A kétszintű érettségiről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pályaorientáció Miért fontos már most? Honnan tudok tájékozódni?
Advertisements

Emelt- vagy középszintű felkészítés? Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 17.
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
A OS FELS Ő OKTATÁSI FELVÉTELI ELJÁRÁS A jelentkezés rendje.
Tájékoztató a kétszintű érettségiről és az átalakult felsőoktatási rendszerről A tájékoztató anyag Pongrácz László diáinak felhasználásával és kiegészítésével.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly.
EMELT SZINT - ÉS AMI MÖGÖTTE VAN… Szülői tájékoztató május 10.
Tájékoztató a kétszintű érettségiről és a felvételiről december 15. JAG.
Kókai Ivett közismereti igazgatóhelyettes Érettségi vizsgák 2013/2014. tanév, május-június.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
2015.május-június érettségi vizsga eredményei 2015.augusztus 28.
ÉRETTSÉGI Tájékoztató a évi tavaszi érettségi vizsgákról.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Érettségi tájékoztató 2015/ Értékelt vizsga: 290/ 301 Érdemjegy54321 Darabszám
Tájékoztató a 10. és 11. évfolyamos tanulók és szüleik részére január.
A KECSKEMÉTI BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Emeltválasztás 2017 Kovács Zoltán igazgatóhelyettes.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
A év értékelése és a év újdonságai
FELVÉTELI Berzsenyi Dániel Gimnázium 1858
Pályaválasztási szülői értekezlet Készítette: Gede Eszter
Kétszintű érettségi.
Továbbtanulás
Tájékoztató a 12. évfolyamos tanulók és szüleik részére január
Gyulai Implom József Általános Iskola
A 2017-es felsőoktatási felvételi pontszámítás
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2017/2018.
Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 22.
2017. május-júniusi érettségi vizsgák
2017. Szeptemberében induló képzések
ÉRDI VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM
Pályaválasztási tanácsadás
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
2016.május-június érettségi vizsga eredményei 2016.augusztus 29.
A kétszintű érettségi.
1993-as közoktatási törvény
Felvételi
2017.május-június érettségi vizsga eredményei 2017.augusztus 28.
A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS GIMNÁZIUM felvételi tájékoztatója a 2018/2019-as tanévre „Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok.
középfokú felvételi eljárás
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Felsőoktatási felvételi eljárás 2018 Oktatási Hivatal Bukta Péter osztályvezető Tájékoztatási Osztály.
főigazgatóhelyettes, NSzFI
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Merre tovább a középiskola után?
Pontszámítás 2018/2019.
Aktuális információk az érettségi, felvételi rendszerben
Érettségi tájékoztató 2018.
Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2018/2019.
Kétszintű érettségi vizsga
Érettségi 2017/2018 tanév tavasz Jogszabályváltozások
Általános iskola eredménye, értékelése
ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István EFOP pályaválasztási.
Középfokú felvételi eljárás a 2017/2018. tanévben
FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Belügyi Rendészeti Ismeretek
A KECSKEMÉTI BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Tantárgyválasztás 2018 Kovács Zoltán igazgatóhelyettes.
Érettségi 2006-os év Szülői ért okt. 28.
Érettségi tájékoztató 2019
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
ÉRETTSÉGI/TOVÁBBTANULÁS 2018/2019
Tantárgyválasztás 2019 Kovács Zoltán igazgatóhelyettes.
Felvételi a középfokú iskolákban 2019.
Szakmai vizsgaelnöki pályáztatás, vizsgabizottsági jelentések
Kattintson a megfelelő gombra a vetítés elkezdéséhez!
Előadás másolata:

A kétszintű érettségiről

A kétszintű érettségi vizsga rendszere Munkaerőpiac Szakképzés Érettségi vizsga Középszint Középiskola Felsőoktatás Átszámítás Emelt szint A legfelkészültebbek számára Magasabb követelmények Külső vizsga Nyilvános és a középiskolában elsajátítható követelmények

Árnyaltabb és összevethető értékelés Nyitott vizsgarendszer Alapelvek Árnyaltabb és összevethető értékelés Nyitott vizsgarendszer Az érettségi vizsgabizonyítvány megszerzése után is van lehetőség újabb vizsgák letételére A vizsgatárgyak új rendszere Új vizsgaformák Új vizsgafajták: előrehozott szintemelő kiegészítő ismétlő Új, standardizált értékelési módszerek Új minősítési rendszer

Vizsgatárgyak, felkészítés Érettségi vizsgatárgyak Központi vizsgakövetelményekre épülő vizsgatárgyak Középszint: kötelező t. + 3 tantárgy Emelt szint: kötelező t. + 2 tantárgy létszámtól függetlenül Az iskola felkészítési kötelezettsége Az iskola pedagógiai programjában Középszint: legalább 138 óra Emelt szint: legalább 276 óra A felkészítés ideje

Milyen vizsgatárgyat választhat a diák? A diák vizsgatárgyai Kötelező tárgyak Magyar, matematika, történelem, idegen nyelv Milyen vizsgatárgyat választhat a diák? Választott (választható) tárgyak Vizsgatárgy Független a felkészítés tényétől Független a felkészítés szintjétől Mindig az akkor érvényes vizsgakövetelmények szerint!

Jelentkezés a vizsgára Mi a vizsga letételének (választásának) feltétele (a tanulói jogviszony alatt)? A vizsgatárgy helyi tantervben szereplő követelményeinek teljesítése Vizsgázhat A bizonyítványba bejegyzett megfelelő osztályzat(ok) A tanulói jogviszony után bármely vizsgatárgyból lehet vizsgázni. Idegen nyelvek esetében csak a Magyarországon középiskolában tanított nyelvekből. A felnőttoktatásban az esti-levelező munkarend szerint tanulók számára a 2009/2010. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában lesz kötelező az idegen nyelvi érettségi. Addig más tárgyat választhatnak.

Értékelés (1.) min.10% Írásbeli Szóbeli Tanár Részpontszámok Írásbeli (vizsgarész) összpontszám Szóbeli (vizsgarész) összpontszám A vizsga összpontszáma Automatikus Automatikus A vizsga százalékos minősítése A vizsga érdemjegye

Értékelés (2.) A teljesítmény százalékban történő kifejezésekor a számítást csak az egész szám megállapításáig lehet elvégezni, tizedesjegy nem állapítható meg. Tehát ha valaki 150 pontból 124-et ér el, érettségi minősítése 82% (nem 82,6 vagy 83%).

Középfokú nyelvvizsgát ér (C) Alapfokú nyelvvizsgát ér (C) Értékelés (3.) Átváltás % közép emelt osztályzat 80-100, 60-100 5 60-79, 47-59 4 40-59, 33-46 3 20-39, 20-32 2 0-19, 0-19 1 Középfokú nyelvvizsgát ér (C) 40 Alapfokú nyelvvizsgát ér (C) Az informatika 5-ös érettségi esetén csupán a regisztrációs díj befizetése mellett kiváltható az ECDL bizonyítvány.

Idegen nyelvi érettségi Csak a Magyarországon középiskolában tanított idegen nyelvekből lehet vizsgázni. A Ktv. 30.§ (9) szerint vizsgázóknak lehetőségük van „A” vagy „B” típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget szerezni: Szóbeli vizsga + hallott szöveg értése „A” típusú Olvasott szöveg értése + íráskészség + nyelvhelyesség „B” típusú A középszintű idegen nyelvi vizsgákon az olvasott szöveg értése, az íráskészség, a nyelvhelyesség és hallott szöveg értése együttesen egy vizsgarésznek számít (írásbeli), ezért a 10%-os szabály az együttes eredményre vonatkozik. Emelt szinten marad az összesen öt vizsgarész, ezért a 10%-os szabály mind az ötre külön-külön vonatkozik.

OKTV eredmények - érettségi Számukat a versenykiírás határozza meg. A döntőn részt vevő versenyzők Max. 30 fő Felmentés a vizsgatárgy választásának feltételei alól! Középszintű jeles, 100% Emelt szintű jeles, 100% Az adott vizsgatárgyból teljesítették az érettségi követelményeit. 15 fő Számukat a versenykiírás határozza meg.

A jogorvoslati lehetőségekről (1.) A vizsgadolgozatot és az útmutatót a vizsgázó, a vizsgabizottság elnökéhez történő megküldés előtt, az iskola képviselőjének jelenlétében, az igazgató által meghatározott helyen és időben megtekintheti, azokról kézzel másolatot készíthet, és az értékelésre észrevételt tehet. Ha az iskolában a feltételek rendelkezésre állnak, a vizsgázó kérésére a saját vizsgadolgozatáról másolatot kell készíteni. A másolat elkészítésével kapcsolatos költségeket - az igazgató rendelkezése szerint - meg kell téríteni. A megtekintésre, a másolat készítésére egy munkanapot - nyolc órát - kell biztosítani. A vizsgázó észrevételeit a megtekintést követő első munkanap végéig - tizenhat óráig - adhatja le. A vizsgázókat az írásbeli vizsga megkezdése előtt tájékoztatni kell arról, hogy hol és mikor tekinthetik meg az általuk elkészített vizsgadolgozatokat, és tehetnek észrevételt a szaktanár értékelésére. (Az iskola tanulói saját iskolájukban tekinthetik meg mind az emelt, mind a középszintű vizsgadolgozataikat.)

A jogorvoslati lehetőségekről (2.) A vizsgázó, a kiskorú vizsgázó szülője a vizsgabizottság döntése ellen - jogszabálysértésre való hivatkozással - a közoktatásról szóló törvény 84. §-ának (5) bekezdésében szabályozott törvényességi kérelmet az igazgatónak nyújthatja be az országos vizsgaközpontnak címezve. Az igazgató a törvényességi kérelmet a döntéssel kapcsolatosan rendelkezésre álló valamennyi irat másolatával együtt a benyújtás napján, illetve, ha ez nem lehetséges, a benyújtást követő első munkanapon kézbesítővel megküldi az országos vizsgaközpontnak. Az országos vizsgaközpont a törvényességi kérelem tárgyában - a közoktatásról szóló törvény 84. §-ának (5) bekezdése alapján három munkanapon belül - meghozott döntéséről, a kézbesítéssel egyidejűleg - rövid úton (futár, telefax, távbeszélő) - értesíti az igazgatót, aki arról haladéktalanul tájékoztatja a vizsgabizottság elnökét. A tanuló, a szülő a törvényességi kérelem tárgyában hozott döntés bírósági felülvizsgálatát kérheti, a közléstől számított harminc napon belül, jogszabálysértésre való hivatkozással.

Felvételi és érettségi (1.) Az érettségi és a felsőoktatási jelentkezés két különböző dolog, ám a jelentkezési határidő azonos: 2006. február 15. A felsőoktatási jelentkezés sok esetben meghatározza, hogy a kötelező érettségi tárgyakon kívül, mely tárgyakból és milyen szinten kell - a sikeres továbbtanulás érdekében - érettségi vizsgát tenni. Az érettségi jelentkezésen a határidő után változtatni, módosítani nem lehet, így a jelentkezésben foglaltakat alaposan meg kell fontolni, és a végső adatokat - még a jelentkezés aláírása előtt - ajánlatos ellenőrizni. Információ: Felvételi – Felsőoktatási felvételi tájékoztató + www.felvi.hu Érettségi – Iskola + www.okev.hu + www.om.hu

Felvételi és érettségi (2.) Iskolai eredmények Érettségi eredmények Magyar*  Történelem Matematika Választott t. Id. nyelv. 2-2 jegy összege Átlageredmény „Felvételi” tárgyak %-os érettségi eredményei Átlagx2 és kerek. Hozott pontok 50 pont 10 pont 60 pont Szerzett pontok Többletpontok: nyelv 7 vagy 10 p (Összesen max. 20 p 2006-ban és 2007-ben) emelt szint 7 (14) p + … Maximum 24 többletpont vehető igénybe Felvételi pontszám 120+többletpontok

Felvételi és érettségi (3.) Az emelt szintű vizsga utáni többletpont csak akkor jár, ha a szerzett pontot is az emelt szintű vizsga eredményéből számítják ki. Az iskolából „hozott” pontok beszámítása helyett választható a szerzett pontok duplázása is. (A hozott pont nem duplázható.) Egy nyelvből a többletpont csak egy jogcímen jár, vagy nyelvvizsga alapján, vagy emelt szintű vizsgaként. Ha a szerzett pontot egy tárgyból számítják, az emelt szintű vizsgáért 14 többletpont jár. Információ: Felvételi – Felsőoktatási felvételi tájékoztató + www.felvi.hu Érettségi – Iskola + www.okev.hu + www.om.hu

A szintválasztás dilemmája Középszint Emelt szint Szükséges Választható Várhatóan magasabb % Várhatóan alacsonyabb % Nincs többletpont 7 többletpont lehetséges Belső vizsga Külső vizsga Más pluszpontok? A választott szak „népszerűsége” Bizonyos szakokon a verseny akkora, hogy valószínűleg szükséges az emelt szintű vizsga még akkor is, ha az adott szakon azt nem írják elő.