Vincze Zsolt Szövetség az Életen át Tartó Tanulásért március 14.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TAMOP B-11/ „A fiatalok családi életre nevelését, a kismamák munkaerő piaci elhelyezését segítő, innovatív családbarát szolgáltatások.
Advertisements

„A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Munkaerő-piaci Alapból támogatja” Záró konferencia június „ Új esély:
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Tolerancia Erősítő Innovatív Szövetség projektprogram.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Solymosy József Bonifácz Egészségfejlesztési Osztályvezető NEFI Budapest, szeptember 29. Egészségfejlesztés az iskolai színtér vonatkozásában.
Dr. Jakab Julianna Budapest, október 29.. A projekt célja, hogy támogassa a nők által tulajdonolt és irányított vállalkozások életlehetőségeinek,
A MEGALAPOZÓ KUTATÁSOKRÓL A felsőoktatás és a munkaerőpiac kongruenciájának mintázatai Jancsák Csaba PhD SZTE JGYPK AHI ATT TÁMOP A/1-11/
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Pályázati lehetőségek Nagy Réka Közművelődési és kulturális intézmények pályázati lehetőségei.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A év értékelése és a év újdonságai
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
A vendéglátás oktatásának kihívásai
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
A felsőoktatási tanácsadás országos módszertani fejlesztése
Egészségügyi Menedzserképző Központ
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
A magyar LLG Tanács ülése
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1. dia A szakdolgozat címe
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Első magyarországi EUCIP konferencia Számalk-Szalézi Szakgimnázium Budapest, október 20. EUCIP ITAF 4 modul, 200 vizsgázó ̶ a EUCIP ITAF képesítés.
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyarország: logisztikai központ
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
Teljesítményértékelési rendszer
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Előadó: Daka Zsolt ügyvezető Gyulahús Kft.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
főigazgatóhelyettes, NSzFI
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A felsőoktatási kompetenciamérés bevezetése
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Lorem ipsum.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Intézmény minőségirányítási programja
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
AC/DC Találd meg a helyed! Előadó: Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
Előadás másolata:

Vincze Zsolt Szövetség az Életen át Tartó Tanulásért 2017. március 14. Hatékonyságnövelés a kis- és középvállalkozásoknál a dolgozók alapkészségeinek fejlesztése révén A GO modell Vincze Zsolt Szövetség az Életen át Tartó Tanulásért 2017. március 14. Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 1046 Budapest, Klauzál u. 10. ● Telefon: (06 1) 2310215 ● Fax: (06 1) 2310216 ● E-mail: info@alll.hu ● Web: www.alll.hu/nyitok

A fejlesztés előzményei és indokoltsága NYITOK Tanulási Központok hálózata (50) Hátrányos helyzet - alapkészség fejlesztés KKV-k adottságai, kihívásai: A munkavállalók ¾ -e KKV-ban dolgozik Komoly nehézséget okoz megfelelő képzettségű embereket alkalmazni, kompetenciáikat fejleszteni Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért (SZETT) Svájci Felnőttképző Szervezetek Szövetsége (SVEB)

NYITOK szolgáltatásfejlesztés KKV-k számára Két szakasz, két projekt: Kapacitásbővítés a KKV-k támogatása érdekében TPPA/2011/03/03 (2011. szeptember – 2012. június) A KKV-k munkaerőfejlesztését hatékonyan szolgáló svájci kompetenciafejlesztési koncepciók azonosítása, a GO modell adaptálása és előzetes tesztelése A NYITOK KKV szolgáltatáscsomagjának kidolgozása TPPA/2012/03/17(2012. szeptember – 2013. szeptember) A GO modell kipróbálása magyarországi KKV-knál

Munkavállalói alapkompetencia? A felmérések alapján a munkavállalókat aktuális vagy változó munkakörük megfelelő ellátásában, szakmai ismeretek elsajátításában, élethelyzetük megfelelő alakításában gyakran hétköznapi, alapkészségeik (ún. alapkompetenciák) rejtett hiánya akadályozza. Minden munkakörhöz meghatározható a hétköznapi készségek olyan szintje, melyek szükségesek a megfelelő munkavégzéshez. Fejlesztendő alapkészségek: Írni-olvasni tudás Számolás (mindennapi matematika) Digitális írástudás Nyelvi készségek (anyanyelv használata) “Kulcs-készségek” (ön-menedzsment stb.) Munkavállalói kompetenciák Mi kell ehhez? Tudatosság Forrás (pénz, idő) Know-how Stratégiai gondolkodás Szolgáltatók.

A GO Modell1 A modell célja: alapkészségek (kompetenciák) fejlesztése a munkahelyen. 1 A GO Modellt a svájci Felnőttképzők Szövetsége (SVEB) fejlesztette ki.

A megközelítés újszerűsége A GO Modell újszerűen értelmezi a vállalati fejlesztéseket: a „hagyományos” tanfolyam helyett „cégre szabott”, helyszínen történő, rövid, célzott és gyakorlati kompetenciafejlesztést ajánl. Maximális rugalmasság: idő, helyszín, tartalmak, infrastruktúra... Új értelmet nyer a „tanulás” fogalma, a pozitív tapasztalatok révén erősödik a tanulás iránti nyitottság. Tanulásszervező, aki végigkíséri a folyamatot és képes felmérni a kkv-k és az alkalmazottak szükségleteit. Rugalmas oktatók, akik készek „elhagyni a tantermet”.

A fejlesztés lépései Vállalati kompetenciafejlesztési koncepciók azonosítása és adaptálása GO szolgáltatásfejlesztési kézikönyv kidolgozása (majd folyamatos fejlesztése) 5 helyszín kiválasztása a GO modell kísérleti kipróbálására, helyi fejlesztők felkészítése 5 KKV kiválasztása és a GO modell kísérleti alkalmazása Tapasztalatok összegzése, értékelés, tájékoztatás

A helyi kísérleti fejlesztések Milyen vállalkozásokat kerestünk? termelő vagy szolgáltató kis- és középvállalkozások, alacsony végzettségű, gyakran betanított munkát végző munkavállalók, legalább 5 munkavállaló azonos munkakörben, a munkavállalók személyes fejlődését is szem előtt tartó munkáltató.

A helyi kísérleti fejlesztések számokban Összesen 16 megkeresett és 5 kiválasztott vállalkozás 8 felkészített helyi fejlesztő 20 órás munkavállalói fejlesztések (5-7 alkalom, alkalmanként 2-3 óra, összesen 5-7 hétig tartó fejlesztések) Összesen 36 bevont dolgozó (2 lemorzsolódott egészségügyi problémák miatt)

A fejlesztési folyamat tapasztalatai

Legfontosabb tanulságok Kulcsfontosságú a cégvezetés elkötelezettsége; Fókuszban a szociális, munkavállalói kompetenciák (minőségtudatosság, együttműködés, azonosulás a vállalkozással); Szokatlan szituáció a résztvevők számára: kétkedés/gyanakvás  lelkesedés, pozitív és aktív attitűd.

Konkrét visszajelzések - cégvezetők „Az elején azt gondoltam, ez is csak egy olyan „léggömb”, aminek fontos tartalma nem lesz.” – „Ez nem így van, elégedett vagyok, és nyitott a további folytatásra!”  „A dolgozók érzik, hogy foglalkozunk velük és fontosak a cég számára” „Ez a program más, mint a többi”

Konkrét visszajelzések – résztvevő dolgozók „Az asszony sem érti, hol vagyok…” „Érdemes volt belevágni a fejlesztésbe, mert sok olyan dolgot tapasztaltunk, ami megkönnyíti a mindennapjainkat”. „Úgy gondolom, hogy tanulni sohasem késő!”

A fejlesztés utóélete, további fejlesztések A GO módszertan elterjesztése a NYITOK hálózatban A tapasztalatok megosztása további nemzetközi együttműködésekben A SVEB-el való együttműködés kiszélesítése

„Tanulni sohasem késő!” www.gomodell.hu Köszönöm a figyelmet! Vincze Zsolt, Szövetség az Életen át Tartó Tanulásért