A felépülés lehetséges útja (Prohaska-Di Clement-Norcross modell)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
Sikeres emberek.
LámpásLámpás Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Vezetéstudományi Intézet Szervezeti magatartás tanszék 1093 Budapest, Fővám tér 8.; 1828 Budapest, Pf Tel.: (1) , (1) ; fax: (1)
Önkéntes menedzsment Előzmények Toborzás Szűrés, kiválasztás
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
A SIKERES ÉLET TITKA.
B EFOGADÓ MUNKAER Ő PIACI POLITIKÁK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK Krémer Balázs
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Mi az egészség? EGÉSZ –SÉG, TESTI – LELKI- JÓL LÉT.
Nagyböjt első vasárnapja
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató 3 szervezet metszéspontjában A szociális munka.
A Motivációs interjú alkalmazásának lehetőségei
 L.U.N.A. - (Lét - Utak, Nevetés, Alkotás) Kommunikációs és önismereti komplex művészeti program drámacsoportja a Jóvá–Tett-Hely Közösségi Foglalkoztatójában.
Motivációs kérdezés technikája
A szociális munka elméletek – IV. Humanisztikus és egzisztenciális elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991, old.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
CSALÁD.
NEVELÉSI MÓDSZEREK Forrás: Czike Bernadett (szerk.): Bevezetés a pedagógiába. Szöveggyűjtemény. Eötvös József Könyvkiadó, Budapest, 1996.
Személyiség- pszichológia II
„OKOS TANÁCS NÉLKÜL AZ ERŐ LEROGY …” HORATIUS
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Vezetés – Vezetési Stílusok
Egyéni döntések a szervezetben
A tanácsadó és a mentor szerepe
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Különbözőek vagyunk!.
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
A Magyar Köztársaság kormánya
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Agresszió elleni program Millenáris. Valami hiányzik, és mástól követeljük.
Mindennapi veszteségeink
Krízishelyzetek oldása mentálhigiéniás módszerekkel Moln á r József B. A. Z. Megyei Kórh á z és Egyetemi Oktatókórh á z Miskolc, 2013.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
Az önismeret fontossága a szenvedélybetegek gyógyítása területén
A reintegráció lehetőségei
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
Rendezvényszervezési technikák Mozgássérültek Budapesti Egyesülete október 5. Lurdy Ház.
Belülről Vezetés “Egy teljes élmény magadért” 12 év – 50 csoport – 400 ember 12 év – 50 csoport – 400 ember A MEGÚJULÁS NAVIGÁTORA ÉLET ERŐ MŰHELY Cséffalvay.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
„Diákok a munkaerő-piacon” NTP-SZKOLL
egy dinamikusan terjedő új civil program
Asztrológiai továbbképzés
Értékeld az elmúlt évet:
Módszertani alapismeretek
A család ahonnan jövök.
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
Munkaerő- piaci helyzetet gátló tényezők kezelése
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A felépülés lehetséges útja (Prohaska-Di Clement-Norcross modell) Alkoholizmus Elleni Megyei Egyesületek és Klubok Országos Szövetsége - Miskolci régió III. AGRIA AE Klub Eger Regionális fóruma Eger, 2016. 04.23. A felépülés lehetséges útja (Prohaska-Di Clement-Norcross modell) dr. Szigethy Anna

A változás történései 2019.01.01.

A változás (felépülés) folyamata 2019.01.01.

A FONTOLGATÁS ELŐTTI IDŐSZAK „Nem arról van szó, hogy nem látják a megoldást, hanem arról, hogy nem látják a problémát” /G.K. Chesterton angol költő, filozófus/ Nincs változtatási szándék Tagadás Tudatlanság Felelősséghárítás 2019.01.01.

A FONTOLGATÁS ELŐTTI IDŐSZAK Segítség ellenállás miatt nehéz! aki nem akarja, azon nem lehet segíteni? külső körülmények életciklus változások nagy életesemények külső környezet családtagok, barátok önsegítő csoportok 2019.01.01.

A FONTOLGATÁS ELŐTTI IDŐSZAK A segítés eszközei elfogadó, támogató, ítéletmentes jelenlét! tudatosítás a kétkedés felkeltése társadalmi könnyítések alkoholmentes bulik sofőrszolgálat önsegítő csoportok ”nem vagy egyedül” 2019.01.01.

A FONTOLGATÁS Elismeri a problémás ivást Szívesen beszél magáról Nyitott az ismeretek elsajátítására Ambivalens: változás – kétkedés (nem csak a rosszat adja fel – a megszokott biztonságot is!) 2019.01.01.

A FONTOLGATÁS A segítés eszközei az érzelmek felkeltése nagy érzelmi töltésű események propaganda anyag használja képzeletét tudatosítás: Alice: Lenne szíves megmondani, merre kell mennem? Fakutya: Az attól függ, hová akarsz eljutni! /L. . Carroll Alice Csodaországban/ Ebben a szakaszban sokáig meg lehet rekedni! 2019.01.01.

A FELKÉSZÜLÉS A változás melletti érvek többségbe kerülnek Megoldások a problémakeresés helyett Tervezés Tudatosság erősödik Döntés – első lépések Önmaguk újra értékelése folytatódik: nő a magabiztosság Erősödik az elköteleződés 2019.01.01.

A FELKÉSZÜLÉS DE szorongások is felerősödnek! AA békesség imája: „Istenem, adj lelki békét annak elfogadására, amin változtatni nem tudok, bátorságot, hogy változtassak, amin tudok, és bölcsességet, hogy felismerjem a különbséget!” Türelem, apró lépések (ásványvíz rendelése) A cselekvés határideje (ünnepi alkalom) Cselekvési terv Segítés: a környezet türelme, megértése, bátorítása, elismerése 2019.01.01.

CSELEKVÉS Egyértelmű változások! Elköteleződés erősödik! A környezet észleli, támogató! DE a cselekvés még nem változás!!! - buktatók A cselekvés történései helyettesítés figyelemelterelés, sport, hobbi, pozitív gondolkodás környezet ellenőrzése felesleges próbatételek kerülése jutalmazás! önbecsülésünket erősítjük segítő kapcsolatok türelem, megértés, társakkal könnyebb 2019.01.01.

FENNTARTÁS A változás megerősítése, fenntartása Buktatói: a társak nyomása belső történések különleges élethelyzetek Elköteleződés: saját siker – saját felelősség önbizalom A környezet ellenőrzése nem a gyengeség jele!!! Ivás abbahagyása ÉS új életmód = siker! 2019.01.01.

FENNTARTÁS Segítő kapcsolatok (hajlamosak visszavonulni) Önsegítő csoportok támogatása! Telefonos segítség Nemet mondás tudománya Végleges NEMet mondj! eleget ittam hazudj igazat! Már másoknak lehet segíteni – önbizalomnövelő! AA. 12. pontja „A szeretet meggyógyítja az embereket, azokat is,kapják és azokaz is, akik adják.” (Karl Menninger pszichiáter) 2019.01.01.

VISSZAESÉS A sikerre nincs örök garancia! DE van újrakezdés Okai: nem szán rá elég időt, energiát nem használ elég eszközt túl hamar lép a tettek mezejére az ivást más rossz szokással helyettesíti túlzott bűntudat, önvád apró rossz döntések törés az életben társak nyomása Elkerülésére: alapos tervek a felkészülés időszakában! 2019.01.01.

????????????????????? BEFEJEZÉS Lehet végleges gyógyulás Teljes és sikeres változás életünk minden terén Nincs csábítás Nem álmodunk a piával Lehet végleges gyógyulás ????????????????????? 2019.01.01.

„ Nyújtsd a kezed, mi mindannyian megfogjuk - és segítünk Neked. ” (K „ Nyújtsd a kezed, mi mindannyian megfogjuk - és segítünk Neked.” (K .Sz. - 1986) „Ameddig én másokon segítek, magam is erősödöm”. (Z.M – 1959) 2019.01.01.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Várom a kételyeket, a kérdéseiket! 2019.01.01.