BIBLIAI SZABADEGYETEM

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

Krisztus uralma alatt élni 3. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
Az Ószövetség könyvei.
Copyright B. McNutt A BIBLIA rövid vázlata Copyright B. McNutt
Utolsó idők jelei – tények és tévhitek
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
Tízparancsolat 2. Mózes 1-17.
ALAPIGE: 1Kir 3,
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Lelkésztestületi ülés Ramocsaháza, március 27.
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
Dávid király 11/B.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
Folyamodjatok az Úrhoz,
ISTEN hozott köztünk!.
Tiéd vagyok, tiéd életem. Uram, Te vagy kegyelmes erős Isten
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Ébredj ember mély álmodból, Jézus megment rabságodból,
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
Apokalipszis 12/C.
Az Újszövetség könyvei
AZ ÓSZÖVETSÉGI PRÓFÉTÁK Írásaikat terjedelmük szerint csoportosítjuk „nagyprófétákra” és „kisprófétákra” 12 „kispróféta” prédikáció-gyűjteményét találjuk.
Mit használ aggódásom, mit ér fáradozásom, s a kínos fejtörés? Az Úr átsegít vészen, ráhagyatkozik szívem, karjában nem bánt rettegés.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
Egy jezsuita – akit ismerek . Csendesedjek el Fogadjam szívembe Azt, Akivel imádkozom és akiért/akikért imádkozom.
Novéna Jezsuita Hivatásokért november 5. Első nap.
Bízd Újra Életed Krisztusra!
Bevezetés az Ószövetségbe
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Mt 19,16-30.
A próféták aranykora Történeti és irodalmi összefoglalás.
Bibliaolvasás 1Móz 17,15-21; 18,1-21. Azután ezt mondta Isten Ábrahámnak: Szárajt, a feleségedet ne nevezd többé Szárajnak, hanem Sára legyen a neve!
S ZENT CSALÁD A ÉV M áté M áté 2, Miután ők elvonultak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt:
A „ KÉSŐBBI PRÓFÉTÁK ”. A PRÓFÉTIZMUS I ZRAELBEN - a prófétizmus vallástörténetileg „írópróféták”; ószövetségi prófétizmus; Biblián kívüli prófétizmus.
BIBLIAI SZABADEGYETEM
Sámuel első és második könyve
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…”
AZ ÉLŐ ISTEN TISZTELETE
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Jób könyve 1.. Játék Helyezzük Istent középpontba a tanulmányozás során Jeremiás 29:11-13 Zsoltárok 33:4-7,,Mert amit Isten kimond, az élő beszéd, erőteljes.
Jézus és a tízparancsolat
„Ne lopj!” A 8. parancsolat
Vágyaink Isten mérlegén
KIVONULÁS KÖNYVE 3:6 – 3:20 exodus az elhívás. ISTEN JELENLÉTÉBEN - Angyalok: Abban az esztendőben, amikor Uzzijjá király meghalt, láttam az Urat. Trónján.
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
Az Ige Liturgiája Olvasmány Mózes első könyvéből Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. Így szólt Isten: «Teremtsünk embert képmásunkra. Isten.
Az ókori zsidóság története. A zsidóság megjelenése: A „tengeri népek vándorlásának” részeként ● Önálló országok, törzsek – Ammón – Edóm – Móáb – Arámi.
Jézusról szól Erika F Puni, PhD Stewardship Ministries Director General Conference.
A tényleges prófétai hagyomány - „későbbi próféták”
A 5. parancsolat „Tiszteld apádat és anyádat…”
A kivonulás és „Izrael függetlenségi nyilatkozata”
Jézus életének főbb eseményei és tanításának legfontosabb elemei
A két részre szakadt királyság
Értékeld az elmúlt évet:
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Református istentisztelet
Gyülekezetünk 1. oszlopa: A Szentírás – Isten Szava
Prédikátor könyve. Prédikátor könyve
Jeremiás és Hananja: próféta próféta ellen
Az élet tisztelete 6. Parancsolat „Ne ölj!” 2 Mózes 20, 13.
Evangélikus Biblikus Szabadegyetem 2017 ősz / 3 Kőszeghy Miklós
Neveld a gyermeked! Efézus 6:1-4.
Apostoli, Niceai hitvallások
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
I. A KIJELENTÉS Isten szól magáról.
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Isten lakhelye.
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Előadás másolata:

BIBLIAI SZABADEGYETEM KIRÁLYOK MÁSODIK KÖNYVE Előadó: DR. TOKICS IMRE

KIRÁLYOK MÁSODIK KÖNYVE BIBLIAI SZABADEGYETEM KIRÁLYOK MÁSODIK KÖNYVE Illés, mint kiemelkedő próféta eltűnik a történelem színpadáról és Elizeus folytatja elődje megkezdett munkáját.

Meggyógyítja a jerikói vizet (2Kir 2,19-22) ELIZEUS SZOLGÁLATA Meggyógyítja a jerikói vizet (2Kir 2,19-22) Elizeus megsokasítja az özvegy olaját (2Kir 4,1-7) A próféta fiút ígér a Sunemitának és feltámasztja azt a halálból (2Kir 4,8-37) Meggyógyítja a szíriabeli poklos Naámánt (2Kir 5)

A KÖNYV TARTALMA Júda és Izrael királyainak párhuzamos története folytatódik, egészen a főváros Szamária, és az ország, Izrael bukásáig (Kr. e. 722)

JÚDA KIRÁLYAI JÓÁHÁZ JÓJÁKIM CIDKIJJÁ EZÉKIÁS MANASSÉ ÁMÓN JÓSIÁS

A KÖNYV SZEMPONTJAI *A könyv Jeruzsálem pusztulásáig vezeti végig a történelmet. *Prófétai forrás *Ézsaiás szavai

A BEVEZETŐ MEGJEGYZÉSEK SZERKEZETE A király trónra lépésének szinkronszerű datálása, a szomszédos király uralkodási évének megnevezése, Szamária bukásáig A király székhelye Uralkodásának időtartama Ítélet a király jámborságáról A király életkora a trónra lépésekor (csak Júda királyainál) A király anyjának neve és származási helye

A KÖNYV ZÁRÓ MEGJEGYZÉSEI Utalás a történeti forrásokra, gyakran tartalmukról szóló megjegyzéssel Beszámoló a király halálának körülményeiről „Eltemették atyáikhoz” (csak Júda királyainál) A király utódjának megnevezése

JÓSIÁS EZÉKIÁS A szerző maradéktalanul csak két királyt ismert el: Ezékiást és Jósiást, akik reformot hajtottak végre. JÓSIÁS EZÉKIÁS 2019.01.03.

A könyv forrásai Salamon történetének könyve Izrael királyainak és történetének könyve Júda királyainak könyve

A könyv forrásai Prófétai történetek Elizeus ciklus, egy meglehetősen zárt hagyományt jelent, nem magányos próféta, hanem közösség alakul ki személye körül Ézsaiásról szóló elbeszélések, Ezékiás és a próféta közötti kapcsolatról szól

Ezékiás király földalatti csatornájának bejárata, amely Jeruzsálem vízellátását biztosította.

A KÖNYV CÉLJA A múlt eseményeinek értékelése Isten jelenlétének nyomai az ember életében Isten elrejtőzködve ott van a történelemben Isten a történelem Ura. A próféták üzenete: a jövő csodálatosabb lesz, mint a múlt.

JÚDA ORSZÁGA. EZÉKIÁS KIRÁLY „.Egyedül az Úrban, Izráel Istenében bízott, és ő utána nem volt hozzá hasonló Júda minden királyai között sem azok között, akik ő előtte voltak. Mert az Úrhoz ragaszkodott, és el nem hajlott ő tőle, és megőrizte az ő parancsolatait, amelyeket az Úr Mózesnek parancsolt vala.” 1Királyok 18, 5-6 Készítette és előadta: DR. TOKICS IMRE 2019.01.03.