Http://theory.physics.helsinki.fi/~plasma_jatko/.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.
A hőáramlás Definíció: Ha a folyadékot vagy gázt egy területen melegítjük, akkor a melegítés hatására kitágul, a sűrűsége kisebb lesz, a kisebb sűrűségű.
Keverés homogenizálás. Szilárd részecskék keverése (homogenizálás) Cél: Homogén eloszlás biztosítása JellegMechanikai művelet Befolyásoló tényezők: a.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
PUBLIC RELATIONS Wekerle Sándor Üzleti Főiskola 2015/16-os tanév, II. félév Tóth Attiláné dr. második foglalkozás.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Összefoglalás. 1.) Csoportosítsd a felsorolt dolgokat aszerint, melyik anyag, melyik nem! labda, felhő, ünnep, gravitációs mező, nap, Nap, hétfő, szám.
Röntgen. Röntgen sugárzás keltése: Wilhelm Konrad Rontgen ( ) A röntgensugárzás diszkrét atomi elektronállapotok közötti átmenetekbôl vagy nagy.
Hullámmozgás. Hullámmozgás  A lazán felfüggesztett gumiszalagra merőlegesen ráütünk, akkor a gumiszalag megütött része rezgőmozgást végez.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
ELEKTROSZTATIKA ELEKTROMOS ALAPJELENSÉGEK. AZ AZONOS TÖLTÉSŰ TESTEK TASZÍTJÁK EGYMÁST  A posztóval megdörzsölt ebonit- rudak taszítják egymást  Az ebonit.
1. 2 káros tartalmak típusai és előfordulásuk a gyerekek védelmét biztosító szabályok, a felelősség kérdése a korhatár-kategóriák megítélése, a besorolás.
Nagyfeloldású Mikroszkópia Dr. Szabó István 8. MFM TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési.
Lieszkovszky József Pál (PhD hallgató, RGDI
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
DR. GÉGÉNYNÉ HORVÁTH TÜNDE
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
1. Dobozba zárt elektron alap energiája 0,6 eV
Levegőszennyezés matematikai modellezése
A NAPRENDSZER FIZIKÁJA
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
A gázállapot. Gáztörvények
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
Rangsorolás tanulása ápr. 13..
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Szerkezet-tulajdonság összefüggések Vázlat
A Nyugat-Balkán az EU és Oroszország között
KOLLEKTÍV MOZGÁS STATISZTIKUS FIZIKÁJA
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Az innovációk térbeli terjedése
ADAT ÉS TECHNOLÓGIA ORIENTÁLT MARKETING TEVÉKENYSÉG, VÉGE A MEGÉRZÉSEK ÉS AZ ÉRZELMI ALAPÚ DÖNTÉSHOZATALNAK.
Óbudai Egyetem, NIK Páldi Patirk
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Regressziós modellek Regressziószámítás.
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
Elektromos alapjelenségek
Levegőtisztaság védelem
Nagy Szilvia 1. Lineáris blokk-kódok
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Halmazállapot-változások
Vírusok, baktériumok, egysejtűek
REND ÉS RENDEZETLEN a molekuláktól a társadalmakig
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
A RÖNTGEN ÉS A RADIOAKTÍV SUGÁRZÁSOK DETEKTÁLÁSA
Emlékeztető/Ismétlés
A mérés
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Röntgen.
Családi vállalkozások
Nukleáris sugárzások kölcsönhatása az anyaggal
Műszeres analitika környezetvédelmi területre
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Energia-források: Nap geotermikus nukleáris Energia.
Hagyományos megjelenítés
Az impulzus tétel alkalmazása (egyszerűsített propeller-elmélet)
Elektromos alapfogalmak
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

http://theory.physics.helsinki.fi/~plasma_jatko/

Abonyi Iván: Negyedik halmazállapot, bev. a pl.fizikába inkább m-3 Abonyi Iván: Negyedik halmazállapot, bev. a pl.fizikába

plazmában ritka az erős külső elektromos tér (σ>>1, töltésátrendeződés ~ árnyékolás, polarizáció, „dielektromos” jelleg) Milyen körre terjed ki egy töltés el. hatása / átrendeződés? Plazmajellemzők (ld. még flf-2.pdf)

- Az a távolság, ahol e töltésű részecske erőterében egy másik e töltés Coulomb potenciális energiája megegyezik a termikus energiájával: rc, átlagos táv.: rD=n-3 ha rc / rD kicsi, egy töltött r. mozgását egyetlen másik r. Coulomb-tere írja elő (strongly coupled plasmas, folyadékszerűbb viselkedés, Λ<<1, tipikusan hideg pl., klasszikus kinetikus plazmák ) ha rc / rD nagy, r.-ék mozgását a sűrűbben töltött Debye gömbön belül az összes többi r. befolyásolja, ritka a közvetlen Coulomb-kölcsönhatás (weakly coupled plasmas, Λ>>1, forróbb, pl. diffúz plazmák, klasszikus kollektív plazmák ) http://farside.ph.utexas.edu/teaching/plasma/lectures1/node8.html

leírásmódok szempontjai: pl. eltérő modellek (egyszerűsítő közelítések halmaza..) hideg/meleg/forró plazmára izotrop v. aniz., ideális v. ütközéses,… 1-1 részecske mozgása ☺ nem is plazma (ld p11-26. flf-2.pdf) közegnek pl. plazma-paraméter szerinti osztályai alapján fgtlen részecskék (csak el., vagy el. és ionok) stat. kezelése (phase space density, PSD), vagy vezető folyadékszerű közegleírás (magnetohidrodinamika, MHD) (ld Kinetic_description.pdf)

www.oulu.fi/~spaceweb/textbook/ wiki.oulu.fi/display/SpaceWiki/Oulu+Space+Physics+Textbook www-ssc.igpp.ucla.edu/ssc/tutorial.html farside.ph.utexas.edu/teaching/plasma/plasma.html pwg.gsfc.nasa.gov/istp/outreach/what.html