Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jeremiás és Hananja: próféta próféta ellen

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jeremiás és Hananja: próféta próféta ellen"— Előadás másolata:

1 Jeremiás és Hananja: próféta próféta ellen
Evangélikus Biblikus Szabadegyetem 2017 ősz / 2 Kőszeghy Miklós

2 Elöljáróban A prófétaságról a Közel-Keleten: A próféta:
Palotai / templomi alkalmazott, kritikai attitűd ritka. Nincs olyan téma, amely ki lenne zárva a prófétálás köréből. A próféta: Nem (feltétlenül) jós, gyakorta értelmező. Mindig médium az istenek és az emberek közt. Izrael prófétái: Sokban hasonlítanak kollégáikra. Sokban viszont nem.

3 A datálás nehézségei Összefüggenek a szerzőség kérdésével:
Jeremiás könyvét nem (csak) Jeremiás írta. Ézsaiás: Szín-ahhé-eriba ( ) és Kürosz ( ). Egyetlen orákulum datálása: A konkrétság ismertséget feltételez – és ez a fő gond. A kontextust nem látva nehéz kijelölni egy időpontot. A Jer esetében kivételes szerencsénk van: Cidqiyya király 4. éve: Kr.e. 594/593 Két deportáció között.

4 Világpolitikai háttér
Asszíria bukása: Megdöbbentően gyors, Kr.e. 614 Assur, 612 Ninive, utána káosz. Babilon Egyiptom ellen: Kr.e. 605 Karkemis, 601 Rapheia. Babilon hegemóniája: Gáza mint határ. Egyiptom nem lesz újra világhatalom.

5

6 Karkemis a magasból

7

8 Rapheiah = Rafah

9

10 Az új helyzet

11 Belpolitikai háttér Júda két hatalom szorításában:
Ilyenkor mindig belső polarizálódás kezdődik. Jójákín (Kr.e ): Már nem király, házi őrizet az elittel együtt. Emigráns léthelyzet – a legrosszabb fajtából… Cidqijja (Kr.e. 597/96-587/86): Lázadás-párt és kiegyezés-párt szorításában. Mindkét pártnak vannak prófétái. A cselekvési program legitimálása és népszerűsítése.

12 A szereplők Jeremiás: Hananja:
Jirme + jahu – emelkedjék Jahve / legyen fenséges Jahve Teljes biográfia megadása nem lehetséges. 640 és 627 közt születik, 609 körül az első prófétai fellépés, cölibátus, 587/586 után néhány évvel meghal. Hananja: Életéről semmit sem tudunk. Neve: hanan + jah(u) = Jahve irgalmas. Ugyanígy hívják Annás főpapot a passió-történetben.

13 A helyszínek Anatot: Gibeón: Jeruzsálem: Anata / Ras-el-Harube
El-Gibb, Jeruzsálemtől 8km, É Jeruzsálem: Az Úr temploma előtt. Jeruzsálem, Templomhegy.

14

15

16 Gibeón és ciszternája

17

18 Jeremiás 28 / 1. 1. vers – datálás: Kr.e. 594/593
2-4. vers – Babilon igája, a fogság vége, edények, hallgatóság. 5-9. vers – Jeremiás mindennek az ellenkezőjét hirdeti. vers – szimbolikus cselekvés és ellencselekvés (vö.: Jer 27,2: járom és kötél Jeremiás nyakában), vita: hamis, vagy igaz próféta: a beteljesedés mint kritérium. 11. vers: Jeremiás elmegy útjára, azaz vereséget szenved.

19 Jeremiás 28 /2. 12. vers – de újra szól Jeremiáshoz az Úr igéje (redakció?) 17. vers – a beteljesedési kritérium azonnali megvalósulása.

20 A kettős konzekvencia Jer 29: levél a fogságban élőkhöz
Építsetek házat, ültessetek kertet, házasodjatok, szülessenek fiaitok, leányaitok … szaporodjatok azon a helyen és ne fogyjatok… imádkozzatok az Úrhoz (a városért, ahol foglyok vagytok)… A többség válasza: Halálra kell ítélni ezt az embert, mert ez ellen a város ellen prófétált, ahogy magatok is hallottátok. (Jer 26,11)

21 A történelem ítél… Cidqiyya fellázad – ez a város halálos ítélete…
A babiloni hadsereg megérkezik – ez a vég kezdete… A város lakossága éhezik – ez a politikusok felelőssége… Jeremiás többször is börtönben – ez a politikusok frusztráltsága… Cidqiyya éjjel megszökik – ez a politikai elit morálja… Jismael fellázad – ez a fundamentalisták ostobasága… Jeremiás Daphnéban meghal – 40, esetleg 60 évet élt…

22 Jeruzsálem pedig Romokban… (?)

23 az egykor oly népes város
Jaj, de magára maradt az egykor oly népes város (Sir 1,1)

24 és cseppet sem magától értődő
Köszönöm megtisztelő és cseppet sem magától értődő figyelmüket!


Letölteni ppt "Jeremiás és Hananja: próféta próféta ellen"

Hasonló előadás


Google Hirdetések