Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Érettségi 2017/2018 tanév tavasz Jogszabályváltozások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Érettségi 2017/2018 tanév tavasz Jogszabályváltozások"— Előadás másolata:

1 Érettségi 2017/2018 tanév tavasz Jogszabályváltozások
Dr. Kun Ágnes osztályvezető Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Hatósági és Oktatási Osztály

2 a komplex nyelvvizsga letétele,
Az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához nyújtott támogatás 503/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet A támogatás megállapításának alapvető feltétele, hogy január 1-jét követően történjen a komplex nyelvvizsga letétele, egyesíteni kívánt, eltérő időpontban tett írásbeli és szóbeli részvizsgák esetén legalább a második részvizsga letétele, az emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsga esetén a tanúsítvány kiállítása, honosított nyelvvizsga esetén a honosítási határozat kiállítása.

3 Első sikeres komplex nyelvvizsga
A támogatott nyelvekből 2018. január 1-jét követően elsőként sikeresen megszerzett államilag elismert általános nyelvi vagy szaknyelvi komplex B2 típusú (középfokú) vagy komplex C1 típusú (felsőfokú) nyelvvizsga (a továbbiakban együtt: komplex nyelvvizsga), a külön kormányrendeletben meghatározott feltételek szerint egyesíthető középfokú vagy felsőfokú írásbeli és szóbeli részvizsgák, a komplex nyelvvizsgával egyenértékű emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsga, továbbá a komplex nyelvvizsgának megfelelő, külön kormányrendeletben foglaltak szerint honosított nyelvvizsga.

4 Támogatott nyelvek: angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, bolgár, görög, horvát, lengyel, örmény, roma/cigány (romani/lovári, illetve beás), román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán, latin, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn, ha a vizsga nyelve az érintett személy állampolgársága szerinti ország hivatalos nyelvétől eltérő, továbbá nem magyar állampolgárságú személy esetén a magyar nyelv.

5 Jogosultsági feltételek
A támogatást az a személy veheti igénybe, aki a sikeres komplex nyelvvizsgáról, egyesíteni kívánt részvizsgák esetén a második sikeres részvizsgáról kiállított nyelvvizsga-bizonyítványon megadott vizsganapon, a komplex nyelvvizsgával egyenértékűséget igazoló érettségi bizonyítvány, tanúsítvány kiállításának napján, a komplex nyelvvizsgának megfelelő, honosított nyelvvizsga esetén a honosítási határozat kiállításának napján a 35. életévét még nem töltötte be. Az emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsga esetén akik a vizsgát térítési díj ellenében tették le.

6 A támogatás mértéke A vizsgázó által ténylegesen megfizetett díj, de legfeljebb a díj megfizetése időpontjában érvényes minimálbér 25%-ának megfelelő összeg. 2017. évben befizetett nyelvvizsga esetén legfeljebb Ft, 2018. évben befizetett nyelvvizsga esetén legfeljebb Ft összegű támogatás. Egyesíthető részvizsgák: a támogatás maximum összegeként a második sikeres részvizsga díjának megfizetésekor érvényes minimálbér 25%-át kell figyelembe venni. Ha az első részvizsga vizsganapja január 1. előtti, vagy a két sikeres részvizsga-bizonyítvány kiállítása között több mint 1 év telt el, akkor a támogatás csak a második részvizsga díja után jár.

7 A kérelem előterjesztése
A támogatás iránti kérelem 1 éven belül terjeszthető elő, melyet az első sikeres komplex nyelvvizsga-bizonyítvány kiállításának napjától, egyesíthető részvizsgák esetén a második sikeres részvizsga letételét igazoló nyelvvizsga-bizonyítvány kiállításának napjától, vagy érettségi bizonyítvány, tanúsítvány kiállításának napjától, illetve a honosítási határozat közlésétől kell számítani. Az 1 éves határidő jogvesztő.

8 A kérelem előterjesztése
A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon. (Postacím: Budapest, 1820) A kérelem nyomtatvány elérhető a linken. (keresőbe: nyelvvizsga támogatás) Csatolandó mellékletek: A vizsgadíj befizetését igazoló, a vizsgázó nevét is tartalmazó számla másolata, Számla hiányában: nyelvvizsga letétele esetén a nyelvvizsgaközpont által kiállított, a vizsgázó nevét is tartalmazó, a nyelvvizsgadíj befizetéséről szóló igazolással, honosított nyelvvizsga illetve emelt szintű idegen nyelvi érettségi esetén az Oktatási Hivatal által kiállított, a honosítási eljárási díj befizetéséről, illetve az emelt szintű idegen nyelvi érettségi térítési díjának befizetéséről szóló igazolással. Folyósítás: határozathozatalt követő 13 napon belül, átutalással

9 Tanulmányok alatti vizsgák
20/2012.(VIII. 31.) EMMI. rendelet 65. § (6) „A középiskolában, olyan tantárgyból, amely követelményeinek teljesítésével a helyi tanterv alapján valamely vizsgatárgyból a tanuló érettségi vizsga letételére való jogosultságot szerezhet, a tanulmányok alatti vizsgán minden évfolyamon kötelező követelmény a minimum hatvanperces, az adott tanév helyi tantervének legfontosabb tanulmányi követelményeit magában foglaló írásbeli vizsgarész, valamint a szóbeli vizsgarész sikeres teljesítése.”

10 Osztályozó vizsgák eredményének dokumentálása
20/2012.(VIII. 31.) EMMI. rendelet 74. § (4) „Ha a tanuló egy vagy több tantárgy több évfolyamra megállapított követelményeit egy tanévben teljesíti, osztályzatait minden érintett évfolyamra meg kell állapítani. Ha a tanuló több iskolai évfolyam valamennyi követelményét teljesíti, az osztályzatokat valamennyi elvégzett évfolyam bizonyítványába be kell jegyezni. Ha a tanuló nem teljesíti az iskolai évfolyam valamennyi követelményét, az egyes tantárgyak osztályzatát a törzslapján valamennyi elvégzett évfolyamon fel kell tüntetni, és a vizsga évében, ezt követően az adott évben kiállításra kerülő év végi bizonyítványba be kell írni.”

11 Vizsgabiztos a felnőttoktatásban
20/2012.(VIII. 31.) EMMI. rendelet 143. § (11)-(14) Ha a tanuló az iskola két vagy több évfolyamára megállapított tanulmányi követelmények egy tanévben vagy az előírtnál rövidebb idő alatt történő teljesítésével összefüggő osztályozó vizsgát kíván tenni, az intézmény vezetője a vizsga megkezdése előtt legalább harminc nappal a vizsgázói létszám, az évfolyamok feltüntetése, valamint a vizsgabeosztás megküldése mellett a megyeszékhely szerinti járási hivatal vezetőjétől vizsgabiztos kirendelését kéri.

12 Vizsgabiztos a felnőttoktatásban
Aki az Országos érettségi vizsgaelnöki névjegyzékben szerepel, Feladatai: megvizsgálja, hogy a vizsga előkészítése során és a vizsgákon betartották-e a tanulmányok alatti vizsgákra vonatkozó szabályokat, részt vesz az érintett osztályozó vizsgák valamennyi vizsgarészén és az osztályozó vizsga előkészítésében, az osztályozó vizsgák során keletkezett valamennyi dokumentumba betekinthet, azokról másolatot kérhet, megfigyeléseiről, megállapításairól két példányban jegyzőkönyvet készít – egyik példányt megküldi a járási hivatalnak, a másik példányt pedig az intézmény vezetőjének. Díjazása: megbízási szerződés alapján

13

14

15

16

17 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Dr. Kun Ágnes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal


Letölteni ppt "Érettségi 2017/2018 tanév tavasz Jogszabályváltozások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések