A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Kuti Éva Civil trendek az adatok és a szakértői benyomások tükrében Reflektorfényben a civilek – Hova jutottunk, merre tovább? Útkeresésben a szektor NIOK.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése. A gazdasági szerkezet termelékenység, munkaerő-kereslet, globális előrejelzés.
A TÁMOP munkaügyi központokat érintő kiemelt projektjeinek bemutatása TÁMOP 1-es 2 –es prioritásának keretében megvalósuló programok.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK Szombathely, november 19.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
A magyarországi vállalatok információszerzési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink H-1024.
Ingázás a határ mentén. A külföldre ingázó foglalkoztatottak A külföldön dolgozók aránya a foglalkoztatottak százalékában, 2011.
Jubileumi év partnertalálkozójaPécs, február 29. „Új típusú partnerséggel együtt a jövőért” Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar.
A közösségi szabadalom megteremtése és az európai szabadalmi rendszer dr. Stadler Johanna Magyar Szabadalmi Hivatal Belső Piaci Hét november 25.
Dr. Vécsei Pál A jelentős arányban romák által lakott települések-, s erre alapozottan a roma népesség helyzetének alakulása a rendszerváltást követően.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A év értékelése és a év újdonságai
Import és Export a résztvevő 10 országban
A nemzetközi üzleti élet etikája
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
3. előadás.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Résztvevői létszám Év Létszám Összesen: 2110 Budapest Regionális 456
Dr. Vécsei Pál A lakossági jövedelmek területi változása1992 és 2008 között Budapest, június.
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
dr. Szikra Dorottya ELTE Társadalomtudományi Kar, Budapest Intézet
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A közigazgatás személyi állománya
A magyar gazdaságpolitika eredményeinek rövid bemutatása
NYUGDÍJ, EGÉSZSÉGÜGY, AGE(I)NG
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Vállalati értekezlet Cégnév.
A külső környezet elemei
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Turbulencia hatása a tartózkodási zóna légtechnikai komfortjára
Regressziós modellek Regressziószámítás.
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Munkanélküliség.
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Az oktatás gazdaságtana
a hatékonyabb munkába segítésért
Háztartási termelés, család, életciklus
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
Európa munkaerő igénye
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Céges értekezlet címe Előadó.
A gazdasági fejlettség mérőszámai
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A rendszerváltás óta eltelt időszak gazdasági fejlődése
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz Anna Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Munkaerőpiaci Tükör 2015 bemutató, 2016 június 29

A fő kérdés Csökkenti-e a bevándorlás a hazai munkavállalók bérszintjét és/vagy foglalkoztatottságát? Rövid táv: igen, de csak a bevándorlókkal helyettesítő viszonyban lévő hazai munkavállalók esetén Hasonló kepzettséggel/képességekkel rendelkeznek? Hosszú távon nem, mert más termelési tényezők/technológiák felhasználása alkalmazkodik Ez függ a munkaerő-piaci intézmények rugalmasságától

Módszertani nehézségek A releváns munkaerő-piac meghatározása Területi és/vagy képzettség alapján? „Hol“ versenyzik egymással a hazai és a bevándorló munkavállaló? „Hova“ érkeznek külföldi munkavállalók nem független a munkaerő-piac állapotától IV vagy admin. letelepedési szabályok A menekültek esetében kevésbé lényeges Fokozatos(an növekvő) bevándorlás vs menekült-hullám

Rövid táv – eredmények Legtöbb európai országban csak igen kis negatív hatást lehet kimutatni Ha 10%-al nő a bevándorlók aránya, 1%-al csökkent a hazai munkavállalók bére és foglalkoztatottsága De: képzettségben/kulturálisan közeli csoportok esetén nagyobb negatív hatás Vö. skandináv vs. nem-európai bevándorlók (NO), német etnikumú vs egyéb bevándorlók (DE) Betanított vs szakképzett munkát igénylő iparágak (FR) Szír menekültek Törökországban: Jelentős kiszorító hatás (10 menekült vs 3 hazai) DE: elsősorban az alacsony isk. végzettségűek, feketemunkások NB: bérszint vs foglalkoztatottság változás függ a munkaerő-piaci intézményrendszertől (rugalmas bérek vs központi bértárgyalások)

Közép/hosszú táv – eredmények A hatás (összességében) nulla vagy pozitív DE különbözik a bér (képzettség) eloszlás pontjain Hatásmechanizmusok A hazai munkavállalók átáramlanak a (képzetlen) bevándorlókkal kiegészítő viszonyban lévő, komplex/szellemi munkakörökbe Különösen a viszonylag rugalmas munkaerő-piaccal rendelkező országokban, elsősorban a fiatalabbakra jellemző A vállalatok a képzetlen munkaerőt nagyobb mértékben felhasználó technológiákra váltanak Korábban háztartási munkát végző (hazai) nők aktívvá válnak

Tanulságok Magyarország számára? Rugalmas munkaerő-piac DE: a képzetlenek foglalkoztatottsága igen alacsony A (viszonylag) alacsony képzettségű bevándorlók megjelenésére átmenetileg növelheti a munkaerő-piaci feszültségeket Hazai munkavállalók (általános) képesség-szintjének növelése, annak érdekében, hogy magasabb beosztásokba beléphessenek

Köszönöm a figyelmet!