A kohéziós politika jövője

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

„Adj egy esélyt!” Sajtónyilványos projektzáró rendezvény Fekete Gabriella projektmenedzser.
Pályázati források a határon átnyúló fejlesztések ösztönzésére Kárpát-medence kincsei - Eger, Dr. Horváth Annamária.
DSC TÁMOP Munkahelymegőrző támogatás munkaidő csökkentéssel és képzéssel kombinálva 2009.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Együttműködés a szakképzés területén a kamarák és az érdekképviseleti szervek között Dávid Lajos FMKIK alelnök Székesfehérvár,
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A Nemzeti Tehetség Programról Budapest, március 24. Dr. Szvathné Dr. Szalay Márta mb. tudományos és szakmai főigazgató-helyettes.
Transznacionális Együttműködés Duna és Közép-Európa 2020 Hegyesi Béla, NTH november.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI TÁMOGATÁSI ESZKÖZÖK Szombathely, november 19.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KULTÚRSZIGET – AGÓRA NYÍREGYHÁZA TIOP /
A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYRENDSZERT ÉRINTŐ JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK FŐBB KÖVETKEZMÉNYEI. KAPACITÁSOK ÉS FINANSZÍROZÁS VÁLTOZÁSAI A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYRENDSZERT.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Az EGT és Norvég Alapok ( ) eddigi eredményei
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Kína üzleti szemmel június 24..
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Határon átnyúló együttműködési programok
Dr. Kovács László Főtitkár
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
„Fenntartható” utak K+F bizottság
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Tatosné Takács Andrea december 18.
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Az EQAVET szerepe a szakképzés fejlesztésében
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
Lorem ipsum.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

A kohéziós politika jövője 2014-2020 Dr. Iglói Gabriella Budapest, 2019. április 26.

Magyarország határon átnyúló programjai HU-SK HU-SK-RO-UA HU-AT HU-RO HU-SI HU-HR HU-SRB

A kohéziós politikai tárgyalások Jogszabálytervezetek – 2011. október 6. EUMSz – „rendes jogalkotási eljárás” (régen: együttdöntési eljárás) Tanácsi tárgyalások: Tanácsi munkacsoportokban (SAWP, FoP) Döntéshozatal: COREPER2 vagy Általános Ügyek Tanácsa Vezető: PL-DK-CY elnökségi trió PL – rendeletek értelmezése DK – első olvasatban szöveges megegyezés a tagállamok között CY – tárgyalások az Európai Parlamenttel Várható befejezés: 2013. első félév Tárgyalások EP-ben: 11 állandó szakbizottság tárgyalja Vélemény első olvasatban: 2012. szeptember

ETE - Jogszabályi környezet A kohéziós politikai jogszabálycsomag 1 közös szabályok rendelete 3 alapspecifikus rendelet (ERFA, ESzA, KA) 1 Európai Területi Együttműködés rendelet 1 Európai Területi Társulások rendelet Kapcsolódó jogszabályok ENI – szomszédságpolitika (HU-SK-RO-UA) IPA – bővítés (HU-SRB)

ETE súlya a kohéziós politikában

ETE szabályok változása Tematikus koncentráció Az Operatív Program tartalma Intézményrendszer Pénzügyi elemek Végrehajtás egyes szabályai Európai Bizottság hatásköre

Tematikus koncentráció Közös európai célokhoz (Európa2020) hozzájárulás legfeljebb 4 tematikus cél választása programonként (tematikus célok és beruházási prioritások listája az általános és ERFA rendeletben!) az ERFA beruházási prioritásokon túlmenően támogatható prioritások határmenti munkaerőpiac integrációja (mobilitás, közös foglalkoztatási kezdeményezések, közös képzések); társadalmi befogadás és esélyegyenlőség határon átnyúló érvényesítése; jogi, adminisztratív együttműködések, valamint polgárok és intézmények közötti együttműködések;

Az Operatív Program tartalma Európa2020 céljaival összhang és azokhoz hozzájárulás Minden prioritási tengely vonatkozásában Beruházási prioritások és kapcsolódó célok, indikátorokkal Akciók leírása, célcsoport azonosítása, speciális területek kijelölése, pénzügyi eszközök tervezett alkalmazása; Beavatkozási kategóriák megjelölése A Partnerségi Megállapodásban foglalt integrált stratégiával való kapcsolat Hatékony és eredményes végrehajtást biztosító tényezők partnerség elvének alkalmazása technikai segítségnyújtás igénybevétele teljesítmény, eredményesség mérése Pénzügyi táblák Végrehajtás rendje Horizontális célok és elvek érvényesülése + minden résztvevő MS és harmadik ország írásos egyetértése

Intézményrendszer Irányító Hatóság Közös Technikai Titkárság Igazoló Hatósággal összeolvasztható 2016-2022 között minden év április 30-ig végrehajtási jelentés Közös Technikai Titkárság funkciója változatlan az OP tartalmazza a felállításának eljárását Ellenőrző Hatóság ha nem teljes programterületre van felhatalmazása, akkor külső auditorokat is igénybe lehet venni

Pénzügyi elemek Az EU-társfinanszírozás nem haladhatja meg a 75%-ot (és nem lehet kevesebb mint 20%) +10% pontos emelési lehetőség közösségvezérelt helyi fejlesztések vagy pénzügyi eszközök prioritáson elszámolhatósági szabályok vagy EU szinten (COM) vagy a Monitoring Bizottság által; ÁFA általános szabályként nem elszámolható költség a technikai segítségnyújtás összege az összes forrás max. 6%, de minimum 1,5 MEUR

Végrehajtás egyes szabályai Projektek kiválasztási szempontjai valós együttműködéseken a hangsúly A partnerek együttműködnek a projekt kidolgozásában, végrehajtásában, finanszírozásában és a szükséges humán kapacitás biztosításában (személyi költségek a közvetlen költségek 15%-a erejéig átalányban finanszírozhatók) marad a lead partner principle kifizetésekre program szinten általános N+3

Európai Bizottság hatásköre a határmenti és transznacionális programterületek meghatározása; az együttműködési programok elkészítésével kapcsolatos szabályok megalkotása; a beavatkozási kategóriák és elszámolhatóság speciális szabályainak meghatározása; végrehajtási jelentésekkel kapcsolatos szabályok megalkotása.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Dr. Iglói Gabriella főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Tel: +36-1-7956909 E-mail: gabriella.igloi@nfm.gov.hu