Algoritmus készítés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerver oldali programozás
Advertisements

T ESZTELÉS. C ÉLJA Minél több hibát találjunk meg! Ahhoz, hogy az összes hibát fölfedezzük, kézenfekvőnek tűnik a programot az összes lehetséges bemenő.
Vezérlő utasítások.
Az algoritmus.
Programozási feladatok
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Algoritmusok.
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
Jt Java Feltételek, logikai kifejezések. jt 2 Logikai operátorok Logikai kifejezésekre alkalmazhatók a következő műveletek: 1. nem! 2. és&ill.&& 3. kizáró.
Kifejezések, operandusok, operátorok
Algoritmus Az algoritmus problémamegoldásra szolgáló elemi lépések olyan sorozata, amely: véges – azaz véges számú lépés után befejeződik, és eredményt.
Programozás alapjai.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
C A C nyelv utasításai.
C A C nyelv utasításai. Ismétlés Utasítások csoportosítása.
Jt Java Kifejezések,precedencia. jt 2 Egy kifejezés operandusokból és operátorokból (műveletekből) áll. A kifejezésben szerepelhet egy vagy több operandus,
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Programozás I. Horváth Ernő.
Java programozási nyelv 2. rész – Vezérlő szerkezetek
Utasítások, elágazás- és ciklusszervezés C nyelvi utasítások
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Programozás I Függvények általános jellemzői
Vizuális és web programozás II.
Programozás C# -ban Elágazások.
C nyelv utasításai.
Beolvasó utasítás Console.Read();  Int típusú adatot kapunk. Console.ReadLine();  String típusú adatot kapunk. Console.ReadKey();  Tetszőleges billentyű.
Algoritmus. Folyamatábrák
ELTE Adatokkal kapcsolatos fogalmak  Konstans: az az adat, amely a műveletvégzés során nem változtat(hat)ja meg értékét, mindvégig ugyanabban az „állapotban”
Ismétlés.
Ciklusok: 2. Előltesztelő ciklus
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Algoritmusok.
ALGORITMUS.
Algoritmusok.
Operátorok Értékadások
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Algoritmusok.
Algoritmus szerkezetek
Algoritmusok.
Az algoritmuskészítés alapjai
ProgramozásProgramozás célja hosszabb számítások elvégzése ill. kiíratása akkor érdemes programot írni, ha sok számolni való van illetve ha ugyanazt az.
Programozás, programtervezés
Török Katalin és Marosi Nóra 11/c. Pascal: Az es években megjelent magas szintű programozási nyelv, közel áll az emberi gondolkodáshoz. Nevét.
Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Algoritmizálás és programozás tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Az algoritmuskészítés.
Összeállította: Sashalmi Tibor
Algoritmizálás, adatmodellezés
C++2. Ciklusok elöltesztelő (for, while) A ciklusmag feldolgozása előtt történik a vizsgálat  lehet, hogy egyszer sem fut le. A soronkövetkező iteráció.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
Programozási nyelvek csoportosítása.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Programozási alapok.
Kifejezések C#-ban.
Algoritmizálás.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
Beépített függvények használata programozáskor
Programozás C# -ban Elágazások.
Hernyák Zoltán Magasszintű Programozási Nyelvek I.
Mesterséges intelligencia
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
ITERÁCIÓ.
Algoritmusok szerkezete
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Előadás másolata:

Algoritmus készítés

Algoritmus Követelmény Pontos elírás, megmondja, hogy milyen műveleteket kell meghatározott sorrendben elvégezni, hogy megoldjuk a problémát. Követelmény véges(időben és lépésszámban), egyértelmű(ugyanazon bemeneti adatokra ugyanaz az eredmény), általános(ne csak egy konkrét feladatot oldjon meg, hanem lehetőleg minél szélesebb problémaosztályt)

Algoritmus elemei program, értékadó utasítás, beolvasó utasítás, kiíró utasítás, megjegyzések, utasításblokk (szekvencia), elágazások (szelekció), ciklusok (iteráció).

Program Értékadó utasítás A program minden esetben utasítások sorozata. Program: utasítás … Program vége. Értékadó utasítás Változók legtöbbször értékadó utasítással kapnak értéket. Az értékadás jel: := , a bal oldalán a célként megjelölt változó, jobb oldalon pedig a kiszámítandó kifejezés, szám szerepel. azonosító := kifejezés pl. a:=12 Az azonosító tetszőleges objektum neve lehet, a kifejezés pedig a matematikában és más tudományokban használt operátorokat, függvényeket, konstansokat tartalmazhat.

Beolvasó utasítás Tetszőleges adat beolvasására (pl. billentyűzetről), felhasználó nem része a programnak beírt adatok típusát, értékhalmazát ellenőrizni kell, adatokat karakteresen kell megadni, beolvasáskor a megfelelő változó típusa szerinti automatikus konverzió történik. Be: azonosítók [feltételek]

Kiíró utasítás Kiíró utasítás A felhasználó által figyelt perifériára helyezi el az adatokat karakteresen. Ki: kifejezések [formátum megkötés] Kiíró utasítás Az algoritmusban elhelyezhetünk magyarázó szövegeket, a program állapotára vonatkozó állításokat, bármit, ami az olvashatóságot növeli, a későbbi munkánkat megkönnyítheti. [magyarázó szöveg]

Utasításblokk - szekvencia A szekvenciát alkotó utasítások a megadás (leírás) sorrendjében végrehajtandók. Pl.: Kelj fel! Moss arcot! Fésülködj meg Utasítás1 Utasítás2 ...

Elágazások-szelekció Két (vagy több) műveletcsoport közül csak az egyiket kell végrehajtani. A döntés mindig valamilyen logikai feltételtől függenek, és annak ismeretében egyértelmű a döntés. Egyszerű elágazás Egy utasításblokkból áll. Az utasításblokk a feltételtől függően vagy végrehajtásra kerül, vagy nem. Ha logikai kifejezés akkor utasítássor

Összetett elágazás (két utasításblokkból álló) A két utasításblokk közül a feltételtől függően pontosan az egyik utasításblokk hajtódik végre. Ha logikai kifejezés akkor utasítássor különben utasítássor

Összetett elágazás (több utasításblokkból álló) Több utasításblokk közül legfeljebb az egyik kerül végrehajtásra - elképzelhető, hogy egyik feltétel sem teljesül. Ekkor ha van KÜLÖNBEN ág, akkor az hajtódik végre ha nincs KÜLÖNBEN ág, akkor egyik blokk sem hajtódik végre, ha több feltétel is teljesül, akkor sorrendben csak az első hajtódik végre

Ha logikai kifejezés akkor utasítássor különben ha logikai kifejezés akkor utasítássor különben utasítássor Elágazás feltétel_1 akkor utasítássor_1 feltétel_2 akkor utasítássor_2 … feltétel_n akkor utasítássor_n egyéb esetben utasítássor_n+1 Elágazás vége.

Ciklus-iteráció Egy feltételtől függően egy adott utasításblokk többszöri ismételt végrehajtását jelenti. Az utasításblokkot ciklusmagnak, a feltételt ciklus vezérlő feltételnek nevezzük. Elöltesztelős ciklus Feltétel előbb értékelődik ki, majd megfelelő esetben végrehajtásra kerül a ciklusmag „… előbb tesztel, aztán ciklusmag…”. Ciklus amíg logikai kifejezés utasítássor Ciklus vége