Tudásmenedzsment modellekről általánosan

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Szoftverminőség, 2010 Farkas Péter. SG - Sajátos célok  SG 1. Termék / komponens megoldás kiválasztása  SP 1.1. Alternatívák és kiválasztási kritériumok.
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr.
A szolgáltatások minőségének biztosítása és értékelése
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Az ötlettől a projekttervig
Gyártási folyamatok tervezése
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram értékelési szempontjai július 7.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Szoftverfejlesztés és szolgáltatás kiszervezés Folyamatjavítási mérföldkövek a világon és Magyaroszágon Bevezető gondolatok Dr. Biró Miklós.
Mozgó Objektumok Detektálása és Követése Robotkamera Segítségével
Személyiséglélektan I.
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
6. előadás.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
Humánerőforrás Kontrolling
Hatékony válságmegelőzés a szervezetben:
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
„TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK”
Minőségdíjak.
Termelésmenedzsment Production Management
Mentorképzés egy lehetséges „háttere”: FÜPI minőségmodell Mentorképzés helyzete és jövője Magyarországon Mentorképzés gyakorlata április 23.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
A minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Pénzügyi-számviteli mutatók
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Vállalati modellek 2007.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
WORKFLOW MENEDZSMENT MUNKAFOLYAMAT KEZELÉS
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék R3-COP és R5-COP projekt: Környezetfüggő viselkedés tesztelése.
.NET FRAMEWORK Röviden Krizsán Zoltán 1.0. Tulajdonságok I Rövidebb fejlesztés 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció) 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció)
Vállalkozásmenedzsment I.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A BGF Salgótarjáni Intézetének aktivitásai a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében Összeállította:Paróczai Péter adjunktus SALGÓTARJÁNI INTÉZET.
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
1 A duális képzés illesztése a vállalat tudásmenedzsment rendszerébe Gyulay Tibor Tudásmenedzsment szakértő.
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
Új skála – új lehetőségek
Az ötlettől a projekttervig
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Kérdések a második zh-hoz
Kultúra és kommunikáció
SEEM alapok.
beruházás-tervezési ABCD
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
Előadás másolata:

Tudásmenedzsment modellekről általánosan (Tordai Zoltán alapján)

Minden modellt jellemeznek: egyetlen entitás fejlődését írják le kisszámú szint segítségével, a szintek teljesen rendezettek egy kiinduló szinttől indulva a legfelső szintig, a fejlődés során nem lehet kihagyni egyetlen szintet sem, az egyes szinteket követelmények megadásával lehet jellemezni, egy szint eléréséhez az entitásnak meg kell felelnie az azon szinten támasztott követelményeknek.

A modellek csoportosítása Az összes tudásmenedzsment érettség modell besorolható két nagy csoportba, aszerint, hogy a Capability Maturity Model-re (CMM), azaz az érettség modellek alapjára épül-e vagy sem.

Siemens KMMM® A KMMM három modellből épül fel: az elemző modell a fejlesztésre szoruló tudásmenedzsment területeket tárja fel a vállalat számára. Nyolc ilyen területet azonosítottak, mégpedig a stratégia, struktúra, környezet, leadership, személyzet, technológia, folyamatok és az együttműködés és kultúra területe. A fejlesztő modell a továbblépésre és fejlesztésre vonatkozóan nyújt információt. Itt öt kategóriába sorolják a szervezeteket a folyamataik alapján: kezdeti, ismételhető, meghatározott, menedzselt, optimalizált. Majd az értékelő modell az eredmények kiértékeléséhez nyújt segítséget.

KPMG Knowledge Journey négy ismérv alapján vizsgálta a vállalatokat: az emberek, folyamatok, tartalom és technológia alapján. Mindegyik területre meghatároztak feladatokat, és az alapján végzik el a besorolást, hogy ezekből a feladatokból ki mennyit végzett el. Példának okáért a tartalom ismérven belül meghatározott feladat a tudástérkép készítése vagy a szellemi tőke mérése.