INKLUZÍV NEVELÉS INTEGRÁCIÓ-INKLÚZIÓ készítette: Pusztayné Nemes Beáta.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
A hálózattá alakulás útján
A tanári munka értékelése
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Fejlesztések, többlettudás és forrásközpont az EGYMI-kben
Az integrált nevelés-oktatás fajtái és szintjei
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
NYME-AK Neveléstudományi Intézet Gyógypedagógia Intézeti Tanszék Állatasszisztált terápiák a gyógypedagógiai rehabilitációban Témavezető: Taufer Ildikó.
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Felkészítés az Integrált /inkluzív nevelésre a pedagógusképzésben
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Integráló iskolák a közoktatásban
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
MÓDSZERTANI KÖZPONT MŰKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
SNI gyerekek az iskolában (2.) Integráció-inklúzió
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dorothy Law Holte Egy élet a kezedben.....
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Inklúzív nevelés Magyarországon
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Dr. Schiffer Csilla.  Negatív hatásai miatt (előítélet, félreértés, elutasítás) a címkézés elkerülése  Azok alapján való csoportba sorolás gyakori 
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Az inkluzív nevelés programjának kidolgozása
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Kőpatakiné Mészáros Mária – tudományos munkatárs Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1 Alkotó szakmai közösségeknek.
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
AZ ÉLET TISZTELETE Popper Péter magyar pszichológus
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Jelen lenni nem elég, szakértelem kell
Előadás másolata:

INKLUZÍV NEVELÉS INTEGRÁCIÓ-INKLÚZIÓ készítette: Pusztayné Nemes Beáta

NÉHÁNY FOGALOM INTEGRÁCIÓ – minél több SNI gyermek együttnevelése ép társaikkal (a két tanulócsoport között élesebb határ van) INKLÚZIÓ – az iskola lakókörzetéből valamennyi gyermek befogadása (fogyatékosság a gyermeki másság egy formája) „Egy iskola, mely a különleges szükségletű tanulók számára jó, mindenki számára a legjobb iskola.” SNI – sajátos nevelési igény (children with special educational needs) Mo.: A,B Nemzetközi: A,B,C,D

SNI gyermekek integrált-inkluzív nevelésének kezdetei Európában, az 1960-as évek végétől a skandináv országok voltak az integrációs próbálkozások úttörői. Választás lehetősége az akadályozott gyermekek számára. Hazánkban 1981-ben kezdődtek az integrációval kapcsolatos kutatások. Az 1985-ös oktatási törvény lehetővé tette az „utazó” gyógypedagógusok alkalmazását, ami segítette a szakszerű, speciális fejlesztést.

Az integráció/inklúzió fokozatai 1. lokális integráció 2. szociális integráció 3. funkcionális integráció: a, részleges, b, teljes 4. fordított integráció 5. spontán integrálódás

Az integráció, mint szervezési forma Új lehetőségeket kínál a pedagógia és gyógypedagógia együttműködésére. Az integrált nevelés elfogadása nem egyértelmű, érvek szólnak mellette és ellene is. Az integráltan tanuló gyermekek iskolai teljesítménye jobb, mint a szegregáltan tanuló társaiké, viszont önértékelésük és szociális státusuk alacsonyabb. A többi gyerek előrehaladását nem gátolja az integráció, megtanulnak együtt élni a mássággal, toleránsabbak, segítőkészebbek lesznek. Megoldásra vár még több kérdés, a gazdasági, kör- nyezeti és a személyi feltételek megteremtésében.

Az integráció teljesüléséhez a legfontosabb feltételek a gyógypedagógus és a fogyatékos gyermeket önként vállaló pedagógus összehangolt munkája a megfelelő gyógypedagógiai tudás a befogadó osztály megfelelő viszonyulása, a család pozitív hozzáállása az „integrációbarát”, differenciált pedagógiai program és az objektív technikai feltételek.

Sajátos nevelési igényű tanulók az általános iskolában Sajátos nevelési igényű tanulók az általános iskolában Oktatási évkönyv 2009/ o

Milyen okok, s milyen gyakorisággal játszanak szerepet a sajátos nevelési igényű tanulók sikertelenségének? (Kőpataki – Mayer, 2010)

Az Ön gyakorlatában előfordulnak-e az alábbi tanulás- szervezési módok, módszerek?” (%) (Kőpataki – Mayer, 2010)

A tanárok: mit változtatnának meg… A többségi pedagógusok munkájának szakmai támogatása Kisebb létszámú osztályok, két tanítós modell bevezetése Az integráció feltételeinek a biztosítása A pedagógus továbbképzés ésszerűsítése A tanárképzés reformja az integrációs igényekhez igazodva A társadalom felé történő tájékoztatás korszerűsítése, a helyi társadalom tájékoztatása.

Miben mérhető az integráció negatív hatása? Miben mérhető az integráció negatív hatása? Kőpataki-Mayer (2010) az sni-s tanulók sokkal többet zavarják az órát, mint társaik, a kedvezőtlen magatartási mintái számos tanuló esetében követőkre talál az integráció rendkívüli módon leterhelte a pedagógusokat s emiatt romlott az iskolában a tanítás minősége

Ki segíti és milyen gyakran az Önök iskolájában az SNI gyerekek oktatását-nevelését?

Az inkluzív befogadó iskola követelményei Hatékony minden gyermek számára, mérték szerinti tanítást biztosít „egy iskola neked és nekem!” A pedagógusok felkészültsége, differenciált szervezeti formák,(projekt, témahét, epocha) módszerek,(kooperatív csoportmunka) eszközök, egyéb feltételek tekintetében adott Segítő szakemberekkel folytatott teammunka

Inkluzív nevelés jellemzői Egyéni-személyre szabott-fejlesztés/egyéni fejlesztési terv alapján(gyerekek 25%-a átlag) Differenciálás, módszerek sokszínűsége Rugalmas tanterv (évátlépés) Team-munka (EGYMI, gyógyp., logopédus, pszichológus, Nevelési Ta., SZRB., stb.) Az SNI tanulóknak nincs külön pedagógiája, Általános, gyerekközpontú pedagógia!

HAZAI GYAKORLAT A magyar szemlélet mértéktartóan integrációpárti Nem osztja azt az elvet, hogy „mindenki integrálható” a meglévő feltételekkel, emiatt lassú előrelépések. Az első próbálkozások a 70-es évek végén a gyengénlátók, majd a hallássérültek bevonásával Legtöbb tapasztalat az érzékszervi és mozgáskorlátozottak integrációjának terén született, szemben a külföldi mintával, ahol a tanulásban akadályozottak a legszélesebb réteg. Magatartászavaros, dyslexiás tanulók eddig sem voltak szegregáltan!

INKLÚZIÓS INDEX- ÚTMUTATÓ AZ INKLUZÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSÉHEZ Az Index „tanulói sokféleség” fogalma a heterogén összetételt nagyon tágan értelmezi. Beletartoznak a fogyatékos, a jól haladó, a tehetséges, a különböző szociális háttérrel rendelkező és a más etnikumhoz, más anyanyelvű népcsoporthoz tartozó tanulók is. Az önvizsgálathoz az indikátorok és a kérdéssorok nyújtanak útmutatást. Az eredmények elemzése során felszínre kerülnek a tanulás és a részvétel akadályai. Ezután kerülhet sor a fejlesztés prioritásainak meghatározására és a mindennapi tanulás megszervezésére, az erőforrások mozgósítására.

Az Inklúziós index fő célja olyan támogató közösségek kialakításának segítése, melyek minden tanuló jobb teljesítményét teszik lehetővé. Az iskola három dimenzióját vizsgálja, az A dimenzió: Az inkluzív szemlélet kialakítása 1.szakasz : Közösségfejlesztés 2.szakasz: Inkluzív értékek megteremtése B: Inklúziós programok tervezése 1.A „mindenki iskolájának” kialakítása 2. A tanulói sokféleség támogatásának megszervezése C : Az inklúzió mindennapi gyakorlatának megszervezése. 1.A tanulás szervezése 2. Az erőforrások mozgósítása

Az Index használata Nemcsak egyetlen útja létezik, többféle alkalmazás lehetséges, ha az inklúzió szellemében történik, a tanulók részvétele nagyobb szerepet kap az iskola életében. Eleinte kisebb feladatok (a tantestület, a szülők meggyőzését az inklúzió fontosságáról, vagy a munkafeltételek és munkakapcsolatok javítását.) Az inklúzió folyamatos változással jár, a végső cél illúzió, amelyre törekedhetnek az iskolák, de tökéletesen el nem érhetik.

Az Index-folyamat 1.fázis: Az Index bevezetése (kb. 6 hét) 2.fázis: Adatgyűjtés az iskoláról (kb. 3 hónap) 3. fázis: Az inkluzív iskolafejlesztési terv elkészítése 4. fázis: A célok megvalósítása (folyamatos) 5. fázis: Az Index-folyamat áttekintése (folyamatos)

Dorothy Law Holte: Egy élet a kezedben (részlet) „Ha a gyerekek toleráns légkörben élnek, Megtanulnak türelmesnek lenni. Ha a gyerekek bátorítva élnek, Megtanulnak bízni. Ha a gyerekek dicsérve élnek, Megtanulják az igazságosságot. Ha a gyerekek biztonságban érzik magukat, Megtanulnak hittel élni. Ha a gyerekek elfogadva és barátságban élnek, Megtanulják megtalálni a szeretetet a világban! ”