kifuttatása miatt célszerű a vontatómotorok menetáramát kikapcsolni, mert megállóhely következik.

73 73. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) Szigetelt­ sínre figyelmeztet, a szigetelt vágányrész elejét, illetve végét jelzi. b) A csonkavágány végét jelzi. c) Villamos üzemű szerelvénnyel a jelzőtábla előtt meg kell állni, mert a villamos üzemű szerelvény által be nem járható pályaszakasz következik.

74 74. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) Olyan szakaszszigetelő helyét jelöli, ahol a szerelvény üzemelő áramszedőjének (áramszedőinek) a szakaszszigetelő alatt történő elhaladása előtt a vontatómotorok menetáramát ki kell kapcsolni. b) A jelző a forgalmi dolgozók számára nem hordoz információt, részükre jelentése nincs. c) A jelzőtáblánál a szerelvény árammentes kifuttatása miatt célszerű a vontatómotorok menetáramát kikapcsolni, mert megállóhely következik.

75 75. Mi a jelentése az ábrán látható jelzőtáblának, ami a főjelző árbocán található? a) A jelzőtáblától kezdődően biztosított vágányutas biztosító berendezés üzemel. b) A főjelző ideiglenesen használhatatlan, ezért úgy kell tekinteni, mintha a lencséi sötétek lennének. c) A főjelző ideiglenesen érvénytelen, ezért úgy kell tekinteni, mintha a lencséi sötétek lennének.

76 76. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A biztosított vágányutas biztosító berendezéssel ellátott szakasz végét jelzi. b) A következő főjelző érvénytelen lesz. c) A következő jelző kétlencsés főjelző nem lehet.

77 77. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) A jelzőtáblától kezdődően biztosított vágányutas biztosító berendezés üzemel. b) Az érvénytelen jelző mellett megállás nélkül tovább szabad haladni. c) A jelzőtáblától kezdődően biztosított vágányutas biztosító berendezés nem üzemel.

78 78. Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha nappal a sárga színű jelzőzászlót függőleges irányban fel-le mozgatják? a) Megállj jelzés, ami azt jelenti, hogy a haladó szerelvényt azonnal meg kell állítani, illetve az álló szerelvényt elindítani nem szabad. Elindulni csak a helyzet tisztázása után szabad. b) Lassan jelzés, ami azt jelenti, hogy a lassan bejárandó pályaszakaszon legfeljebb 20 km/h sebességgel szabad közlekedni, de előzőleg a jelzésadó mellett meg kell állni, és tájékozódni kell a lassan bejárandó pályaszakasz hosszáról, illetve a lassúmenet okáról. c) Szabad jelzés, ami azt jelenti, hogy a szerelvény biztonságos közlekedésének akadálya nincs, szabad a továbbhaladás.

79 79. Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha nappal a sárga színű jelzőzászlót ferdén lefelé nyugodtan tartják? a) Megállj jelzés, ami azt jelenti, hogy a haladó szerelvényt azonnal meg kell állítani, illetve az álló szerelvényt elindítani nem szabad. Elindulni csak a helyzet tisztázása után szabad. b) Lassan jelzés, ami azt jelenti, hogy a lassan bejárandó pályaszakaszon legfeljebb 20 km/h sebességgel szabad közlekedni, de előzőleg a jelzésadó mellett meg kell állni, és tájékozódni kell a lassan bejárandó pályaszakasz hosszáról, illetve a lassúmenet okáról. c) Szabad jelzés, ami azt jelenti, hogy a szerelvény biztonságos közlekedésének akadálya nincs, szabad a továbbhaladás.

80 80. Hogyan lehet nappal, jó látási viszonyok esetén és jelzőeszköz hiányában Lassan jelzést adni? a) A szerelvénnyel szemben állva, a jobb kar ferdén lefelé való nyugodt tartásával. b) A szerelvénnyel szemben állva, a bal kar ferdén lefelé való nyugodt tartásával. c) A szerelvénnyel szemben állva, mindkét kar ferdén lefelé való nyugodt tartásával.

81 81. Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha nappal a sárga színű jelzőzászlót a test előtt körbeforgatják? a) Megállj jelzés, ami azt jelenti, hogy a haladó szerelvényt azonnal meg kell állítani, illetve az álló szerelvényt elindítani nem szabad. Elindulni csak a helyzet tisztázása után szabad. b) Lassan jelzés, ami azt jelenti, hogy a lassan bejárandó pályaszakaszon legfeljebb 20 km/h sebességgel szabad közlekedni, de előzőleg a jelzésadó mellett meg kell állni, és tájékozódni kell a lassan bejárandó pályaszakasz hosszáról, illetve a lassúmenet okáról. c) Szabad jelzés, ami azt jelenti, hogy a szerelvény biztonságos közlekedésének akadálya nincs, szabad a továbbhaladás.

82 82. Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha sötétben vagy a távolbalátás korlátozottsága esetén a fehér fényű jelzőlámpát függőleges irányban fel-le mozgatják? a) Megállj jelzés, ami azt jelenti, hogy a haladó szerelvényt azonnal meg kell állítani, illetve az álló szerelvényt elindítani nem szabad. Elindulni csak a helyzet tisztázása után szabad. b) Lassan jelzés, ami azt jelenti, hogy a lassan bejárandó pályaszakaszon legfeljebb 20 km/h sebességgel szabad közlekedni, de előzőleg a jelzésadó mellett meg kell állni, és tájékozódni kell a lassan bejárandó pályaszakasz hosszáról, illetve a lassúmenet okáról. c) Szabad jelzés, ami azt jelenti, hogy a szerelvény biztonságos közlekedésének akadálya nincs, szabad a továbbhaladás.

83 83. Hogyan lehet sötétben vagy a távolbalátás korlátozottsága esetén és jelzőeszköz hiányában Megállj jelzést adni? a) A szerelvénnyel szemben állva, bármilyen színű fénynek a test előtti körbeforgatásával. b) A szerelvénnyel szemben állva, bármilyen színű fénynek a test melletti magasba tartásával. c) A szerelvénnyel szemben állva, mindkét kar ferdén lefelé való nyugodt tartásával.

84 84. Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha sötétben vagy a távolbalátás korlátozottsága esetén a fehér fényű jelzőlámpát derékmagasságban mozdulatlanul oldalt tartják? a) Megállj jelzés, ami azt jelenti, hogy a haladó szerelvényt azonnal meg kell állítani, illetve az álló szerelvényt elindítani nem szabad. Elindulni csak a helyzet tisztázása után szabad. b) Lassan jelzés, ami azt jelenti, hogy a lassan bejárandó pályaszakaszon legfeljebb 20 km/h sebességgel szabad közlekedni, de előzőleg a jelzésadó mellett meg kell állni, és tájékozódni kell a lassan bejárandó pályaszakasz hosszáról, illetve a lassúmenet okáról. c) Szabad jelzés, ami azt jelenti, hogy a szerelvény biztonságos közlekedésének akadálya nincs, szabad a továbbhaladás.

85 85. Mi az ábrán látható jelzés neve és jelentése, ha sötétben vagy a távolbalátás korlátozottsága esetén a fehér fényű jelzőlámpát a test előtt körbeforgatják? a) Megállj jelzés, ami azt jelenti, hogy a haladó szerelvényt azonnal meg kell állítani, illetve az álló szerelvényt elindítani nem szabad. Elindulni csak a helyzet tisztázása után szabad. b) Lassan jelzés, ami azt jelenti, hogy a lassan bejárandó pályaszakaszon legfeljebb 20 km/h sebességgel szabad közlekedni, de előzőleg a jelzésadó mellett meg kell állni, és tájékozódni kell a lassan bejárandó pályaszakasz hosszáról, illetve a lassúmenet okáról. c) Szabad jelzés, ami azt jelenti, hogy a szerelvény biztonságos közlekedésének akadálya nincs, szabad a továbbhaladás.

86 86. Mi a jelzőbot szerepe? a) Az egyvágányú pályán a kétirányú közlekedés biztonságos szabályozása. b) A helytelen vágányon történő közlekedés biztonságos szabályozása. c) A tolatási mozgások biztonságos szabályozása.

87 87. Milyen hallható jelzéseket adhat elektromos működtetésű pályacsengővel? a) Figyelj, Lassan, Megállj és a Vészjelzés. b) Az Indulásjelzés kivételével bármelyik hallható jelzés. c) Figyelj és a Lassan jelzés.

88 88. Hogyan kell Figyelj jelzést adni? a) A jelzőeszköz két gyors egymás utáni megszólaltatása ( . . ). b) A jelzőeszköz ismételt egyenletes ütemű megszólaltatása (― ― ― ― ― ). Az egymást követő jelzések között 3-4 másodperc szünetet kell tartani. c) A jelzőeszközzel adott egy hosszú hang ( ― ).

89 89. Hogyan kell Lassan jelzést adni? a) A jelzőeszköz két gyors egymás utáni megszólaltatása ( . . ). b) A jelzőeszköz ismételt egyenletes ütemű megszólaltatása (― ― ― ― ― ). Az egymást követő jelzések között 3-4 másodperc szünetet kell tartani. c) A jelzőeszközzel adott egy hosszú hang ( ― ).

90 90. Hogyan kell jelzősíppal adni a Megállj jelzést? a) A jelzőeszköz két gyors egymás utáni megszólaltatása ( . . ). b) A jelzőeszköz ismételt egyenletes ütemű megszólaltatása (― ― ― ― ― ). Az egymást követő jelzések között 3-4 másodperc szünetet kell tartani. c) A jelzőeszközzel adott egy hosszú hang ( ― ).

91 91. Hogyan kell jelzősíppal adni a Vészjelzést? a) A jelzőeszköz többszöri (legalább háromszori) gyors egymás utáni megszólaltatása ( ). b) A jelzőeszköz két gyors egymás utáni megszólaltatása ( . . ). c) A jelzőeszköz többszöri (legalább háromszori) egyenletes ütemű megszólaltatása (― ― ― ). Az egymást követő jelzések között 3-4 másodperc szünetet kell tartani.

92 92. Hogyan kell jelzősíppal adni az Indulásjelzést? a) A jelzősíppal adott indulásjelzés egy rövid és utána 2-3 másodperc múlva egy hosszú hang ( . ― ). b) A jelzősíppal adott indulásjelzés egy hosszú és utána 2-3 másodperc múlva egy rövid hang ( ― . ). c) A jelzősíppal adott indulásjelzés egy hosszú és utána 2-3 másodperc múlva két gyors egymás utáni rövid hang ( ― . . ).

93 93. Mi a teendője, ha a mozgásban lévő szerelvényen, jelzősíppal adott Megállj jelzést észlel? a) Ha menet közben észleli jelzést, a szerelvényt intenzív fékezéssel kell megállítani. Ha közvetlenül a megállóból történő kihaladás közben észleli jelzést, akkor a szerelvényt vészfékezéssel kell megállítani. b) A szerelvényt vészfékezéssel azonnal meg kell állítani. c) A szerelvényt azonnal meg kell állítani.

94 94. Mi a teendője, ha a mozgásban lévő szerelvényen, jelzősíppal adott Vészjelzést észlel? a) Ha menet közben észleli jelzést, a szerelvényt intenzív fékezéssel kell megállítani. Ha közvetlenül a megállóból történő kihaladás közben észleli jelzést, akkor a szerelvényt vészfékezéssel kell megállítani. b) A szerelvényt vészfékezéssel azonnal meg kell állítani. c) A szerelvényt azonnal meg kell állítani.

95 95. Válassza ki a felsorolásból azt, amelyik nem minősül a szerelvény hatósági jelzésének! a) A vezetőfülkében elhelyezett, a szerelvényre engedélyezett legnagyobb sebességet jelző felirat. b) A szerelvény utasterében elhelyezett, az UTAZÁSI FELTÉTELEK-et tartalmazó felirat. c) A szerelvény utasterében az ablakoknál elhelyezett, KIHAJOLNI TILOS felirat.

96 96. Hogyan kell megjelölni a Próbajáratot? a) A rendeltetésének megfelelő homlok-irányjelzéssel el kell látni, az oldal-irányjelzés a járat jellegének megfelelően alkalmazható. b) A rendeltetésének megfelelő homlok-irányjelzéssel és oldal-irányjelzéssel el kell látni. c) A járat jellegének megfelelő homlokirány-jelzés és oldal-irányjelzés alkalmazható.

97 97. Mikor tekintjük a távolbalátást korlátozottnak? a) Ha a napszaknak megfelelő jelzéseket időjárási okok miatt a szerelvényről a legnagyobb sebességhez tartozó féktávolságból, egyéb mozgásoknál, pedig a mozgásszabályozáshoz szükséges távolságból folyamatosan nem lehet látni. b) Ha a napszaknak megfelelő jelzéseket és a pályát természetes vagy mesterséges létesítmények, illetve akadályok miatt a szerelvényről a legnagyobb sebességhez tartozó féktávolságból, egyéb mozgásoknál, pedig a mozgásszabályozáshoz szükséges távolságból folyamatosan nem lehet látni.

98 98. Mikor tekintjük a szabadlátást korlátozottnak? a) Ha a napszaknak megfelelő jelzéseket időjárási okok miatt a szerelvényről a legnagyobb sebességhez tartozó féktávolságból, egyéb mozgásoknál, pedig a mozgásszabályozáshoz szükséges távolságból folyamatosan nem lehet látni. b) Ha a napszaknak megfelelő jelzéseket és a pályát természetes vagy mesterséges létesítmények, illetve akadályok miatt a szerelvényről a legnagyobb sebességhez tartozó féktávolságból, egyéb mozgásoknál, pedig a mozgásszabályozáshoz szükséges távolságból folyamatosan nem lehet látni.

99 99. Mi a jelentése az ábrán látható jelzésnek? a) Az érvénytelen jelző mellett – kivéve a tábla által jelzett időtartamot – megállás nélkül tovább szabad haladni, ha a jelző egyik fénye sem világít. b) A jelző a tábla által jelzett időtartamban kezelő személyzet nélkül van, ezért nem üzemel. A jelzőt forgalmi szempontból használhatatlannak kell tekinteni. c) A tábla által jelzett időtartamban – ha üzemen kívül van helyezve – a jelző érvénytelen.

100 100. Milyen jelzésekkel kell ellátni – a hatósági jelzéseken kívül – a forgalmi járatként közlekedő szerelvényt? a) A szerelvény mindkét végét homlokirány-jelzéssel, illetve kocsinként és oldalanként legalább egy oldalirány-jelzéssel kell ellátni, ami a járat jellegére utal. b) A társaság járatain történő utazáshoz használható jegyek és bérletek érvényességéről és árairól, valamint a díjmenetes utazás feltételeiről szóló tájékoztatóval kell ellátni. c) A szerelvény mindegyik kocsiját az Utazási Feltételeket tartalmazó tájékoztatóval kell ellátni.

101 A gyakorlás véget ért!

102 A válasz helytelen!


Letölteni ppt "1. Mi az ábrán látható jelző jelzésének a jelentése? a)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések