A Föld, mint égitest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Föld, mint égitest.
Advertisements

Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.
Amerika éghajlata.
Visszatérő űrkabin és a súrlódás Szabó Dávid, 9.c.
A hőáramlás Definíció: Ha a folyadékot vagy gázt egy területen melegítjük, akkor a melegítés hatására kitágul, a sűrűsége kisebb lesz, a kisebb sűrűségű.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Melyik agyféltekéje domináns? – teszt Pillantson a pörgő lányra! Merre forog? Az óramutató járásának megfelelően vagy azzal ellentétesen ?  Ha úgy.
Az északi irányok értelmezése Mágneses elhajlás (vagy deklináció): 1° 25’ Meridián- (vagy vetületi) konvergencia: 3° 07’ Jelölni kell az értékeket A térképi.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
Johannes Kepler Történelmi előzmények Ptolemaiosz (Kr. u ) Ptolemaiosz (Kr. u ) geocentrikus-földközéppontú világkép geocentrikus-földközéppontú.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Asztrológia I..
A Levegő összetétele.
Geometriai transzformációk
3. tétel.
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A mozgás kinematikai jellemzői
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Az erő fogalma. Az erő fogalma Mozgásállapot-változásról akkor beszélünk, ha megváltozik egy test mozgásának sebessége, mozgásának iránya vagy mindkettő.
RÁDIÓRENDSZEREK Képi jelek Győr.
SZÁMVITEL.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Kockázat és megbízhatóság
"A Folyékony Szivárvány"
Környezetgazdaságtan 1
A mozgási elektromágneses indukció
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
VASÚTI PÁLYÁK Alépítmény I Budapest 2013.
Pontrendszerek mechanikája
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
Legfontosabb erő-fajták
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
A Jobbik esélyei listán és egyéniben
A Nap és a Hold.
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
1546. December 14. Dánia – Október 24. Csehország
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Társulások jellemzői.
Ptolemaiosztól Newton-ig
Az elemi folyadékrész mozgása
SZLOVÁKIA ÉGHAJLATA PODNEBIE SLOVENSKA
Nap és/vagy szél energia
A légkör anyaga és szerkezete
Magyarország földrajzi helyzete, határai
A KLIMATIKUS FAKTOROK ÖKOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
Halmazállapot-változások
Statisztika Érettségi feladatok
Háztartási termelés, család, életciklus
Egymáson gördülő kemény golyók
Összeállította: J. Balázs Katalin
21. SZELEK.
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 8. előadás.
Járműtelepi rendszermodell 2.
Mérsékelt övezet Nincs merőleges delelés Minden nap felkel/lenyugszik a Nap Nyugati szél uralma 4 évszak Felosztás: 1. Meleg mérsékelt öv – 15-20C évi.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
Vektorok © Vidra Gábor,
A geometriai transzformációk
„Mi a pálya?”.
Időjárás, éghajlat.
Egyenes vonalú egyenletes mozgás
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

A Föld, mint égitest

Sugara : 6371 km Egyenlítő hossza : 40 076 km Délkör hossza : 40 009 km 1 szélességi fok : 110,6 km 1 hosszúsági fok : 102 km (térítőkön) Felszíne : 5x108 km2 Térfogata : 1,08x1012 km3 Tömege : 5,9x1024 kg Sűrűsége : 5,5 g/cm3

A Föld alakja Geoid alakzat A Föld valódi alakját az a szintfelület rajzolja ki, amely minden pontban merőleges a nehézségi erő irányára.

A (megközelítőleg) gömb alak következményei A látóhatár kör alakú A Nap sugarai a felszínt nem egyenlő szögben érik Egyenlőtlen felmelegedés Éghajlati övek Növényzet zonalitása tengeráramlások szélrendszerek

A Föld mozgásai I. FOROG a saját tengelye körül. A Föld képzeletbeli forgástengelyének felszíni döféspontjai az Északi- és a Déli-sark. E tengely körül a Föld 24 óra alatt tesz meg egy teljes fordulatot. Az Északi-sark felől szemlélve nyugatról keletre, azaz az óramutató járásával ellentétesen forog. (Direkt irány)

Tengely körüli forgás következményei A gömb alak geoiddá módosulása A helyi nehézségi erő változása A nap látszólagos mozgása Az égitestek kelése nyugvása Nappalok éjszakák váltakozása Az éggömb látszólagos körbefordulása Coriolis erő

Coriolis-erő A Föld forgásából származó kitérítő erő. A mozgó testek eredeti irányát módosítja. Az északi félgömbön jobbra, a déli félgömbön balra. (Pl. a levegő vagy a víz áramlását)

A Föld mozgásai II. Kering a Nap körül A Föld ellipszis alakú pályán kering a Nap körül, melynek egyik gyújtópontjában a Nap áll. (Így a Föld hol közelebb, hol távolabb van a Naptól.) A keringés ideje megközelítőleg 1 év 365 nap 5 óra 48 perc 46,07 másodperc

A keringés pályasíkja, az ekliptika nem esik egybe az Egyenlítő síkjával, a két sík által bezárt szöget (23,5 °) nevezzük az ekliptika ferdeségének. Ebből adódik, hogy a Föld forgástengelye és az ekliptika síkja 66,5 °-os szöget zár be. A forgástengely és az ekliptikára merőleges sík által bezárt szöget pedig a forgástengely ferdeségének nevezzük, melynek értéke 23,5 °.

A keringés következményei Nappalok és éjszakák hosszúságának változása Cirkumpoláris csillagok léte A Nap kelésének és nyugvásának változó helye Évszakok váltakozása Éghajlati övek kialakulása

Az évszakok váltakozása

MÁRCIUS 21. A Nap sugarai az Egyenlítőn delelnek A Föld északi és déli félgömbét egyenlően melegítik A nappalok és éjszakák az egész Földön egyenlő hosszúságúak Az északi félgömbön tavasz, a délin ősz van. TAVASZI NAPÉJEGYENLŐSÉG

Az évszakok váltakozása

JÚNIUS 22. A Nap sugarai a Ráktérítő felett delelnek 90 fokos szögben. Az északi félgömbön nagyobb a napsugarak hajlásszöge, a nappalok is ekkor a leghosszabbak. Az Északi-sarkon március óta nem nyugszik le a Nap. (éjféli nap jelensége) Az északi félgömbön nyár, a délin tél van. NYÁRI NAPFORDULÓ

Az évszakok váltakozása

SZEPTEMBER 23. A Nap sugarai az Egyenlítőn delelnek A Föld északi és déli félgömbét egyenlően melegítik A nappalok és éjszakák az egész Földön egyenlő hosszúságúak Az északi félgömbön ősz, a délin tavasz van. ŐSZI NAPÉJEGYENLŐSÉG

Az évszakok váltakozása

DECEMBER 22. A Nap sugarai a Baktérítő felett delelnek 90 fokos szögben. Az déli félgömbön nagyobb a napsugarak hajlásszöge, a nappalok is ekkor a leghosszabbak. Az északi félgömbön tél, a délin nyár van. TÉLI NAPFORDULÓ

Időszámítás

Napi időszámítás csillagnap: szoláris (valódi) nap: középnap: valamely csillag két egymást követő delelése között eltelt idő (4 perccel rövidebb, mint 24 óra) szoláris (valódi) nap: a Nap két delelése között eltelt idő télen valamivel több, mint 24 óra (Napközelben van a Föld) nyáron valamivel kevesebb, mint 24 óra (naptávolban van a Föld) középnap: a Nap képzeletbeli két delelése között eltelt idő lenne, ha a Föld kör alakú pályán keringene helyi idő: a Nap mindenkori állása szerinti idő hosszúsági fokonként 4 perc eltérés világidő: a 0 hosszúsági kör középideje (Greenwich)

Évi időszámítás sziderikus év: tropikus év: a Föld egyszer befutja Nap körüli pályáját 365 nap 6 óra 9 perc 10,75 másodperc tropikus év: a Nap látszólagos pályáján tavaszponttól tavaszpontig ér 365 nap 5 óra 48 perc 46,07 másodperc

Naptár Julianus naptár: Gregoriánus naptár Kr. e. 46 Julius Caesar 4 évente szökőévet iktatott be, de nem volt pontos Gregoriánus naptár 1582 XIII. Gergely pápa 4 évente szökőév a 100-as évek nem szökőévek, de a 400-zal oszthatók igen pontatlansága: 3330 év múlva 1 nap eltérés lesz hiányosságai: a hónapok eltérő hosszaúságúak az ünnepek egy része „mozog” Húsvét: a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap (márc. 22. – ápr. 25. között lehet)