TÁMOP 2.2.2 - A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közoktatási fejlesztések, pályázati lehetőségek
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A Kormány intézkedései és tervei
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Az LLG Tendenciák a világban, tendenciák az EU-ban … és mi lesz itthon? november Borbély Tibor Bors ÁFSZ- FSZH szakmai.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A munkaügyi központok szerepe a fogvatartottak reintegrációjában Janovics Lászó főigazgató Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A TÁMOP projekt keretében készült munkapiaci előrejelzés TÁMOP / projekt Cseres-Gergely Zsombor, Közgazdaságtudományi Intézet,
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Előrejelzés, az információ áramlása, a foglalkoztatás szintjének emelése TÁMOP / kiemelt projekt Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Az EU és a foglalkoztatási célú fejlesztések helyzete, kilátásai Csizmár Gábor politikai államtitkár.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető NFÜ- TISZK információs nap – március 3.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése I. né december 5. TÁMOP projekt első 2 éve Szakmai bemutató.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya- tanácsadás területén szeptember 15. WS5 Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető RFKB-NPT kapcsolattartás Az életpálya tanácsadás.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Magyar Élethosszig Tartó Pályaorientációs Szakpolitikai Tanács
Winkler Gyula, európai parlamenti képviselő
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – nemzeti életpálya-tanácsadó rendszer kialakítása Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
NPT március 24..
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
Tény alapú pályaorientációs szakpolitika
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya-tanácsadás területén
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Előadás másolata:

TÁMOP 2.2.2 - A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)

Uniós kitekintés Napjainkban egyre fontosabbak a jól megtervezett – és megszervezett pályaorientációs tanácsadási szolgáltatások. Az OECD és az Európai Unió országai egész életen át tartó tanulási stratégiákat, valamint az állampolgáraik foglalkoztathatóságának fejlesztését ösztönző politikákat valósítanak meg. E stratégiák sikeres megvalósításához elengedhetetlen, hogy a polgárok rendelkezzenek a saját oktatásuk és munkavállalásuk irányításához szükséges készségekkel. Szükséges továbbá, hogy az összes polgár számára elérhetők legyenek a jó minőségű, oktatással, képzéssel és foglalkoztatással kapcsolatos információk, illetve szaktanácsok. Ennek ellenére ma még széles szakadék húzódik a pályaválasztási tanácsadási szolgáltatások átadásának módja és a közérdekű célok között. Pályaorientáció: Kézikönyv szakmapolitikai döntéshozók részére AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2005. március 1. Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)

LLG – Egész életen át tartó tanulást támogató tagállami pályaorientációs szolgáltató rendszer fejlesztése Az alábbi célokat hivatott szolgálni: a munkaerő-piaci és képzési szükségletek előrejelzésének, valamint a munkaerő-piaci szükségletek és a képzési kínálat összehangolásának elősegítése ; a gazdasági növekedés ösztönzésére és a foglalkoztatás javítására irányuló európai uniós stratégiában rögzített célok megvalósítása; a már életre hívott kezdeményezések és eszközök nyújtotta lehetőségek legteljesebb kiaknázása; európai szinten összehasonlítható eredmények összegyűjtése - a munkalehetőségek és a szakképzés tekintetében olyan ténylegesen európai munkaerőpiac létrejöttének elősegítése, mely megfelel az uniós polgárok mobilitási szükségleteinek és elképzeléseinek. Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)

Egész életen át tartó tanulásban részt vevő felnőttek aránya 25 és 64 év közötti felnőttek oktatásban és képzésben való részvételi aránya (EuroStat 2007) Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)

Felnőttképzésben részt vevők aránya Magyarországon regionális bontásban (2008) Hazai érintett létszám 2008-ban: 430.350 fő (~5,8%) (NSZFI) Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)

Munkanélküliségi ráta ISCED kategóriák szerint 15-24 évesek - EUROSTAT (2008) Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)

Munkanélküliségi ráta ISCED kategóriák szerint 25-29 évesek - EUROSTAT (2008) Forrás: Education at a glance OECD 2008 Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)

Foglalkoztatási ráta – iskolai végzettség szintje szerint Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)

A TÁMOP 2.2.2. kiemelt program szakpolitikai szükségessége A pályaorientációs rendszer fejlesztésének szükségességét az indokolja, hogy hiányosak, illetve az egyes szakpolitikai rendszerekben elszigeteltek a pályaorientációs szolgáltatások, amely nagymértékben hozzájárul a nem tudatos pályaválasztáshoz, növeli a képzés során a lemorzsolódást, valamint a sikertelen pályaválasztások számát. Magas azoknak az aránya, akik nem abban a szakmában helyezkednek el, amelynek gyakorlására éveken keresztül készültek, emiatt a képzésbe befektetett erőforrások nem vagy nem kielégítően hasznosulnak. TÁMOP Akcióterv indoklása, SZMM Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)

A program elsődleges célja 2013-ig A hazai fejlesztés egyrészt jól illeszkedik az Európai Unióban a pályaorientációval kapcsolatos fejlesztési irányokhoz, amelynek lényege, hogy az egész életen át tartó tanulás csak akkor lehet sikeres, ha pályaorientációs tanácsadás kevesek kiváltsága helyett mindenki számára elérhetővé válik. Másrészt a hazai fejlesztés számára kedvező nemzetközi feltételek jöttek létre azáltal, hogy létrejön az egész életen át tartó pályaorientációs tanácsadás európai hálózata, amelynek egyik legfontosabb feladata az európai bevált gyakorlatok terjesztése. A fejlesztési projekt lehetőséget ad az európai tapasztalatok adaptálására is. Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)

a foglalkozási szegregáció csökkentéséhez, Részcélok a pályaválasztás, -korrekció előtt álló egyén saját képességeinek, a választott pálya jelenlegi és várható jellemzőinek a jobb megismeréséhez, a gazdaság számára szükséges mennyiségű és a munkáltatók igényeihez jobban igazodó szakképzett munkaerő biztosításához, a foglalkozási szegregáció csökkentéséhez, a tanulási lehetőségekhez való hozzáférés javításához Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)

Hosszú távú eredmények (gazdasági) A munkáltatók és képzők oldalán, beleértve: hatékonyabb működés (produktivitás); növekvő rugalmasság; a felvettek, a bennmaradók és a képzést elvégzők növekvő száma A gazdaság oldalán, beleértve: GDP növekedés; „skill-gap” csökkenése; alacsonyabb munkanélküliség és így költségvetési megtakarítás Forrás: University of Derby 2008. április Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)

Hosszú távú eredmények (egyéni) Oktatás és képzés, beleértve a következőket: lehetőségek kihasználása; oktatás/képzés sikeres befejezése; javuló érdemjegyek és tudásszint Foglalkoztatás, beleértve: munkaerő-piacra való visszatérés; munkahelyváltás; munkakörváltás és/vagy előrelépés; növekvő bér Forrás: University of Derby 2008. április Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)

Köszönöm a figyelmet! Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)