Binomiális fák elmélete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2016. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
Advertisements

Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
Bohák András BEFEKTETÉSEK III..  Beszéljük meg… TEMATIKA.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
2016. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
2016. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 IV. Opcióértékelés A lejáratkori opcióértékek egyszerűen megadhatók, de a fő kérdés a lejárat előtti.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
2014. őszBefektetések I.1 Származtatott termékek Határidős ügyletek Csere (swap) ügyletek Opciók.
2016. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Hiteltörlesztési konstrukciók
Függvénytranszformációk
Valószínűségi kísérletek
PÉLDÁK: Beruházás értékelés Kötvény értékelés Részvény értékelés.
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Becslés gyakorlat november 3.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Értékpapír-piaci egyenes
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Származtatott termékek és reálopciók
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
Kockázat és megbízhatóság
Függvénytranszformációk
Kockázat és megbízhatóság
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
Tőzsdei spekuláció Határidős és opciós ügyletek
Egyéb gyakorló feladatok (I.)
A mozgási elektromágneses indukció
Származtatott termékek és reálopciók
V. Optimális portfóliók
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
„Visszapillantó tükörből előre”
2. Bevezetés A programozásba
Szerkezetek Dinamikája
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
3. A robot képernyőmenüje
AVL fák.
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Háztartási termelés, család, életciklus
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Gazdaságpolitika 7. ea.
Binomiális fák az r-ben
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
14 év szakmai tapasztalat
Járműtelepi rendszermodell 2.
A szállítási probléma.
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Matematika 11.évf. 1-2.alkalom
Termelési tényezők piaca
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
U8 – U10 célok a szezonra.
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Munkagazdaságtani feladatok
Vektorok © Vidra Gábor,
Négyzetjáték és bolyongás
Termelési tényezők piaca
12 év szakmai tapasztalat
Termelési tényezők piaca
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Binomiális fák elmélete Készítette: Mihajla Beáta

Az opciók vagy más származtatott termékek árazásának hasznos és nagyon népszerű módszere a binomiális fa szerkesztésén alapszik. Ez egy olyan fa, amely a származtatott termék futamideje alatt az alaptermék árfolyama által követhető lehetséges utakat jeleníti meg.

Egyperiódusú binomiális fák Osztalékot nem fizető részvény árfolyama S Származtatott termék ára f Termék árfolyama a futamidő alatt Sd-re csökkenhet vagy Su-ra növekedhet (u>1; d<1) Ha Su-ra növekszik a termékből eredő kifizetés fu, ha Sd-re csökken, akkor fd.

𝑆 𝑢 𝑓 𝑢 𝑆 𝑓 𝑆 𝑑 𝑓 𝑑

Egyperiódusú binomiális fák Egy olyan portfóliót kell magunk elé képzelni, amely mennyiségű részvényben hosszú és egy származtatott termékben való rövid pozícióból áll. Portfólió kockázatmentes legyen. A portfólió akkor kockázatmentes, ha  értékét úgy választjuk meg, hogy a portfólió végső értéke ugyanakkora mindkét lehetséges részvényárfolyam esetén.

Egyperiódusú binomiális fák Ha a részvény árfolyama felfelé mozdul el, a származtatott termék futamideje végén a portfólió értéke: 𝑆 𝑢 − 𝑓 𝑢 Ha lefele 𝑆 𝑑 − 𝑓 𝑑 A két érték egyenlő, ha 𝑆 𝑢 − 𝑓 𝑢 = 𝑆 𝑑 − 𝑓 𝑑

Egyperiódusú binomiális fák Ebből kifejezhető a delta = 𝑓 𝑢 − 𝑓 𝑑 𝑆 𝑢 − 𝑆 𝑑 A  tehát a származtatott termék és a részvény árváltozásának a hányadosa, amikor a T időpontban a fa két csúcspontja között mozgunk.

Egyperiódusú binomiális fák Ez esetben a portfólió kockázatmentes és a kockázatmentes kamatlábat kell nyereségként biztosítania. Ha a kockázatmentes kamatláb r, a portfólió jelenértéke: (𝑆 𝑢 − 𝑓 𝑢 )𝑒 −𝑟𝑇 A portfólió létrehozásának költsége S−𝑓 𝑆 −𝑓= (𝑆 𝑢 − 𝑓 𝑢 )𝑒 −𝑟𝑇

Egyperiódusú binomiális fák p - a részvényárfolyam felfelé való elmozdulásának valószínűségét mutatja 𝑝= 𝑒 −𝑟𝑇 −𝑑 𝑢−𝑑 A fenti egyenleteket rendezve 𝑓= 𝑒 −𝑟𝑇 [𝑝 𝑓 𝑢 + 1−𝑝 𝑓 𝑑 ] Ez az egyenlet lehetővé teszi, hogy az egyperiódusú binomiális modell segítségével árazzunk egy származtatott terméket.

Példa A jelenlegi részvényárfolyam 20 dollár, és tudjuk, hogy három hónap múlva az árfolyam vagy 22 dollár vagy 18 dollár lesz. Feltesszük, hogy a részvény nem fizet osztalékot, mi pedig egy európai vételi opciót szeretnénk értékelni, amellyel 21 dollárért vehetjük meg a részvényt három hónap múlva. Ez az opció a harmadik hónap végén a lehetséges két értéke közül az egyiket fogja érni. Ha a részvény árfolyam 22 dollár lesz, az opció értéke 1 dollár, ha a részvény árfolyam 18 dollár lesz, az opció értéke nulla. 𝑆 𝑢 =22 𝑓 𝑢 =1 𝑆 𝑓 =20 𝑆 𝑑 =18 𝑓 𝑑 =0

Egyperiódusú binomiális fák Példa Az egyetlen feltételezés, amelyre szükségünk van, az az, hogy nem adódik arbitrázslehetőség a befektető számára. 22-1=18 =0,25 Ha a részvényárfolyam 22-re nő, a portfólió értéke 22*0,25-1=4,5 Ha a részvényárfolyam 18-ra csökken, a portfólió értéke 18*0,25=4,5

Egyperiódusú binomiális fák Tegyük fel, hogy esetünkben a kockázatmentes kamatláb évi 12% (=r) T=0,25 u=1,1 d=0,9 𝑓 𝑢 =1 𝑓 𝑑 =0 𝑝= 𝑒 0,03 −0,9 1,1−0,9 =0,6523 A 𝑓= 𝑒 −𝑟𝑇 [𝑝 𝑓 𝑢 + 1−𝑝 𝑓 𝑑 ] egyenletet alkalmazva pedig 𝑓= 𝑒 −0,03 0,653∗1+0,3477∗0 =0,633

Egyperiódusú binomiális fák 𝑓=0,633 Ez azt mutatja, hogy az arbitrázslehetőségek hiányában az opció mostani értékének 0,633 dollárnak kell lennie. Ha magasabb lenne, a portfólió a kockázatmentes kamatlábnál nagyobb nyereséget biztosítana

Kétperiódusú binomiális fák Két időszak Minden időszak alatt a részvényárfolyam vagy a kezdeti értékének u-szorosára nő, vagy d-szeresére csökken.

𝑆 𝑢 2 𝑓 𝑢𝑢 𝑓 𝑢 𝑆 𝑢 𝑆 𝑢𝑑 𝑓 𝑢𝑑 𝑆 𝑓 f 𝑆 𝑑 𝑆 𝑑 2 𝑓 𝑑 𝑓 𝑑𝑑

Kétperiódusú binomiális fák Feltesszük, hogy a kockázatmentes kamatláb r, és az egyet időintervallumok hossza t év. A 𝑓= 𝑒 −𝑟𝑇 [𝑝 𝑓 𝑢 + 1−𝑝 𝑓 𝑑 ] egyenlet újbóli alkalmazásával a következőt kapjuk: 𝑓 𝑢 = 𝑒 −𝑟t [𝑝 𝑓 𝑢𝑢 + 1−𝑝 𝑓 𝑢𝑑 ] 𝑓 𝑑 = 𝑒 −𝑟t [𝑝 𝑓 𝑢𝑑 + 1−𝑝 𝑓 𝑑𝑑 ] 𝑓= 𝑒 −𝑟t [𝑝 𝑓 𝑢 + 1−𝑝 𝑓 𝑑 ]

Kétperiódusú binomiális fák Az első két egyenletet a harmadikba helyettesítve kapjuk 𝑓= 𝑒 −𝑟t [ 𝑝 2 𝑓 𝑢𝑢 +2𝑝 1−𝑝 𝑓 𝑢𝑑 +(1−𝑝 ) 2 𝑓 𝑑𝑑 ]

Példa A részvény árfolyama 20 dollárról indul és mindkét időszakban 10%-kal növekedhet vagy 10%-kal csökkenhet. Feltesszük, hogy mindkét időszak hossza három hónap, és a kockázatmentes kamatláb évi 12%. Mint az előzőekben, 21 dolláros kötési árfolyamú opciót vizsgálunk. 𝑆 𝑢 2 =24,2 𝑓 𝑢𝑢 𝑓 𝑢 D 𝑆 𝑢 =22 B 𝑆 𝑢𝑑 =19,8 A 𝑓 𝑢𝑑 E 𝑆 𝑓 =20 f C 𝑆 𝑑 =18 𝑆 𝑑 2 =16,2 𝑓 𝑑 𝑓 𝑑𝑑 F

Kétperiódusú binomiális fák Az opció értéke a B csúcspontban úgy számolható ki, hogy csak arra a részére összpontosítunk. Ahol az u=1,1, d=0,9, r=0,12, T=0,25, valamint p=0,6523 ahogy azt korábban kiszámoltuk. Így felírható az egyenlet: 𝑒 −0,12∗0,25 (0,6523∗3,2+0,3477∗0)=2,0257 A csúcsban 𝑒 −0,12∗0,25 (0,6523∗2,0257+0,3477∗0)=1,2823 Tehát az opció értéke 1,2823 dollár.

Amerikai opciók Az eljárás hasonló, visszafelé haladunk a binomiális fa csúcsától a gyökeréig, csak minden csúcspontnál ellenőrizzük, hogy az opció lejárat előtti lehívása optimális-e.

A binomiális fák használata a gyakorlatban Ha a binomiális fákat a gyakorlatban alkalmazzák, akkor az opció élettartamát harmic vagy több időszakra bontják. Minden időszakban egy binomiális részvényárfolyam-elmozdulás történik. Harminc periódus esetén 2 30 lehetséges részvényárfolyam-utat vizsgálnak.

Köszönöm a figyelmet!