Pulyka az egészséges táplálkozásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészségtudatos táplálkozás
Táplálkozási alapfogalmak
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
„Ez az icike-picike mind megette!”
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Gyermekkori sajátosságok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Táplálékok,tápanyagok
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
Mese a tejről.
Reformtáplálkozás.
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Egészséges Táplálkozás
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálékok , tápanyagok
Táplálkozási ismeretek II.
A szervezet energiaforgalma
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Aktív, egészséges életmód
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK AZ EGÉSZSÉGES ÉLET MEGŐRZÉSÉHEZ RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
ÉTLAPTERVEZÉS ÉS ÉTELKÉSZÍTÉS AZ ÓVODÁS KOROSZTÁLYNAK A 37/2014. (IV. 30.) EMMI RENDELET SZERINT RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Az újszülöttek ellátása; csecsemőtáplálás, disztrófia Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
A 37/2014. (IV. 30.) rendelettel kapcsolatos szakmai fórumok kérdései
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
A szervezet energiaforgalma
Előadás másolata:

Pulyka az egészséges táplálkozásban ANTAL EMESE dietetikus, szociológus

Az vagy amit megeszel Víz 60% H2O Fehérje Zsír Szénhidrát 70 kg 10,5 kg 1,5 kg 3,5 kg Zsír Szénhidrát Mikrotápanyagok 62% H2O 69% H2O 83% H2O Koraszülött érett újszülött 1 éves csecsemő felnőtt

Energiaszükséglet és életkor… Életkor/év Energiaszükséglet %-ban férfi Energiaszükséglet %-ban nő 18-35 100 36-45 89 92 46-60 82 83 61-75 78 79 76-90 70 75 90-nél idősebb

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD - Az egészséges táplálkozás az életfolyamatokhoz, munkavégzéshez (energia), a fehérjéket, zsírokat szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, amely biztosítja az egészség megtartását. - rendszeres testmozgás - lelki egészség

A betegségek hány százaléka alakul ki a rossz táplálkozás miatt?

A betegségek hány százaléka alakul ki a rossz táplálkozás miatt

MIT TEHETÜNK???

Mit tehetünk a helyes táplálkozás, életmód érdekében? – 12 pont változatos étrend zsírszegény módon kevés sóval Naponta többször: teljes kiőrlésű lisztből készült, barna pékárukat, gyümölcsöt, zöldséget, főzelékfélét Naponta: tejet, tejterméket Naponta: húst, húskészítményeket édességeket, desszerteket főétkezések után, hetente 1-2x

Mit tehetünk a helyes táplálkozás, életmód érdekében? – 12 pont Hetente 1-3 x tengeri halat Naponta 4-5–ször étkezzünk – egyenletesen elosztva a napi mennyiséget 1,5-2 l folyadék fogyasztása Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek A helyes táplálkozás mellett szükség van a rendszeres testmozgásra is. +1 élelmiszerbiztonság

Húsok Gasztronómiai élvezet Sokféleképpen készíthető Vendégség Fontos fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványi anyagforrás

Húsok energiatartalma (100g) Élelmiszer Energiatartalom (kJ/kcal) Borjú 517/123 Csirke, comb 571/136 Csirke, mell 470/112 Marha, bélszín 508/121 Marha, lapocka 617/147 Pulyka, mell 584/139 Pulyka, comb 731/174 Sertés, comb, karaj 685/163 Vaddisznó Forrás: Rodler I: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005

Húsok fehérjetartalma (100 g) Átlagosan 20 % - nagy biológiai értékű Élelmiszer Fehérjetartalom (g) Borjú 19,5 Csirke, comb 20,9 Csirke, mell 24,7 Marha, bélszín 19 Marha, lapocka 21 Pulyka, comb 21,2 Pulyka, mell 25,9 Sertés, comb, karaj Vaddisznó 21,6 Forrás: Rodler I: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005

Húsok biológiai érték Élelmiszer Biológiai érték Anyatej, tojás 100 tehéntej 88-95 marhahús 88-92 halhús 80-92 sertéshús 84 csirkehús 82 szójafehérje 74-78 Bab, borsó, lencse 56-72 Forrás: Rodler I: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005

Húsok zsiradéktartalma Élelmiszer zsiradéktartalom (g) Borjú 4,5 Csirke, comb 5,2 Csirke, mell 1,0 Marha, bélszín 4,4 Marha, lapocka 6,2 Pulyka, comb 9,2 Pulyka, mell 3,4 Sertés, comb, karaj 8,1 Vaddisznó 2,4 Forrás: Rodler I: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005

Húsok vitamintartalma Gazdagok: B1 – zavartalan szénhidrát-anyagcsere B2 – anyagcsere-folyamatokban B6 - anyagcsere-folyamatokban B12 – vérképzéshez, gyomor- és bélműködéshez Niacin – sejtek energia-háztartásában Forrás: A – növekedés, csontfejlődés, látás D - csontképződés

Húsok ásványi anyag-tartalma Gazdagok: Vas – fele:hem-vas – jobban hasznosul – oxigén, szén-dioxid, elektron szállítás, hús színe: vastartalom Nátrium – sav-bázis egyensúly Kálium - sav-bázis egyensúly Cink – enzim, inzulin alkotórésze

Ajánlások Naponta 2-3 egység hús, húskészítmény 1 egység: 10 dkg nyers hús, 5 dkg sovány felvágott Kiemelt célcsoport: gyermekek, terhes, szoptató anyák, nagy fizikai aktivitásúak ételkészítés: látható zsiradék eltávolítása Főzés, párolás, sütés Mértékletesség, változatosság

Egy ösi mondás „Ha elveszted A birtokodat… Elveszted egy részét az életednek. Ha elveszted A becsületedet… Elveszted a felét az életednek. DE Az egészségedet, Elveszted az egész életedet.”

Köszönöm a figyelmüket