Mindent lehet még jobban tenni

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Számadás a talentumról
Tehetséggondozás művészetek
HOGYAN VÉDHETJÜK MEG A TEHETSÉGES GYERMEKET ÖNMAGÁTÓL Bagdy Emőke
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Az informatika mindenkié
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Tehetség, tehetségazonosítás
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
Az egyéni fejlesztési terv
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
1 „Komplexen funkcionáló Zala megyei tehetségeket segítő program” Projektnyitó konferencia szeptember 23. Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
A tehetségfejlesztés mint a stratégia része
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Kéttanítós modell Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó Törökszentmiklós.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
A TEHETSÉGGONDOZÁS KRITIKUS PONTJAI I
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Integráló iskolák a közoktatásban
Mit nyújt a gepárd-iskola©?. Minden gyerek gepárd- kölyökké válhat? O Igen, minden gyereknek van tehetsége valamihez. O Igen, minden gyerek felszínre.
ERŐSSÉGEK ÉS GYENGE PONTOK A TEHETSÉGGONDOZÁSBAN Nyíregyháza, 2010
A komplex tehetségfejlesztő program
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Integráció és inklúzió
Dr. Gyarmathy Éva MTA Pszichológiai Kutatóintézet
Speciális gyermekvédelem
ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
Érzelmi intelligencia
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
Pedagógiai válaszaink az egyéni különbségek elfogadására
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Tehetséggondozó jó gyakorlatok a hazai köznevelési rendszerben Dr. Péter-Szarka Szilvia - Fuszek Csilla.
A korai felismerés és a státuszdiagnózis jelentősége és konzekvenciái a nyelv- és beszédfejlődési zavarral küzdő gyermekek logopédiai terápiájában Konzulens:
A halmozottan hátrányos helyzetű egyetemisták tehetséggondozó programja Bencéné Fekete Andrea Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar.
A tehetséggondozás rögösebb útján
Diákok a „második” sorból
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
„Esély és ösztönzés” tehetséggondozó modell
Kompetencia kézikönyv A szakmai és személyes bemeneti kompetenciák mérésére vonatkozó módszertani ajánlások munkaadók számára.
MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY PÁLYÁZAT
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Kompetencia alapú szakoktatás
A Kodály Zoltán Általános Iskola és AMI komplex tehetségfejlesztő munkája Készítette: Moskovics Marianna --- tehetséggondozó.
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Előadás másolata:

Mindent lehet még jobban tenni Dr. Gyarmathy Éva gyarmathy.eva@gmail.com

A tehetséggondozás ugyanazzal a problémával küzd, amivel az oktatás „Az egyetlen, ami gátol engem a tanulásban, az az oktatás." Albert Einstein Szűk kiválóság képre épülő Gyámkodó Központilag irányított Minősítés hangsúlyú Versengésre késztető Bizalmatlan A tehetséggondozás ugyanazzal a problémával küzd, amivel az oktatás

Nem érdekel, hogy lehetetlen A tehetség változásra és változtatásra irányuló különleges természeti erő VÁLTOZZ, HOGY VÁLTOZTATHASS belső hajtóerő Nem érdekel, hogy lehetetlen képesség Asszociációk a „tehetség” szóra – szófogadás? Deviancia! ötletek amely sajátos attitűdben jelenik meg.

VÁLTOZZ, HOGY VÁLTOZTATHASS A tehetség változásra és változtatásra irányuló különleges természeti erő VÁLTOZZ, HOGY VÁLTOZTATHASS A tehetség deviancia. Akkor jelenik meg tehetségként, ha erre a környezet az egyén belső adottságainak, hajtóerőinek megfelelően reagál. Asszociációk a „tehetség” szóra – szófogadás? Deviancia!

Kihívás Fejlődés Teljesítmény A tehetség változásra és változtatásra irányuló különleges természeti erő VÁLTOZZ, HOGY VÁLTOZTATHASS Talentum, avagy a teljesítményben megjelenő tehetség Tehetség, mint lehetőség GYAKORLÁS külső/belső katalizátorok x x VÁLTOZIK VÁLTOZTAT x Kihívás x x Fejlődés Teljesítmény

VÁLTOZZ, HOGY VÁLTOZTATHASS A tehetség változásra és változtatásra irányuló különleges természeti erő VÁLTOZZ, HOGY VÁLTOZTATHASS Tehetség / Talentum EGYBEVÁGÁS

Környezeti ingergazdagság és képesség VÁLTOZZ, HOGY VÁLTOZTATHASS Képességek Ingergazdagság

A leggyengébb láncszem Környezeti ingergazdagság és képesség A leggyengébb láncszem

Környezeti ingergazdagság és képesség VÁLTOZZ, HOGY VÁLTOZTATHASS Képességek Ingergazdagság

A normalitás a diverzitás EGYFORMASÁG Az eltéréseket nem veszi figyelembe, mindenki ugyanazt az eljárást kapja. HOMOGENITÁS SZEGREGÁCIÓ MÁSSÁG Az eltéréseket felismeri, és ezeket mint kihívást kezeli. HETEROGENITÁS INTEGRÁCIÓ SOKFÉLESÉG Az eltéréseket értékként kezeli, az egyéni és közös tanulásban. DIVERZITÁS INKLÚZIÓ

A tehetség Tehetségmező 25% Kiemelkedő tehetség 5-7% Átütő tehetség 1% Különleges helyzetű tehetség nincs adat

Különleges helyzetek Szociokulturális helyzet Nemzetiségi-migrációs helyzet Neurológiai eltérések Viselkedési és érzelmi sajátosságok Érzékszervi és mozgásszervi eltérések

A tehetséggondozás többszintű rendszer Széles rétegeknek a mindennapi ellátásban Érdeklődők csoportjának Kiemelkedőknek Tehetségeknek

A tehetségek megismerése A tehetség fejlődésének megfelelő környezet biztosítása Érdeklődése A tehetségprogramok Gyenge oldalak Igényei Erősségei Lehetőségek

helyi koordináló intézmény Tehetségek ellátása iskolák helyi koordináló intézmény szakemberek óvodák tehetséggondozók

helyi koordináló intézmény Tehetségháló szakmai mentorok iskolák egyetemek főiskolák helyi koordináló intézmény szakemberek kutatóintézetek óvodák középiskolák tehetséggondozók

A tehetségbarát társadalom Sokféle képességet tekint értéknek, a képesség és készség területeket nem rangsorolja. Az erős és gyenge oldalakra egyaránt figyelemmel van. Tiszteletben tartja az egyéni fejlődési utakat. Tevékenységet vár el, nem teljesítményt. Sokféle tevékenységre ad lehetőséget. Támogatja a társas és az önálló tevékenységeket.

A fejlődésbarát társadalom Sokféle képességet tekint értéknek, a képesség és készség területeket nem rangsorolja. Az erős és gyenge oldalakra egyaránt figyelemmel van. Tiszteletben tartja az egyéni fejlődési utakat. Tevékenységet vár el, nem teljesítményt. Sokféle tevékenységre ad lehetőséget. Támogatja a társas és az önálló tevékenységeket.

Tehetséggondozás sokféle akadálymentes, többszintű fejlesztés hangsúlyos módszertani sokféleségre épülő

Helyi tehetségfejlesztési terv Problémák – feltárása Célok - kitűzése Lehetőségek - felkutatása Feladatok – meghatározása Programok kivitelezése és értékelése

Helyi tehetségfejlesztés Problémák feltárása Programok kivitelezése Célok kijelölése Lehetőségek felkutatása Feladatok meghatározása Mindent lehet még jobban tenni!

http://www.slideshare.net/gyarme/talent-strategia-gyakorlata http://www.slideshare.net/gyarme/presentations gyarmathy.eva@gmail.com