Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdasági vezetői jogállás Dr. Kőszegfalvi Edit. VEZETŐI FELADAT MUNKAVISZONYBAN 500 millió forintos bevétel, finanszírozási szerződéssel rendelkező eü.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
8.BESZÁMOLÁSI ÉS KÖNYVVEZETÉSI KÖTELEZETTSÉG SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
Adományok adózási kérdései
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
1993-as közoktatási törvény
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ PEREK SZABÁLYAI
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Önfeledt játék a biztonság tudatában
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Önkormányzati Pénzügy „Változások”-2010 Budapest
Compliance és Corporate Governance
Környezeti Kontrolling
MKVK Minőségellenőrzési Bizottság
A minőségellenőrzést támogató program bemutatása, Kérdőívek értékelése
ÉVOSZ - Németországi Vállalkozási Tagozat ( ÉVOSZ-IWTD )
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Mikor jó egy MER rendszer? A közfelügyeleti ellenőrzés tapasztalatai
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Az állami tulajdonú társaságok számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatai Előadó: dr. Nagy Imre felügyeleti vezető Budapest, szeptember 27.
Családi vállalkozások
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019

Pénzmosás … eljárásrendje A pénzmosás (…) megelőzésének kamarai ellenőrzésére irányuló hatósági eljárásra külön ellenőrzési szabályzat vonatkozik. Az eljárás nem része a minőségellenőrzésnek, bár a minőségellenőr végzi, a minőségellenőrzéssel egy időben. Az eljárás nem minősítéssel, hanem az eljárás megszüntetésével, vagy intézkedések hozatalával végződik. Az Eljárási szabályzat nem tér ki a pénzmosás (…) ellenőrzés eljárási szabályaira, azonban vonatkoztatható, amennyiben az értelmezhető . 2/24/2019

A minőségellenőrzési bizottság a 2008 A minőségellenőrzési bizottság a 2008. évi ellenőrzések során - ahol nem értelmezhető a 2007. évi LXXV törvény, - az előző törvény (2003. évi XV.) előírásainak való megfelelést vizsgálja. 2/24/2019

1. kérdés A könyvvizsgáló/cég a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló szabályzata megfelel-e a jogszabályi előírásoknak? A válasz IGEN, ha a könyvvizsgáló szabályzata egyezik a Kamara által kiadott mintaszabályzattal, vagy tartalmazza a 35/2007. (XII. 29.) PM rendeletben a szolgáltatók által elkészítendő belső szabályzat kötelező tartalmi elemeit. Eltérés esetén a válasz: NEM. 2/24/2019

2. kérdés Tartalmazza-e a könyvvizsgálatra vonatkozó szerződés a Pmt. 7.-12.§-i által előírt ügyfél-átvilágítási kötelezettségre vonatkozó utalásokat, valamint rendelkezésre állnak-e a megbízó ügyfél, annak képviselője és a tényleges tulajdonos azonosításra szolgáló adatlapok? Az egyes megbízások vizsgálatára vonatkoztatva, az előző törvényi előírások meglétét vizsgáljuk a szerződésben, illetve az ahhoz kapcsolódó ügyfél azonosításnál. A válasz IGEN, ha a könyvvizsgáló szerződései tartalmazzák a megbízó ügyfél, valamint annak képviselője és a tényleges tulajdonos azonosítására vonatkozó utalást, ÉS az adatlapok rendelkezésre állnak. Nem választ kell adni, ha a szerződés nem tartalmaz utalást a Pmt törvényre, vagy az adatlapok nincsenek kitöltve, vagy az adatlapok tartalma nem felel meg az előírásoknak. 2/24/2019

3. kérdés Megtörtént-e azon személy kijelölése, valamint bejelentése, akinek feladata a bejelentések továbbítása a pénzügyi információs egységként működő hatóság részére és a kijelölés megfelel-e az előírásoknak? A kijelölt személy lehetőség szerint az adatszolgáltató vezetője, vagy vezető beosztású alkalmazottja. Ha dokumentáltan megtörtént a kijelölt személy bejelentése a pénzügyi információs egységként működő hatóságnak (VPKBP) és erről a kijelölt személynek is tudomása van, a válasz IGEN. MINDEN szolgáltatónak (az önállóan tevékenykedő könyvvizsgálónak is) meg kell küldeni a kijelölt személy adatait a VPKBP részére. 2/24/2019

4. kérdés Megtörtént-e az alkalmazottak tájékoztatása/oktatása a Pmt törvény és a szabályzat adta kötelességek illetve felelősség vonatkozásában? Alátámasztja-e ennek tényét dokumentáció? Biztosítani kell, hogy a könyvvizsgálói tevékenység ellátásában részt vevő alkalmazottak a jogszabályi rendelkezéseket megismerjék, a pénzmosást (…) lehetővé tevő, illetőleg megvalósító gazdasági eseményeket felismerjék, a pénzmosásra vagy a terrorizmus finanszírozására utaló adat, tény, körülmény felmerülése esetén e törvénynek megfelelően tudjanak eljárni. IGEN a válasz, ha van kijelölt személy ÉS dokumentált a képzés megtörténte. Egyedül dolgozó könyvvizsgáló esetén N/É válasz adható. 2/24/2019

5. kérdés A könyvvizsgálati munka során alkalmaz-e a könyvvizsgáló/cég vizsgálati eljárást a pénzmosás megtörténtének lehetőségére utaló gazdasági események, illetve a terrorizmus finanszírozására utaló adatok, tények, körülmények ellenőrzésére? Az egyes megbízások vizsgálata során az előző törvény előírásainak betartására vonatkoztatjuk. Ha a könyvvizsgálati munka tervezése, vagy a bizonyítékszerzés során a könyvvizsgáló végrehajt eljárásokat a pénzmosás (…) lehetőségére utaló körülmények feltárására, ellenőrzésére, továbbá ha a könyvvizsgáló figyelemmel kíséri a FATF listán szereplő országokat illetve a Közösség alapelveivel ellentétes tevékenység folytatása miatt alkalmazott uniós korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos listákon szereplő személyeket és szervezeteket ÉS az eljárások dokumentáltak, a válasz IGEN. 2/24/2019

6. kérdés Végez-e a könyvvizsgáló/cég vizsgálati eljárásokat a 240-es (A könyvvizsgálónak a csalás és a hiba mérlegelésére vonatkozó felelőssége a pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatánál) és 250-es (Törvények és jogszabályok figyelembevétele a pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatánál) standardok betartása érdekében? Ha a könyvvizsgálati dokumentáció tartalmaz ellenőrzési listát a 240 és 250-es standardokkal kapcsolatos feladatok végrehajtásáról, a válasz IGEN. 2/24/2019

7. kérdés Amennyiben történt bejelentés, annak tartalma megfelelt-e szabályzat előírásainak? A bejelentésekre rendszeresített nyomtatványnak (bejelentőlap, szabályzat 2. számú melléklet) tartalmaznia kell az azonosítás során felvett adatokat, valamint a pénzmosásra utaló adat, tény vagy körülmény rövid leírását. N/É válasz adható. 2/24/2019

8. kérdés Megfelel-e a könyvvizsgáló/cég nyilvántartása a szabályzat előírásainak az ügyfél azonosításra; követésre, az alkalmazottak képzésére, kötelezettségeire, jogaira, illetve a bejelentésekre vonatkozóan? Ha a nyilvántartás naprakészen tartalmazza az ügyfél-átvilágítási adatokat, okiratokat, valamint a bejelentések és adatszolgáltatások teljesítését igazoló iratokat, ha van nyilvántartás az alkalmazottak képzéséről, a válasz IGEN. 2/24/2019

Ellenőrzés eredménye, értékelése A bizottság az eljárás megszüntetéséről határoz abban az esetben, ha a kérdésekre csak IGEN, vagy N/É válaszokat adott a minőségellenőr. Amennyiben bármelyik kérdésre NEM a válasz, úgy – a hiányosság(ok) súlyától függően – a bizottság a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzésére és megakadályozására szolgáló könyvvizsgálói tevékenység kamarai ellenőrzéséről szóló szabályzat 6. pontjában megfogalmazottak szerint jár el. 2/24/2019

Ellenőrzési szabályzat 6. pontja Ha a vizsgálat eredményeként az állapítható meg, hogy a kamarai tag könyvvizsgáló, a könyvvizsgáló cég megszegte a Pmt-ben vagy az annak végrehajtására kiadott szabályzatban foglalt kötelezettségeit, a bizottság a határozatában: a)      felhívja a kamarai tag könyvvizsgáló, a könyvvizsgáló cég figyelmét a jogszabályoknak és a szabályzatnak megfelelő eljárásra, az elmulasztott intézkedések megtételére b)      fegyelmi vétség elkövetésének alapos gyanúja esetén fegyelmi eljárás elrendelésére tesz javaslatot a kamara elnökének 2/24/2019