Mikszáth Kálmán novellái

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arany János: Toldi összefoglaló
Advertisements

Steven Saylor texasi születés ű, amerikai író történész diploma, ókortudományi érdekl ő dés mindig regényírónak készült, nem akart kutató vagy akadémikus.
Móricz Zs.: Hét krajcár.
1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
Puskin: Anyegin.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
BŰN ÉS BŰNHŐDÉS ARANY JÁNOS BALLADÁIBAN
Arany balladái.
A mű szerzője: Komáromon született, február 18-án kisbirtokos, református nemesi családba. Barátja volt az irodalomnak (amint maga írja: „tisztelettel,
“13 tanács egy életre".
A mozgóképi elbeszélés
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
VIII. Henrik feleségei.
Orosz realizmus ELŐZMÉNYEK:
A regény műfaji jellegzetességei
Móricz parasztábrázolásának újszerűsége
A magyar regény története a romantika korában és a századutón
Krúdy Gyula: Szindbád Érettségi tételminta
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
13 tanács egy életre.
Móra Ferenc
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Kertész Imre: Sorstalanság
Ady Endre (1877 – 1919) Tóth Zsuzsanna.
Antigoné.
Dráma Irodalmi mű.
Apokalipszis 12/C.
A Felvidék Mikszáth korában
ISTEN hozott köztünk!.
Móricz újszerű parasztábrázolása Tragédia Barbárok
Az élet igéje július.
13 tanács egy életre ( munkatársi csapat épités) ( felnőttoktatás,
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
A Csongor és Tünde forrásművei
ELBESZÉLÉS ÉS TÖRTÉNET
Árpád-házi Szent Erzsébet
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
1. Halld meg a hívást, Jézusodét! Még ma kövesd Őt fogva kezét!
A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század
A BALLADA Formája: verses Szerzője: népballada – ismeretlen
Franz Kafka ( ).
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Tündérkert (Erdély-trilógia I.)
A népköltészet A nép közösen alkotott, megőrzött, szájhagyomány útján terjedő költészete. A népköltészeti alkotások szerzője ismeretlen. A szóbeli terjedés.
A mese.
Ifj. báró Wesselényi Miklós Zsibó, december 30.–Pest, 1850.április 21. Készítette: Molnár Tamás 11B.
Arany János Élete és munkássága.
Asztrológiai továbbképzés
Szeretni tudni kell Tanulható a szeretet?.
1. Balladák.
Urunk megkeresztelkedése
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
Szakrális emlékek Tarjánban
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
Madách Imre: Útravaló verseimmel
“13 tanács egy életre".
13 tanács egy életre.
A novellaelemzés szempontjai
József Attila: A hetedik
Arany János:Toldi -összefoglaló
Mikszáth Kálmán elbeszélései:
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája
Előadás másolata:

Mikszáth Kálmán novellái Mikszáth Kálmán Szklabonyán született (Nógrád megye). Szülőföldjének sajátos színei, az ott élő népcsoportok élete és hétköznapjai novelláiban nagy szerepet kapnak. Mikszáth Mauks Ilonát veszi feleségül, majd mikor elszegényedik, feleségének azt mondja, hogy más nőt szeret, ezért elválnak. A Tót atyafiak és A jó palócok kötetei meghozzák számára az irodalmi elismertséget és az anyagi biztonságot, és újra elveszi Mauks Ilonát. Mikszáth parasztábrázolásában a parasztok tiszta emberek, mentesek a magasabb kultúra álságaitól. Nagy hangsúlyt kapnak a becsületesség és a népi babonák. Mikszáth novelláiban (a klasszikus novella szabályai szerint) mindig egy sorsfordító esemény áll a középpontban. novella: - Kisepikai műfaj, röviden ábrázolt cselekmény jelenik meg benne. - Cselekménye általában lineálisan halad egy szálon, időbeli váltások nélkül . - Általában kevés helyszínnel, kevés, röviden bemutatott szereplővel dolgozik, a történés rövid időt ölel fel.

Tót atyafiak 4 hosszabb elbeszélést tartalmaz (Az arany-kisasszony, Az a fekete folt, Lapaj a híres dudás, Jasztrabék pusztulása) Hősei a világtól elzártan élő emberek Két rokon novellát tartalmaz: Az a fekete folt és Lapaj a híres dudás. Olej Tamás és Lapaj Istók, a novellák főszereplői a világtól elzártan élő emberek,a falusi közvéleménnyel és az elvárásokkal ellentétesen cselekednek (Lapaj eladja dudáját, hogy egy öngyilkos anya gyermekét felnevelhesse, Olej Tamás felgyújtja a tisztességtelen módon szerzett aklot).

A jó palócok Bede Anna tartozása 15 rövid novellát tartalmaz (pl.: Bede Anna tartozása, A bágyi csoda, Szegény Gélyi János lovai) A palócokat közelebbről és részletesebben mutatja be, otthonosabban mozog közöttük, mint a tótok között. Sokszor ez az elbeszélésmódban is megvalósul, és a külső nézőpont mellett gyakran megismerjük a szereplők lelki világát is. Bede Anna tartozása A cím alapján azt várnánk, hogy a történet főhőse Bede Anna, azonban kiderül, hogy Anna már halott, és a család felvállalja, hogy megmaradt tartozásait kiegyenlíti. Az anya az anyagi kárt, Anna pedig a börtönbüntetést. Annát orgazdaság miatt ítélték el, amire a szeretője vette rá. Miután kiderült az eset, Anna belehalt szégyenébe. A bírák szíve azonban megenyhül: nem ítélik el Erzsit, és kegyes hazugsággal intézik el az ügyet: azt mondják, hogy bebizonyosodott Anna ártatlansága. A mű elején szigorúnak tűnnek, ám a mű végére kiderül, hogy együtt érzők is tudnak lenni.

A bágyi csoda, Szegény Gélyi János lovai A két történetet összeköti, hogy azonosak a szereplői. A bágyi csodából megtudjuk, hogy hogyan csábította el Gélyi János Vér Klárát, a Szegény Gélyi János lovai pedig a kapcsolat végét meséli el, hogy hogyan lett öngyilkos Gélyi János: lovaival és feleségével együtt a szakadékba hajtott. Vér Klára (mint az a neve is sugallja, vér->szenvedély) megcsalja eredeti férjét, és Gélyi János feleségeként sem változik meg. A sorsokat mozgató lélekrajz mindkettőben kihagyásos, csak néhány érzelemre (birtoklás és féltékenység - erotikus vágy és csalás öröme) összpontosít. Az érzelmek megjelenítése szaggatott mondatokkal, mozdulatokkal, gesztusokkal, félszavakkal és hangtalan belső beszéddel történik.