Érd Elvira 2018.08.17..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Advertisements

EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
A burgonya.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Projektértékelő kutatások alprojekt, reintegrációs adatbázis „TEtt - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 15. Siófok.
Természeti erőforrások védelme
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA A MAGYAR AGRÁRSZERKEZETRE.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes MgSzh
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
Légzőszervi betegségek elleni védekezés
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Ovuláció-szinkronizálás utáni, programozott termékenyítés szarvasmarha állományban Gábor György1 és Pintér Sándor2 1Állattenyésztési és Takarmányozási.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
tűzelhalás – Erwinia amylovora
Phytophthora fajok hatása az erdei fák egészségi állapotára Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Erdő- és Faanyagvédelmi Intézet.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Burgonya vírusvektor kutatások Basky Zsuzsa MTA Mezőgazdasági Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet.
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Ültetvények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Zöldségnövények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenlegi helyzete
- Az intenzív fajták eredete (Juglans mandshurica- Közép Ázsia)
Ültetvények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
Szántóföldi növények betegségei Növénykórtani ismeretek modul.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program ( )
MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉS SIKERESSÉGÉNEK NÖVELÉSE NON-INVAZÍV MÓDSZEREKKEL TÁMOP D-15/1/KONV ZÁRÓ RENDEZVÉNY november 19.
Alkalmazási időszakkészítményadagoláseredmény ALMA ÚJ ÜLTETÉS (1-2 éves) Őszi talaj előkészítéskor csapadék előtt, vagy beöntözéssel ITALPOLLINA NPK:
 A növényvédelmi helyzetet befolyásoló tényezők:  2015 őszi időjárás, hatásai.  ös os téli időjárás  Áttelelő károsítók és várható veszélyek.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések „A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia.
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
A minőségügy és helye a Szent Imre Kórházban Dr. Varga Piroska főigazgató helyettes, minőségügyi igazgató.
TRD.  Jelszóval védett tartalom  Több felhasználó név és jelszó  Egyedi jogosultságok  Mérőeszközök  Riportok  Biztonsági mentés  Felhasználók.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Környezet és egészség.
ÜLTETVÉNYSZERŰ FATERMESZTÉS (tantárgyi bemutató előadás)
Talajok konkrét természetvédelme
Szakmapolitikai fórum
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
Előadó: Kujáni Lászlóné Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Dr. Palya Vilmos - Dr. Benyeda János
Az európai határregisztrációs rendszer - Határrendészeti igény
Előadás másolata:

Érd Elvira 2018.08.17.

Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft MIÉRT FONTOS AZ EGÉSZSÉGES  (GYÜMÖLCSFA) SZAPORÍTÓANYAG HASZNÁLATA AZ ÜLTETVÉNYEK LÉTESÍTÉSNÉL? A Faiskola mint üzleti lehetőség, kertésztechnikai kihívás, szakmai felelősség, átláthatóság, megbízhatóság

Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft A GYÜMÖLCSÖS PRODUKTUMA : A GYÜMÖLCS amellyel szemben MENNYISÉGI és MINŐSÉGI ELVÁRÁSOKAT támasztanak amelynek ÁRUVÁKÉSZÍTÉSE és FORGALMAZÁSA után, GAZDASÁGI EREDMÉNY jön létre A Faiskola mint üzleti lehetőség, kertésztechnikai kihívás, szakmai felelősség, átláthatóság, megbízhatóság ÁLLÓKULTURA, tehát a SZAPORÍTÓANYAG MEGHATÁROZZA A GYÜMÖLCSÖS EGÉSZ ÉLETÉT

Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft Miért és mitől pusztulnak el gyümölcsfák a telepítés utáni első években? Dr. Vajna László, Agrofórum 2014 „A fiatal fák pusztulása betegségnek tekintendő. Mivel betegségnek minősül, kórokozója van, vagy vannak. A kórokok között a biotikus tényezők mellett rendszerint több abiotikus tényezőnek és az emberi tevékenységnek is jelentős szerepe van…” Ezért kóroktanilag többtényezős, komplex betegséggel állunk szemben

Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft BIOTIKUS OKOK: SZAPORÍTÓANYAGGAL ÁTVIHETŐ BETEGSÉGEK EZEK FAPUSZTULÁST NEM, VAGY CSAK IGEN LASSÚ ELHALÁST OKOZNAK virusos betegségek: PPV, PDV, PNRV , fitoplazmás betgeség: ’Candidatus Phytoplasma prunorum’, baktériumos betegségek: Pseudomonas campestris pv. arboricola, Xanthomonas campestris pv. pruni

Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft ABIOTIKUS OKOK MIATT FELLÉPŐ GYAKRAN A SZAPORÍTÓANYAG HIBÁJAKÉNT MEGJELÖLT BETEGSÉGEK GYORS FAPUSZTULÁST OKOZNAK MÁR FIATAL TELEPÍTÉSEKBEN IS Cytospora leucostoma , Neofusicoccum parvum, Phomopsis juglandina, Thielaviopsis basicola , Neofusicoccum aesculi, Macrophomina phaseolina

Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft A FAISKOLÁNAK AZ ÜZLETI LEHETŐSÉGEI mellett SZAKMAI FELELŐSSÉGE is VAN VERSENYKÉPES OLTVÁNY FAJTA FAJTAAZONOS OLTVÁNY EGÉSZSÉGES OLTVÁNY A faiskolának a lehetősége és feladata

Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft A FAISKOLÁNAK VÍRUSOS BAKTÉRIUMOS FITOPLAZMÁS BETEGSÉGEKTŐL GOMBÁS BETEGSÉGETŐL ÁLLATI KÁRTEVŐKTŐL Az oltványok esetében az egészségi státusz mind az alany mind a nemesre egyformán vonatkozik, faiskolánk a saját körben vizsgálja az állományai virológiai státuszát MENTES EGÉSZSÉGES GYÜMÖLCS SZAPORÍTÓANYAGOT KELL ELŐÁLLÍTANI és FORGALMAZNI (14/2017 FM rendelet szerint)

Magas biológiai értékű, egészséges szaporítóanyag előállítása A minőség fokozása érdekében az MKSZN 2019-től bevezeti: az anyanövényeinek és a faiskolai állományainak a hatósági ellenőrzéseken kívüli: rendszeres vizuális szemlézését saját laboratóriumi vizsgálatát Cél: a beteg növények mielőbbi megtalálása és megsemmisítése. a károsítók fejlődésének nyomonkövetését/monitorozását Cél: a vegyszeres védekezések jobb időzítése. A kötelező növényegészségügyi hatósági ellenőrzések mellett az MKSZN Kft bevezeti az üzemi törzsültetvényében és a faiskolai állományában a rendszeres vizuális szemléket és a mintavételt laboratóriumi vizsgálatokhoz. Az esetlegesen vírussal, vagy fitoplazmával befertőződött növények kiszűrése ELISA teszttel vagy PCR vizsgálattal történik majd, Cél a beteg növények mielőbbi megtalálása és megsemmisítése.

Növényvédelmi technológiák fejlesztése Cél: az anyanövények és a faiskolai állományok vírusmentességének megőrzése. A fejlesztéseknél a hazai és nemzetközi kutatási eredmények hasznosítása. Pl. Együttműködés indítása a Kloszterneuburgi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézettel a kajszi pusztulásról.

Magyar – Osztrák Bilaterális Projekt (TÉT__15-1-2016-0045 ) Téma: A kajszipusztulást okozó fitoplazmát terjesztő szilva levélbolha életmódjának tanulmányozása a két országban Levélbolha tojások A fitoplazma vektorának, a szilva levélbolhának a fejlődését figyeltük kajszin és kökényen. A projekt eredményét a vektor elleni védekezési technológiában hasznosítjuk. kajszin és kökényen Tojásból kikelő lárva Mesterséges körülmények között kinevelt új nemzedék egyedei kajszi oltványon

Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft KULCSSZAVAK A MEGOLDÁSHOZ: Optimális agrotechnika. Megelőzés a faiskolánál kezdődik. Szaporítóanyag-beszerzés, ültetvénylétesítés tervezése, A fajtának is szerepe lehet a megelőzésben. …szakszerűség, a változó természeti és gazdasági környezethez való alkalmazkodás fontosságára és a rosszul értelmezett haszonelvűségre…

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft Köszönöm a megtisztelő figyelmet!