Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Sajtótájékoztató Kis Gergely Ügyvezető igazgató Madar Norbert Tanácsadó Palocsay Géza COO
Advertisements

Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Az online pénztárgépekkel kapcsolatos információk Ponyiné Oszvald Katalin Augusztus 08.
A pénztárgépek és a NAV közötti online kapcsolat megteremtése Dr. Baté Zsuzsanna április 23.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
AZ ONLINE PÉNZTÁRGÉPEK BEVEZETÉSÉRŐL augusztus.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Természetbeni juttatások – egyes béren kívüli juttatások.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A hivatalos statisztika információ-megosztási felülete a KSH honlapján 1 Freid Mónika OST-ülés,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Az „első lépés” TÁMOP
Intelligens céginformációs megoldások
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Dr. Kovács László Főtitkár
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
HUNTÉKA Integrált Könyvtári (Közgyűjteményi) Rendszer
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Elektronikus számlázás
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
Oracle WebInvoice – elektronikus számlakezelés
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
A létminimum-számítás megújítása
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Feladatrendszerek és közszolgáltatások alprogram
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Önköltségszámítás.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
A CRM alkalmazásának korlátai a bankszektorban
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Adatszolgáltatás a számlákról
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában Gilyán Csaba 2018.11.28.

Online kasszarendszer bevezetése 2 Cél: Az adómorál javítása, visszaélések visszaszorítása, adórés csökkentése érdekében döntés az OPG rendszer bevezetéséről. (2012 október) Jogszabályi környezet kialakítása: Áfa tv. Módosítása (2013.01.01.) 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról OPG rendszer kötelező használata. (2014.09.01.)

OPG adatok átvétele 3 Cél: Adatszolgáltatói terhek csökkentése a Kiskereskedelem havi (OSAP 1045. sz. adatgyűjtés) adatszolgáltatási kötelezettség területén Kapcsolatfelvétel és egyeztetések a NAV KH Tervezési és Elemzési főosztályával (2014 májustól) Próbaállományok átvétele (2014. év vége): Adatállományok tartalmának vizsgálata, OPG adatok összehasonlítása a rendelkezésre álló Áfa és 1045. adatgyűjtésből származó adatokkal Adatátvétel tartalmának és szerkezetének (aggregáltsági szintjének) és módjának meghatározása NAV-KSH együttműködési szerződés megkötése (2015.március) A 1045 OSAP adatszolgáltóinak száma 7500, megfigyelt üzletek száma 23e/hó Nem csak kiskereskedelem megfigyelés történik, hanem a vendéglátóhelyek és gépjármű és gj.alkatrész kiskereskedelem is. A próbaállományok vizsgálatánál látható volt sok esetben az eltérés a rendelkezésre álló adatoktól, amit az online kasszák jelátviteli hibái okoztak. Az adatok mennyisége miatt egyértelmű volt, hogy aggregált szinten és havi gyakorisággal kell átvenni az adatokat. Nem szabad a szerverkapacitást megduplázni államigazatási szinten. Adatátvételek online, védett vonalon, a KARÁT rendszerben, definiált szerkezetben, közvetlenül adatbázisba töltődnek.

OPG adatok felhasználását hátráltató tényezők 4 Adatállományok összekapcsolása (kulcs: vállalkozás adószáma és a címek) Főtevékenység hiánya (2016 májusáig csak a vállalkozás főtevékenysége volt ismert, az üzleté nem. Rendeletmódosítás) Utólagos adatok Lefedettségi kör Nem minden kiskereskedelmi tevékenységre volt előírva a megfigyelés (gépjármű alkatrész kk.) Nem csak termékek kerülhetnek be a kasszaadatokba (fodrászat: hajfesték + vágás) Nem csak kiskereskedelmi tevékenységekre van előírva az OPG kötelezettség Számlával kísért értékesítés OPG mentessége (telko cégek) Csomagküldő és internetes kiskereskedelmet nem tartalamzza az OPG rendszer

OPG adatok felhasználása, új módszertan kialakítása 5 2019 előtt 2019 után Kiskereskedelmi, vendéglátás és gépjármű, gj. alkatrész értékesítés havi adatai ND Zrt dohány-adatok Áfa-adatok OSAP 1045 Kiskereskedelmi, vendéglátás és gépjármű, gj. alkatrész értékesítés havi adatai ND Zrt dohány-adatok Áfa-adatok OSAP 1045 OPG-adatok

OPG adatok felhasználása, új módszertan kialakítása 6 OSAP 1045. adatgyűjtés adatlapjainak átalakítása Teljes kérdőív Egyszerűsített kérdőív árbevétele kisker. árbevétele csomagküld. és online árbev. vendéglátás árbevétele Vállalkozás Üzletek Vendéglátási egységek árbevétele kisker. árbevétele csomagküld. és online árbev. vendéglátás árbevétele Vállalkozás Teljes kérdőívet kitöltők: A Rendelet alapján nem OPG kötelezett Számlával kísért kereskedelmet folytat A vállalkozás nem minden üzlete használ OPG-t Az OPG adatok minősége nem megfelelő Egyszerűsített kérdőívet kitöltők: OPG kötelezetti kör nagy árbevételű és/vagy több üzelttel rendelkező vállalkozások

Megmaradó adatszolgáltatói teher mértéke (%) 7

Adatforrással megfigyelt árbevétel mértéke 8

Az új módszertan szerint visszavezetett adatok 9

Az új módszertan szerint visszavezetett adatok 10

Köszönöm a figyelmet